Tip-tap-tipatonta tammikuuta

Yle käynnisti vuoden alusta mittavan 100 päivää ilman viinaa -kampanjan. Julkkikset, kuten Matti Nykänen, Maria Jungner ja Samae Koskinen sitoutuvat olemaan raittiina sata päivää ja raportoimaan kokemuksistaan. Kampanjasivulla kuka tahansa voi osallistua raittiushaasteeseen.

Ylen haastatteleman A-Klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan kuukaudenkin viinalakko antaa mahdollisuuden miettiä omaa alkoholin käyttöään. Lisäksi alkoholittomuudesta on Simojoen mukaan terveydellistä hyötyä — unen laatu paranee, mieliala nousee ja maksakin elpyy. Käyttömääristä Simojoki ei tosin puhu mitään. 

Päätin nyt itsekin pitää tipattoman tammikuun. Päätös ei liity Ylen kampanjaan, vaan on ihan oma pieni perinteeni. Olen pitänyt tipatonta ihan onnistuneesti muutaman kerran aiemminkin. Viime vuonna tosin lipsuin jo tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun en malttanut illallisen yhteydessä kieltäytyä viinilasista. Ja siihen se lakko sitten sillä kertaa jäikin. 

En ole aiemmin huomannut tipattomuudesta varsinaisia hyötyjä. En koe, että terveyteni olisi kuukaudessa erityisesti parantunut tai että olisin voinut huomattavan paljon paremmin. Vaikka yksi terveyteen liittyvä haitta alkoholista minulla kuitenkin on: Kärsin ajoittain kovasta migreenistä, ja alkoholi sekä etenkin krapula ovat omiaan laukaisemaan päänsärkykohtaukset. Tästäkin syystä alkoholin käyttöni rajoittuu useimmiten muutamaan kerta-annokseen. 

Mutta silti tipattomuus on minulle enemmänkin testi siitä, kuinka helppoa tai vaikeaa on elää kuukausi täysin ilman alkoholia. Joskus tuntuu esimerkiksi hankalalta kieltäytyä vaikkapa tervetuliaismaljasta. Tiettyihin tilanteisiin kohtuullinen alkoholin käyttö mielestäni vain kuuluu. 

Tein Päihdelinkin sivulla juomatapatestin, eikä lopputulos varsinaisesti yllättänyt: Pisteitä tuli alle seitsemän eli alkoholin käyttöni haitat ovat vähäisiä. Kerralla juomani alkoholiannokset ovat nykyisin pari-kolme, ja tavallisesti ne tulee nautittua viikonloppuisin ruoan kanssa. Ehkä tyypillisin nykyisin juomani alkoholiannos on lasi samppanjaa hyvässä seurassa.

Silti testissä vähän yllätti se, että jos koko vuoden alkoholiannokset lasketaan yhteen, olin testin mukaan alkoholin vaikutuksen alaisena noin 9 vuorokautta. Kulutin siis vuoden aikana puolitoista viikkoa niin, että veressäni oli alkoholia. Koko vuoden aikana tulin kuluttaneeksi alkoholia 72 päivänä ja alkoholiannoksia meni arvion mukaan noin 120 kappaletta. 2-3 annosta viikossa ei kuulosta juuri miltään, mutta kieltämättä tuo vuosikulutus kuulostaa ainakin minun korvaani jo aika korkealta. 

Olen aiemmin ajatellut, että näin kohtuukäyttäjälle täysraittius on jopa vähän turhaa, eikä itseään ole järkevää kiusata, jos ruoan kanssa tekee mieli vaikkapa viinilasillista. Mutta jos mietitään vuosikulutusta, niin ehkä siitä nyt ei haittaakaan olisi, jos jättäisi muutaman alkoholiannoksen ottamatta. 

Tipattoman tammikuun lisäksi tipattomat viikot vuoden mittaan voisivat olla ihan hyvä idea, samoin se, että vaikkapa kuukauden ajan kirjaisi ylös jokaisen juomansa alkoholiannoksen. Melko varmasti olen nimittäin itsekin arvioinut tuota kulutustani alaspäin. 

Ensimmäisen viikon aikana tipattomuus ei ole tuottanut ongelmia, eikä alkoholi ole houkutellut. Ensi viikonlopun häämessut tulevat kuitenkin olemaan jonkinlainen koetus. Samppanjabaari on nimittäin aina kuulunut messuilla ohjelmaani. Katsotaan, miten tällä kertaa käy!

Kommentit

heta margareta
Viinillä

Mua ärsyttää ihan sairaasti toi Ylen 100 päivää ilman viinaa -haaste. Eniten tietty se, että kaikki alkoholi nimetään viinaksi, josta joko kiltisti kieltäydytään tai sitten sitä vedetään oikein olan takaa ja tapellaan ja sammutaan. 100 päivää ilman alkoholia/ -dokumenttiprojekti olis voinut kiinnostaa muakin, mutta kaikkea alkoholinkäyttöä demonisoivan kampanjan toteuttaminen raittiusjärjestön kanssa yhteistyössä ei vaan mun mielestä kuulu Yleisradion tehtäviin. 

Tipattomasta en ole oikeastaan mitään mieltä, varmaan ihan hauska kokeilu jollekkin, kohtuuteen uskovana en vaan keksi yhtään syytä miksi olisin tipattomalla - jos ei tee mieli alkoholia, en juo, jos taas haluan juoda lasin punaviiniä, on siinä kaloreita ehkä 100-120 ja sen aiheuttama fyysinen vaikutus on ohi kahdessa tunnissa. Tumuton tammikuu vois tosin ehkä sopia mullekkin :)

Hanna R.

Kiitos kommentista! 

Olen miettinyt tosi paljon tuota, että onko näin kohtuukäyttäjänä järkeä ryhtyä tipattomalle. Tulin siihen tulokseen, että ainakin minulle tipaton on ihan hyvä keino tarkastella ja pohdiskella omaa alkoholin kulutustaan. Samalla tulee myös tehneeksi havaintoja siitä, kuinka alkoholittomuuteen suhtaudutaan: Esimerkiksi kolmekymppisen naisen kieltäytyminen lasillisesta tulkitaan aika helposti raskaudesta johtuvaksi. Hoh-hoi. 

Niin ja Ylestä vielä sen verran, että 100 päivää ilman viinaa -kamppiksen lisäksi TV1:llä pyörii nyt myös Korkki kiinni -ohjelma, jossa julkkikset sitoutuvat olemaan koko vuoden juomatta. Aikamoinen satsaus Yleltä siis raittiuteen.  

Huggu (Ei varmistettu)
tipaton (Ei varmistettu)

No rakkaalla lapsella monta nimeä. Joku juo pullon shamppanjaa, toinen sixpackin kaljaa. Etanolia molemmissa suurinpiirtein samanverran , puolipulloa kossua ajaa saman asian. Samaa vaikuttavaa etanolia C2H5OH joka vaikuttaa kropassa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.