Viisi vinkkiä: Näin järjestät ekologiset häät

Tänään vietetään Vaatevallankumousta. Päivän ideana on kiinnittää huomiota reiluun ja eettiseen vaatetuotantoon. Kampanja kannustaa vaatevalmistajia kertomaan avoimemmin tuotantoprosesseista, materiaalien alkuperästä ja työntekijöiden kohtelusta. Vaatevallankumous valtaa tänään muun muassa Sanomatalon, jossa teemoina ovat eettisyys, vastuullisuus ja kierrätys. 

Ekologisuudesta ja eettisyydestä saa erittäin hyvän teeman myös häihin, erityisesti jos näitä periatteita noudattaa säännöllisessä arjessaankin. Seuraavassa viisi vinkkiä siihen, kuinka järjestää ekologisemmat häät.  

1) Hanki kierrätetty hääpuku  
Hääpuvun ei tarvitse olla uusi, vaan sen voi hyvin hankkia käytettynä. Paras aika hankkia käytetty hääpuku on alkusyksy, jolloin edellisen kesän morsiamet laittavat pukunsa myyntiin. Helsingissä käytettyjä hääpukuja myy Lovebirds-liike. Kannattaa myös seurailla Jotain käytettyä -myyntitapahtumaa, jonka löytää useimmiten häämessuilta. Jos haluaa aivan uniikin puvun, voi miettiä puvun teettämistä kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi trashionista Outi Pyy taikoo upean hääpuvun vaikka päiväpeitosta. Ja muista, että ekologinen morsian ei missään tapauksessa tilaa hääpukuaan Kiinasta! 

2) Kiinnittäkää huomiota hääpaikan valintaan 
Liikenne muodostaa Suomessa vajaan viidenneksen kasvihuonekaasupäästöistä ja niinpä ekologisissa häissä myös liikkuminen on otettu huomioon. Valitkaa hääpaikka siten, että vieraiden on helppo saapua juhliin julkisilla kulkuvälineillä. Tai miettikää, voisiko juhlapaikalle järjestää kimppakyydin esimerkiksi bussilla. Yhteiskuljetuksesta saa myös kelpo ohjelmanumeron. 

3) Unohtakaa kertakäyttöiset koristeet 
Häitä varten on kiva väkertää koristeita, mutta jätettä tulee aikalailla, jos ne kaikki menevät juhlien jälkeen roskiin. Helposti kierrätettäviä koristeita saa esimerkiksi käyttämällä luonnonmateriaaleja. Muovikoristeet kannattaa jättää suosiolla hankkimatta. 

4) Valitkaa tarjolle lähiruokaa
Myös ruokailussa voi tehdä merkittäviä ekologisia valintoja. Valitkaa listalle sesonginmukaisia, kotimaisia raaka-aineita, jotka on mahdollisuuksien mukaan tuotettu lähellä. Miettikää vielä, onko oikeasti syytä käydä hakemassa alkoholijuomat Tallinnasta. 

5) Tehkää häämatka kotimaassa 
Ekovalintojen ei tarvitse päättyä itse hääjuhlaan. Jos haluaa minimoida hiilijalanjälkeään, kannattaa häämatka tehdä kotimaassa. Esimerkiksi edestakainen lento Bangkokiin kahdelta hengeltä vastaa yli 6700 kilon hiilidioksidipäästöjä, kertoo Lentolaskuri. Pyöräilyloma vaikkapa Saariston rengastietä pitkin paitsi säästää ilmastoa, myös kasvattaa kuntoa.

Ja vielä loppuhuomautus: Vaikka ei olisikaan järjestämässä ekologisia häitä, ei kannata tuntea liikaa syyllisyyttä. Kaikkein eniten merkitystä on kuitenkin päivittäisessä arjessa tekemillämme ekologisilla ja eettisillä valinnoilla. 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.