Ladataan...

Twitterissä on alkuviikosta lähtien hauskuuttanut hashtag #RuinAWeddingIn5Words eli suomeksi #PilaaHäätViidelläSanalla. Meemin aloitti Comedy Central -kanavan hupailuohjelma Midnight ja ennen kuin homma lähti täysin käsistä, ehti Huffington Post valita twiiteistä suosikkinsa: 

Loistavia! 

Meemi voisi toimia myös suomeksi, vai mitä sanotte seuraavista? 

"Kulta, minulla taitaa olla ruokamyrkytys"

"Onko tuo strippari sieltä polttareista?"

"Äiti muuttaa huomenna meille asumaan!"

"Mun mielestä Loirinuotiolla on hyvä"

"Rakas, sinusta on tullut pullukka"

"Seuraavaksi meille esiintyy Johanna Tukiainen!"

"Miten niin viinat on loppu?"

Miten itse pilaisit häät viidellä sanalla? Voit vastata myös Twitterissä: @hreinikainen 

Ladataan...

Brittiläinen häälehti Brides viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan. Juhlavuotensa kunniaksi lehti on koonnut katsauksen hääpukumuodista 50-luvulta tähän päivään. Ja sukellus hääpukujen historiaan on muuten todella kiehtova!

Katsaus alkaa 1950-luvulta, jolloin maailma oli pikkuhiljaa toipumassa 40-luvun sotavuosista. Tyyli oli 1950-luvulla hillityn eleganttia ja häämuotiin kuuluivat muun muassa lyhyet hunnut, vyötäröä korostavat puvut sekä runsaat pitsit. Vuosikymmenen merkittävimmät häät olivat Grace Kellyn ja Monacon ruhtinas Rainierin häät vuonna 1956. Myös Elizabeth Taylor ihastutti morsiamena vuonna 1950. 

1960-luvulla naisten helmat alkoivat lyhentyä, eivätkä edes aivan minimittaiset hääpuvut olleet tavattomia. Toisaalta myös hippiaika vaikutti hääpukuihin ja 1960-luvun morsiamen valinta saattoi olla myös pitkä, kaftaanimallinen hääpuku. Yksi 60-luvun muoti-ikoneista oli Jacqueline Kennedy, jonka kuuluisaksi tekemiä pillerihattuja nähtiin myös morsiamilla. Pään takaosalla keikkuva pillerihattu korosti ajalle tyypillisiä korkeita kampauksia. Oma äitini on muuten avioitunut 1960-luvulla ja hänen puvussaan on nähtävissä yksi tuolle ajallinen tyypillinen piirre: Hunnun korvasi pukuun kuuluva huppu! 

1970-luvulla muotivirtaukset vaihtelivat paljon, eikä mikään yksi tietty suuntaus noussut morsiuspuvuissa ylitse muiden. Moni 1970-luvun morsian ei itse asiassa käyttänyt varsinaista hääpukua lainkaan, vaan hääpukuna saattoi olla värikäs leninki tai housupuku. Tämänkin suuntauksen voi todeta perhepiirissämme. Äitini molemmat siskot ovat avioituneet 70-luvulla, eikä kummallakaan ollut valkoista hääpukua. 

1980-luvun häämuotiin löivät sitten vahvasti leiman prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin vuonna 1981 järjestetyt häät. Diana kantoi David ja Elizabeth Emmanuelin suunnittelemaa valtavaa, silkkitaftista ja pitsistä valmistettua hääpukua, jonka laahus oli lähes seitsemän metriä pitkä ja johon oli kirjailtu tuhansia helmiä. Rypytykset, röyhelöt, ruusukkeet, rimpsut ja runsaus jäivätkin 1980-luvun häämuotiin. Tuttuja olivat myös valtavat olkatoppaukset ja tupeeratut kampaukset, television suosikkisarjojen Dallasin ja Dynastian hengessä. 

1990-luvun alkupuolella häämuodissa oli vielä vahvoja kaikuja 80-luvulta ja puvut olivat romanttisia, runsashelmaisia prinsessaunelmia. Hihattomia pukuja ei juurikaan käytetty, vaan puvut olivat usein peittäviä. Suomalaisista morsiamista vuonna 1995 avioitunut Tanja Karpela edusti 1990-luvun prinsessatyyliä viimeisen päälle. Vuosikymmenen loppua kohti muoti kuitenkin yksinkertaistui ja ihanteeksi nousi John F. Kennedy Juniorin puoliso Carolyn Bessetten pelkistetty tyyli vuodelta 1996. 

David ja Victoria Beckham avioituivat vuonna 1999 ja "Posh Spice" asetti tietyt askelmerkit 2000-luvun häämuodille: Hääpuvuista tuli entistä rohkeampia. Hääpuvut tulivat myös voimalla populaarikulttuuriin. Esimerkiksi Sex and the City -elokuvassa (2007) Sarah Jessica Parker sai sovitella ylleen seitsemää huippusuunnittelijoiden suunnittelemaa pukua. Joukossa muun muassa Oscar de la Renta, Christian Lacroix, Vera Wang ja Vivienne Westwood

2000-luvulla on nähty myös upeita kuninkaallisia häitä (prinsessa Victoria ja Daniel Westling Ruotsissa, prinssi William ja Kate Middleton Briteissä), jotka ovat antaneet runsaasti vaikutteita häämuotiin. Mutta leimallisinta 2000-luvun hääpukeutumiselle on kuitenkin ehkä se, että lähes mikä tahansa on nyt mahdollista. Hääpuku voi olla lyhyt tai pitkä, valkoinen tai värikäs, pitkähihainen tai hihaton. 2000-luvun morsiamella on ennen kaikkea mahdollisuus ja vapaus valita, millaisessa asussa tärkeän päivänsä viettää. 

Minkä vuosikymmenen häämuoti viehättää sinua eniten? Entä kenen menneiden vuosien julkkismorsiamen tyyli on jäänyt parhaiten mieleesi? 

PS. Jos haluat lukea lisää hääpukujen historiasta, suosittelen tutustumaan Marnie Foggin teokseen Vintage Weddings: One Hundred Years of Bridal Fashion and Style.  

Ladataan...

Meikkitaiteilija Raili Hulkkonen hurmaa tänä keväänä Maikkarin torstai-illoissa isoäitikollegoidensa Kristiina Halkolan ja Eva-Riitta Siitosen kanssa. Mummomafia-ohjelmassa rautainen trio ratkoo erilaisten ihmisten ongelmia. Tähän mennessä mummoenergiasta on saanut osansa muun muassa Radio Novan juontaja Kristoffer Ignatius.

Tämän viikon jaksossa mummokolmikko kaartaa parikymppisten Claudian ja Markon avuksi. Pari mielii naimisiin, mutta häävalmistelut eivät suju ongelmitta. Mummoilla on onneksi plakkarissaan 120 vuotta kokemusta avioliitosta.

Eva-Riitta Siitonen, Raili Hulkkonen ja Kristiina Halkola opastavat Markoa ja Claudiaa avioliittoasioissa. Kuva: MTV3 

Sain tilaisuuden jutella Raili Hulkkosen kanssa Wanhan Sataman häämessuilla. Kysyin, millaisia neuvoja "mafiamummo" antaisi tulevan kesän morsiamille meikin suhteen.

Hulkkonen korostaa, että kaikki lähtee liikkeelle ihosta. 

"Melkein kaikki kysyvät ensimmäisenä silmien meikkauksesta, vaikka lähtökohtana tulisi olla iho. Sen tulee raikas ja fresh", Hulkkonen sanoo. 

Tärkeää on siis muistaa huolellinen ihonhoito jo hyvissä ajoin ennen hääpäivää ja itse juhlapäivänä panostaa hyviin pohjustustuotteisiin. Hulkkonen kannustaa myös välttämään liiallista puuterin käyttöä.  

"Kannattaa muistaa, että kesällä on paljon valoa, joten kesämorsiamen meikki ei voi olla paksu. Kasvot ovat heleämmän näköiset, kun meikkiä ei ole paljon", Hulkkonen muistuttaa. 

Ensin siis iho, sen jälkeen voi alkaa miettiä huulia, kulmia ja silmämeikkiä. 

Hulkkonen kannustaa morsiamia käyttämään ammattimeikkaajaa, sillä pitkä hääpäivä vaatii meikiltä paljon. Meikin tulee kestää aamusta iltaan ja pysyä siistinä silloinkin, kun kyyneleet valuvat, ihmiset halaavat ja hääjuhlat yltyvät villiksi tanssiksi. 

Yksi asia on kuitenkin Hulkkosen mielestä ylitse muiden. 

"Ota rennosti ja muista nauttia", Hulkkonen heläyttää. 

Viimeisestä olen aivan samaa mieltä. Ihminen on kauneimmillaan ollessaan onnellinen, joten liikaa paineita ei häämeikistä, eikä muistakaan yksityiskohdista kannata ottaa. Kun itse viihdyt olemuksessasi, se näkyy selvästi myös ulospäin. 

Mummomafia MTV3-kanavalla torstaisin klo 20. 

Pages