Ladataan...

"Oulun vauvasurmat: Äidille elinkautinen murhista" 
"
Lapselle karmeaa kohtelua: Äitipuoli löi ja piti tyttöä nälässä"
"Nainen puukotti Joensuussa" 

Edelliset otsikot on poimittu eri medioista parin viime viikon ajalta. Viime talven järkyttävimpiä kotimaan uutisia olivat Kuopiossa ja Rautavaaralla tapahtuneet perhesurmat, joissa molemmissa tekijänä oli perheen äiti.  Teot olivat kamalia ja erityisen pahana niitä tunnutaan pitävän siksi, että väkivaltaan syyllistyi nainen. 

Naiset mielletään useimmiten väkivallan uhreiksi, mitä toki tukevat tilastotkin. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 viranomaisten tietoon tulleista perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista peräti 69 prosenttia oli naisia. Mutta myös naiset heiluttavat nyrkkejä: Runsaat puolet parisuhteissa tapahtuneista törkeistä pahoinpitelyistä kohdistui miehiin. Lisäksi noin 35 prosenttia vanhempien alaikäisiin lapsiinsa kohdistamasta väkivallasta oli naisten tekemää.

Väkivalta aiheuttaa valtavaa häpeää ja tuskaa sekä sen kokijalle että tekijälle, minkä vuoksi siitä on tärkeää puhua avoimesti. On myös hyvä tietää, että apua on saatavilla. 

Ystäväni työskentelee naisten ehkäisevän väkivaltatyön parissa ja kutsui minut muutama viikko sitten tutustumaan Maria Akatemian tekemään, naisten perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevään Demeter-työhön. Pääsin juttelemaan aiheesta tarkemmin psykologi Maria Lindroosin kanssa. 

Lindroosin mukaan Maria Akatemiaan tuli viime vuonna lähes 200 puhelinsoittoa naisilta, jotka joko pelkäävät käyttävänsä tai ovat jo käyttäneet väkivaltaa, tavallisimmin lapsiaan tai kumppaniaan kohtaan. Suurin osa yhteydenotoista tulee tavallisilta pienten lasten äideiltä. 

Naiset ovat herkkiä omille tunteilleen ja hakevat helposti apua. Mutta on paljon niitäkin, jotka ovat kantaneet avoimen linjamme numeroa taskussaan pitkään. Väkivaltaan liittyvä häpeä on usein niin suurta, että kynnys avun hakemiseen saattaa olla korkea”, Lindroos kertoo. 

Väkivaltaa päädytään käyttämään tilanteissa, joissa avuttomuuden ja vihan tunteet ottavat vallan ja tilanteen hallinta riistäytyy käsistä. Perheväkivaltatilanteissa kyseessä ovat usein väkivallan tekijän luomat odotukset, jopa hyvin epärealistiset ajatukset siitä, kuinka arjen pitäisi kumppannin ja perheen kanssa sujua ja miltä sen kuuluisi tuntua. Kun odotukset eivät täytykään, pettymyksen tunteet saattavat purkautua väkivaltaisesti. Esimerkiksi Lindroosin mukaan käy se, kun äiti pukee kiireessä kiukuttelevalle lapselleen haalaria. 

Yhtäkkiä haalaria saattaakin pukea toinen 3-vuotias. Vanhempi saattaa vajota avuttomuuden tunteeseen, lapsen tasolle ja kokea, ettei selviä tilanteesta. Äiti kokee, että tunteet eivät ole enää erillisiä, eikä lapsi toimi omista impulsseistaan käsin, vaan häntä itseään vastaan”, Lindroos kuvaa. 

Väkivalta voi siis purkautua arjen kuormittavassa tilanteessa avuttomana reagointina - lyömisenä, läimäyttelynä tai tukistamisena, mutta myös esimerkiksi henkisenä väkivaltana, kuten haukkumisena tai lapsen hylkäämisenä keskelle omaa tunnemyrskyään. 

Lindroosin mukaan väkivallan taustalla on usein jo lapsuudessa koettua turvattomuutta, arvottomuuden kokemusta ja psyykkistä tai fyysistä väkivaltaa. Hän kuitenkin korostaa, että väkivaltaisuus ei välttämättä ole opittu toimintamalli. Enemmänkin kyseessä on se, että omista varhaisista kokemuksista aiheutuneet kipeät, arvottomuuden tunteet nousevat yllättäen pintaan arjen tilanteessa ja purkautuvat avuttomalla tavalla, jossa pahimmillaan päädytään vahingoittamaan itselle läheistä ihmistä. Kyseessä voi olla myös jonkinlainen hallintapyrkimys omiin tai toisen ihmisen tunteisiin ja elämään. 

Kupla puhkeaa, kun tajuaa, että toinen ihminen onkin erillinen ja omanlainen, ei vain sellainen kuin ajattelin”, Lindroos kertoo. 

Esimerkiksi Maria Akatemian Demeter-työssä keskitytäänkin paljon omien tunteiden käsittelyyn. Yksilökeskusteluissa ja ryhmätapaamisissa tähdätään asiakkaiden itsetuntemuksen parantamiseen, mutta myös arjen kuormittavuuden kartoittamiseen ja vertaistukeen. Korostuva ajatus on, että tuntea voi mitä vain, mutta on tärkeää ottaa vastuu sekä omista tunteistaan että siitä, kuinka niiden perusteella toimii. Väkivalta on väärin, mutta se on ehkäistävissä. 

Jokainen meistä hermostuu joskus ja päässä saattaa risteillä mustia ajatuksia. Mutta mistä tietää, että tilanne on mennyt liian pitkälle ja että hälytyskellojen pitäisi soida? Lindroosin mukaan itseltään kannattaa kysyä, onko tämä se tapa, jolla haluan toimia. Jos vastaus on ei, kannattaa hakea apua. 

Jos herää siihen, että on huolissaan itsestään. Jos tunne säikäyttää tai huolestuttaa. Ärsytystä ei kannata kerryttää”, Lindroos rohkaisee. 

 

Maria Akatemian valtakunnallinen Avoin linja päivystää numerossa 09 7562 2260 tiistaisin ja torstaisin klo 16-18 ja perjantaisin klo 12-14. Avoimen linjan kautta on mahdollista päästä Demeter-terapeuttien kanssa käytäviin yksilökeskusteluihin ja osallistumaan ryhmätapaamisiin. Linja on kesätauolla 28.6.-4.8.2015 välisen ajan. Palvelut ovat maksuttomia. Toimintaa rahoittaa RAY. Lisätiedot: http://www.maria-akatemia.fi 

 

 

Ladataan...

Kuva täältä

Pride-viikko eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko on jo hyvässä vauhdissa. Muun muassa Tämän kylän homopoika antaa blogissaan parhaat vinkkinsä viikon tapahtumiin

Viikon päätapahtuma on tietenkin tulevana lauantaina Helsingissä järjestettävä Helsinki Pride. Mutta viikon siistein tapahtuma on kyllä mielestäni Kangasniemi Pride. Vanha kotipaikkani, nykyinen mökkikuntani, noin kuudentuhannen asukkaan kunta Etelä-Savossa siis yllättää järjestämällä lauantaina historiansa ensimmäisen Pride-kulkueen. Ihan mahtavaa! 

Kangasniemi Priden tapahtumavastaavana häärii seksuaalikasvattaja ja -neuvoja Tarja Pölkki, joka kertoi maanantaina Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä odottavansa paikalle yli sataa marssijaa. Pölkin mukaan tapahtuma on otettu Kangasniemellä hyvin vastaan. Ja miksei olisi otettu! Kangasniemellä on aiemmin järjestetty useammankin kerran Seksifestivaalit. Festarit saivat alkunsa Kutemajärven kylästä, joka tunnetaan kansainvälisesti lemmekkäällä nimellä "Lake Love Making". Kangasniemellä jos jossain siis ymmärretään rakkauden päälle. 

Keväällä oli kovasti puhetta erilaisista kuplista - Punavuori vastaan persu-Suomi - ja mielestäni Kangasniemi Pride on omiaan puhkomaan kuplien välisiä rajoja. Suvaitsevaisuutta löytyy myös täältä maakunnista! 

Tsekkaa Kangasniemi Pride Facebookissa.

Ladataan...

Ah, tätä kirjoittaessa Ruotsin prinssihäät ovat vielä täydessä käynnissä ja hääpari vilkuttelee parhaillaan hevoskyydistään Tukholman kaduille kerääntyneelle fanijoukolle. Mutta kun vihkiminen on nyt nähty, häiden analysoinnin voi hyvin aloittaa!   

Kuva: Mattias Edwall / Kungahuset.se

Ensivaikutelmat ovat aikalailla aah ja ooh. Elina Kervinen kirjoitti Helsingin Sanomissa tänään, että kuninkaallinen humu Tukholmassa on maltillista, koska kyseessä ovat jo kolmannet kuninkaalliset häät lyhyessä ajassa. Mutta ainakin meidän hääkatsomossamme tunnelma oli kuitenkin ihan yhtä korkealla kuin ennenkin. Kärlek! 

Ja näyttävät, mutta samalla ihanan rennot juhlathan Bernadottet jälleen tarjosivat. Sofia oli aivan upea ruotsalaisen Ida Sjöstedtin suunnittelemassa hääpuvussaan. Huntu ja laahus olivat majesteettiset ja kokonaisuuden kruunannut tiara todella kaunis - Sofian asusteet olivatkin täsmälleen kuin prinsessalla. Kirkon musiikkivalinnat (Coldplayn "Fix you", hieno ruotsinkielinen versio Rihannan "Umbrellasta" sekä poistumismusiikkina kuultu "Joyful, joyful") taas varmistivat, että seremonia ei ollut mitään turhaa jäykistelyä. 

Pisteet muuten myös siitä, että Sofia sai lausuttua Carl Philipin nimen alttarilla oikein, mikä on kuninkaallisissa häissä kelpo suoritus. Puolisonsa pitkän nimen kanssa ovat mokailleet ainakin Chris O’Neill sekä prinsessa Diana.

Muita huomioita: 

1) Sofia ei ollut piilottanut tatuointiaan. Ruotsalaislehdet spekuloivat jo hyvissä ajoin, joutuuko Sofia peittämään niskassaan olevan tatuointinsa hääpäivänsä ajaksi. Sieltä se kuitenkin hunnun alta pilkisti. Prinsessa, mutta silti pienellä kapinallisella twistillä. 

2) Prinsessa Estelleä ei paljon vihkimisen aikana näytetty. Mutta sen, mitä neiti yleisöstä pilkotti, vaikutti hän todella hurmaavalta. Prinsessa Madeleinen häissä Estelle huvitti yleisöä puuhailemalla omiaan, mutta tällä kertaa Estelle onnistui kiinnittämään huomion vain olemaan aivan käsittämättömän suloinen. Tästä tytöstä kuoriutunee vielä melkoinen median ja kansan lellikkiprinsessa. Serkkutyttö Leonore ei tunnu olevaan läheskään yhtä suosittu kuin pikkuinen Estelle. 

3) Kuninkaallisten sukulaiseksi päätyminen on epäilemättä kuumottavaa, mutta Sofian sukulaiset selviytyivät edustustehtävästään puhtain paperein. Sofian siskot Lina ja Sara Hellqvist purjehtivat punaisella matolla erittäin tyylikkäästi, samoin siskosten äiti Marie Hellqvist. Vielä perjantai-iltana mamman asuvalinta ei tosin ollut se aivan imartelevin. Chris O'Neillin äidinhän arvioin taannoin näyttävän aivan Todella upeeta -kaksikon, Patsyn ja Edinan, kolmannelta kaverilta... 

4) Prinsessa Birgitta ei pettänyt tälläkään kertaa. Suoraan Mallorcalta saapunut prinsessa oli vielä entistäkin ruskettuneempi ja viuhtoi menemään punaisella matolla hurjaa vauhtia, siskojensa jäädessä poseeraamaan kiltisti kuvaajille. Birgitta hämmensi yleisöä melkoisen paljastavassa asussa jo perjantaina, häiden aattoillallisilla. Rohkea oman tiensä kulkija! 

5) Ja tunteikastakin oli! Rakkaus ja onni paistoivat Carl Philipistä ja Sofiasta. Toisin kuin Madeleinen ja Chrisin kohdalla, nämä häät eivät varmasti jättäneet ketään kylmäksi, eikä ollut epäilystäkään siitä, etteivätkö tunteet olisi olleet aitoja. Sofian tarina tosi-TV -tähdestä prinsessaksi on vertaansa vailla ja väitetyt vaikeudet kuningasperheeen hyväksynnän saamiseksi antoivat sille vielä oman vivahteensa. Satumaista!

Omat suosikkini vieraista olivat kestosuosikit, Tanskan kruununprinsessa Mary sekä Hollannin kuningatar Maxima. Nämä tyylikkäät naiset tuntuvat onnistuvan asuvalinnoissaan aina.  Eikä ilman mainintaa tietenkään voi jättää SVT:n häästudiossa loistaneita selostajia Mark Levengoodia ja Ebba von Sydowia. Mitä asiantuntemusta ja omistautumista kuninkaallisille. Pus och kram Mark & Ebba! 

Mitä muille lilyläisille jäi prinssihäistä mieleen?

Ladataan...

Pages