Kun Iso-Britannia EU:sta lähti

Ladataan...
Nellancholia

Tänä aamuna kello seitsemän ystäväni koputti varovasti huoneeni oveen: "Nellaaa, can I come in?" "Sure, what's up?" vastasin unenpöpperössä. "We're out. 'Leave' won." Väsymys varisi kehostani sillä samalla sekunnilla ja huoneen täytti hiljaisuus, huoli, pahamieli ja kiukku. Avasin verhot. Monta päivää jatkuneen sateen ja ukkosen jälkeen ulkona paistoi aurinko. Kaunis sää ei ollut koskaan tuntunut yhtä ivalliselta. 

Olen viettänyt viimeiset yhdeksän vuotta elämästäni tässä maassa, ja joka päivä olen - vaikeistakin ajoista huolimatta - ollut oleskeluluvastani kiitollinen. Olen ottanut lainaa ja saanut apua vanhemmiltani maksaakseni kahdesta korkeakoulututkinnosta brittiläisessä yliopistossa. Olen tehnyt töitä minimipalkalla, vähän paremmallakin palkalla, ja maksanut veroni rehellisesti. Olen oppinut, sopeutunut, tutustunut uusiin ihmisiin ja asioihin, ystävystynyt, osoittanut vilpitöntä (mutten kritiikitöntä) kiinnostusta tämän maan monisyiseen kulttuuriin ja historiaan, ja tainnut jopa löytää elämäni rakkauden. Mutta tänään minä tiedän, etten ole tervetullut. 

Kaikki sosiaalisen median kanavat tuntuvat tulvivan pahaa mieltä, häpeää, turhautuneisuutta ja toivottomuutta. Puolta kansasta yhdistää tänään jaettu suru ja toivo siitä, että joku napsauttaisi sormiaan ja herättäisi kaikki masentavasta unesta. Pidättelin itkua kun selasin työmatkalla Metro-lehden koostetta Brexit-kannattajien juhlahetkistä.

En jaksa kirjoittaa yhteenvetoa kansanäänestyksen lopputuleman syistä (ikäluokista, suvereenin imperiumin haikailusta, säännöstelyn vastustamisesta, muukalaispelosta ja rasismista, leikkauspolitiikan aiheuttamasta aggressiivisesta itsesuojeluvaistosta, EU:n poliittisista ja rakenteellisita ongelmista...) tai seurauksista (jyrkkä alamäki), spekuloida epävakaata ja synkkää tulevaisuutta (jossa kenestäkään ei tulla pitämään huolta) tai kitistä siitä, kuka luultavasti ottaa David Cameronin paikan. Kaikki muut ovat sen jo kattavasti tehneet. 

Tuttavaani lainaten:

'we've just flicked a flag-end into the kiddies paddling pool and shouted a racist slur at the dog because lucozade doesn't taste like it used to, and now we look like a right dick.'

Share

Kommentoi

Ladataan...