Kolme feminististä podcastia

No Sex and the City

Vajaan viikon reissussa oltuani olen jälleen muistanut, miten paljon tykkään kuunnella podcasteja. Ne ovat täydellisiä lentokentillä vietettyihin pitkiin tunteihin, junamatkoihin ja vieraan kaupungin kahviloissa vetelehtimiseen. Feministisiä uudenvuodenlupauksista tehdessäni lupasin taistella viihteen ja taiteen alalla vallitsevaa seksismiä vastaan lukemalla naisten kirjoittamia kirjoja, ja valitettavasti tämänkin julkaisumuodon kohdalla tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota: kuten kulttuurissamme yleensäkin, valitettavasti myös podcasteissa äänessä ovat yleensä vain miehet. Jos sinäkin siis kaipaat muuta kuunneltavaa, tartu esimerkiksi näihin kolmeen kovaan suositukseen:

Kuvat: Jatkoilla, Lipstick Mafia, Poptarts

 

1. Iris ja Melissa: Jatkoilla

Jatkoilijat ovat saapuneet: pullot sihahtavat auki, ja sitten puhutaan suoraan! Seksin lisäksi Jatkoilla käsittelee muun muassa baarijonossa etuilun jaloa taitoa, juhlapyhiä ja polyamoriaa. Tykkään hurjasti tämän podcastin reippaasta räävittömyydestä ja siitä, ettei mikään tunnu hävettävän näitä tyyppejä. Suosittelen erityisesti Toinen ihminen ei voi olla sulle kaikkea -jaksoa, joka herätti ajatuksia, nauratti ja liikutti. Se ja muut jaksot löytyvät muun muassa Cityn nettisivuilta.

2. Lipstick Mafia

Lipstick Mafia -podcastissa monitoiminainen Rosa Meriläinen ja mysteerinen Lady Lipstick puhuvat seksistä ja seksuaalisuudesta. Noin 20-minuuttisilla jaksoilla on sellaisia informatiivisia ja riemastuttavia nimiä kuin Arkijyystö, seksuaalinen itsetunto ja kuulatwerkkaus sekä Karvoitus, krapulaseksi ja squirttaaminen, ja niitä voi kuunnella Suplan kautta. Lisäksi kannattaa tutustua myös Lipstick Mafian nettisivuihin, sillä työn alla näkyisi olevan kaikkea kiinnostavaa kuukautispikkareista aina vallankumoukseen asti.

3. Poptarts by BUST

Kerta toisensa jälkeen ylistämäni Bust-lehden podcastissa toimittajat Emily Rems and Callie Watts keskustelevat naisista ja popkulttuurista. Jaksoissa käsitellään aina ensin yhtä tiettyä aihetta (esimerkiksi uusimmassa jaksossa ruoditaan tuoreen The Handmaid’s Tale -sarjan politiikkaa), jonka jälkeen Rems ja Watts suosittelevat kirjoja, elokuvia ja musiikkia, jota kuluttaessa feministille ei tule paha mieli. Jos siis kaipaat popkulttuurivinkkejä, täältä pesee! Miinusta sarja saa siitä, että jaksot ovat kuunneltavissa ainoastaan iTunesissa.

 

Mitä podcasteja sinä suosittelisit uutta kuunneltavaa etsivälle?

Kommentit

Tylli (Ei varmistettu)

Jee, podcastit! Spotifysta löytyy sellainen kuin Guys we f**ked, joka on "anti-slutshaming podcast". Aiheet pyörii seksin ympärillä ja ohjelman juontajat (2 naiskoomikkoa) ovat esimerkillisiä feministejä. :D Tykkään tosi paljon heidän suorasukaisesta tyylistään, eikä vaikeitakaan asioita vältellä. Tämä podcast -sarja on tehnyt muhun vaikutuksen!

Jemina
No Sex and the City

Kuulostaa ihan huippuhyvältä, pakko tsekata välittömästi!

Sannakoo (Ei varmistettu)

"Call your girlfriend" on myös mitä hauskinta kamaa. Keskiössä amerikkalainen politiikka ja populaarikulttuurin ilmiöt.

Jemina
No Sex and the City

Kiitos suosituksesta, tämä pitää tsekata!

Tuottaja (Ei varmistettu) http://www.city.fi/blogit/jatkoilla

Kiitos Jatkoilla-podcastin mainitsemisesta!

Bustin Poptart vaikuttaa kyllä onneksi olevan kuunneltavissa ihan missä tahansa podcast-sovelluksessa. Ainakin tällä sivulla mainittu RSS-syöte vaikuttaa toimivan kaikkialla, missä kokeilin. https://bust.com/entertainment/19136-podcast-test.html

Apple Podcasts -sovelluksen lisäksi, RSS-muotoisia podcast-feedejä voi lisätä kolmansien osapuolten podcast-sovelluksiin, joista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Overcast (iOS) ja Podcast Addict (Android).

Jemina
No Sex and the City

Olkaa hyvä vaan! Toivottavasti hommat jatkuvat samaan malliin myös pitkälle tulevaisuuteen.

Ja kappas, kyse olikin näköjään omasta selaimestani, joka ei jostain syystä Poptartseihin kyennyt. Hyvä kun huomautit, ja nyt minäkin löysin tavan kuunnella tuota ilman iTunesia. Jee!

Do Not Want (Ei varmistettu)

Täytyy nyt kyl sanoa, että Supla on ihan hirveätä syöpää. Siellä olevat ohjelmat eivät ole kuunneltavissa muualla kuin Sanoman vitun paskassa sovelluksessa. Podcastien koko pointti on, että niitä voi kuunella ihan missä tahansa syötteitä tukevassa appissa, millä tahansa laittella.

Muualla maailmassa on jo yli 10 v menty siihen, että podcastit pistetään mahdollisimman laajan yleisön eteen erilaisten sovellusten ja laitteiden kautta. Bisnesmahdollisuuksia luodaan siten, että rakennetaan järjestelmiä, jotka osaavat lisätä ääneen dynaamisesti eri mainoksia ajan myötä tai kuuntelijan sijainnin mukaan.

Mut Sanoman jäbät on silleen et, "Ei toimi Suomessa. Meillä se vain on eri asia."

Jemina
No Sex and the City

Joo, siis kaikki tuollaiset tiettyyn sovellukseen rajatut systeemit kyllä vituttavat enemmän kuin elämä yleensä - etenkin kun niistä suurin osa ei edes toimi mitenkään hyvin! Pitänee vain ristiä sormensa ja toivoa, että täälläkin jossakin vaiheessa herättäisiin siihen, että ympäristön ja käyttäjän mahdollisuuksien supertiukkaan rajaaminen ei yleensä ole maailman toimivin bisnesmalli.

Jemina
No Sex and the City

Kuulostaa ihanalta! Podcasteissa just parasta on kyllä tuo, että ne kuulostavat siltä kuin kuulokkeissa olisi pari läheistä kaveria, jotka ovat timanttisen fiksuja ja vielä älyttömän hauskoja. Hilla ja Inari menee siis ehdottomasti kuuntelulistalleni!

Essimilia (Ei varmistettu)

Ehdottomasti Quilty Feminist, joka löytyy ainakin Spotifysta ja podcastin omilta sivuilta! Aivan mahtavan hauska, mutta samalla informatiivinen ja oivalluksia antava podcast, jota juontaa kaksi stand-upkomediaa tekevää naista. Jokaisella jaksolla on oma teema, johon liittyen juontajat suorittaa haasteen (esim. ekassa alastomuus-jaksossa toinen naisista oli alastonmallina piirrustustunnilla), minkä lisäks on aina huippuja vieraita. Mut podcast sai koukuttuneeks sillä, että joka jakso alkaa naisten tunnustuksilla "I'm a feminist, but..", joihin on niin ihanan helppoa samaistua. Tsekkaa ainakin internet-jakso!

Essimilia (Ei varmistettu)

Ja typo eli Guilty Feminist.

Jemina
No Sex and the City

Ja sitten kun kaikki nämä on kuunneltu läpi, suosittelen tsekkaamaan myös Bust-lehden listan 6 More Women-Hosted Podcasts To Listen To Right Now!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.