Seksiä haluaville naisille käy aina huonosti

No Sex and the City

Trigger warning: raiskaus

Seksiä harrastavaa naista pyritään edelleen rankaisemaan seksuaalisuudestaan. Tämä totuus muistui mieleeni taas tänään, kun mietin kirjailija Laura Gustafssonia ja tämän uutta autofiktiivistä romaania, kehoja ja rakkautta ja epätoivoa käsittelevää Pohjaa. Omakohtaisen ja seksistäkin kertovan kirjan kohdalla negatiivinen julkisuus lienee lähes väistämätöntä, niin omituinen ilmestys seksiä harrastava ja siitä häpeilemättä puhuva nainen monien mielestä edelleen on. Tällä kerralla tuo julkisuus lähti kuitenkin yllättävän huonoon suuntaan ja yllättävän nopeasti, kun Ilta-Sanomat kirjoitti Gustafssonin toisaalle antaman haastattelun perusteella oman kohujuttunsa, jonka aiheena on Gustafssonin seksikumppaneiden määrä. IS:n juttu on lyhyt, mutta siinä on pielessä suunnilleen kaikki aina otsikosta (kuvassa alla) alkaen. Eniten minut pysäytti kuitenkin lause, jossa Gustafssonin seksikumppaneiden määrä rinnastetaan tämän kokemaan raiskaukseen: "25 ikävuoteen mennessä Gustafssonilla oli ollut yli 50 miestä. Hänet oli myös raiskattu kerran."

Kuva: Laura Gustafssonin Facebook-sivu

 

Kuten Gustafsson kommentoi omalla Facebook-sivullaan, on aika uskomatonta, että se, että nainen on harrastanut seksiä, on edelleen uutinen. IS:n jutun koko perusasetelma on siis jo kertakaikkisen vinoutunut. Tämän lisäksi jutussa on aivan erityisen ongelmallista se tapa, jolla siinä yhdistetään vapaaehtoinen seksin harrastaminen ja seksuaalinen väkivalta. Otsikko ja tuo lainaamani lause yhdessä tekevät jutun rivien välistä loistavan viestin aika selväksi: että ehkä se oli ihan oma vika. Jos Gustafsson olisi vain ristinyt jalkansa eikä koskaan lähtenyt kenenkään matkaan, mitään kamalaa ei olisi tapahtunut.

Tässä palataan jälleen kerran #lääppijä-keissinkin yhteydessä niin selvästi esiin tulleeseen seksuaalisen naisen stigmaan: käsitykseen, jonka mukaan se, että nainen on toteuttanut seksuaalisuuttaan jollakin haluamallaan tavalla, ilman että se tapahtuu miehen pyynnöstä tai painostuksesta tai miehen mieliksi, tekisi naisesta vapaata riistaa. Ihan kuin seksin harrastaminen tarkoittaisi, että nainen jotenkin automaattisesti luopuisi itsemääräämisoikeudestaan, oikeudestaan fyysiseen koskemattomuuteen, ihmisarvostaan.

Lienee sanomattakin selvää – tai pitäisi olla sanomattakin selvää – että tämä on kammottavaa, väärin, perseestä, siis täysin kieroutunut tapa katsoa maailmaa ja suhtautua naisten seksuaalisuuteen. Se, että nainen harrastaa seksiä monien ihmisten kanssa, ei tarkoita sitä, että raiskaus olisi vain ajan kysymys. Seksikumppaneiden määrä ei kerro mistään mitään, sillä ei pitäisi olla mitään väliä, ja siitä pitäisi niin halutessaan voida puhua ilman että se johtaa kohuotsikoihin ja slutshamingiin. Ainakaan kumppaniluvusta ei voi johtaa jonkinlaista matemaattista kaavaa raiskauksen todennäköisyyteen tai siihen, että seksiä harrastava nainen olisi jotenkin aiheuttanut raiskauksen omalla toiminnallaan.

Ylipäänsä raiskauksen mainitseminen tällä IS:n jutun tavalla, kuin ohimennen, sivuuttaa myös täysin sen, että kyseessä on aina valtavan traumaattinen kokemus. Raiskauksesta puhuminen samassa yhteydessä Gustafssonin vapaaehtoisesti harrastaman seksin kanssa on suuri vääryys. Siinä vedetään mutkia suoriksi ja yhdistetään asioita, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään; ollaan välittämättä traumasta, sukupuolittuneesta seksuaalisesta väkivallasta, kaksinaismoralismista ja siitä, mitä tällainen viestittää kaikille niille tytöille ja naisille, jotka haluavat harrastaa seksiä ja nauttia siitä, koska piru vie heilläkin on siihen oikeus.

Iltapulun jutun kirjoittaja ei välttämättä tietoisesti ajatellut asiaa näin ja tieten tahtoen edistänyt raiskauskulttuuria, mutta jutun viesti kuitenkin tekee niin. Siinä tehdyt tekstuaaliset valinnat toistavat kulttuurissamme edelleen vallitsevaa kivikautista käsitystä, sitä mitä tytöille teinivuosista asti toitotetaan: Jos pukeudut lyhyeen hameeseen, saatat tulla raiskatuksi. Jos flirttailet, saatat tulla raiskatuksi. Jos haluat seksiä, saatat tulla raiskatuksi. Jos poistut kotoasi, jos kehtaat olla olemassa, jos sitä tai tätä, saatat tulla raiskatuksi. Ja se on todennäköisesti oma vikasi.

Raiskauksesta syyllistetään edelleen uhreja. Seksuaalisen naisen mukana kulkee aina varjona uhka seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisesta, koska meille kerrotaan, että näiden kahden asian välillä on yhteys. Tiivistettynä Iltapulun viesti Laura Gustafssonille ja yhteiskunnan viesti kaikille naisille kuuluu siis näin: Olisit vain pysytellyt kotona neljän seinän sisällä ja odottanut, odottanut jotakin, miestä, avioliittoa, ehkä jumalaa. Silloin mitään ei olisi tapahtunut.

Minä siihen: voi vittu mitä paskaa nyt taas.

Jutusta tuli mieleeni Gustafssonin kirjoittama näytelmä Kikasta, tuosta avoimesti seksuaalisuudella leikitelleestä laulajasta, jonka tissejä kyllä haluttiin tiirailla, mutta jota myös ylenkatsottiin. Kikka oli yleisölle kulutustavaraa, josta saatiin kiksejä, mutta jota samalla halveksuttiin juuri näiden samojen kiksien antamisen vuoksi. Monella tavalla Kikka kertookin tästä keissistä ja kulttuuristamme kaiken oleellisen. Naisen halutaan olevan seksikäs tavalla, josta on muille hupia ja hyötyä, mutta omaehtoinen seksuaalisuuden toteuttaminen sen sijaan ei ole koskaan ok. Vanha paradoksi pätee yhä: naisen tulee näyttää haluttavalta, mutta haluta hänen ei kannata. Sillä haluaville naisille käy aina huonosti.

 

Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:
#lääppijä: seksuaalisen naisen stigma
kun seksuaalinen tuplastandardi tappaa
miksi naisen pitäisi hävetä hänestä salaa kuvattua seksivideota?

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

saarah
visual diary

AAMEN! Kiitos tästä postauksesta, multa on mennyt ko keissi ihan ohi, koska en seuraa kauheen tarkkaan Suomen uutisia. Ihan pöyristyttävää! 

Jemina
No Sex and the City

Eikö vaan! Kuinkakohan monta vuosisataa vielä joudutaan odottamaan, ennen kuin jengi tajuaisi myös naisilla olevan seksuaalisia haluja, ja että se on ihan normaalia? En kestä venata ilman beer.

Jemina
No Sex and the City

Jos kiinnostuit Gustafssonin Kikka Fan Club -näytelmästä, kannattaa tsekata Randolfin hippojen bloggaus aiheesta. Ja jos sitten päätät, että haluat nähdä näytelmän, kannattaa lippujen ostamisen kanssa pitää kiirettä, niitä on meinaan enää jäljellä vain muutamaan näytökseen.

A_ (Ei varmistettu)

Pohdiskelin itsekin samoja juttuja eilen kun kyseiseen juttuun sattumalta törmäsin. Huoh.

Vielä vähän offtopicina, oletko sattumoisin lukenut Charlotte Rochen kirjaa Kosteikkoja (en nyt muista oletko maininnut sitä tai siitä tehtyä elokuvaa täällä blogissa)? Kiinnostaisi mielipiteesi siitä kovasti! Kirjahan on jakanut hyvin paljon mielipiteitä, toiset kutsuvat ihailtavan feministiseksi ja toiset ainoastaan ällöttäväksi ja pelkän shokeeraamisen vuoksi shokeeraavaksi... Itsellä kyseinen teos kohta luettu enkä oikein tiedä mitä mieltä olisin. Ymmärrän kyllä kummankin puolen argumentit jollain tapaa. Olisi kiinnostavaa kuulla pohdintojasi aiheesta.

Jemina
No Sex and the City

Huoh nimenomaan.

Ja en muista koskaan kuulleenikaan Kosteikoista, mutta kuvailusi perusteella siihen on kyllä varmasti pakko tutustua. Palataan siis asiaan kun olen saanut kirjan käsiini ja luettua!

Havunneulanen (Ei varmistettu)

Hei todella mahtavaa, että otit tämän esille! Mä kiinnitin nimittäin huomiota ihan samaan, un luin tuon uutisen. Se särähti korvaani tosi pahasti. Etenkin säpsähdin, kun silmiini osui tuo maininta "hänet on myös raiskattu kerran." Ikään kuin se olisi vain pieni tapahtuma, jonka voi mainita noin vain sivuhuomautuksena ja etenkin yhdistettynä tuohon aiheeseen, aivan äärimmäisen tökeröä ja silkaa vähättelyä aivan hirveää, traumaattista tapahtumaa kohtaan.

Mä olen seksuaalisesti hyvin aktiivinen ja kokenut myös rajua seksuaalista väkivaltaa. Valitettavasti syyllistämisen ja vähättelyn kulttuuri elää edelleen vahvasti ihan ammattilaistenkin keskuudessa. Tuntuu, että osan mielestä kaikki kunnon naiset ovat parisuhteessa ja minunkin pitäisi sitä tavoitella, mutta kun en ole kaivannut sitä moneen vuoteen elämääni enkä edellenkään kaipaa. Jos miehestä tehtäis samankaltainen juttu, niin siinä ei olis mitään ihmeellistä. Mutta en silti suostu alistumaan johonkin muottiin vain sen takia, että jonkun mielestä naisen nyt pitäisi vain olla sellainen tai nainen ei saa käyttäytyä noin, koska voi joutua väkivallan uhriksi. Ihan ku väkivalta ois vain joku luonnonvoima, joka vain tapahtuu, eikä tekijällä ole mitään tekemistä asian kanssa.

Kiitos todella tärkeästä kirjoituksesta, tämmöisiä kannanottoja me uhrit tarvitsemme ja ne tukevat toipumistamme!

Jemina
No Sex and the City

Mitä useammin luen tuon, sitä enemmän tuo lauseen kevyt sävy alkaa riipiä. Että noin vaan, huolettomasti, se sanotaan, sivulauseessa! Melkein kuin lauseen sisältö olisi, että yleensä hän shoppailee Prismassa, mutta hän on myös kerran käynyt Citymarketissa. Että mitähän vittua nyt sit taas.

Olen tosi pahoillani, että olet joutunut paitsi kokemaan seksuaalista väkivaltaa, myös kohtaamaan vähättelyä ja syyllistämistä. Mun on ihan oikeasti todella vaikea ymmärtää, miten näin voi yhä edelleenkin olla, vuonna 2017 ja Suomessa, saatana. Ihan kuin nämä asenteet olisivat jonkinlainen kollektiivinen sokea piste, jota ihmiset eivät vain huomaa - tai sitten kieltäytyvät huomaamasta. Se on ihan sairasta! Aiheesta puhuminen tuntuu usein tosi turhauttavalta, kun muutosta ei tunnu tulevan, mutta ei kai tässä voida muuta kuin pitää ääntä ja ajatella, että jossain vaiheessa sillä alkaa olla väliä.

Ja kiitos itsellesi kauniista sanoistasi. Kaikkea hyvää sinulle elämääsi, jota selvästi elät just sillä tavalla miten haluat, kaikesta kohtaamastasi paskasta huolimatta. Don't let the bastards grind you down.

Aino S. (Ei varmistettu)

Olen varmaan jotenkin vajaaälyinen, kun minusta tämä juttu ei mitenkään suhtaudu alentavasti tai tuomitsevasti naisten harrastamaan seksiin?

Toteamukset seksikumppaneiden määrästä ja raiskauksesta ovat peräjälkeen ja sinusta tämä tarkoittaa, että Ilta-Sanomien mielestä raiskaus on väheksyttävä asia ja aina naisen vika. Näin Ilta-Sanomat myös osallistuu "raiskauskulttuurin" edistämiseen.

Itse näen toimittajan valitseman muotoilun seksikumppaneiden määrästä loogisena, ehkä hieman ajattelemattomana toteamuksena. Raiskaus on yhä seksuaalinen kanssakäyminen - joskin erittäin tuomittava ja vastenmielinen. Jutussa kyseessä oli lause jossa puhuttiin seksuaalisten kumppaneiden määrästä. Miten asia olisi mielestäsi pitänyt ilmaista, jottei se tuntuisi 'vähättelevältä'?

Lisäksi väite että vain naisten seksielämästä uutisoitaisiin iltapäivälehdissä on yksinkertaisesti väärä, pikainen Google-hakukin sen jo kertoo: https://www.google.fi/search?q=mies+harrasti+seksi%C3%A4&oq=mies+har...

Typy (Ei varmistettu)

Kyllä, olet vajaaälyinen, jos et ymmärrä kuinka tärkeästä asiasta tässä on kyse. Ja kuinka Ilta-Sanomien juttu todellakin osallistuu vanhoillisten käsitysten edistämiseen ja ylläpitoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni ongelmallisinta on juuri tuo sijoittelu ja sen antama kuva siitä, että kyseessä olisi muka yksi seksuaalisen kanssakäymisen muoto. Raiskaus ei ole seksuaalista kanssakäymistä(=yhdessäkulkemista) vaan seksuaalista väkivaltaa. Tiedon sijoittaminen seksikumppaneiden määrän yhteyteen rinnastaa raiskauksen yhdeksi seksikerraksi ja näinhän ei ole. Vähän sama kuin jos kirjoitettaisiin: Pasi/Maija käy aktiivisesti nyrkkeilemässä ja hänet on myös kerran pahoinpidelty kadulla sairaalakuntoon. Mielestäni täysin irralliset asiat niputetaan yhteen.

Naksu (Ei varmistettu)

Niin siis anteeksi mutta mitä paskaa? Raiskaus ei todellakaan ole yhtä kuin seksuaalinen kanssakäyminen. Se on väkivaltaa.
Tämä on sama kuin sanoisi "naisella X on ollut 2 parisuhdetta ja kerran miespuolinen henkilö hakkasi hänet". Onko toikin sitten että ne on samaa sarjaa, ihmissuhteita kaikki? Ei. Myöskään seksuaalinen kanssakäyminen ja raiskaus ei ole samaa kategoriaa.

Jemina
No Sex and the City

Itse en nyt varsinaisesti lähtisi kutsumaan ketään vajaaälyiseksi, mutta olen kyllä muuten tähän asiaan vastanneiden kommentoijien kanssa samaa mieltä, että jutussa on paljon ongelmallista. Suurin osa siitä vain tapahtuu a) vähän rivien välissä, ja b) tavalla, johon olemme niin tottuneita, ettemme sitä välttämättä enää edes huomaa. Mutta edelliset kommentoijat ovatkin jo esimerkein havainnollistaneet, mikä tuossa tarkalleen ottaen mättää, joten ehkä se selvensi asiaa? Ja joo, toki miestenkin harrastamasta seksistä uutisoidaan - mutta noissakin jutuissa suurimmassa osassa oli kyse siitä, että mies oli pannut verkkoaitaa/moottoripyörää/sikaa/käpykakkua (sivuhuomautus: WTF?). Se, että miehellä on ollut kumppaneita, ei kuitenkaan ole kovin yleinen uutisoinnin aihe. Harvemmin myöskään kuulee kenenkään yhdistävän miehen seksikumppaneiden määrää tämän kokemaan väkivaltaan.

Lisäksi pidän muuten tosi pulmallisena sitä, että raiskausta ajatellaan seksuaalisen kanssakäymisen muotona. Sitä se ei ole: sen sijaan se on vallankäyttöä, väkivaltaa, ja rikos. Seksin kanssa sillä on ihanhäviävän vähän tekemistä. Ymmärrän kyllä, mistä tällainen ajatus raiskauksesta yhtenä seksuaalisen kanssakäymisen muotona tulee, mutta ehdottaisin että pohtisit asiaa vielä hieman pidemmälle. Äläkä pliis ainakaan koskaan sano mitään tuollaista raiskauksen kokeneelle ihmiselle. Oikeasti.

KataS (Ei varmistettu)

Raiskaus ei ole "seksuaalinen kanssakäyminen", se on rikos. Eikä raiskaaja ole seksikumppani. Et taida olla nyt ihan tosissasi ?!

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse sain jutusta jotenkin kuvan, että sillä raiskaustaustalla jotenkin seliteltiin kumppanien määrää. Aivan kuin naisen pitäisi olla jotenkin rikkinäinen harrastaakseen seksiä.

Tämäkin syvälle juurtunut käsitys naisen seksuaalisuudesta. Ehkä ihmisille on jäänyt mieliin se kuva strippareista ja ilotytöistä joita isä ei rakastanut. Tosin samaan johtopäätökseenhän tuossakin päädytään, naisessa joka haluaa seksiä pitää olla jotain vikana että se on mitenkään mahdollista.

Jemina
No Sex and the City

Totta, tuo on toinen tapa lukea artikkeli, ja rivien välinen viesti on ihan yhtä pulmallinen noinkin käsitettynä. Inhoan tuota ajatusta, jonka mukaan paljon seksiä haluava tai harrastava nainen koettaa sillä korjata jonkinlaista henkistä haavaa. Kun miesrokkarit paneskelevat pitkin maita ja mantuja satojen naisten kanssa, harvoin kuulee kenenkään pohtivan, että heitä ei varmaan äiti rakastanut, kyllä pojalla on selvästi kova tarve naisen lämpimään syliin, sillä se yrittää vanhoja traumojaan haudata. Miksei naisella ole ikinä lupaa ihan vain yksinkertaisesti nauttia seksistä ja haluta harrastaa sitä useiden ihmisten kanssa, ilman että siihen liittyisi mitään sen kummempaa?

Rakkautta
Rakkauspäiväkirja

Olipas harvinaisen limainen ja ikävä tapa muotoilla otsikko. En itse bongannut moista, mutta tämä sekä monet vastaavat tapaukset saavat aina raivon kohoamaan. Naisen seksuaalisuus on selkeästi hurjan pelottava ja kompleksinen aihe monelle, kun siitä kerran ei voida keskustella tai uutisoida normaalisti. Sitä pitää puhkianalysoida ja sen kautta selitetään niin monia asioita, että pahaa tekee. Kiitos kun otit tämän otsikon käsittelyyn, liian usein tuntuvat nämä livahtavan ohitse ääneti (Ja aivan varmasti jossakin istuu parhaimmillaankin voihkimassa kuoro miehiä, joiden mielestä kukkahattuiset femakot ovat taas ihan väärässä, kun kehtaavat tällaisiin naurettaviin asioihin huomionsa kiinnittää, eivätkä tajua miten miehillä on niin raskasta. Ettäs kehtaavat!)

Jemina
No Sex and the City

Jos Gustafssonin tuotanto ja seksiin liittyvät pohdiskelut kiinnostavat, Ylellä on nyt kuunneltavissa tunnin mittainen Seksistä ei kannata puhua julkisesti - vieraana kirjailija Laura Gustafsson.

Helmi K
sivulauseita

Ihan kauheeta kun ainoa mitä sulle aina kommentoin no että voi vittu mitä paskaaaa mä en kestääää ja räjähdän ja ei jumalautaaaaaa, mutta näillä mennään taas ja sillä että luin Gustaffsonin haastattelun Me Naisista ja se oli tuota parempi mutta siinäkin aavistuksen kummalla maaperällä oltiin. Kaiken kaikkiaan tässä asetelmassa on edelleen kaikki ihan päin helvettiä ja musta on hienoa että Laura on tarttunut siihen varmasti tietäen että tämmöiseksi menee. Koittaisipa vielä päivä kun ei menisi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.