Väärinkuultua, tai: If you like it then you shouldn't put a ring on it

No Sex and the City

Beyonce valittiin maailman kauneimmaksi naiseksi, ja ystäväni päätti sen kunniaksi esittää meille Single Ladies -kappaleen. Tanssikuviot ja kaikki. (Ei, humalatilalla ei suinkaan ollut mitään tekemistä asian kanssa.) “Mä rakastan sitä biisiä, se on niin feministinen”, kuului selitys, ja sitten alkoi laulu.

“If you like it then you shouldn't put a ring on it!”

Eipähän tarvinnut enää kysyä, että miten ihmeessä feministiystävä voi rakastaa kappaletta niin paljon. Vastaus: väärinkuullut lyriikat. Ystäväparka luuli biisin kertovan siitä miten naimisiinmeno pilaa suhteen, eikä toista kannata sormustaa jos tästä todella tykkää. Nauroin niin, että olin lirauttaa housuuni.

Kun sitten hysteerisen naurukohtauksen lopulta laannuttua valaisimme ystäväämme lyriikoiden todellisesta luonteesta, oli tämä tietysti järkyttynyt. Ai että kundin pitää kihlata jos rakastaa! Sinne meni lempibiisi! Kamalaa!

Ja vaikka Single Ladies onkin oikein vetävä kipale, olen kyllä aika samaa mieltä ystäväni kanssa siitä, ettei biisin viestiä voi mitenkään hyväksyä. Kappaleen kertojahan pyrkii siis tahallaan tekemään entisen kumppaninsa mustasukkaiseksi, ja sanoo suoraan, että olisit kihlannut jos tykkäsit ja tahdoit jatkaa. Aivan kuin sormus olisi ainoa validi keino ilmaista tunteiden syvyyttä! Ja eikö ilman sormusta todella voi olla suhdetta?

Koska emme voineet allekirjoittaa alkuperäisen version lyriikoita, päätimme tehdä väärinkuullun version pohjalta oman remiksimme. Voimabiisin naisille, jotka eivät tahdo naimisiin – jotka eivät tarvitse rakkaudelleen papin aamenta taikka valtion sinettiä. Oodin vapaudelle ja sille, miten toisinaan kaksi vapaata ihmistä kohtaa ja päättää pysyä yhdessä, ja se se vasta on kaunista.

Kuulette meistä sitten kun olemme hittilistan ykkösenä. Ja kaikki naiset yökerhoissa kautta maailman hoilaavat: Jos tykkäät niin älä ainakaan kosi! If you like it then you shouldn't put a ring on it!

 

 

PS. Niille, joiden ystävät eivät väärinversioi tunnettuja hittikappaleita julkisilla paikoilla, lohdutukseksi tämä seuraavaksi paras versio:

 

Kuvat: eurweb.com, spirit21.co.uk

Kommentit

Mahdoton Nainen

Toi SNL-versio on hillittömän hauska :D Ja olisihan se feministikaveri voinut yrittää ajatella biisin ironiseksi sanojen oikean laidan selvittyä, että Beyoncehan tässä selkeästi yrittää tehdä pilkkaa niistä sormusta himoavista naisista? Aina asiat voi kääntää itselleen sopiviksi ;)

Jemina
No Sex and the City

Mahdoton Nainen, niin on! Minä aloin suorastaan pitää Justin Timberlakesta videon nähtyäni!

Ja ihan hyvä idea, muuten - kaikenlaiset ärsyttävät asiat voisi aina ajatella ironiana, ja siten säästää hermojaan. Vaan pelkäänpä, että allekirjoittanut ystävineen on vähän liian ryppyotsafeministi soveltaakseen lähestymistapaa ihan kaikkeen...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä epäfeminististä siinä on, jos haluaa naimisiin? Miten naimisiin meno vie kahden ihmisen vapauden ja itsenäisyyden?

sanumaria

Mä itseasiassa aloin miettiin samaa kun vierailija. "toisinaan kaksi vapaata ihmistä kohtaa ja päättää pysyä yhdessä", siitähän avioliitossa(kin) on kyse.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä olen aina siis myös kuullut väärin nuo, voi eiii! :D En siis voi enää niin vapautuneesti lauleskella tota. Itse en usko avioliittoon, muuta kuin korkeintaan järkisyistä, koska avopuolisoiden asemaa ei tässä valtiossa taata oikeastaan juurikaan.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija ja sanumaria, ei välttämättä mitään, siis sillä tavalla faktuaalisesti, aina ja ikuisesti, kaikille feministeille. Mutta oma mielipiteeni (ystäväni saattaisivat verbalisoida asian hieman toisin, kuka tietää) on se, että avioliitto on kaavoihinsa kangistunut, patriarkaalinen instituutti. Sen ikiaikainen tarkoitus on ollut siirtää nainen isänsä omistuksesta toisen miehen omistukseen - ja sitten vielä maksaa vähän väliä että uusi mies naikkosen huolii. Sen tarkoitus ei ole koskaan ollut juhlistaa rakkautta tai antaa naiselle mitään muuta kuin uusi pomo, ja siksi se on mielestäni perustavanlaatuisella tavalla epäfeministinen instituutio.

Nykynaiset voivat toki antaa naimisiinmenolle monia erilaisia syitä, mutta mielestäni avioliittoinstituutiota ei voida erottaa sen juurista ja perinteistä millään lailla. Niinpä astumalla siihen kuuluisaan auvoiseen satamaan kokisin antavani hyväksyntäni naimisiinmenon historiallekin sellaisena kuin se on, ottaisin osaa tähän perinteeseen joka pitää naista esineenä ja kauppatavarana, jonka arvo on a) neitsyydessä ja b) tulevissa poikalapsissa. Ja sitä en voisi koskaan tehdä.

/end rant.

Mutta kuten monasti sanottu, kukin tyylillään. Avioliittoa arvostavat pitäköön siis täysin vapaasti sormuksensa, minä en ole lykkäämässä lusikkaani kenenkään toisen soppaan. Mutta tämä toivottavasti selittänee oman mielipiteeni taustan.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, aivan - joistakin tietyistä järkisyistä minäkin voisin asian ymmärtää. Juuri ja juuri, hampaitani kiristellen, mutta silti.

Ja monissa muissa maissahan avopuolisoiden asema on paljon parempi - sitä voi rekisteröityä virallisiksi avokeiksi yms. Se on hieno juttu, ja toivon että tämä tällainen vähän nykyaikaisempi systeemi pian rantautuu Suomeenkin!

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)

Beyoncesta tuli juuri suosikki R'n'B -artistini. Nainen, joka laulaa antifeministisiä juttuja, ei voi olla paha.

ilsa (Ei varmistettu)

En ole ehkä tarpeeksi ryppyotsainen feministi kun en näe tossa biisissä sitä rengastamista muuta kuin merkkinä siitä, että mies haluaa oikeasti olla just tämän naisen kanssa. Mustasukkaisuuden herättäminen ei mun mielestä niinkään ole se juttu, vaan se, että laulun nainen on ollut paskassa parisuhteessa (cried my tears for three good years/ can't be mad at me), on nyt saanut tarpeekseen ja etsii arvoistaan tyyppiä, siis sellaista, joka oikeasti näyttää välittävänsä. Mun mielestä ainoa oikea tulkinta ei ole se, että jäbän oikeesti pitäis kosasta. Onhan toi avioliitto sen verran vakiintunut juttu tässä yhteiskunnassa, että siihen on helppo viitata kun haluaa puhua oikeesti vakiintuneesta parisuhteesta.

Jos nyt oikeen feministiprillien läpi noita lyriikoita katsoo, niin esim. kohdan "pull me into your arms, say I'm the one you own and if you don't you'll be alone and like a ghost I'll be gone" voisi tulkita naista alentavaksi. Kun nyt ihan suoraan puhutaan naisen _omistamisesta_, jopa siinä määrin, että nainen itse haluaa tulla miehen omistamaksi.

Toisaalta, Beyoncenkin kohdalla jutut kannattaa laittaa kontekstiin (fanityttö ilmoittautuu!). Beyonce on todella hanakasti puhumassa naisten oikeuksista. Aika harvoin sen haastatteluissa ei nousisi esiin vahvat naiset, joita hän todella nostaa jalustalle. Myös muuta tuotantoa miettiessä nimenomaan naisia voimaannuttavia biisejä on tosi paljon.

Beyoncen tapa olla nainen on ehkä vaan sellanen joka monia vähän perinteisemmän koulukunnan feministejä ketuttaa raskaasti. Voi olla yhtä aikaa keimaileva r'n'b-kimuli ja samalla superviilee bisnesnainen, eikä siinä ole (välttämättä) minkäänlaista ristiriitaa.

Mitä avioliittoon instituutiona tulee, niin mun mielestä tätä koko yhteiskuntaa leimaa vahvasti toi historian kyseenalaisuus. Hitto, koko länsimainen hyvinvointivaltio perustuu riistolle. Sen ei mun mielestä kuitenkaan tarvitse olla millään lailla määrittävä tekijä sille, miten minä yksilönä toimin. En sulje avioliittoa tän tyyppisen ajattelun ulkopuolelle.Tää on tietysti mun näkemys ja voin oikeen hyvin elää sen tiedon kanssa, et kaikki ei ole samaa mieltä.

Tällaisia ajatuksia heräsi flunssaisessa päässäni villinä perjantai-iltana... Niin ja kiitos muuten ajatuksia herättävästä blogista. Beyoncen lisäks voin fanittaa myös sua, vaikka ei ihan aina samaa mieltä oltaiskaan. :)

Jemina
No Sex and the City

ilsa, ainoaa oikeaa tulkintaa ei tietenkään ole, vaan jokainen tulkitsee taidetta omien prilliensä läpi - ja onneksi niin! Ja meikällä nyt vaan on ryppyotsafemakkoprillit, joiden läpi avioliitosta ei saa hyvää instituutiota, ei tekemälläkään. Olen muuten ihan samaa mieltä koko länsimaisen hyvinvointivaltion perustumisesta riistolle - ja minun toimiini yksilönä nämä asiat vaikuttavat. Historiaa ei voi vain lakaista maton alle ja olla sitä lainkaan ajattelematta. Tai ainakaan minä en siihen kykene.

Olin muuten tarttua myös tuohon naisen omistamiseen, kyseinen kohta kun särähti myöskin korvaan. Mutta tämä popkulttuurissa tapahtuva naisten esineellistäminen, jote myös tällaisilla sanavalinnoilla edistetään, tuntui niin laajalta aiheelta että ansaitsisi ihan oman tekstinsä!

Ja suurkiitokset itsellesi - ihanaa, jos tekstit herättävät ajatuksia! Ja tosiaan, samanmielisyyden ei tulisi olla tavoitteena, tässähän ei pyritä käännyttämään ketään. Sen sijaan keskustelu on aina todella tervetullutta.

FAKTAT (Ei varmistettu)

tämäkin on saatu aivan väärin. Beyoncé laulaa että "if you like it then you Should have put a ring on it". OTA ASIOISTA SELVÄÄ idiootti

Jemina
No Sex and the City

Luetun ymmärtäminen 5/5.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.