Vain kyllä tarkoittaa kyllä

No Sex and the City

Trigger warning: seksuaalinen väkivalta

Suomen raiskauslainsäädäntö on monella tapaa perseestä, ja se on todettu useasti ennenkin. (Esimerkiksi silloin kun raiskauksesta saa lievemmän tuomion siksi, että syytetty on tekonsa jälkeen saanut työpaikan.) Yksi nykylainsäädännön isoimmista ongelmista on se, että raiskauksen määritelmä perustuu teossa käytettyyn väkivaltaan tai sen uhkaan. Tällainen rajaus jättää huomioimatta monia seksuaalisen väkivallan todellisuuteen liittyviä seikkoja ja tekee monille raiskauksen uhreiksi joutuneille ihmisille suurta vääryyttä antaessaan ymmärtää, että kenties he olisivat voineet itse estää tapahtuneen, jos pakottamista ei kerran esiintynyt.

Onneksi tähän epäkohtaan on nyt lähdetty hakemaan muutosta: Suostumus2018-kampanja haluaa muuttaa Suomen lainsäädäntöä niin, että raiskaus määriteltäisiin tästä lähtien suostumuksen puutteen kautta.

Kuva: Suostumus2018

 

Tämä on todella tarpeellinen muutos, ja on itse asiassa ihan käsittämätöntä, että sitä ei ole jo tehty. Sillä kuten kaikki varmaan ymmärtävät, on ihan älyttömän ongelmallista määritellä raiskaus ainoastaan siihen liittyvän väkivallan ja uhkailun kautta. Voi olla monenlaisia syitä sille, miksi uhri ei pane vastaan vaikka tekijä ei käyttäisikään fyysisiä pakkokeinoja – esimerkiksi tilanteen traumaattisuus tai pitkään jatkunut henkinen väkivalta voi saada ihmisen lamaantumaan täysin.

Suostumus2018-kampanjan sivuilla kerrotaankin, että Tukholman Karoliinisen instituutin mukaan "70 prosenttia uhreista jäätyy raiskauksen tapahtuessa siten, ettei pysty vastustamaan tekijää." On siis täysin selvää, että nykyinen lainsäädäntö tekee valtavaa vääryyttä näille 70 prosentille uhreista.

Mitä hyötyä lakimuutoksesta sitten olisi? Kampanjan UKK-sivulla selitetään asia tosi selvästi:

“Kun siirrytään suostumusperustaisuuteen, fokus siirtyy asianomistajasta tekijään. Kun nyt oikeus arvioi, onko asianomistaja vastustanut tekoa, lakimuutoksen myötä oikeus arvioi sitä, onko tekijä voinut päätellä suostumusta olevan. Tämä asettaa vastuun raiskauksesta yksinomaan sille kenelle se kuuluu: tekijälle.

Kun laki asettaa vastuun selkeästi tekijällä, myös ilmoituskynnys laskee ja tällöin mahdollisuus saada oikeutta paranee. Laki ei vain heijasta vaan myös vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Kun laki kunnioittaa täysimääräisesti jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, se siirtyy pikkuhiljaa myös yleiseen asenneilmapiiriin.”

 

Siis tämä on niin tärkeää! Olen valmis allekirjoittamaan joka sanan. Ja samaten allekirjoitan tietty kampanjan kansalaisaloitteen!. Aloitteen on reilussa viikossa allekirjoittanut jo melkein 20 000 ihmistä, mutta lisää tarvitaan edelleen. Allekirjoittakaa tekin siis kansalaisaloite täällä.

Kampanjaa voi myös seurata sen nettisivujen kautta sekä somessa esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa. Facebookissa näkyy myös kampanjan avoimia kokouksia, joita järjestetään useilla paikkakunnilla, ja joihin voi mennä mukaan jos tahtoo lähteä edistämään tällaista tärkeää asiaa.

Suomen raiskauslainsäädäntöön täytyy saada muutos! Vain kyllä tarkoittaa kyllä.

 

Jatka lukemista:
päivän surullisin uutinen: raiskauksen seuraukset
viihdettä ilman raiskauksia, kiitos
kumppanin kanssa ei ole pakko harrastaa seksiä
 

 

seuraa blogia  Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.