Ladataan...

Aurinkoista perjantai-iltapäivää!

 

PopSugarin lukuhaaste on käynnistynyt paikallisen kirjailijan teoksella. Muutama viikko sitten pääsin näkemään Katriina Ranteen livenä, kun häntä haastateltiin Lahden kaupunginkirjastossa osana Kirjoittamisesta -tapahtumasarjaa. 

Miten valo putoaa (2017) on Ranteen kolmas teos ja toinen romaani. Ranne julkaisi esikoisromaaninsa Minä, sisareni vuonna 2010, ja sen lisäksi häneltä on julkaista yksi runokokoelma Ohikulkijan tuoksu (2014).

Katriina Ranne on syntynyt vuonna 1981 Noormarkussa. Hän on filosofian tohtori, ja opiskellut ja opettanut swahilin kieltä ja lisäksi suomentanut afrikkalaisen runouden antologian.  

Miten valo putoaa -teoksessa on kaksi keskushenkilöä, nuori bulgarialainen tyttö Lala, joka yrittää kamerallaan vangita valoa, ja eläköitynyt fyysikko Aaro. Tarinassa seurataan näiden kahden erikoisesta tilanteesta syntynyttä kirjeenvaihtoa. En ole vielä lukenut kirjaa kokonaan, mutta sen voin jo todeta, että kuulautensa ja eleganttiutensa puolesta se on mitä mainiointa luettavaa tähän aikaan vuodesta kun valon määrä pohjoisella pallonpuoliskolla lisääntyy, ja sen olemassaolon voi jälleen huomata konkreettisesti. 

On erittäin mielenkiintoista kuulla kirjailijoiden työskentelytavoista ja menetelmistä. Katriina Ranteen haastattelusta mieleen jäi erityisesti se, että hän kirjoittaa teoksensa ensimmäiset versiot aina käsin. Tätä valintaa hän perusteli sillä, että käsin kirjoittaessa ei niin helposti takerru virheisiin tai kielen epäloogisuuteen, toisin kuin tietokoneella kirjoitettaessa. Ranne myös painotti sitä, ettei kerro tekeillä olevasta työstä kellekkään ennen kuin se on valmis, eikä anna kenenkään lukea keskeneräistä tekstiä. Kustannustoimittaja on ensimmäinen henkilö, joka saa lukea valmiin tekstin. Tätä Ranne perusteli sillä, että alitajuinen mieli ei ymmärrä eroa sen välillä onko idea kerrottu vai kirjoitettu. Se on tavalla tai toisella tuotu julki eikä siis enää kirjoittajan omassa mielessä niin mielenkiintoinen. 

Vaikka Ranne ilmoittautuikin käsin kirjoittamisen puolestapuhujaksi, aamusivuista hän ei perustanut. Ranne kertoi, ettei usko kaiken kirjoittamisen olevan kirjoittajalle hyväksi, eikä hän pakota itseään kirjoittamaan joka päivä, vaikka monet kirjoittamisen opettajat päivittäiseen kirjoittamiseen kannustavatkin. 

 

 

Teksti ja kuva: Saila Lyytinen

Share
Ladataan...

Ladataan...

Hei,

En ole pitkään aikaan ehtinyt kunnolla keskittyä blogiin ja tänne kirjoittamiseen. Ideoita ja asiaa on vaikka millä mitalla, osa tärkeämpää ja osa vähemmän tärkeää, mutta aika on ollut (jälleen) kortilla. (Tai sitten välttelen sen asian tekemistä mitä oikeasti haluaisin tehdä; yksi kirjoittajan arkkivihollisista on, mikä muu kuin välttely). No niin. On ollut paljon asioita mielen päällä, alla, takana ja pöydälläkin. On tuleva muutto, koulutehtävät, uusi osa-aikatyö, tuleva uusi "työ" ihmisoikeusjärjestössä, ystävän tuleva perheenlisäys, kesälomamatkasuunnitelmat ja ties mitkä muut. Ja jossain kaiken keskellä pitäisi yrittää muistaa pitää huolta itsestäkin. 

Eilen ajattelin kirjoittaa tänne vain jotain, suunnittelematta ja laskelmoimatta. Mulla on jotenkin ristiriitainen suhtautuminen tähän blogiin, osittain nautin siitä todella paljon, että tämä on olemassa pitkän suunnittelun jälkeen ja tämän olemassaolo saa aikaan usein todella palkitsevia tunteita, kun saa ajoittain oman hengen tuotoksen ulos itsestä; antaa tekstille mahdollisuuden olla kaikupohjana jollekin muullekin kuin omalle sisäisyydelle. Toisaalta, olen huomannut myös ärtymyksen ja turhautumisen tunteita. En ole saanut julkaistua niin usein kuin haluaisin. Ajatus on ollut, että mitä järkeä on olla blogi, jos sitä ei päivitä tai jonka ainoa yleisö on kirjoittaja itse. Ehkä jokunen ystävä ja perheenjäsen. Nii-in. 

Jossain vaiheessa (viime viikolla) ajattelin, että poistan koko blogin ja poistun siinä samalla myös muista sosiaalisista medioista vaikka en niissäkään mitenkään erityisen aktiivisesti ole. Muistan erään Facebook-tuttuni viime vuonna postanneen statuksen, jossa luki jotakuinkin näin: "Some ahdistaa, some kiinnostaa. Muilla samoja tuntemuksia?" Se on pyörinyt usein mielessäni, sillä samoin kuin blogiin, mulla on ristiriitainen suhtautuminen koko somen maailmaan. Haluan olla mukana, mutta en halua olla mukana. Haluan kirjoittaa itsestäni ja elämästäni mutta en halua paljastella liikaa itsestäni ja elämästäni. Ja ketä muka kiinnostaa minä ja mun tekemiset? Jos kerron jotain itsestäni niin "kaikki" kuitenkin ajattelee että hoh-hoijaa, eipä paljoa kiinnosta ton muijan jutut. Tai sitten vielä pahempaa: He kaikki kokoontuvat jonnekin analysoimaan tekemisiäni ja tietysti kritisoimaan minua ihmisenä, puhuvat pahaa. Mitä ihmiset nyt tietysti aina tekevätkin. Eikö? Ja vielä tätäkin pahempi skenaario mikä someen liittyy: Kiinnostaa toki tietää mitä kaikille tutuille, kavereille ja ystäville kuuluu, mutta en halua suinkaan olla mikään pahemman luokan stalkkeri; tiirailemassa muiden elämää ihan kuin ei olisi omaa elämää ollenkaan! Jo on vaikeaa ja ristiriitaista! Ja kuinka paljon aikaa saa kulumaan somen päämäärättömään scrollailuun. Yhtäkkiä sitä vaan havahtuu, että on avannut ainakin viidelle välilehdelle muiden jakamia artikkeleita, joiden sisältöä ei todellakaan ehdi sisäistää. Joskus vuosi sitten kirjoitin puhelimeni muistiinpanoihin: kirjoittaminen on paradoksaalista; sanoilla voi sekä peittää että paljastaa. Olen sitä mieltä edelleen. 

Lauantaina koin eräänlaisen uuden oivalluksen kirjoittamiseen ja tarinoiden luomiseen. Tai ehkä olin jo sisäisesti oivaltanut tämän asian, mutta oli hienoa, että joku toinen sanallisti ajatuksen. Lauantai oli jännä päivä. Olin sopinut tapaavani äitini iltapäivällä. Puolen päivän aikaan päätettiin lähteä Miikan kanssa luistelemaan Vesijärven jäälle, koska oli niin upea ilta. Pakkasimme mukaan kuumaa kaakaota ja ajattelimme hakea lähikaupasta makkaraa grillattavaksi. Kaupassa huomasimme, että lompakko oli jäänyt kotiin. Lähdimme silti matkaan ilman makkaraa. Olin melko stressaantunut, koska jännitin ehtisimmekö tehdä reissun ennen sovittua äidin saapumista, sillä olisi inhottavaa olla myöhässä sovitusta tapaamisesti. Sitten lompakon unohtuminen lisäsi ärtyneisyyttäni entuudestaan. Yritin olla näyttämättä sitä ulospäin, vaikka tuntuu että Miikalla on joku supervaisto ja se tietää aina millä tuulella olen. Onneksi kuitenkin lähdettiin, koska luisteleminen raikkaassa ulkoilmassa ja kaakaon juominen Mukkulan rannassa oli aivan ihanaa. Olin jättänyt vaelluskenkäni lumipenkkaan lähtöpaikkaan, ja palatessamme niitäkään ei ollut pöllitty. Päätettiin tehdä luisteluretki uudelleen heti seuraavana päivänä ja sama reissu myöhemmin suksien kera, joita en ole ehtinyt tänä enkä viimekään talvena käyttää ollenkaan. Ehdimme hyvin takaisin ennen äidin tuloa. Miikka lähti siivoamaan ja tapaamaan jotain ystäväänsä, minä keitin kahvit ja paahdoin leipää. Äidin kanssa suunniteltiin muuttoa ja siivoamista, missä hän lupasi auttaa.

Melko pian äidin lähdön jälkeen sain viestin puhelimeeni, että pari tyyppiä meidän kirjoittajatreffiporukastamme oli tapaamassa Virastossa, ja he pyysivät minuakin mukaansa. Kävin pikaisesti suihkussa ja lähdin sinne. Virastossa oli paljon porukkaa, olihan lauantai-ilta. Anna joi tumman oluen, minä ja Pasi joimme kaakaot. Juttelimme kirjoittamisesta ja elämästämme muutenkin. Kirjoittamisen lomassa sain taas yhden uuden tarinaidea ja siitä puheenaiheen: miten toimia, jos on paljon ideoita mutta niitä on vaikea saada toteutetuksi? Mitä tehdä jos ajatus päänsisällä tuntuu liian vaikealta saattaa olevaksi? Annalla, joka on opiskellut käsikirjoittamista Englannissa, oli monia näkemyksiä ongelman ratkaisemiseksi kuten sitoutuminen ja itsekuri, mutta myös eräs käytännön menetelmä: palapelitekniikka.

Palapelitekniikka toimii siten, että kokonaisuutta aletaan rakentaa pala kerrallaan (tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös Anne Lamottin Bird by bird -kirjan ohjenuora!). Jos ideana on vaikkapa tarina tytöstä, joka on menettänyt muistinsa, voi alkaa rakentaa tarinaa miettimällä ensin tarinan päähenkilöä eli tyttöä. Kuka on tarinan keskushenkilö? Mitä hän haluaa? Mitä toivoo? Mitä pelkää? Mitkä ovat hänen heikkoutensa? Entä vahvuutensa? Millaisia ovat hänen perhesiteensä?

Hahmon rakentamiseen on olemassa useita menetelmiä, joista Anna mainitsi Lajos Egrin menetelmän teoksesta The art of dramatic writing. Dramaturgian - eli sen miten tapahtumat tapahtuvat - lähtökohta on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen: yksi tapahtuma johtaa vääjäämättä toiseen. Tarinalla on alku, keskikohta ja loppu. Alussa on jonkinlainen lähtötilanne ja jotain joka käynnistää juonen; saa alkuun tapahtumien sarjan, jonka sisällä henkilöhahmot toimivat kukin luonteensa mukaisesti. Esimerkiksi kirjailija Kurt Vonnegut on kehoittanut aloittamaan kirjoittamisen lopusta, mutta palapelimenetelmässä voi aloittaa mista tahansa, vaikka keskeltä, tai miettiä ensin henkilöhahmot, sitten miljöön jne...

Kirjoittaessani tätä päämäärätöntä tajunnanvirtaa sunnuntaisen aamukahvin lomassa havahduin kiinnittämään huomiota helmikuun valoon. Ulkona on pakkasta, mutta valo lisääntyy. Se siivilöityy pehmeänä ja aitona asuntoon sälekaihtimien ja ohuiden kangasverhojen lomasta. Valo herättää. Valo paljastaa kaiken: tiskipöydän leivänmurut ja pölyhiukkaset koriste-esineiden pinnalla, rasvaiset sormenjäljet peilissä. Mutta meidän tulisi suhtautua helmikuun lisääntyvään valoon kuten runonpuhuja Wellamon runoryhmämme Ansun runossa, jossa runon minä näkee pölyn mutta ei välitä. Sen sijaan hän ostaa kirpeän kevättuoksun. 

Sunnuntaisessa helmikuun valossa näin vanhoja vaatteita pursuavat Ikean siniset muovikassit lattialla ja roiskeet keittiönkaapin ovessa. En jäänyt siivoamaan vaan pakkasin kaakaon termospulloon ja lähdin sinne minne muutkin menevät helmikuisena sunnuntaina, järven jäälle. 

- Saila

Share
Ladataan...

Ladataan...

Tänä viikonloppuna on mielessä ja soittimessa soinut muutama kappale yli muiden.

Harmi, että kaikista biiseistä ei ole videota YouTubessa, muuten linkkaisin ne tähän.

Viikonlopun soittolistani:

1. Olavi Uusivirta - Syntymäpäivä

2. Pimeys - Nostokurjet

3. Emma Salokoski Ensemble - Veden alla

Näin nimittäin eilen ekaa kertaa Emma Salokosken livenä loppuunmyydyllä keikalla - kiitos uuden työn! Oli mahtava kokemus; intiimi tilaisuus ja Emma Salokosken kylmät väreet nostattava ääni. 

4. J. Karjalainen - Keihäänkärki

5.  Calvin Harris ft. Pharrel Williams, Katy Perry & Big Sean - Feels

Valo lisääntyy pikkuhiljaa päiviin, mutta onpahan vaan silti harmittavan harmaata ulkona. Toki heräsin myöhään, koska olin eilen illan & yön töissä, mutta kyl sitä jo kaipais vähän auringonpaistetta! Yritin saada kesäisempää fiilistä pintaan kuuntelemalla tätä biisiä.

Näiden sävelten myötä tahdon toivottaa ihanaa viikonloppua itse kullekin! 

- S

 

Share
Ladataan...

Pages