Ladataan...
Nukkuvan rukous

Locken * tietoteorian mukaan ihmismieli on tabula rasa, kuin tyhjä taulu tai valkea paperi johon kokemus "piirtää jäljen". Ihminen ei syntyessään esimerkiksi tiedä, että lumi on valkoista. Päivä päivältä lapselle selviää tästä maailmasta enemmän. Esimerkiksi se, että kaikki tavarat eivät pysy jääkaapin ovessa - vaikka magneetit pysyvät. Ja jossain vaiheessa lapsi ymmärtää, että jos tuolilla keikkuu se saattaa kaatua. Varttuessaan ihminen huomaa, että tauluun on piirretty myös kokemus siitä, että pakkasella metallia nuollessa kieli juuttuu kiinni.

Se miksi mietin tänään tabula rasaa on edessä häämöttävä vuosi 2018. Ensimmäistä kertaa koko elämäni aikana odotan sitä, että vuosi vaihtuu. Ensi vuodelle ei ole vielä piirretty mitään. Se on kuin tyhjä taulu. Tai oikeastaan se on 365-sivun mittainen vihkonen. Joka päivälle on oma puhdas paperi! Tuntuu poikkeuksellisen ihanalle, että saan jättää tämän vuoden taakse ja siirtyä uuteen. Koska tämä vuosi on ollut täynnä pelkkiä pettymyksiä, uskon ensi vuonna käytössäni olevan iloisia värejä, joilla tauluani maalailen ja vihkoni sivuja täyttelen. Haluan vedellä paperin täyteen kauniita värejä, kokea ihania hetkiä ja elää tätä elämää täysin rinnoin!

On toki ihan hyvä, että tältä vuodelta ja niiltä lähes kolmeltakymmeneltä aiemmalta, on kokemuksia piirtynyt mieleen. Olisi aika rankkaa olla tabula rasa ja näyttää silti 30-vuotiaalle. Mutta jotenkin nyt haluan suunnata ajatuksiani niin, että minulla on lupa aloittaa puhtaalta pöydältä. Ja tämä vuoden vaihtuminen on nyt hyvä sauma konkretisoida se. Mennyt on mennyttä ja uusi on edessä.

Vuosi 2018 - olen valmis!

 

- mannika -

 

* John Locke oli Englantilainen filosofi 1600-luvun loppupuolella.

Kuva: Pixabay

Share

Ladataan...
Nukkuvan rukous

Siitä, että olisin terve. Että pääsisin urheilemaan. Että saisin nostaa sykkeen niin korkealle, että hengästyttää ja hiki virtaa. Olisi ihanaa juosta, lentäköön rapa tai olkoon liukasta - mutta minä haluaisin juosta! Kun tervehdyn, minä myös hiihdän. Olkoon ladulla tuulen pieksemiä neulasia tai laturaivoa, niin minä hiihdän! Minä käyn kuntosalilla ja nautin siitä, että siellä haisee hiki ja kuluu ähinä. Minä aion nauttia siitä, että saan olla ihmisten ilmoilla ja minun ei tarvitse vahdata niitä perkeleen sykerajoja! Minä unelmoin myös siitä, että saan aloittaa avantouinnin. Haluan kokea eläväni, pulahtaa jäiseen veteen ja kokea rajani.

Unelmoin siitä, että jaksaisin leipoa. Vaivata pullataikinaa. Paistaa pipareita. Tehdä jouluisia makeisia. Olisi ihana jaksaa puuhastella uudessa, ihanassa, keittiössä. Olisi ihana touhuta joululaulujen soidessa. Olisi ihanaa, että leipomisen jälkeen jaksaisin siivota jäljet. Olisi ihana nauttia tuoreista leivonnaisista hyvän kahvin kanssa.

Toivon, että vielä koittaa päivä kun jaksan tavata ystäviä. Että nautin jo etukäteen ajatuksesta ystävien seurassa vietetystä ajasta. Unelmani on, että löydän uusia ystäviä näistä uusista ympyröistä. Että jaksan pitää yhteyttä vanhoihin ystäviin, jotka asuvat toisaalla.

Unelmoin, että voin elää sitä aivan tavallista arkea. Käydä töissä. Käydä kaupassa. Käydä lenkillä. Tehdä ruokaa. Ja jaksaa sen kaiken ilman, että vähän väliä täytyy pistää pitkäkseen.

Toivon, että tänä syksynä menetettyäni terveyteni, muistan tervehdyttyäni arvostaa terveyttä, arkea ja elämää enemmän. Jos en tästä koettelemuksesta muuta opi, niin ainakin sen, että mitään ei pidä pitää itsestään selvyytenä. Tänään saatan olla elämäni kunnossa ja huomenna en pysty nousemaan vuoteeltani. 

Tänä syksynä unelmani ovat pienentyneet. Aiemmin unelmoin suuria; maailman ympärysmatkoja, lotto-voittoja. Nyt unelmoin sitä tavallista ihanaa, nuhjuista, itseään toistavaa, arkea. 

Muista, että sinun kamala arkesi voi olla toisen suurin unelma. 

-mannika-

(kuva: pixabay)

Share

Ladataan...
Nukkuvan rukous

Kaikkihan me tiedämme, että käsitykset siististä kodista ovat monenkirjavia. On olemassa ihmisiä, joille se miltä kotona näyttää on yhden tekevää ja on olemassa ihmisiä, jotka imuroivat ja siivoavat kodin monta kertaa viikossa. Sitten on heitä, jotka asettuvat näiden kahden ääripään väliin. Meidän kodissa käydessään usein kuulee huokauksen, että "voi kun teillä on aina niin siistiä". Salaisuutemme on ehkä tasainen kodin siisteyden ylläpito ja silmän lume. 

Jos sinä haluat, että tuntea siistin ja puhtaan kodin tunteen vaivatta, varaa siivoaja. Mutta, jos haluat vinkkejä siihen kuinka ylläpitää pienellä vaivalla tunnetta siististä kodista, niin täältä pesee kulmakunnan parhaat vinkit! Näitä toteuttamalla myös vierailijat sinun kodissasi hämmästelevät kuinka kotisi on aina siisti ;)

Siistin kodin vinkit TOP10:

  1. Tahran tultua tasolle, pyyhi se heti! Näin säästyt kuivuneen tahran jynssäämiseltä. 
  2. Peilin puhdistuaineen säilytys wc:n kaapissa. Kun suihkuttelee peilin puhtaaksi wc-käynnin yhteydessä, ei toimeen tarvitse erikseen ryhtyä.
  3. Spray Tolun säilytys wc:n kaapissa. Samalla kun puhdistat peilin, puhdista lavuaari. Tämä on luottotuotteeni ja toimii monessa muussakin. Jättää kotiin puhtaan tuoksun.
  4. Toimivat jätteen lajittelu astiat, lehtikorit ja muut säilytysratkaisut. Ja jos mahdollista, niin nämä kaappien sisällä - katseilta piilossa. Tai ainakin sellaisilla pelipaikoilla, että lajittelu on vaivatonta.
  5. Rikkaimuriin investointi. Kyseisellä vekottimella saat leivän murut keittiöstä, pölypallot ovien takaa ja pikkukivet ovensuusta pois käden käänteessä! 
  6. Tavaroiden vieminen käytön jälkeen takaisin paikoilleen. Ja ainainen järjestys on taattu ;) Jos perheeseen kuuluu lapsia sopikaa, että lelut mitkä eivät ole leikin jälkeen omilla paikoillaan kerää vanhempi Ikea-kassiin ja vie varastoon/ullakolle/autotalliin tms. paikkaan. Kun lelut vähenevät ja suosikkilelut katoavat, lapsi jossain kohti ymmärtää, että siivoammalla lelut ne pysyvät hänen omassa käytössä.
  7. Wc:n käsipyyhkeen vaihtaminen usein. Illuusio siististä ja puhtaasta kodista pysyy yllä, kun huolehdit että käsipyyhe on pesun raikas.
  8. Tuuletus tai läpiveto tarvittaessa. Vaikka sanotaankin, ettei uusissa taloissa ole tarpeen tuulettaa saa läpivedolla nopeasti raikkaan tunteen!
  9. Jos sinulla on astianpesukone, tunge likaiset astiat sinne. Vaikka välillä laiskottaa...
  10. Pyykkää vain sen verran, että ehdit ja jaksat käsitellä puhtaan pyykin. Liian suuret vaate-, pyyhe- ja lakanaröykkiöt vain ahdistavat kun työhön tarttumisen vaiva tuntuu ylitse pääsemättömälle. Ja jos silittäminen laiskottaa, niin älä silitä. Kunhan saat röykkiöt siististi viikattua kaappiin, se riittää.

Edellä luetellut vinkit ovat meidän taloudessa käytännön kautta opittuja. Näiden pienien keinojen avulla kotimme on pysynyt järjestyksessä silloinkin kun voimia kodin järjestelyyn ei ole ihan oikeasti ollut. Pahimman väsymyksen väistyttyä on ihanaa kun kotimme on jälleen imuroitu "ihan oikealla imurilla"! Seuraava suuri askeleemme on lattian pyyhintä kostealla, mutta vielä siihen ei ole energiaa. Sen jälkeen riittää taas tälläinen kevyt ylläpito juhanukseen saakka ;-)

Toivottavasti joku edellä luetelluista vinkeistäni on sellainen, että voit ottaa sen omaksesi näin joulun alla. Entä olisiko sinulla heittää joku idea kodin hoitoon liittyen minulle ja muille lukijoille?

- mannika -

(Kuva: Pixabay)

Share

Pages