10 faktaa lestadiolaislapsuudesta(ni)

Oisko tulta?

Ihan perus pyhäkoulu

1. Kerran vuodessa menin yksin katsomaan kun (kymmenet) tuhannet ihmiset itkivät ja halailivat ja itkin vähän itsekin siinä mukana. Ja toki lauloin myös! Myöhempinä vuosina pääsin myös itse osallistumaan halailuosioon.*

2. Totta, ei televisiota, mutta vanhempien kanssa riitoja siitä, kuinka myöhään illalla saa lukea kirjaa.

3. Totta myös, ei tanssia, mutta peilin edessä runsaasti harjoiteltuja balettihyppyjä ja -liikehdintää. Pääasiassa pyrin matkimaan äitiäni.

3. Kavereita Oulussa, Kiimingissä, Kempeleessä, Oulunsalossa, Jäälissä, Haukiputaalla, Lukijoella, Muhoksella, Ylikiimingissä, Limingassa, Raahessa, Ylivieskassa, Kokkolassa, Vaasassa, Tampereella, Rovaniemellä, Ranualla, Kemissä, Tervolassa, Rautiosaaressa, Kajaanissa jne. Kerran laskin että eräissä suviseuroissa liikuin jossain vaiheessa porukassa, johon olin päätynyt kaverinkaverinkaverinkaverinkaverinkaverinkaverin kautta.

4. Ulkoaopittuja (monisäkeistöisiä) lauluja arviolta satoja. Valtava määrä laulamisen riemua käsittämättömän surumielisten laulujen laulamisesta. Toimii edelleen.

5. Kyyneleet olivat myös ehdollistuneet sanoihin ”Seurojen/leirin/suviseurojen päätteeksi laulamme Siionin laulun kaksisataayhdeksän, Siionin laulu kaksi nolla yhdeksän.”

6. Huono omatunto (eli kiinnijäämisen pelon ja vanhemmille kertomisen velvollisuudentunteen yhdistelmä) kaverin luona nähdyistä Salatuista elämistä.

7. Kaljan ja alkoholin tuoksun opin tunnistamaan n. 16-vuotiaana, kun olin töissä pitopalvelussa.

8. Naapurustossa oli noin 4-5 lestadiolaista perhettä plus muita muutama, joten lapsia löytyi kohtuullisen helposti joukkueellinen pesäpallopeleihin, monen tunnin pimeäpiiloon, konkkaan tai lipunryöstöön.

9. Klassisen musiikin ymmärrys ja kulkeminen mukana elämän monissa vaiheissa. Henkilökohtaisesti tärkeä hetki minulle oli se, kun huomasin että voin sanoa pitäväni ranskalaisesta elokuvamusiikista eikä se herättänyt epäilyksiä a) lestadiolaisissa eikä b) ei-lestadiolaisissa .

10. Vuosittainen kesäreissu ympäri Suomen ei-niin-tunnettuihin kyliin, kuten Pudasjärvelle, Kruunupyyhyn, Petäjävedelle, Ruukkiin, Maaningalle, Muhokselle, Nivalaan, Perhoon, Sotkamoon, Valkealaan, Oripäähän, Liperiin, Lumijoelle ja Loppeen.

-Juudit

*suviseurojen ehtoollinen

Ps. Tämä on sitä, miten lestadiolaisuus on mielestäni vaikuttanut minun lapsuuteni. Vaikutukset toisen ihmisen lapsuuteen voivat olla samanlaiset tai hyvin, hyvin erilaiset. Kannattaa kysyä.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.