16.luukku: TOP 5 Mitä kaikkea kirkoissa voisi tehdä?

Oisko tulta?

Toimitus laittoi meille hyvän haasteen! Kysymys kuuluu: ”Mitä kirkoissa voisi järjestää?” Ajatus on herkullinen. Kirkot ovat lähes poikkeuksetta isoja ja rahaavieviä rakennuksia. Ne sijaitsevat hyvin usein keskellä kaupunkia tai lähiötä, kuinkahan monessa paikkakunnalla "kirkonmäellä"?

Minun TOP 5 näyttää tällaiselta.

1. Kirkoissa järjestetään jo vaikka mitä. Varmasti kaikista näistä minunkin ehdotuksista on jo esimerkkejä Listaan näitä toiveita kuitenkin erityisesti siksi, että vaikka olen keskiverron tiiviisti mukana kirkon toiminnassa, en ole tämän tyyppisistä liikaa kuullut. Jos sinä olet, kerro ihmeessä ja vinkkaa, että minä ja muutkin saisitte tietää niistä! Minna listasi jo aiemmin perinteisiä joulunajan tapahtumia. 

2. Keskustelua ja keskustelun opettelemista. Kirkollisista ja yhteiskunnallisista aiheista. Siis ei semmosta, että olis paneelissa päteviä ja fiksuja, vaan että rivi-ihmiset kohtais ja sais opetella kohtaamaan. Biljoonan dollarin vastaushan olis sitten se, että miten ne sais markkinoitua sillain, että sinne tulisi erilaisia näkökulmia edustavia ihmisiä. Että tunnelma olis semmonen että sais rauhassa kertoa oman näkemyksensä aiheesta ja sitten kuuntelis sen toisen näkemyksen ja etittäis sitä, mistä ollaan samaa mieltä. Vuoropuhelua, kuuntelemista ja kuunnelluksi tulemista. Käsi ylös, kuka ei kaipaa ainakin jälkimmäistä? Onnistuisikohan yhteistyö Elävä kirjaston kanssa? 

3. Kyltyyr! Lisää taidetta! Performansseja! Larppia! Ja voin vaan kuvitella sitä rakentavan ja toisia kunnioittavan keskustelun määrää kun keskustellaan että mitä taidetta kirkkoon saa tuoda ja millaista taidetta siellä saa tehdä. ;) Toisinaan se voisi myös olla hiljainen tila, vähän niin kuin lukusali tai piirtämishuone.

4. Yes we love Yhteisöllisyys very much. Yhteisöllisyystapahtumia tyylin toisenlainen joulu ja hiihtoloma. Tavattavissa työntekijöitä ja muita samassa ja erilaisessa elämän tilanteessa olevia ihmisiä. Vähän niinkuin tuo keskustelujuttu, mutta ilman mitään tavoitteita. Ihminen ja ihminen samassa tilassa, jakamassa arkeaan vähän aikaa. Onneks päiväkerhoja on paljon.

5. Ne ovet auki niinku olis jo! Jossain jo on - täällä ja täällä ainakin - paljon useammissa pitäisi olla. Vaikka yritän niin en vaan keksi vahvempaa symbolista ja konkreettista viestiä siitä, että kirkkoon saa tulla ja kirkko on ihmisiä ja elämää ja arkea varten eikä toisin päin. Ja esimerkiksi urut kiinnostaa aika monia ihmisiä, miten mahdollisimman monilla olis mahdollisuus päästä niitä katsomaan ja kokeilemaan?

Kuudes, seitsemäs ja vaikka kahdeksas idea tulee sulta! Mikä olisi sinun mielestä kaikkein hulluin mahdollinen juttu, mitä kirkkorakennuksessa voisi tehdä? Onko juttuja, joita siellä ei saa tehdä? Minullakin on todennäköisesti rajoja, mutta jotenkin tosi vaikea sanottaa ja perustella niitä. Yritän joskus ja mietin, mistä ne tulee.

Mitä vanhempi kirkko, sen tukevammin on yleensä penkit pultattu maahan, mutta uusimmat alkaa olla jo lähes poikkeuksetta tehty niin, että mahdollisuus on isoon avoimeen tilaan. Valo on usein tärkeä ja näyttävä juttu niissä. Sen takia minun tämän hetkinen lempparikirkko Suomessa on Jyväskylän Kuokkalan kirkko

Niin kuin Toimitus kysymyksessään sanoi – ”kirkontilathan ovat ihan superkauniita usein”. Käy vaikka katsomassa.

-Juudit

Share

Kommentit

Simon (Ei varmistettu)

Paperilennokin heittäminen onnistuisi hyvin niissä kirkoissa jossa on lehteri.Olisi kivaa.

Juudit
Ihmisen kokoinen

Voi että, mahtava ajatus! Alkoi tässä soimaan "Minä istuin kirkon käytävän päähän..." :)

Pieni elämä

Kirkossa on kiva leikkiä piilosta.

Juudit
Ihmisen kokoinen

Oi, oivallinen ajatus!

Toimitus
Toimitus

Mahtava vastaus! Arvostamme!

Etenkin tuo keskustelujen järjestäminen kiinnostaa, tuo Elävä kirjasto on vissiin ollut megahitti Turun pääkirjastossa. Miksipä ei siis kirkossakin..? :)

Juudit
Ihmisen kokoinen

Kiitos kysymyksestä! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.