17. luukku: Pitikö Joosef Jeesusta sylissään?

Oisko tulta?

Tämän luukun kysymyksen esitti Taava. Minä olen pohtinut Joosefin isyyttä joskus aiemminkin. Mitä on ajatellut mies, jonka kihlattu kertoo olevansa raskaana, vaikka Joosef itse ei ollut vielä morsiameensa koskenut. Ja mitä hän on ajatellut Marian selityksestä tulevan lapsen todelliseen alkuperään liittyen. Mitä kukaan mies sanoisi, jos neitsytmorsian kertoisi odottavansa Jumalan poikaa. Joosef mietti kihlauksen purkamista kaikessa hiljaisuudessa, mutta ei kuitenkaan tehnyt sitä.

Minä synnyin vuonna 1980 ja äitini sanoi, että isät eivät silloin tulleet synnytyssaliin mukaan. Joulukertomuksessa ei sanota, että Joosef olisi poistunut tallista sinä yönä, kun vauva syntyi. Ajan oloon nähden hän kenties oli edistyksellinen tässä suhteessa. Jeesuksen kasvaessa aikuiseksi Joosefia ei enää mainita Raamatussa. Maria on meidän mittapuulla ollut teinimorsian, ehkä 13–16 -vuotias. Joosef on taas todennäköisesti ajan tavan mukaan ollut huomattavasti morsiantaan vanhempi. Mariasta puhutaan myös Jeesuksen ollessa aikuinen, mutta Joosefin uskotaan kuolleen paljon Mariaa aiemmin. Sisaruksia Jeesuksella tiedetään olleen, eli Maria ja Joosef ovat saaneet yhdessä lapsia Jeesuksen syntymän jälkeen.

Raamatun kirjoittamisen aikoina lastenhoito on ollut ensisijaisesti äitien ja muiden suvun naisten tehtävä. Mutta Raamatun isät ovat olleet huolissaan, ikävöineet, itkeneet, toivoneet ja pelänneet samalla tavoin kuin isät nykyäänkin, kun on heidän lapsistaan kyse. Ja he ovat myös halanneet lapsiaan. Esimerkiksi tuhlaajapojan kotiinpaluusta Luukas kertoo näin:

"Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä.”

Miehet ovat varmasti pitäneet myös vastasyntyneitä vauvoja sylissään silloin kun Jeesus syntyi. Vaikka Joosefin kohdalla tästä ei mainita, voimme olettaa hänen tehneen niin. Olen kuullut aikuisten sanovan, että koska kotona ei lapsena pidetty sylissä, he eivät itsekään ole oppineet halaamaan ja olemaan lähellä. Jeesuksen kerrotaan pitäneen lapsia sylissään ollessaan aikuinen. Ehkä se oli hänelle luontevaa, koska myös Joosef oli tehnyt hänelle niin.

Nanna H.

 

Kuva: Guido Reni - St Josef with Infant Jesus

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Vähän asian vierestä, mutta kuitenkin: kun en Raamattua kovin hyvin tunne, niin mistä on päätelty että Maria olisi ollut ihan teini? Siksikö että silloin yleisesti mentiin niin nuorena naimisiin? Mä en haluaisi ajatella, että Jumalan mielestä teini oli valmis äidiksi... Kypsyiköhän lapset silloin nopeemmin, ja on tapahtunut joku taantumus lasten kehityksessä...? En voisi kuvitella nykyteinejä Jumalan äideiksi. Lapsiahan ne on. Tosi oleellista mutta pohdin aina kamalasti kaikkea ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse ainakin näkisin asian niin, että yleisin lapsensaanti-ikä tuona aikana oli juurikin 13-16 tai muutama vuosi ylöspäin, ottaen huomioon paitsi tietysti sen ajan kulttuurin, myös ihmisten huomattamasti matalamman eliniän. Kolmekymppinen nainen oli tuolloin keski-ikäinen :) Lapsen kehityksessäkään en usko tapahtuneen mitään taantumusta, molemmat sukupuolet saavuttavat sukukypsyyden keskimäärin juurikin 13-16 vuotiaana, mikäli muutaman vuoden takaisen terveystiedon oppeja on uskominen.

Nanna H.
Oisko tulta?

Aivan niin kuin vierailijakin tuossa aprikoi, oli tuohon aikaan juutalaisessa kulttuurissa tyttöjen avioitumisikä toinen kuin nyt. Sen vuoksi arvellaan, ettei Maria ollut sen vanhempi. Parempi se tietysti olisi, että lapset saisivat olla lapsia, silloin ja nykyään. Onhan tämä käytäntö olemassa vielä monissa maissa. Mutta Jumala on valinnut tuota aikaa ajatellen ihan tavallisen perheen. 13 -vuotias on tietysti vielä lapsi, mutta jos ympäröivässä kulttuurissa kaikki ikätoverit menevät naimisiin siinä iässä, ajatusmaailma kehittyy ehkä toisella tavoin valmistumaan tilanteeseen verrattuna siihen tilanteeseen, missä nykyteini yhtäkkiä tempaistaisiin Zaran kassajonosta alttarille kesken selfien ottamisen. 

Nykymaailmaan liitettynä Jeesuksen perhe on minusta Jumalalta oikeastaan hyvä valinta. Edes Jumalan poika ei saanut täydellistä perhettä. Siitä voimme saada myös lohtua silloin, kun oma elämä menee ihan päin perhettä. Jos Jeesus olisi syntynyt perheeseen, jossa isä on menestyvä kauppamies, ei puuseppä, he olisivat asuneet matkallaan Belehemin hienoimmasta majatalossa, eivät tallissa, ja Maria ei olisi jäänyt myöhemmin yksinhuoltajaksi, vaan he olisivat yhdessä kasvattaneet lapsiaan yhdessä mukavassa omakotitalossaan, niin moni kristitty saattaisi kokea entistä suurempia paineita oman perheensä suhteen. Jumalan poika syntyi tavalliseen perheeseen. Sellaiseen mitä tavallinen tarkoitti 2000 vuotta sitten.

Koska kaikki tapahtuu tietyn ajan ja kulttuurin keskellä Raamatussa, ihmisillä tulee joskus ylilyöntejä siinä, että asioita pitäisi siksi kirjaimellisesti siirtää nykymaailmaan Raamatun maailmasta. Siinä piilee mielestäni vaara.

Muakin kiinnostaa tämä, eli minkä ikäinen Maria on ollut esikoisen saadessaan ja miten ja minkä ikäisinä ihmiset ylipäänsä ovat pariutuneet ja perheellistyneet Raamatun aikoina - ja mistä tämä kaikki tiedetään. Olin itse tähän mennessä käsityksessä, että Maria olisi ollut 17-vuotias - noin jostain joskus luin. OK, nuori joka tapauksessa nykymittapuulla.

Avioliittokeskustelu kun on ollut kovin ajankohtaista tänä vuonna niin olisi kiinnostavaa tietää, miten parisuhteet Raamatun aikoina on aloitettu ja liitot virallistettu. Maria ja Joosef eivät (Raamatun mukaan) kihlausaikanaan harrastaneet seksiä, joten oliko tämä normikäytäntö muutenkin ja miten pitkään ihmiset seurustelivat ja olivat kihloissa ennen aviolittoa (tai miten virallistaminen silloin tapahtuikaan)? Mietin myös, mitä Marian ja Joosefin lähipiiri mahtoi miettiä tästä erikoisesti alkaneesta raskaudesta ja onko se ollut miten paheksuttua - vai ajattelivatkohan ihmiset, että no Joosefin se on ja ei vaan kehtaa äijä tunnustaa, kun ovat vasta kihloissa :P Ja saiko Maria asiasta ongelmia itselleen - ilmeisesti hän ainakin vieraili sisarensa luona jossain vaiheessa miettimässä asioita. Tätä aihetta taitaa olla käsitellyn aiemminkin mutta Marian elämä kiinnostaa aina vaan, joten jos löydätte lisää sanottavaa, niin olisi mukava lukea :)

No niin, sillä aikaa, kun tekstin kirjoittaminen oli minulla kesken, Nanna H. käsittelin asiaa vähän lisää :)

saimah
Mintulle mies 2014

Olipa kiinnostava juttu! En ole koskaan ajatellut asiaa. Kiitos tästä!

Vieläkö ehtii? (Ei varmistettu)

Moi! Jos vielä ehtii toivomaan tai jos vaikka ensi vuodelle saisi jonkinmoista aihetta ehdottaa, niin toivoisin juttua uskosta ja pelosta. Mitä sanottavaa teillä olisi ihmiselle, jolle kristinusko näyttäytyy pelottavana säännöstönä, tuomitsevana ja hurjana? Entä sellaiselle, joka pelkää uskovansa väärin? Koska minusta ainakin tuntuu, että vasta viime vuosikymmeninä on ruvettu puhumaan relativismista ja eri näkemyksistä - entä jos onkin vain yksi oikea näkemys? Oletteko koskaan pelänneet, että uskotte väärin? Ja millaisia muita pelkoja uskoon tai uskontoon voi liittyä? (Olen miettinyt, että nämä asiat liittyvät varmaankin myös ihmisen temperamenttiin - osa on herkempiä ja kilttejä, jotka haluavat miellyttää ja noudattaa sääntöjä. Joitakin taas ei hetkauta mikään, omat tai muiden mokailut ja on muutenkin vahvempi ihminen ja uskaltaa kohdata ihmisten tai uskojen eroja luontevammin.)

Nanna H.
Oisko tulta?

Toiveita luukkujen aiheiksi on tullut reippaasti yli 24. Mutta me keräämme kaikki talteen, sinunkin toiveesi, ja käytämme niitä ensi vuonna. On hyvä olla aiheita jemmassa, kun aina ei keksi itse mistä kirjoittaisi. Kiitos!

Taava (Ei varmistettu)

Lapsirakas isäni on aina yrittänyt löytää kuvan Jeesuslapsesta, jossa Joosef olisi pitämässä sylissä pienokaista.

Taidan kopioida ylläolevan kuvan joulukortiksi isälleni. Kiitos Mirka Maaria

Taava (Ei varmistettu)

Sekä kiitokset myös sinulle, blogin kirjoittaja Nanna H

Nanna H.
Oisko tulta?

Kiitos Taava!

Nobert (Ei varmistettu)

Tarvitsetko lainaa Business and Personal Lainat vaihtelevat 5000 ja 10,000,000.00 Saat mitään velvollisuutta ilmainen tarjous nyt! Palautukset enintään 54 kuukautta. Ei Collateral, Raha maksetaan tilillesi 24 tunnin kuluessa hyväksynnän. Saat lisätietoja ota yhteyttä jo tänään sähköpostitse: nobcrane@gmail.com

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.