Ei jumalan nimi ole Jumala.

Oisko tulta?

 

10 käskyn kohdalla unohtuu välillä, että ne eivät ole alun perin kristityille annettuja. Jumala antoi käskyt Moosekselle juutalaisten erämaavaelluksen aikana. Toinen käsky kuuluu: älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä. Vanhassa käännöksessä kiellettiin turhaan lausumasta Jumalan nimeä.

Viime päivät on Eurooppaa puhuttanut terrori-isku satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa. Tässä lehdessä oli useita kertoja piirretty pilakuvia muslimien profeetta Muhammedista. Islamissa on kielto kuvata Jumalaa ja hänen profeettaansa. Koska emme tiedä miltä Jumala näyttää, Häntä ei tule kuvatakaan, ettemme vahingossa ajaudu epäjumalien palvontaan.

Jotain samaa on kiellossa lausua Jumalan nimi. Juutalaiset ajattelevat, että ihminen ei ole kelvollinen lausumaan pyhän Jumalan oikeaa nimeä. Hepreaa kirjoitetaan yleensä ilman vokaalimerkkejä. Mutta luettaessa vokaalit sanotaan ääneen. Jumalan nimi kirjoitetaan aina niin sanotulla tetragrammilla JHWH. Kun juutalainen näkee tämän nelikirjaimisen yhdistelmän, hän tietää sanoa tällä kohtaa jonkun kiertoilmaisun. Näin on toimittu juutalaisuudessa niin pitkään, että kukaan ei enää tiedä, mitkä ovat Jumalan nimen todelliset piilossa olevat vokaalit. Yleisin arvaus on Jahve. Jehovan todistajat ajattelevat oikean veikkauksen olevan Jehova.

Koska kristinusko oli alun perin juutalaisuuden lahko, ei meidänkään jumalan nimi ole Jumala. Iso alkukirjain viittaa siihen, että puhumme meille erityisestä Jumalasta ja muilla on muita jumalia. Kristinuskossa opetus toisesta käskystä on ajan saatossa ottanut muita korostuksia. Jumalan nimissä ei saa tehdä väärää valaa. Oikeussaleissa eripuolella maailmaa vannotaan edelleen käsi Raamatulla ennen todistajalausunnon antamista. Jumalan nimeä ei saa käyttää kiroamiseen ja koskaan ei Jumalan nimessä saa tehdä pahaa ja väittää sen olevan Jumalan tahto. Jumalan nimen väärin käyttämistä on meidän mielestämme esimerkiksi sarjakuvapiirtäjän tappaminen Jumalan tahdoksi väitettynä. Väärin silloinkin, kun hänen piirustuksensa ovat heidän mielestään loukanneet kieltoa kuvata Jumalaa.

Nanna H.

Kuva: JHWH heprealaisilla aakkosilla kirjoitettuna.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

ei ole muita ''jumalia'', ne ovat demoneita.

Nanna H.
Oisko tulta?

En ajattele samalla tavoin kuin sinä. Mutta siltikin on tapana puhua "jumalista" puhuttaessa toisten uskontojen palvonnan kohteista, vaikka niihin ei itse uskoisikaan. Erikoiselta kuulostaisi esimerkiksi lukion uskonnonkirjassa otsikko hindulaisten demonit.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksi on kirjoitettu: ''Ei, vaan että, mitä pakanat uhraavat, sen he uhraavat riivaajille eivätkä Jumalalle; mutta minä en tahdo, että te tulette osalliksi riivaajista. 1 kirj. kor. 10:20

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.