Irti ennakkoluuloista, kohti ymmärtämistä.

Oisko tulta?

Perhe auringonlaskun aikaan Intian valtameren rannalla Weligamassa, Sri Lankassa.

Olen tavannut joitain ja nähnyt monia islaminuskoisia ja siitä kiinnostuneita ihmisiä. Surullista on, että eniten ja pisimpään olen todennäköisesti keskustellut aiheesta sellaisten ihmisten kanssa, joilla on ollut vahvoja mielipiteitä islaminuskoa tai islaminuskoisia vastaan. 

Teimme muutaman koulukaverin kanssa esityksen islaminuskosta eräällä kurssilla. Saimme jo esityksen jälkeen palautetta siitä, miten esityksestä loisti lähinnä henkilökohtainen ihmeellisiin yksityiskohtiin uppoava uteliaisuus. Tunnistin kritiikin aiheellisuuden jo silloin, vielä kirkkaammin nyt kun pari vuotta jälkeenpäin luin esitelmästä tekemämme tiivistelmän.

Päivittäin saan lukea uutisista, joissa sivutaan islaminuskoa, yleensä sen ääriliikkeiden järkyttäviä tekoja. Tiedän ja muistutan itselleni jatkuvasti siitä todellisuudesta, jonka olen saanut kohdata kylläkin harvojen mutta toistaiseksi kaikkien ystävieni kautta, jotka tunnustavat islaminuskoa. Heiltä olen saanut oppia kulttuurisesta rikkaudesta ja kuulla omakohtaisia kokemuksia henkilökohtaisesta uskosta.

Olen myös iloinnut valtavasti YLE kioskin kampanjasta ja halausvideoista.  Juuri nyt odotan innolla YLEn Koraani-ohjelmaa, jossa keskustellen luetaan Koraani läpi. “Jokaista luentajaksoa edeltää keskustelu, jossa kulloinkin kuultava Koraanin katkelma asetetaan uskonnolliseen ja yhteiskunnalliseen asiayhteyteensä.“ Ei mikään helppo homma, uskoisin. Paikalla ovat Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar ja professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Tieto on paras tapa poistaa ennakkoluuloja, keskustelu paras tapa lisätä ymmärtämistä ja muistuttaa asioiden mustavalkoisuudettomuudesta. Kuulostaa siltä, että tämä ohjelma aikoo kuljettaa mukanaan molempia, kuulostaa tosi hyvältä. Sarja on pitkä (60 jaksoa), toivottavasti se on tehty niin, että myös esimerkiksi vain yhden jakson kuunteleminen onnistuu. Ohjelman vastaanottokin näyttää hyvältä niin kauan kun jättää kommenttiosiot lukematta.

-Juudit

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.