"kaikkien henkilöiden nimet on muutettu"

Oisko tulta?

Pitkään jatkunut lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö perhepiirissä ja tiivis uskonnollinen yhteisö - kuulostaa painajaiselta tai elokuvalta, jota en halua nähdä. Maijan tarinassa (Kirjapaja 2012) kerrotaan tällainen todellinen elämäntarina. Se kiinnostaa, sillä miten tällaista voi tapahtua? Miksi kukaan ei suojellut, kuullut, pelastanut Maijaa? 

Luin kirjan voimatta laskea sitä käsistäni. Maijan omaa kertomaa kirjassa on 103 sivua ja loput 65 sisältää asiantuntijoiden puheenvuoroja. 

Pahinta on ehkä se, että kirjan luettua tietää sen olevan totta. Tarinassa ei mässäillä, mutta ihokarvat nousevat pystyyn ja sydäntä kylmää. Maija tulee raasti hyväksikäytetyksi ja perheensä hylkäämäksi yhä uudestaan. Hän kärsii syvästi läpi elämänsä hyväksikäytön henkisistä ja fyysistä vammoista. Maijalla on silti halu ja tahto selvitä, katsoa eteenpäin ja oppia aidosti rakastamaan itseään. Maija ei menetä uskoaan. Kirjan naiselta löytyy perspektiiviä siihen, mistä kaikesta ihminen voi selvitä.

Vanhoillislestadiolaisuus on minulle aika vierasta. Näin ulkopuoliselle kirjasta pomppaa se, että asiat halutaan hoitaa liikkeen sisällä (mikä tietysti vaikuttaa salailulta ja hyssyttelyltä) sekä anteeksiantamuksen väärinkäyttö (se että jos jotain asiaa on pyydetty anteeksi ja se on "sovittu", niin siitä ei saisi enää puhua). Toivon todella, että nämä käytännöt ovat rumia vääristymiä ja yhden yksittäisen "porukan" totaalisia virhetulkintoja (tämä uutinen onneksi antaisi toivoa siihen, että näin on.)

En voinut sille mitään, että kirjan asiantuntijalausunnot vaikuttavat selittelyltä, koska tarina itsessään on vahva. Tekstit ovat silti perusteltuja. Ehkä niiden rooli on myös etäännyttää Maijan kertomuksesta, jota on niin vaikea kestää? 

Mietin sitä, miten samassa perheessä kasvaneet sisarukset voivat olla niin erillaisia ja kokevat vanhempansa eri tavalla - jostakin tulee "musta lammas" tai sellainen, jota kukaan muu ei oikein ymmärrä. Vanhemmalle lapsen erilainen temperamentti, persoonallisuus ja kiinnostuksen kohteet voivat olla haastavia ja vaikeita. Erilaisuus tai mikään ominaisuus ei silti oikeuta huonoa kohtelua tai laiminlyöntiä. Rakkautta ja huolenpitoa pitää riittää jokaiselle lapselle. 

Kirja herättää halun kostaa Maijan elämän tuhonneille. Hetkellisesti tuntuisi helpolta olla Tuomitseva Jumala. Myös lasten hyväksikäyttöön liittyvä lainsäädäntö pitäisi saada edes jotenkin oikeudenmukaiseksi. 

Kirjan on toimittanut bloggaajamme Mari yhdessä Johanna Hurtigin kanssa. Tämä on tärkeä kirja. Lisää aiheesta Voimalassa.

kuva by Theen..'s (creative commons license)
Share

Kommentit

MinnaT

Ihailen "Maijaa" ja kirjan kirjoittajia Maria ja Johannaa. Hienoa, että näistä puhutaan ääneen, muuten asiat ei muutu. Voimia ja siunausta eritoten "Maijalle" ja teille kaikille, jotka taistelette "Maijan" ja muiden hänen kohtalotovereiden puolesta. Kauheat asiat eivät poistu vaikenemalla tai näennäisellä anteeksiannolla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos. Olin muutenkin ajatellut, että tuo kirja pitäisi lukea, mutta tänään se tarttui kirjakaupasta mukaani, tämän blogin luettuani. Ja tosiaan, ensimmäiset 103 sivua luin minäkin pysähtymättä. Loppupuoleen tarvitsee pientä taukoa ja sulattelua.

Alkuun tekstiä oli vaikea lukea, viha ja oksetus tuli päälle. Kuitenkin se koukutti. Sitten jollakin tavoin turtui ja halusi tietää miten tässä käy. Kuin jossakin romaanissa. Ja kuitenkin se oli kaikki totta. Ja totuudessaan raaempaa kuin missään romaanissa.

Ajatuksia herättävää ja pohdituttamaan jäävää. Mutta myös raakuudessaan vaiettuja kokemuksia avaavaa. Toivottavasti kirja auttaa "Maijan" kohtalotovereita, edes jollain tasolla. Ja myös meitä muita ehkä ymmärtämään edes hiukan niitä kokemuksia ja seurauksia.

Voimia ja jaksamisia teille kaikille.

Kommentoi