Luukku 15: Miten kuuluisi suhtautua itselle tehtyyn pahaan?

Oisko tulta?

 

"Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. (Matt. 5:39)"

15. luukussa kysytään, miten tulisi suhtautua itselle tehtyyn pahaan. Ensimmäisenä minulle tulee mieleen Jeesuksen opetus toisen posken kääntämisestä. Ehkä kysyjäkin on ajatellut sitä ja miettinyt kuten minä: "Se ei ole mahdollista, minä en kykene siihen!" 

Harva ihminen on sellainen, joka voi ilman katkeroitumista ja muita tunnevammoja kestää itseensä kohdistuvaa pahaa. Toisen posken kääntäminen ja hiljaa kärsiminen eivät ole todellisia vaihtoehtoja. Ajattelenkin, että Jeesus kehottaa sanoillaan osaansa tyytymisen sijaan katkaisemaan pahan kierteen, vastaamaan pahaan hyvällä. Hyvällä vastaaminen ei ole kaiken nielemistä, se voi olla tinkimätöntäkin omalla paikallaan seisomista ja vastaansanomista. 

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=RlJ00KvsHuQ 

http://www.youtube.com/watch?v=nFcbpGK9_aw

 

 

 

 

 

Kuten Mahatma Gandhi ja Martti Luther King Jr. ovat taistelleet väkivallatta ihmisten tasavertaisten oikeuksien puolesta, niin myös me voimme tehdä. Oikeustaistelut voivat olla rauhanomaisia. Diktatuurit voidaan kaataa naurulla. On monia tapoja, joilla vääryyksiä voi oikaista, suun aukaisemisesta erilaisiin solidaarisuusliikkeisiin. 

Minun oikeudentajuni on ollut aina liiankin herkkäviritteinen sekä omien että muiden oikeuksien kohdalla. Temperamenttini yhdistettynä kasvatukseeni ja vähemmistöstatukseeni ovat muokanneet minusta ihmisen, joka käy jatkuvasti taistelua vääryyksiä vastaan. Koen loukkauksena asioita, joista asianomaiset eivät itse huomaa loukkaantua.

Vaikka tunnen muiden oikeuksien puolustamiseen moraalista pakkoa, omien oikeuksien puolustaminen on tuntunut pitkään väärältä, itsekkäältä, synniltä. Olen lukenut Raamatun opetuksen nöyryydestä niin, että en saa vaatia itselleni mitään. Jumalan sanan mukainen nöyryys ei kuitenkaan ole toisille ihmiselle alistumista, vaan se on Jumalan tahdon mukaista elämää. Omien tunteiden ja oman tahdon kieltäminen johtavat uupumukseen, katkeroitumiseen ja isoihin tunnelukkoihin. Minua on opettanut itsen arvostamisessa rakkauden käskyn toisinpäin kääntäminen. "Rakasta itseäsi, niin kuin lähimmäistäsi."

Sanon sinullekin hyvä lukija: Älä anna kenenkään tallata sinua jalkoihinsa. Rakasta itseäsi niin kuin Jumala sinua rakastaa. Katso itseäsi Hänen Laupeutensa silmin. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.  

ps. Meri-Anna vihitään huomenna papiksi. Siinä on ihminen, joka on seissyt paikallaan.  Halutessasi voit onnitella häntä keräyksemme kautta: http://omakampanja.kirkonulkomaanapu.fi/kaivo-afrikkaan/aloita-keraeys.aspx?col=5-218#.ULw6jenifjE.facebook

- Mirka Maaria

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Juuri näin! Hyvä Mirka. Kiitos taas kerran ajatusten jakamisesta.

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Kiitos. <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.