Näytät nudemeikissäsi Drag Queenilta

Oisko tulta?

Alaska Thunderfuck

Mirka Maarian säärikarvabloggauksen innoittaman ajattelin kirjoitella lisää länsimaisista, kauneusnormeista. Drag on minulle rakas esintymistaiteenala. Se on viihdyttävää, ravistelevaa, kyseenalaistavaa, koskettavaa ja visuaalista. Dragissa on lukuisia kategorioita, on queenit, kingit, faux queenit, lookaliket, alternativet sun muut, mutta kirjoittelenpa tällä kertaa todennköisesti suurimmalle osalle tunnetusta kategoriasta drag queeneista, naisiksi pukeutuneina esiintyvistä miehistä, noin yksinkertaistettuna.

Aitous ja luonnollisuus. Mikä vitsi ja markkinarako syytää kamaa meille hyväuskoisille, aitoutta ja luonnollisuuttaa viimeiseen asti peitteleville idiooteille. Meikkivoide joka peittää ihohuokoset, ripsiväri, jolla saa tekoripsiefektin, huulia turvottava huulikiillto och så vidare. Nudemeikki, joka näyttää, kuin ei olisi meikkiä ollenkaan. Naurattaa.

The Golden Rule: If you can't hide it, exaggerate it.

Mikä tekee drag queenista minun silmissäni aidomman ja luonnollisemman kuin yksikään meikkaamattomalta näyttävä meikattu ihminen, on rehellisyys, joka ei peittele. Kyllä, meikkiä on vedetty maalitelalla naamalle, on kilomterin tekoripset, on valtava peruukki, josta on vaikea sanoa, onko se tehty muovista vai tienposkesta noukittu eläinraato. Aitous ja rehellisyys on sitä, että honey, I wasn't born with it, it sure wasn't Maybelline, it's a mask, deal with it.

Moni luulee, että hyvä drag queen on sellainen mies, joka menee oikeasta naisesta (what ever oikea nainen on...). Väärin. Hyvä drag queen on sellainen, joka saa näyttämään koko idealisoidun naisluonnollisuuden ammentamisen purkeista, yhden ruumiinosan kiristämisen ja toisen turvottamisen juuri niin paradoksaaliselta kuin se on. Hyvä drag queen performaation keinoin on kuin tarinan pieni lapsi, joka ainoana uskaltaa sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita.

Luonnollinen mekkoasukyhälemä ja casual Darth Vader Sunday?
Njäh, pukeutumista rooliin, dragia.

Tällä hetkellä todennäköisesti tunnetuin drag queen RuPaul lausahti kuolemattomasti: "We are all born naked and the rest is drag." Kun sinä Lilyn kohderyhmään kuuluva noin 25-35 -vuotias nainen aamulla ehostat itsesi luonnolliseksi, kampaat pitkän tukkasi ja puet hamosen yllesi, sinulla on naispuku. Dragia yhtä kaikki. Ei siinä mitään väärää ole, mutta koskaan ei kannata tuudittautua ajatukseen, ettemmekö me kaikki jossain muodossa kulkisi dragissa, rooliasuissa, maskeissa ja pellepuvuissa kylillä ja kujilla. Suurin osa meistä haluaa sopetua, näyttää upealta mutta kuitenkin sitä, että tämän näköisenä minä herään joka aamu. Drag, maski.

Mollaanko tällä kirjoituksellani kaikkia niitä ihmisiä, jotka tavoittelevat kauneusnormeja? En. On päiviä, jolloin minua ei erottaisi muista ihmisistä kadulla, koska olen valinnut verhota itseni konventionaaliseen naispukuun syystä tai toisesta. Puhunko meikkaamattomuuden puolesta? En. Vaikka minä olen ainkain joka toinen päivä meikittä, niin oh dear Lord kuinka rakastan meikkaamista! Ihminen on sosiaalinen, kaipaa hyväksyntää, osa haluaa piiloutua, osa haluaa tulla huomatuksi, osa kyseenalaistaa juuri tällä hetkellä vallitsevat normit. Normit eivät ole ikuisia. Jonain päivänä säärikarvat ja roadkill päässä on niin in.

Parhaan kattauksen drag-taidetta sen eri genrejä esitellen Suomessa tarjoaa tällä hetkellä Helsingissä vuosittain järjestettävä Drag Me To HEL. Mene, 28.3.2015 on tämä lysti tarjolla.

Hemuli

 

Kommentit

kiiski (Ei varmistettu)

Ymmärrän, että tarkoituksesi on provosoida, mutta on myös meitä jotka omassa arjessamme emme meikkaa, mutta toisten juhliin laitamme hieman ripsaria ja huulikiiltoa heidän juhliansa kunnioittaaksemme. Koetan nyt katsoa peiliin: teenkö sen kuitenkin itseni takia tai naamioituakseni jotenkin? En. En ole koskaan myöskään värjännyt tukkaani eikä minulla ole yhden ainutta lävistystä (edes korvissa). Kannatan yksinkertaisuutta ja ekologisuutta. Enkä edes tykkään hameista, vaikka kohderyhmänainen olenkin :-)

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos kommentistasi. Pointti kirjoiteuksessani ei varsinaisesti ollut, että meikkaavatko ihmiset itseään vai toisiaan varten, vaan että jokainen valinta ilmentää roolia. Rooli ei ole samaa kuin näyttelminen tai teeskenteleminen. Me otamme sosiaalisessa kanssakäymisessä roolin jo sillä, meikkaammeko vai emme, puhkeudummeko harmaaksi hiirulaiseksi vai paljettien väriloistoon. Kaikilla meistä on sosiaalinen rooli. :)

Tinyrilla (Ei varmistettu)

Hemuli, kirjoitit jälleen kerran ihanan tekstin. Pidän jutuistasi juuri siksi niin paljon, että et yritäkään esittää oikeaa tai väärää tapaa tehdä ja toimia. Näytät vain, että meitä ihmisiä on niin monenlaisia ja kaikilla meillä on omat syymme toimia niin tai näin. Ja paras, mihin voimme pyrkiä, on ymmärtää tekojen takana olevat syyt: niin omamme kuin muidenkin. Arvottamatta ja arvostelematta, vain toisten arvoja ja valintoja kunnioittaen. Kiitos taas tästä :)

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos! Tosi kiva palaute!

Joskus jopa toivoisin, että olisi enemmän oikeita ja vääriä tapoja olla ihminen, että olisi yksinkertaisempaa. Mutta kun ei.

karoliin (Ei varmistettu)

Just näin.

Näitä juttuja kelaan aina vaan.
Oon aina ajatellut että rooleista rehellisimpiä on just semmoinen megapakkeloija, ja petollisin tää "heräsin tämmösenä".

Mä oon just semmoinen itsensä päivittäin "luonnolliseksi" meikkaava. Tavallaan ei edes tarvitsisi - menen läpi tämänhetkisistä kauneusnormeista melko tyydyttävästi ilman meikkiäkin. En laita tukkaa, mutta vain koska se sattuu olemaan nätti myös luonnollisena. Mun vaatteet on rentoja enkä pynttää, mutta kyllä mä helvetti soikoon oon ne mukavimmatkin säkkipaidat valinnut sillä lailla, että ne jollain tasolla imartelee mun vartaloa. Wannabe mukahuoleton pariisilaisdaami.

Siks oon kelannut sitäkin, että omalla kohdalla tän naisena kelpaamisen ja roolihomman kanssa on jotenkin se ja sama meikkaanko luonnollisesti, vai koenko vain olevani tarpeeksi kaunis/nainen/jne esim nyt ilman meikkiä. Mä nimittäin itse kiinnitän joka tapauksessa huomiota siihen, että olen tarpeeksi jotain - kaunis, "luonnollinen", huoleton, raikas, uskottava, mitä milloinkin. Rooleja yhtä kaikki, ihanneminää siinä rakennetaan. Olisi kiva joskus ihan vaan unohtaa että edes näytän joltain.

Kaikki tää on musta ihan inhimillistä, enkä osaa ajatella luopuvani itseni laittamisesta. Mutta kyllä mua aika usein vaivaa se signaali jota lähetän ulospäin - että luonnollisuus tarkoittaa omaa naamaa tai kroppaa rukattuna kulloistenkin kauneusihanteiden viitoittamaan suuntaan. Että on ylipäätään normi ja oleellista miettiä näitä juttuja.
Nykyhminen käyttää niin hemmetisti kapasiteettia ulkonäkönsä ruotimiseen ja ylläpitoon että ehkä vähempikin riittäisi.

Hemuli
Oisko tulta?

Naamiaiset on parasta, mitä ehkä on. Ei mitään väliä, miltä näyttää. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Nainen älköön käyttäkö miehen tamineita, älköönkä mies pukeutuko naisen vaatteisiin; sillä jokainen, joka niin tekee, on kauhistus Herralle, sinun Jumalallesi.

Hemuli
Oisko tulta?

Mites kulttuurikontekstuaalisuus? Skotit käyttää kilttiä? Jeesus pyyhälsi mekkokaavussa? Naiset alkoivat kuttää muistaakseni 1900-luvun alkupuolella housuja? Ei mut miehetkään ei käyttäneet housuja joissain kulttuureissa ennen naisia. Mä oon puzzled, ja sun argumentointi on surkeaa, epäjohdonmukaista eikä sisällä hiventäkään omaa järjenkäyttöä. Sori, jonkun oli pakko kertoa se sulle jossain vaiheessa.

Kiitti kommentista kuitenkin. Seuraavalla kerralla tutustu johonkin argumentaation alkeisiin ennen kuin siteeraat Raamattua tänne kommenttikenttään kuin päätön kana. :) Tai eti sellainen foorumi, jossa harjoitetaan samankaltaista epäargumentaatiota, siellä sinun lainauksesi saa kiitosta ja kunniaa varmasti!

Anjuska (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen kirjoitus, vaikka en aivan pysynytkään kärryillä. Mutta onko se tarpeellistakaan. Visuaalisuus on hieno juttu, myös drag-taiteessa (? voiko näin sanoa). Minusta on mukava, kun et pyri muuttamaan ketään jutuillasi. Et manipuloi, vaan vain tuot ilmiöitä ja asioita fiksusti esille. Enpä ennen ollut hoiksannutkaan tuollaista asiaa, näkökulmaa, asennetta. Kiitti!

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos, komentti, joka antaa uskoa ja voimia jatkaa kirjoittamista, proceless. <3

Ja joo, yksi pointti oli se, että visuaalisuus ja omalla ulkonäöllä itsensä ilmaisu ja siitä nauttiminen on upeaa. Toinen pointti oli se, että ei oikeastaan ole sellaista asiaa kuin luonnolisuus - jokainen meistä rakentaa itseämme, toiset ottavat rakennusaineksia enemmän sosiaalisen konvention sisäpuolelta, toiset ulkopuolelta. Ja kolmas pointti oli, että dragin yksi ulottivuus pn sen paljastaminen, että me kaikki verhoamme itsemme lopulta dragiin, rooliasuun, joka tukee sitä roolia, jossa sosiaalisesti viihdymme. Ja jos emme viihdy, niin viimeistään silloin potäisi kysyä itseltämme, mukailemmeko yhteisön osotuksis niin paljon, että kadotamme itsemme poikkeavuuden pelossa.

Neljäs pointti oli kauneusmarkkinoiden pyrkimys saaada meitä haluamaan asioita, joita emme välttämättä tienneet haluavamme.

jotain muitakin pointteja siellä on, mutta tuossa tärkeimmät. Ai niin! Mä rakastan dragia!!!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.