Pappi, mitä sä syöt ja tuleeko sinusta enkeli?

Oisko tulta?

Ystäväni, joka on alakoulun opettaja, keräsi oppilailtaan kysymyksiä papille uskonnontuntia varten. Vastaan niihin nyt tätä kautta.

Asutko kirkossa?
Olen kirkossa töissä ja vietän siellä aikaani, mutta en minä eikä kukaan muukaan siellä asu niin että nukkuisin ja harjaisin siellä hampaani. Silti sanomme kirkkoa kodiksi, puhumme “kotikirkosta”. Kirkot ovat meidän kirkkoon kuuluvien yhteisiä paikkoja, yhteisiä koteja. Meidän yhteinen Isä, Taivaan Isä on yhdistänyt meidät perheeksi, olemme hänen lapsiaan. Kotikirkoissa kokoonnumme, tapaamme toisiamme, kohtaamme Jumalan, Isämme. Siellä saamme ja jaamme lahjoja, joita Jumalan Poika Jeesus meille antoi. Näihin kuuluvat rukous ja ehtoollinen, sekä tietysti rakkaus.

Milloin käyt kaupassa?
Joskus on vaikea muistaa että lauantai on muilla vapaapäivä ja että siksi kaupat menevät kiinni silloin aiemmin. Lauantai on minulla tavallinen työpäivä, joten täytyy yrittää mennä kiireesti kauppaan työpäivän jälkeen että ehtii ennen kuutta kun kaupat menevät kiinni. Siis suoraan töistä kauppaan. Muuten pystyn käymään samalla tavoin kuin muutkin.

Onko sinulla aikaa perheesi kanssa?
Hyvä kysymys! Minulla on yksi vapaa viikonloppu kuukaudessa, muuten vapaapäiväni ovat torstai ja perjantai. Joskus on vaikea löytää vapaa-aikaa perheen kanssa kun on töissä silloin kun he ovat vapaalla. Kun minulla on vapaata, perhe ja ystävät ovat menossa. Onneksi silloin voin leikkiä ja viettää aikaa kahden kissamme, Mesin ja Tiukun kanssa. Tai käydä itsekseen hoitamassa asioita kaupungilla, kun kaupat ovat auki mutta suurin osa ihmisistä on töissä. Ei ole ruuhkaa!

 

Kun papit kuolee, tuleeks niistä enkeleitä?
Raamatussa sanotaan, että kuollessamme me muutumme, olemme kuin “enkelit taivaassa”. Mitä se tarkoittaa tarkalleen, saamme nähdä. Papit ovat tavallisia ihmisiä. En usko että pappeus vaikuttaa siihen millaisia olemme taivaassa. Toivottavasti me tavalliset ihmiset, papit osaamme puhua ja opettaa Jumalasta oikein.

Uskotko Jumalaan?
Uskon. Usko on sellainen asia joka muuttuu kun ihminen kasvaa. Joskus papinkin usko ja ymmärrys Jumalasta voi tuntua heikolta.  Mutta Jumala pysyy samana minun uskostani riippumatta.

Mitä sä syöt?
Yritän syödä niin etten söisi liikaa. Papeille tarjotaan perhejuhlissa usein monenlaista herkkua. Se voi kuulostaa hyvältä asialta, mutta aikuisena painoa kertyy helposti. Joskus on hyvin vaikea kieltäytyä kakuista. Nykyään se on helpompaa, kun huomasin että vehnäjauho ei sovi minulle. Ja kaikissa pullissa on yleensä vehnäjauhoa.

Syötkö ehtoollista?
Syön aina kun olen messussa. En ole koskaan syönyt ehtoollista yksin itsekseni. Yleensä ehtoollinen syödään joukolla, käymme silloin suureen ehtoollispöytään alttarin ääreen. Joskus pappi menee viemään ehtoollista yhdellekin ihmiselle vaikkapa sairaalaan. Ehtoollinen tuo ihmiselle turvaa. Vaikka siinä syödään pieni leipä ja tilkka viiniä, se merkitsee kuitenkin enemmän. Siinä syödessä saa lahjaksi Jeesuksen antaman anteeksiannon ja elämän.

Kuinka kauan olet töissä päivässä?

Meillä papeilla ei ole sellaista asiaa kuin työaika. Meillä on hyvin eripituisia työpäiviä. Joskus todella pitkiä kun on tilaisuuksia illalla ja aamulla. Joskus valmistelen työjuttuja myös kotona.

Minkä ikäisenä pääset eläkkeelle?

Olen vielä niin nuori, että eläkeikään on toivottavasti pitkä aika. Ennen vanhaan ihmiset jäivät eläkkeelle aiemmin kuin nyt. Saa nähdä miten muutaman kymmenen vuoden päästä. Moni eläkkeellä oleva pappi tekee eläkkeelläkin papintöitä. Jos meillä on kaikki papit varattuja ja jonnekin tarvitaan silti pappi, soitan usein tutulle eläkkeellä olevalle papille.

Osaatko ratsastaa?

En valitettavasti! Lapsena en uskaltanut aloittaa. Minulla on sisko joka harrastaa ratsastusta. Hän on siinä jo aika hyvä. Olen kissa- ja koiraihminen. Eläimet ovat hyvin tärkeitä minulle.

Onko pappina olo kivaa?

On se. Jokainen pappi on erilainen. On mukava kun saa olla oma itsensä pappinakin. Ja se että saa olla ja keskustella kaikenikäisten, pienten lasten ja vanhempienkin ihmisten kanssa. Pappi tutustuu nopeasti suureen joukkoon ihmisiä. Saan tavata ihan pieniä vauvoja, saan pitää iloisia lastenkirkkoja, saan laulaa paljon, joskus saan olla surevan vierellä. Kuka tahansa voi tulla kertomaan minulle huolensa kun olen pappi, ja usein silloin rukoilemme. Halusin aina tehdä työtä joka olisi sekä kivaa että tärkeää. Minusta papin työ on sellainen työ.

Saitko sinä pappi 10 uskonnon kokeesta?
Arvaapa mitä, tuollaiset asiat eivät ole jääneet kovin hyvin mieleen. Sitä on tehnyt niin valtavasti erilaisia kokeita kouluaikana. Varmaan joskus sain, mutta en aina. Onneksi se ei haitannut työn saamisessa!

Parhain terveisin

Katja-Maaria, pappi (ja työkaverini Papu-pöllö)

Kuva minusta Papu-pöllön kanssa: Anna Äystö

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.