Pyhitä lepopäivä

Oisko tulta?

Levon hetki nyt lyö

Olin ehkä 16-vuotias lukiolainen. Olin oppilaskunnan aktiivina, tein töitä pitopalvelussa, kanttorin sijaisuuksia ja annoin pianotunteja, hoidin lapsia ja soitin viulua. Pidin koulusta ja kaikista noista, kotoa olin kuitenkin varmaan enemmän poissa kuin paikalla. Äitini oli silloin hyvin väsynyt ja otimme useasti yhteen. Eräänkin kerran muistan kun isä yritti avata minulle näkökulmaa ja kertoi että äiti on väsynyt. Minä sanoin että ”No, miksi se ei sitten nuku?”

Silloin olin itsekin väsynyt. Sen jälkeen olen opetellut aina vähän kerrallaan sitä, minkä määrän lepoa minä tarvitsen. Ja sitä että nukkumalla ei kaikki väsymys mene pois. On ollut väsyneempiä viikkoja ja jonkin verran unettomuutta, mutta ei onneksi mitään kroonista. Ympärilläni näen todellista väsymystä ja uupumusta kuitenkin paljon ja tuntuu että kasvavissa määrin on tarvetta lepoon ja rauhaan.

Konkreettinen lepo on monella tavalla tärkeää. Lepo antaa voimia, energiaa uuteen ja tulevaan, mahdollisuuden innostumiseen ja mielenkiintoon. Se avaa näkökulmia ja tarjoaa tilaisuuden pohtia mennyttä ja vaatimattomasti sanottuna aikaa ajatella kaiken merkitystä ja tarkoitusta.

Levon puutteella ja väsymyksellä voi olla pieniä ja todella suuria seurauksia. Minusta tuntuu että elämän mielekkyys on se kohta, mihin se iskee helpoiten ja koviten. Eikä se ole pieni juttu.

Levon tapoja on monia. Muistan ystävääni, joka kertoi äitinsä lepäävän onkimalla, minun äitini ottaa päiväunet pyöräiltyään töistä kotiin. Täällä Nepalissa päivää rytmittää teetauot, jolloin istutaan yhdessä alas ja kerrataan päivän ohjelmaa ja kuulumisia. Joskus tarvitsee 10 minuuttia hiljaisuutta, toisinaan totaalisen maisemanvaihdoksen ja irtioton.

Lepoon kuuluu ajatus tilasta, jossa ei ole vaatimuksia eikä paineita. Voi olla ehtoja itselle, että tietää, miten tai missä minun on hyvä levätä, mutta toiselle niitä ei voi asettaa. Se sopii hyvin myös siihen, miten koen, että Jumala näkee minut. Jumalakin lepäsi töittensä jälkeen ja katseli sitä, mitä oli saanut aikaan.

”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten” sanoi Jeesus. Levon hetkeä ei voi aina valita, sunnuntai (tai lauantai) ei ole aina vapaapäivä. Joskus vapaapäivien välillä on pitkä aika, joku ei muista milloin edellinen oli. Tarve vaihtelee, tapa vaihtelee.

Kaikille toivon levon hetkiä, mahdollisuuden kuunnella sitä, milloin lepoa tarvitsee.

-Juudit

Kommentit

Juhana Seppänen (Ei varmistettu)

Raamatussa ja sitä kautta kristillisessä perinteessä lepopäivä on määritelty olemaan tietty päivä. Mitkä olivat raamatun kirjoittajien ja entisten kristittyjen perusteet tähän? Mitkä vastaperusteet taas tukisivat tämän asian kumoamista?

Juudit
Ihmisen kokoinen

Anteeksi myöhäinen vastaus ja kiitos kommentista. Hyviä kysymyksiä - kuten monesti vastataan, ansaitsisi oman kirjoituksensa.

En ole erityisemmin tutkinut aihetta, ja nopeasti googlailemalla löytää hyvin erilaisia vastauksia aiheeseen. Toiset ovat sitä mieltä, että siirto sunnuntaille on puhtaasti pakanallinen ja väärin päätetty asia, toiset korostavat sapatin esikuvallista merkitystä. Molemmille näyttää löytyvän niin kattavia lista raamatullisia perusteita, että en kasaa niitä tähän, saat itse valita tai tutustua mieleisiisi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitenkäs sattui taas niin osuva teksti, vaikka juttuni jonka aion kertoa liittyy vain pieneen osaan. Mutta tajusin tänä aamuna että pahanmielen ja kiukunkin voi nukkua pois, Meille on tullut hiljattain inhottava tapa ettei sovita riitoja kun mennään nukkumaan tai ei ne ole riitoja vain erimielisyyksiä ja voiko niitä edes sopia ? Molempien tyydyttävä että jostain asioista ollaan erimieltä ja niillä mennään.

Eilen pistin nukkumaan kiukkusena ajattelin monia asioita uskoakin, ehkä vähän itkin selkä mieheeni päin. Itkin sitä tuleeko erilainen käsityksemme uskosta ja sen kautta monesta muustakin asiasta olemaan isokin haaste meille joskus. Pyörin aika kauan enkä saanut unta, mutten halunnut keskustellakaan.

Pian jo kuitenkin heräsin aamulla ja ajatukset oli selkeimpiä, että turha murehtia tulevasta nautitaan nyt tästä :)

Juudit
Ihmisen kokoinen

Kiitos kommentistasi ja hetkesi jakamisesta. Se herätti paljon ajatuksia. Yksi on ajatus, joka menee niin että "Yksin olet sinä ihminen, kaiken keskellä yksin." Minusta se liittyy siihen, että jokaisen elämä on ainutlaatuinen ja ei ole olemassa kahta tai useampaa ihmistä, jotka näkisivät elämän täysin samalla tavalla. Yhteneväisyyksiä toki on ja niiden hoksaamisessa ja jakamisessa on aarteen löytämisen tuntua.

Tuohon yksinäisyysajatukseen minulla kuitenkin myös useasti liittyy ajatus siitä, että yhdessä olemme yksin. Koen erilaisuutta, mutta en välttämättä hoksaa että niin tekee varmasti moni muukin samassa tilanteessa.

Uni kyllä monesti selkeyttää ajatuksia! Hyviä levon hetkiä sinulle :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.