Tee asioita muiden hyväksi ja vaalien jälkeistä lätinää

Oisko tulta?

Ajattele muitakin kuin itseäsi ja toimi muiden tähden, niin Jeesusta ei itketä.

Kun asuu ulkomailla, Suomen politiikan seuraaminen näyttäytyy toisenlaisena. Neljä vuotta sitten eduskuntavaalitulosten selvittyä hain jo mielessäni turvapaikkaa seksuaalipakolaisena, koska Ugandakin näyttäytyi turvallisemmalta paikalta ei-heterolle asua. Se johtui kai sosiaalisesta kuplasta, jossa elin klataisteni kanssa. Kun joidenkin oletettujen hallituspuolueiden puheet minun kuplassani alkoivat kuulostaa siltä, että Suomessa ei voi enää elää tällainen mamuja hyysäävä homo-kasvissyöjä, joka räpeltää postmodernia tekotaiteellista paskaa, niin vähemmästäkin tunteet kuohuivat ja paniikki alkoi pukata päälle. En osaa sanoa, millaista oli kuplan ulkopuolela tai niiden kuplien sisäpuolella, joissa mamuja, homoja, kasvissyöjiä ja taiteilijoita ei hyvällä katsottu.

Näiden vaalien aikaan asun Saksassa, ja näen samankaltaista paniikkimieltä osittain sosiaalisen median kautta. Ehkä kuitenkin on jo opittu, että sosiaalinen media muodostaa helposti samanmielisten kuplan, jossa paniikkia lietsotaan, ja kokonaiskuva voi vääristyä. Ja eduskunta hallituksieen valitaan onneksi vain neljäksi vuodeksi kerrallaan, ei siinä kai saada kaikkea tuhottua. Kai. En minä mistään mitään oikeasti tiedä. Vain sen, että itse olen tänä vuonna vähän lunkimpi.

Kirjoitin Fb-statukseeni:

"Mä vaan haluan itseäni  jos ei henkilökohtaisesti niin jossain sielun sopukoissa  koskettaen turkistarhauksen loppumaan, tuotantoeläimille lajityypillisemmän elämän, perustulon, translain uudistuksen, avioliittolain läpi, ilmastolle haitallisia päästöjä alas, uusiutuvia energianlähteitä, terveydenhuollon paperittomille ja muille yhteiskunnallisessa vaikeassa asemassa oleville (prostituoidut, ihmiskaupan uhrit, karkotusuhan alla olevat), maahanmuuttajien integroimista yhteiskuntaan, uskonnonvapautta, jatkuvan voiton, kilpailun ja talouskasvun tavoittelun vähenemistä ja rauhaa maailmaan. Siinä mun kommentti vaaleihin. Monta muutakin asiaa haluan, mutta nuo nyt olivat mielessä. Jotain yritän itsekin räpeltää näiden asioiden eteenpäin viemiseksi enkä vain äänestä kerran muutamassa vuodessa."

Ehkä viimeinen on tärkein: toteuttakaa politiikkaa arjessa eikä vain äänestyskopissa kerran muutamassa vuodessa. Miettikää myös, että kenellä on asiat vielä huonommin kuin sinulla. Minä en voi hehkuttaa olevani suomalaisen yhteiskunnan ideaalitapaus (kuka on?), mutta minä edes pystyn ajamaaan jotenkin omia oikeuksian, minulla on kaikki suhteellisen hyvin. Eläimet, lapset, ilmasto, ympäristö ja vaikeasti vammaiset eivät voi itse edes vaikuttaa oikeuksiinsa. Ja marginaaliset ryhmät kuten transsukupuoliset ovat niin pieni joukko, että heidän äänensä ei kuulu, he tarvitsevat muita huutamaan puolestaan, jotta saisivat äänensä kuuluviin ja oikeuksiaan eteenpäin. Demokratiassa tärkeitä asioita hukkuu enemmistön oman navan ympärillä louskuttamiseen. Äänestä ja tee tekoja toisten oikeuksien puolesta.

Haen pontta asialleni – vaikka joillekin se juuri lässäyttää koko homman – siteeramalla Jeesusta:

"Kaiken, minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle." (Matt.25:45)

Hemuli
 

Kommentit

Tahdonasiat (Ei varmistettu) http://tahdonasiat.blogspot.fi/

Asiaa! Mä mietin tänä aamuna et onko aika maksaa se 600 euroa ja pistää Suomen passi paluupostissa takaisin Suomeen. Tosiasiasahan Suomi onneksi on aikapaljon moniuloitteisempi kuin vaalituloksista vois noin äkkipäätään ymmärtää.ö

Hemuli
Oisko tulta?

Tilanne on kai sellainen, että isoissa kaupungeissa ja etenkin eteleässä ollaan liberaalimpia, progressiivisempia ja koulutettujampia - puolin ja toisin ei ymmärretä mitä elämä on maaseudulla, lähiöissä, Suomen mittapuulla suurkaupngeissa, jos komeusta niistä ei ole. Jokaisen pitäisi muuttaa joskus elämssään jonnekin aivan muualle kuin mistä on kotoisin tai kasvanut. Itselläni tunuu olevan jotain perspektiiviä, kun olen asunut Suomessa etelässä, pohjoisessa, maalla ja suurkaupungissa ja siihen vielä päälle parissa Euroopan suurkaupungissa. Mutta kyllä ne suurkaupnugit ovat silti eniten arvomaailmaani muokanneet: tykkään kulttuurien sultausuuneista.

minsu
Mainostaulujen takana

Tekee toisaalta ihan hyvää välillä kun ulkopuolelta joku (jotkut) tuulettavat sitä omaa kuplaa. Minunkin "vihervassarikuplani" on saanut tuuletusta viime päivinä.

Mutta ei yksi ihminen voi koko maailmaa pelastaa. Minusta tärkeintä on pyrkiä edistämään ja puolustamaan niitä asioita, jotka kokee itselle tärkeinä. Ei vain niitä asioita, jotka koskettavat suoraan omaa napaa, vaan myös niitä, jotka kokee itselleen jotenkin merkityksellisiksi. Ehkä jopa eniten juuri niitä asioita, tahoja tai ryhmiä, jotka eivät itse pysty puolustamaan omia oikeuksiaan tai joiden ääni ei yksin riitä.

Hemuli
Oisko tulta?

Juuri niin. Mitä minulla on niin itsestään selvästi, mitä toisella ei ole? pitää kysyä. Esimerkiksi terveydenhuolto, vaikka se olisi julkisella puolella kuinka kuralla, niin minulla se on, paperiton Suomessa ei sitä saa. Prostituoitu, raiskattu, pahoinpidelty, ihmiskaupan uhri , laittomasti maassa oleskeleva ei uskalla mennä terveyskeskukseen, koska pelkää joutuvansa takaisin sinne, mistä on tullutkin, missä asiat saattavat olla vielä pahemmin tai joutuvansa muuten vaikeuksiin viranomaisten kanssa saatikaan sen tahon, jota häntä parittaa/pitää kontrollissaan.

Voin hyvin valittaa samaan aikaan, että edellä mainittuun verrattuna minulla on asiat kunnossa, mutta en silti halua paskaa hoitoa flunssaani julkisella terveydenhoitopuolella. Asioilla on kontekstinsa, suheteellisuutensa, perspektiivinsä ja näkökulmansa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.