Ymmärryksen lisäämiseksi

Oisko tulta?

Kuva täältä 

Eurooppaa kuolee joka vuosi satoja ja joskus tuhansia ihmisiä samasta syystä. Vuosien 1998-2013 välillä tämän saman riskin on ottanut yli 620 000 ihmistä. Viime sunnuntain tapahtumissa menehtyneitä pelätään olevan jopa 900. Välimeren hyvän sään ja muutamien muiden syiden takia Pohjois-Afrikasta lähtevien siirtolaisten määrä on moninkertaistunut ja viimeisen puolentoista viikon aikana mereltä on pelastettu joidenkin arvioiden mukaan ainakin 11 000 ihmistä.

 

 

Vastuukysymykset Välimereltä tulevien siirtolaisten kohdalla ovat erityisen hankalia.

Lähtijöiden syy! Mitäs lähtivät! Olisivat pysyneet kotonaan! Paitsi heti kun pysähdytään hetkeksikin miettimään, mitkä ovat niin painavia syitä, että näkee paremmaksi edes minimaalisen mahdollisuuden Eurooppaan pääsystä ja näin valtavista riskeistä huolimatta yleensä sijoittaa koko omaisuutensa (ja usein myös sukulaistensa omaisuuden) yhteen epävarmaan lähtömahdollisuuteen. ”Matkanjärjestäjinä” toimivat rikollisjärjestöt.

Tuoreimmat tulijat kertovat että heidät oli aseella uhaten pakotettu kumiveneisiin merelle. Isis onkin kertonut lähettävänsä 500 000 siirtolaista ”psykologisena aseena” eurooppaan. 

Lähtömaiden syy! Mitäs sössivät yhteiskuntansa! Paitsi mitäs nämä lähtömaat olivatkaan? Suurin osa tulijoista on Libyasta, jonka BKT on yksi Afrikan korkeimmista ja jota johti vuodesta -69 kuolemaansa asti Muammar Gaddafi.

Gaddafin kuoleman jälkeen perustuslakia ei saatu aikaiseksi ja kesällä 2014 käytyjen vaalien jälkeen korkein oikeus julisti parlamentin perustuslain vastaiseksi. Tällä hetkellä käynnissä olevassa sisällissodan osapuolia ovat Libyan hallitus, Yleinen kansankongressi, useita islamistijärjestöjä ja Gaddafin kannattajia. Isis-järjestön hallinnassa on useita kaupunkeja. Sounds inviting much?

Italian vastuu, sinnehän ne tulevat! Paitsi EU ja moraali ja etiikka ja ihmisoikeudet jne. Useat EU-maiden ulkoministereistä ovat todenneet että EU on epäonnistunut välimeren ongelman ratkaisemisessa.

 

 

EU:n komission ehdotukset ovat  merikelvottomien alusten tuhoaminen ja siirtolaisten kotimaihinsa palauttaminen. Jäsenmaiden mielestä siirtolaiset pitäisi asuttaa tasaisemmin 28:nen jäsenmaan kesken. Italialla oli oma pelastusohjelma, jonka se lopetti viime vuonna. EU:n operaatiot ovat tähän asti olleet kriisin laajuuteen nähden olemattoman pieniä. Amnesty International on julkaisemassa tämän kuun lopussa uuden raportin, jonka myötä saadaan toivottavasti lisätietoa. 

 

 

Tämän blogin tarkoituksena on kunnioittaa kaikkien välimerellä menehtyneiden ihmisten muistoa, toivoa turvallisempaa matkaa kaikille selvinneille tästä eteenpäin. On todennäköistä että näitä ihmisiä päätyy ja on jo päätynyt Suomeenkin. Toivon että ymmärrys lisääntyisi.

-Juudit

Ylin kuva HS:lta, kolme muuta omiani Kreetalta 2011.

Kommentit

Hymyillen.

Kiitos kun kirjoitit tästä. Tätä asiaa olen miettinyt niin paljon ja tuntenut hirvittävää surua kun ei voi auttaa näitä ihmisiä. Tekisi mieli itse ostaa turvallinen laiva ja tarjota kaikille pakeneville turvallisen kodin ja suojan, mutta ihminen on niin pieni tähän. Suututtaa maailman väliinpitämättömyys!!! :(

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.