Kiuruvesi Luomu-Suomen pääkaupunki

Ladataan...

"Niin siis mikä? Missä se on? Onko kaukana täältä?" Kuulen kysyttävän minulta useinkin näitä kysymyksiä, ihmettelen usein miksei kukaan tiedä Luomu- Suomen pääkaupunkia, minusta se kuuluisi tietää ihan maantiedon tunneilta asti. Ehkä parisen ihmistä, on tiennyt missä se on tutkimalla Suomen karttaa tai kuunnellut maantiedon tunneilla tai jotenkin muuten.

Tiedätkö itse missä Kiuruvesi sijaitsee? Oletko kuullut puhuttavan siitä? Oletko itse käynyt siellä?

Tässä hieman tietoa Kiuruvedestä.

Kiuruvesi on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Savon maakunnanluoteisosassa. Kiuruveden kunta on perustettu vuonna 1873. Kaupungiksi Kiuruvesi muuttui vuoden 1993 alussa. Rajanaapureita ovat Iisalmi, Pielavesi, Pyhäjärvi, Pyhäntä ja Vieremä.

Kiuruvedellä järjestetään vuosittain iskelmämusiikin suurtapahtuma Kiuruveden Iskelmäviikko sekä Elomessut. Lisäksi kaupungilla on vahva körttiperinne ja maine uskonnollisena pitäjänä. Körttiläisten suurin vuosittainen tapahtuma on Herättäjäjuhlat.

Kiuruveden pitäjäruoka on Ylä-Savon paikallisherkku mykyrokka. Kiuruveden kyliin kuuluvat: Aittojärvi, Haapakumpu, Hautakylä, Heinäkylä, Honkaranta, Jokela, Kalliokylä, Kiuruvesi (Taajama), Koivujärvi, Korpijoki, Koskenjoki, Kotajoki (Keskusta), Lahnajoki, Lahnanen, Lapinsalo, Laukkala, Luupuvesi, Löytänä, Niemiskylä, Näläntö, Osmanki, Paajakka, Pihlajamäki, RantakyläRapakkojoki, Remeskylä, Ruokomäki, Ruutana, Rytky, Ryönänjoki, Salmijärvi, Salmenkylä, Sulkavanjärvi, Tihilä, Toiviaiskylä ja Turhala.

Kiuruvesi on ollut keskiajalta lähtien maatalousaluetta. Kiuruvesi on myös Suomen suurin maidon- ja lihantuottaja. Paikkakunnan tunneksen toimii siis "Kiuruvesi – Luomu-Suomen pääkaupunki." 

Kuva Vihreiltä Niityiltä, nykyisin toimii nimellä Iskelmäviikko

Tunnettuihin kiuruvetisiin kuuluvat muun muassa: (Tunnetko näistä ketään? Ismo Apell voi olla monelle tuttu...)

 

Kiuruveden tärkeimpiä matkailukohteita, -nähtävyyksiä ja tapahtumia ovat mm.:

  • Kotiseutumuseo
  • Raivaajapatsas
  • Hingunniemen maatalousoppilaitos
  • Kaupungintalo
  • Kulttuuritalo
  • Kuorevirran vapaa-aikakeskus
  • Kiuruvesi-päivät heinäkuussa
  • Kiuruveden Iskelmäviikko
  • Tieikonikappeli, Suomen ensimmäinen tieikoni 

Toivon, että joku sai tästä inspiraation käydä Kiuruvedellä ja tutustumassa kaupungin ihmeisiin sekä nauttia maalaismaisemista. Lisäilen tänne, jossain vaiheessa omia kuvia Kiuruvedeltä sekä Kajaanin reissustani. Ehdottomasti suosittelen käymään Iskelmäviikoilla, siellä esiintyy aina tunnettuja ihmisiä ja asuntoautoille/vaunuille löytyy aina paikka sekä jotkut vuokraavat Iskelmäviikon ajaksi asuntojaan.

Lähde: Wikipedia

Kuvat: Google haku tai Wikipedia

Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...