Aggressioita ilmassa

Onnenpäivä

Elämme avioerojen, irtisanoutumisten, ystävyyssuhteiden päättämisten ja perheriitojen tilastollista huippuaikaa. Eli kiitos vain presidentinvaalit ja ne kaksi toiselle kierrokselle selvinnyttä ehdokasta.

 

Esimakua suomalaisista tunnelmista sain sosiaalisen elämäni keskuksen, Facebookin kautta. Lauantai-päivän valjetessa, seurasin yllättävänkin kiinnostuneena vaalitulosten selviämistä. Kaksi toiselle kierrokselle selviytynyttä nimeä, tai lähinnä niistä toinen, tuli täytenä yllätyksenä minulle, jota politiikka ei juuri vähempää voisi kiinnostaa ja joka jätti ensimmäisellä kierroksella äänestämättä, koska lähti mielummin rilluttelemaan Las Vegasiin. Tästä toisesta nimestä innostuneena päivitin Facebook-statukseni sen enempää asiaa pohtimatta. Ilmaisin olevani onnellinen Haaviston ja suvaitsevaisuuden puolesta. Olen melko varma, ettei yhtäkään status-päivitystäni ole koskaan ennen kommentoitu niin paljon, niin lyhyessä ajassa. Hölmöyttäni onnistuin sohaisemaan sanansäilälläni muurahaispesään ja vielä saman illan aikana syttyi Facebook-sivullani sota. Okei, tätä sotaa voisi joku kutsua myös keskusteluksi. Itselleni keskustelu käsitteenä murenee kuitenkin siinä vaiheessa, kun keskustelijat eivät keskustelunsa myötä kykene lähentymään tai edes pysymään samalla etäisyydellä, vaan etääntyvät toisistaan entisestään. Tässä vaiheessa keskustelu muuttuu inttämiseksi, riitelyksi ja turhanpäiväiseksi.

Seurattuani kommentointia niin omalla kuin ystävienikin seinillä, huomasin yllätyksekseni ettei väittelyä syntynytkään siitä ketä pitäisi äänestää tai miksi toinen olisi parempi, kuin toinen. Sen sijaan kommenteissa kyseenalaistettiin varsin kovasanaisesti ihmisten motiivit valitsemansa ehdokkaan äänestämiselle. Myönnetään, olen naiivi, poliittisesti hölmö ja ehkä vähän hippikin, mutta olen aina kuvitellut, että mikäli minulle ja kaikille muille suomalaisille annetaan äänioikeus, on meillä oikeus äänestää ketä haluamme ja ennen kaikkea - juuri siitä syystä, mistä me haluamme. Ei tulisi tuomita, jos joku äänestää siksi, että ehdokas on homo, tai siksi ettei ole. Ääni on yhtä painava, kuin sen, joka äänesti poliittisten meriittien perusteella. Samalla tavalla joku voi antaa äänensä mielestään huonolle ehdokkaalle, joka kuitenkin on parempi kuin toinen vielä huonompi. Kaikki äänet lasketaan, oli syy valinnalle mikä tahansa. Ja se syy, joka toiselle on vähäpätöinen, voi toiselle olla tärkeä. 

Mutta ei. Sosiaalisessa mediassa on käynnissä sisällissotaan verrattavissa oleva tila. Jokainen, joka on eri mieltä, on vihollinen. Ovathan nämä presidentinvaalit muistini mukaan olleet ihmissuhteille tiukkoja paikkoja ennenkin, mutta niihin liittyvä keskustelu on käyty kuitenkin hieman toisella tasolla kuin tällä kertaa. Sen sijaan, että on kyseenalaistettu äänestäjien motiiveja, on keskusteltu, väitelty ja tapeltu ehdokkaan pätevyydestä ja arvoista. Voi olla, että aika on kullannut muistoni, mutta mielestäni tämänkertainen keskustelu aiheesta on poikkeuksellisen, ja ennen kaikkea häiritsevän aggressiivista.

Helpotuksesta huokaisten voin onnekseni todeta, ettei minun tarvitse olla Suomessa vaalien loppumetreillä ja ajautua tappelemaan aiheesta milloin kenenkin kanssa. Itse en tiedä ketä äänestäisin, jos nyt ylipäätään äänestän ketään. Tällä hetkellä kun mielenkiintoni on aggressiivisen ilmapiirin takia vahvasti miinuksella. Pitäkää vaalinne, kun se suvaitsevaisuuskin näyttää hävinneen sen ensimmäisen kierroksen myötä.

Kommentit

häkkilintu

Haavistoa ei saisi äänestää, koska se on sivari, homo, ylioppilas, vähän tuolla jossain jotain pikkuisen rauhanneuvotellut poliittinen broileri ja liian kiltti viherpiiperö, joka ihan varmasti vie Suomesta viimeisenkin pyssyn ja nostaa bensan hinnat niin ylös, ettei ole kellään enää varaa asua kehä kolmosen ulkopuolella.

Niinistöä ei saa äänestää, koska hän on miljoonaan salaseuraveljeskuntaan kuuluva kansanriistäjäkapitalisti, joka vie Suomen epäautonomiseen Euroopan liittovaltioon maksamaan Etelä-Euroopan tuhlailun velkoja ja edistää New World Orderia pakottamalla Suomen samalla NATOon ja siinä sitten suomipoikaa menee Afganistaniin kaatumaan. Niin ja Niinistön ulkopoliittinen kokemus on onnetonta, siitä tulee pelkkä talouselämän välillinen sätkynukke.

Oon kyllästynyt näihin facebook/sometappeluihin ja surkuhupaisiin selityksiin. Pystyn ihan hyvin elämään sen asian kanssa, että Niinistöstä tulisi Suomen presidentti, vaikken asiasta niin ylivoimaisen innoissani olekaan. Se kyllä toki vähän ärsyttää, että jos eurokriittinen Väyrystä/Soinia äänestänyt äänestää Haavistoa euroliberaalimpaa Niinistöä vain välttääkseen HOMOPRESIDENTIN. Tämä homoaspekti on mielestäni ollut liikaa esillä ja hämärtänyt joidenkin äänestäjien tajun siitä, että presidentin työtä tehdään pääkopalla eikä genitaalialueilla.

Mindeka
Ma-material Girl

Keskustelin eilen ystävättäreni kanssa samaisesta ilmiöstä. Minun ystäväpiirini fb:ssä on näköjään sen verran liberaalia ja vihreää, etten osannut edes kuvitella tätä toista vaihtoehtoa Haaviston suhtautumisessa. Ystävättäreni kertoi kavereidensa hulluna postailevan sivuillaan mm. pilakuvia ehdokkaiden puolisoista.. Jokaiselle kuitenkin demokratian mukainen täysi oikeus valita äänestyskriteerinsä, mutta itse en tätä ymmärrä.

*

Eduskuntavaalien jälkitärinässä huomasin myöskin eräiden ihmisten poistavan kaverilistaltaan henkilöitä, jos he myönsivät äänestäneensä persuja.

*

P.S. Kannatan molempia puolueita ja ehdokkaita, joten tilanne on kannaltani fantastinen!

 

ninoh

Kamalan haavisto painotteista oli mun pikku face kamu joukko vain yksi sadasta kamusta hehkutti niinistöä..mutta se ei vie sano mitään.ite en kans pääse äänestään jos ei joku maksa lentoja Mexico cityyn en ihan niin mukana oo et pistän äänestämiseen yli 200 e ja pari pvää..

Mut vetää toi koko aspekti aika surulliseks. Kyllä Suomessa se ahdasmielisyys osataan. Mulla suurin osa tuttavapiiristä joka äänensä on paljastanu on Haaviston kannalla. Mut sitten löytyy näitäkin ihmisiä (yleensä vanhempaa väkeä/hartaasti uskovia) jotka on täysin toista mieltä. Heille se suotakoon.

Siinä mä oon samaa mieltä että tuo seksuaalinen suuntautuminen on tuotu mediassa vähän liian paljon julki. No, iltalehden moderaattorille pisteet! http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=680805

Keskitytään liikaa epäolennaiseen. Ulkopolitiikka on se presidentin tärkein vaikutusväylä, ja onneksi siinä suhteessa molemmat ehdokkaat loistavat kokemuksellaan.

Kaksi parasta siellä todellakin on kakos kierroksella, mut toivoisin että kakkosesta tulisi ykkönen ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Pitää kuitenkin muistaa myös kuka on jopa koko kampanjansa nimennyt "kakkonen on ykkönen" joten kyllä se suuntautuminen tuodaan esille ihan protagonistinkin toimesta.

Vierailija, Haaviston kampanjan nimi ei ole "Kakkonen on ykkönen", vaan hänen sloganeitaan ovat mm. "Kokoaan suurempi Suomi" sekä "Valtakunnan sovittelija". "Kakkonen on ykkönen" on Pentti Jaarlan keksimä oma slogan, jolla hän haluaa osoittaa tukensa Haavistolle.

c (Ei varmistettu)

Belle, se on Pertti Jarla. :) Haavisto on kyllä pop.

Marjanna (Ei varmistettu)

Oon niin samaa mieltä kirjottajan kanssa. Miten ihmeessä tää nykyinen facebook ja muu some saakiin aikaan aivan käsittämättömän agressiivista kommentointia ja just tollasta ihmeellistä inttämistä muuten ihan suht järkeviltä ja inhimillisen oloisilta tyypeiltä? Jotenkin tuntuu, että koko verkkokeskustelumaailmassa (including Facebook) on monelta aivan hukassa se tekstilaji, jolla kirjoittaa ilman, että antaa itsestään todella töykeän vaikutelman, provosoi tai/ja provosoituu. Enkä sinänsä ihmettele, koska en minäkään usein tiedä, mikä olisi se paras tyyli tai tapa tuoda omia näkemyksiä ilmi, kommentoida ja yrittää keskustella – esim. näissä blogikommenteissa. :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kiitoksia aktiivisuudestanne, jälleen kerran! :)

Tässä taas yön yli nukuttuani (mietiskeltyäni) en voi kuin hämmästellä, kuinka kiihkouskonnollisia piirteitä tämä koko vaalihässäkkä on saanut aikaan. Yletöntä käännyttämistä, verbaalista uhkailua ja kai joku olisi kohta ovenkin takana lappujen kanssa valistamassa, ellen nyt sattuisi asumaan riittävän kaukana hulabaloon pääkallopaikalta. Ja totta puhuakseni, aina kun mikä tahansa toiminta saa kiihkomielisiä piirteitä, sanoudun hommasta irti. Ääripäät on pahasta. Ymmärrän niiden ihmisten innostuksen, jotka ovat suu vaahdossa kannustaneet omaa ehdokastaan jo kuukausitolkulla, mutta niitä ihmisiä en jaksa ymmärtää, jotka aloittavat tämän "uskonpuhdistuskampanjansa" valtaisalla raivolla juuri nyt, vaikkeivat ole aikaisemmin osoittaneet asiaan minkäänlaisia mielenkiinnon merkkejä.

Lehtien, television ja radion sulkeminen maailmani ulkopuolelle pariksi viikoksi on helppoa, mutta voisiko Facebookissa jotenkin ignorata kaikki postaukset, joissa ilmenevät sanat: Haavisto, Niinistö, presidentti, vaalit, homo ja hetero?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.