Amerikkalainen juttu, eli kuntosali pukukoodilla

Onnenpäivä

Lueskelin eilen paikallisesta kuntosalista, jonka pukukoodi kieltää mm. hihattomat paidat, shortsit sekä rintaliivien olkaimien vilahtelun. Hetkinen nyt, emmehän me ole edes muslimimaassa.

Kuntosali mainostaa itseään hieman ironisesti hyväksyvänä kuntoilupaikkana, johon jokainen on tervetullut sellaisena kuin on - tasavertaisuudesta ja kunnioituksesta nauttien. Tähän perustuu myös kuntosalin tiukkaakin tiukempi pukukoodi. Sanojensa mukaan he haluavat karsia pois muilta saleilta tutun ilmiön, jossa ihmiset esittelevät vartaloaan liian paljastavissa vaatteissa saadakseen kanssatreenaajien huomion. Toisin sanoen, he haluavat suojella asiakkaitaan mahdollisesti parempikuntoisen tai kovempaa treenaavan aiheuttamalta mielipahalta ja alemmuudentunteelta.

Jotta viimeisetkin tosiharrastajat saataisiin pidettyä salilta poissa aiheuttamasta ylimääräiståä mielipahaa, on salille asennettu 110 desibelin hälytysjärjestelmä, joka aiheuttaa hälytyksen liian kovaäänisestä treenaamisesta (ähkiminen, puhiseminen, kiroilu) sekä painojen kovaäänisestä kolauttelusta. Hälytyksen saatuaan, on henkilökunnalla oikeus poistaa häiriötekijä salilta ja irtisanoa jäsenyys. Kuntosali perustelee hälytysjärjestelmäänsä sillä, ettei kukaan salilla treenaavista leimautuisi toisten treenaajien tai ulkopuolisten silmissä bodariksi.

Asiakaspalautteita lukiessani kävi ilmi, että kaiken kukkuraksi salin vastaanotossa on ilmaiseksi tarjolla pientä naposteltavaa, kuten karkkia, bageleita ja pizzaa. Ja onhan se hyvä, että saadaan paikattua juoksumaton aiheuttama 500 kcal energiavajaus samantien.

Mitä mieltä olette, onko tosiharrastajien karkoittaminen kuntosalilta hyvä idea vai mennäänkö nyt taas metsään ja syvälle? Aiheuttaako teille ylitsepääsemätöntä mielipahaa jos samalla salilla kuntoilee joku itseänne parempikuntoinen vai motivoiko se yrittämään itsekin enemmän? Entä tuo pukukoodi, häiritseekö teitä nähdä paljaita hauiksia salilla? Aiheuttaako rintaliivin olkaimen vilahtaminen treenitopin välistä elinikäisiä traumoja?

Oikeastaan tämän kaiken voisi kiteyttää yhteen kysymykseen, olisiko minun kanssani samalla salilla treenaaminen painajaismaista? Minä nimittäin rikkoisin sujuvasti niin pukukoodia kuin metelöintirajoituksiakin ja kieltäytyisin vielä pizzastakin. Se vasta syntistä on.

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

voi jestas, kaikkea ne keksii. tuli mieleen tämä: http://www.voice.fi/ilmiot/jyvaskylalainen-kuntosali-antoi-naiselle-huom...

tiiti
ite puin

Jotenkin hassua :D Mutta eikai tuo ole keltään pois, toisaalta.

Toisaalta jos mietin, en tiedä alkaisiko itseäkin ahdistamaan, jos samalla salilla _kaikki_ kävijät olisivat aina mua paljon paremmassa tikissä. Voisin kuvitella, että alkaisi. Ehkä pari kuukautta saattaisi saada asiasta motivaatiota, mutta kyllä kai siihen joskus kyllästyisi ja alkaisi treeni-into laskea, jos olisi aina se treenipaikan plösöin ja heikoin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Uskomatonta! Pian ei saa enää hikoillakkaan salilla..

Mintun oma sivu

Eiks 110 dB oo kuitenkin aika kova ääni? Et aika kovaa saat kyllä ähkiä ja kolistella. :)

Mutta muuten toi on musta vähän hassua. Ei kai hihaton paita tee kenestäkään ahistavaa supertreenaajaa. Et musta toi pukukoodi nimenomaan ei oo suvaitsevaa. Mutta kai se on ihan hyvä, että on sekä äijäsaleja, jumppasaleja että matalan kynnyksen saleja. 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Siis se hälytin hälyyttää tuolla voimakkuudella :D

FFFifi
Fitness Führer

Mä ajattelin, että tällä "Sanojensa mukaan he haluavat karsia pois muilta saleilta tutun ilmiön, jossa ihmiset esittelevät vartaloaan liian paljastavissa vaatteissa saadakseen kanssatreenaajien huomion." tarkoitetaan sitä, että kyseinen vähäpukeisuus vaivaannuttaisi tai saisi aikaan joitakin muita reaktioita...että tässä olisi tällainen suojeluaspekti. Itse käyn nykyisin salilla, jossa tarvitsisin suojelua useammaltakin ns. työmiehen hymyltä :D

Ähinä- ja kolistelukiellon melkein ymmärrän, mutta nuo ruoat??

A. Sinivaara
Onnenpäivä

En tiedä, jotenkin tästä tulee nyt sellainen olo, että ikään kuin halutaan ettei ihmiset vaan "kehity" tai "innostu" liikaa. Ehkä tämä sitten on sellainen aloittelijasali, jossa kerätään vähän peruskuntoa ja sitten siirrytään johonkin missä saa oikeasti nostaa vähän rautaakin ja hengittää raskaammin. Henkilökohtaisesti olen niitä ihmisiä, jotka hengittävät äänekkäämmin ja "suhistavat" treenatessaan, ei nyt häiritsevän kovaa, mutta kuitenkin.

En voi sille mitään, mutta kun on hauispäivä niin kyllä minä silloin tykkään laittaa sellaisen topin, että ne hauikset näkyy. En oikein osaa selittää mihin se perustuu, narsismiin vai puhtaasti siihen, että peilistä itseään katsoessaan saa voimaa vielä niihin viimeisiin toistoihin, mutta en ole ajatellut asiaa siltä kantilta, että aiheuttaisin muille mielipahaa tai haluaisin ihmisten katsovan minua. Päin vastoin, ahdistaa jos joku tuijottaa silloin kun treenaan.

Ja sitten tuo pizza! Tämä kansa on siitä outoa, että täällä rakastetaan itseään ja lapsia ruoalla. Esimerkiksi kun lapsella on synttärit, tuo vanhemmat lapselle kouluun mäkkäristä hampurilaisaterian tai pizzaa lounaaksi. Kun aikuinen selviää hengissä kuntosaliharjoittelusta, palkitaan sekin pizzapalalla. Äh näitä jenkkejä.

honeychile

Tavallaan ehkä ymmärrän mitä tuossa on haettu. Joskus kun tuntuu, että joillain ne painot kolahtelee maahan vähän siihen tyyliin, että katsokaa nyt kun mulla on paljon painoja... kun sen saman joku toinen tekee pienemmällä volyymillä. Sinällään mua ei muiden ähinä ja puhina haittaa, teen sitä itsekin, mutta en kestä kuunnella muiden keskusteluja salilla yhtään. Mutta siks on keksitty iPod :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Tuo on muuten hauskaa, kun tosi moni haluaa salilla olla täysin omissa oloissaan, musa korvilla. Minä en. Minulle salilla käyminen on myös sosiaalinen tapahtuma, vaihdan sanan parin niiden samojen naamojen kanssa, jotka ovat siellä aina ja tosiaan yleensähän olen salilla tuon mieheni kanssa joten...

Toisaalta meikäläisen halu kuunnella sitä mitä ympärillä tapahtuu on osaltaan myös kielen opiskelua :)

honeychile

Mulla se on kyllä yksityinen meditaatiohetki. Toisaalta tuo keskustelujen kestämättömyys periytyy tuonne kotimaan suuntaan, missä on vaikeampi olla kuuntelematta muiden juttuja jos ei halua. Täällä se vois tietty olla mielenkiintoisempaa, ainakin miehellä oli hauskoja juttuja kerrottavana kun eilen oli gangstapoikia samaan aikaan salilla ("yo motha*****, you gotta show some respect!" kun toinen ei palauttanut painoja paikalleen...)

Toinen funktio mulle on ihan vaan se, että se auttaa siirtämään ajatuksia pois siitä, että hengästyttää, sattuu lihaksiin... ja mulla on pakonomainen tapa tehdä rytmisesti asioita, juoksen ja nostelen painoja musiikin tahdissa. Harrastaisin vaikka kilpasoutua, jos sitä vois tehdä musiikin tahdissa :)

Illuusia S

Japanissa yhdellä salilla, jossa kävin turistina, oli kaikki tatuoinnit kielletty. Ilmeisesti jengitunnuksia ei siellä hyvällä katsota...

Minua ei kiinnosta treenivaatteiden koko tai paljastavuus niin kauan kuin ne ovat puhtaat. Suomessa omituista salilla on se, että treenaat samojen tyyppien kanssa joka päivä ja kukaan ei tervehdi. Puolen vuoden treenien aikana olen jutellut vain lähinnä ulkomaalaistaustaa omaavien treenaajien kanssa. Tuijotusta saa peräänsä kyllä senkin edestä. ;-)   

Lyyli (Ei varmistettu)

On tuo kyllä väärin että karkoitetaan enemmän treenaavat tai paremmassa kunnossa olevat!
Itse nyt n. 2 vuotta aktiivisesti salilla käyneenä voin sanoa että oli erittäin hyvä idea valita sellainen sali, missä käy ns. ammattilaisia! Mistäs muuten sitä neuvoa kysyisi tai saisi motivaatiota itselleen?
En usko että osaisin tällä hetkellä samalla lailla treenata jos en olisi alussa saanut niinkin paljon apua kokeneemmilta. Tietysti eri ihmiset kokevat asiat eri tavalla. Minulle siitä on hyötyä että näen parempi kuntoisia ja kovaa treenaavia fitness ihmisiä, toisia se ahdistaa.
Ja nuo treenivaatteet ym.. oma mielipide on että eikös sinne salille mennä tekemään omaa juttua, ei tarkkailemaan muita ihmisiä :D

o (Ei varmistettu)

Minut heitettäisiin varmasti myös heti pois tuollaiselta salilta ähkimisen ja hihattomien toppien takia, enkä olisi missään nimessä kiinnostunut moista paikkaa edes testaamaan.

Mutta kuten on ylläkin jo todettu, eipä se tosiaankaan ole minulta pois että tuollaisia saleja on tarjolla niille joita normaalien kuntosalien ilmapiiri/kanssatreenaajat ahdistaa.

Tuo pizza-/bageltarjoilu tosin on todella älyvapaata ja kyseenalaista.

heta margareta
Viinillä

Salietiketistä en ole niin perillä (muuten kuin, että joidenkin pariskuntien pusutteluhetket sarjojen välillä vähän ihmetyttää), mutta ennen erästä jumppaa kahden aikuisen naisen kovaääninen avautumis- ja sadattelutuokio hieman häiritsi. Jumppailulta haen positiivista ja energistä fiilistä, joten "mää sanoin, että v*ttu saa s**tana itse v*ttu hoitaa ne h*lvetin asiansa" -juttujen huutaminen ei mielestäni kuulu hyvään käytökseen :)

Vierailija (Ei varmistettu)
Vierailija (Ei varmistettu)

Olisihan se ikävää leimautua bodariksi. Mieluummin huudatetaan kovaäänistä 110 dB voimakkuudella, koska se ei leimaa ketään.

Mua häiritsee enemmän ne naisten pakkelit naamassa kuin kenenkään tekemä kunnon treeni. Samoin häiritsee ajatus siitä, että joku muu tuijottaa meikäläistä, kun en sovi joukkoon. Uskottelen itselleni, että ketään muuta ei kiinnosta, kun teen sarjojani pienillä painoilla ja vaatteet on perusmarketista. Jos kiinnostaa, niin oma häpeä. Joskus välitinkin, mutta taidan olla liian vanha siihen.

Parhaat kerrat kuntosalilla on olleet paikassa, jossa oli tositreenaajia. Ne olivat keskenään ja tutkivat muistiinpanojaan ja ähkivät ja huusivat painojen kanssa, eikä niitä kiinnostanut muut (tosin salilla ei ollut niitä "uhkeita" naisia pikkuvaatteissa ja meikeissään, ja joissain paikoissa kuntopyörät on sijoitettu niin, että suurimmalta osalta laitteista näkee ne trimmatut pakarat oikein hyvin).

Tica
pied-à-terre

Kokonaisuuten taa on paaton juttu, mutta oisin kylla rehellisesti sanottuna valmis joko kieltamaan liian lyhyet shortsit tai estamaan paasyn salille ilman pyyhetta. Onneksi meidan salilla on puhdistus sprayta ja paperia aina kaden ulottuvilla, koska penkkiin istuminen ei houkuttele sen jalkeen kun on nahnyt edellisen herrasmiehen hikiset kivekset vilkkumassa liian lyhyiden ja loysien shortsien lahkeista....

Treenaan itsekin capreissa ja hihattomissa topeissa, mutta ihan henkilokohtaisesti en ole ikina ymmartanyt bikineissa treenaamista. Sisatiloissa, siis salissa, joka ei aina ole edes liian lammin. En silti kieltaisi sita, kukin taaplaa tyylillaan kunhan hygieniasta ja siisteydesta pidetaan huoli :)

Kyllä sitä yleensä tulee keskityttyä ihan omaan treeniin, ja enemmän huomiota vievät juurikin "treenaajat" jotka keskittyvät enemmän lehtien lukemiseen ja meikkien korjaamiseen :D 

 

pappel (Ei varmistettu)

No joo, onhan toi aika erikoinen konsepti, mutta en mä kyllä tajua myöskään, mitä se on keneltäkään pois.

Pohdin, onko semmoinen vaatimus olemassa, että jokaisen paikan pitää olla sellainen, mihin "tositreenaajankin" pitää tarvittaessa päästä (miksi tositreenaaja haluaa maailman joka ikiselle salille?). Omistaako joku ryhmä jonkun harrastuksen vain siksi, että ovat siinä enemmän tosissaan, parempia tai kokeneempia? Ja pitääkö oletusarvoisesti jokaisesta aloittelevasta treenaajasta tulla protskuannoksiaan miettivä tositreenaaja, vaikka se muotia nyt onkin?

Vaikka mua hirvitti järjettömästi mennä huhkimaan lihavana aloittelijana vapaiden painojen kanssa hikisten körmyjen sekaan, en olisi ikinä valinnut tuota salia. Mutta mulla onkin aika suuret luulot itsestäni muutenkin ja uskalsin kysyä apua + tajusin, että ketään ei todellakaan mun räpellykset tai läskit kiinnosta, ja jos kiinnostaa, niin antaa mennä sit vaan. En minä niilötä hikisistä körmyistä mitään ylimääräsitä kannustettakaan saanut, kunhan nyt treenasin jollain salilla.

Ymmärrän täysin niitä, jotka haluaisi mielellään liikkua turvallisessa paikassa omankaltaistensa joukossa ilman jatkuvaa huonommuuden tunnetta, joka ajaa kaiken liikkumisen innon pois noin viikon päästä aloittamisesta.

Pizza kuntosalilla on täyttä idiotismia.

Tyyne
Sukat makkaralla

Ööh ,täytyy tunnustaa että mua aina hieman ärsyttää ne painojen paukauttelut! :D Ehkä en vaan ymmärrä, että ne on pakko pamauttaa alas kun en ite treenaa maksipainoilla ja semmosella tavotteella :) ..tai edes tiedä liittyykö se pamauttelu edellämainittuun! 

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ryhdyin ihan miettimään, että häiritsenköhän itse jota kuta salilla. En kamalaa mekkalaa kyllä pidä, paitsi sitä videoistanikin tuttua suhinaa sarjojen lopussa :D Joskus painot kolahtaa, esimerkiksi kun värkätään taljassa ja tehdään viimeisillä voimilla se vihoviimeinen toisto ja kapula lähtee käsistä vähän normaalia nopeammin. Myös metalliset laikat tahtoo kolahdella, kun niitä latoo useamman samaan tankoon. Tuo ääni on muuten yksi lempiäänistäni: lisää rautaa ;) Treenaan kyllä aina ihan säädyllisissä vaatteissa, vaikkakin toisinaan shortseissa, mutta kyllä nekin peittää pakarat ihan kokonaan... ja hihattomassa topissa nyt ei pitäisi olla mitään kamalaa.

Mutta mikä sitten itseäni salilla ärsyttäisi... yleensä en kamalasti kiinnitä huomiota siihen mitä ympärillä tapahtuu ja uskokaa pois, siellä tapahtuu vaikka sun mitä kun tällä puolen jorpakkoa ollaan. 

Eräs videollanikin vilahtanut kesämies on kai salin kovaäänisimpiä treenaajia. Ei kai itse kuule metelöintiään, kun on aina kuulokkeet päässä. Vaan eipä tuo minua häiritse, joskus ehkä vähän hymyilyttää. Siihenkin olen jo tottunut, että iltaisin salillamme treenaa kaveri, jolla on jotain hampaankolossa peilikuvaansa kohtaan. Tyyppi ottaa salin toiselta puolelta vauhtia ja hyökkää juoksujalkaa peiliä vasten hurjasti huitoen... mutta kuten sanoin, ei siihenkään enää kiinnitä juuri huomiota :D

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Oikein kuntosaliksiko tuollaista paikkaa kutsutaan? On toki tarina täältä Suomestakin... Kuntosalilta töitä hakevalta vaadittiin peittävämpää pukeutumista ettei asiakkaat pahoittaisi mieltään nähdessään treenatun kropan! OMG etten pahemmin sano...

Q (Ei varmistettu)

Reagoikohan ko. hälytysjärjestelmä tiettyyn desibelitasoon, vai tarvitaanko hälytyksen tekoon henkilökuntaa, joka tekee hälytyksen manuaalisesti, kuultuaan vaikkapa kiroilua (kun kiroillahan voi varmaan puheäänelläkin)? Jos järjestelmä reagoi automaattisesti desibelitasoon, olisi mielenkiintoista tietää mikä tuo raja on.

Mietin, kuinkanhan paljon painojen paukuttelusta tosiaan lähtee desibelejä, jos itse treenaa siinä lähistöllä, ja ajateltaisiinko melurajoituksilla suojattavan myös kanssatreenaajien korvia? Itselläni on aika herkät korvat, joita painojen paukuttelu on joskus hiukan häirinnyt, ja olen mieluummin mennyt silloin itse vähän kauemmas harjoittelemaan. En tosin ole juurikaan käynyt saleilla joissa kauhean kovaäänisesti harjoitellaan. Salin akustiikastakin on varmaan kiinni, kuinka paljon äänet kuuluvat. Tällä hetkellä en itse käy salilla.

Haitallisista melurajoista löytyy tietoa mm. Wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Melu

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.