Dieetti-aamupalaa, eli tee-se-itse-mysli

Onnenpäivä

Tässä kun käydään jo neljättätoista dieettiviikkoa, niin sitä on muuttunut yllättävän luovaksi keittiössä. Koska kartan ajatusta saman ruoan syömisestä päivästä toiseen ja olen yrittänyt parhaani mukaan pysyttäytyä ihan tavallisessa kotiruoassa, olen joutunut välillä tosissani miettimään, kuinka karsia aterioista pois milloin rasvoja, hiilareita tai sokeria.

Olen tähän saakka syönyt aamupalan melko leväperäisesti, eli maustamatonta jogurttia Kellogg'sin proteiinimurojen ja myslin kanssa. Tässä vaiheessa dieettiä tuli kuitenkin aika karsia ruokavaliosta turhat sokerit pois ja näin joutui aamupalani suuren sokerimääränsä vuoksi suurennuslasin alle. Voi itku, miksi kaikki hyvä pitää karsia pois? Pelko päivän suosikkiaterian boikottiin laittamisesta sai kuitenkin hitaat aivonystyräni liikkeelle. Ja minähän teen sitä mysliä sokerittomana vaikka sitten itse!


Murot siis saivat väistyä, mutta kaivoin kaapista esiin kaurahiutaleita, mantelirouhetta, kanelia ja steviaa. Ja ei kun punnitsemaan! Kyllä tästä vielä hyvää tulee.

Ja niin heitin pannulle paahtumaan kupillisen kaurahiutaleita (sama määrä, kuin annoksessa kaurapuuroa). Paahtaminen vaatikin yllättävän paljon tarkkuutta lämpötilan ja sekoittelun osalta. Kaurahiutaleet kun tuppaavat palamaan hyvin nopeasti sen jälkeen, kun ovat saaneet hieman väriä pintaan. Kaurahiutaleiden kaveriksi pannulle laitoin n. 14 g mantelirouhetta ja lopuksi maustin koko ihanuuden kanelilla ja hyppysellisellä steviaa. Kun seos oli hieman viilentynyt, kaadoin sen maustamattoman jogurtin päälle (n. 230 g) ja hyvää oli, vaikkakin puolet vähemmällä sokerimäärällä kuin entinen aamupalani.

Kokonaisuudessaan aamupala kätki sisäänsä:

361 kcal, 39 g hiilihydraattia (joista 9 g sokeria, lähinnä jogurtista...), 10 g rasvaa sekä 31 g proteiinia.

Rasvan lähteeksi mysliin voi laittaa myös makeuttamattomia kookoshiutaleita, pähkinöitä tai siemeniä. 

Rahkan kanssa tuo itse tehty mysli olisi todella hyvää, mutta rahka on täällä Amerikassa harvinaista herkkua. Lähin ruokakauppa, jonka valikoimista löytyy rahkaa, on parinkymmenen kilometrin päässä ja sielläkin pienellä rahkapurkilla on hintaa yli kuusi taalaa. Niinpä on tyytyminen maustamattomaan ja rasvattomaan jogurttiin.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos se tavallinen aamupala kaipaa vaihtelua! Tämä ei nimittäin todellakaan vie aikaa sen enempää, kuin kaurapuuron keittäminen.

 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä itsetehty mysli sisältää maapähkinöitä, auringonkukan siemeniä, kaakaonibsejä, kuivattuja karpaloita, kurpitsan siemeniä ja kauraleseitä. Aineet sekasin, öljyä ja hunajaa sekaan ja siitä uuniin pellille paahtumaan.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Namm...kuulostaa hyvältä! Harmi, että meikäläiselle tuossa on taas ravintoarvoiltaan liian paljon tavaraa... mutta jahka pääsen eroon dieetistä, niin kokeilen ;)

annemi

Nam nam :) jos rahka vain säilyisi hyvänä lähettäisin sitä sinulle paketillisen, olen tällä hetkellä itsekin taas rahka- ja viilihuumassa. 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Oih, VIILI! En edes muistanut, että viiliä on olemassa... sanomattakin siis selvää, että täällä ei sellaista ole. Muutenkin tuntuu, että nämä jenkit ovat maitotuotteissa jotenkin jäljessä.

annemi

Hups! taisin aiheuttaa akuuttia viilihimoa siellä kaukana :D lupaan tarjota viilit kun tulet ensi kerran Suomeen!

Kaisa_sf (Ei varmistettu)

Moi,

asustelen itsekin kaliforniassa ja rahkan puuttuminen kaupoista harmittaa, varsinkin kun nuo täkäläiset "kreikkalaiset" jugurtitkin ovat sellaisia litkuja. Jouluna aloin luovaksi tein jälkkäriksi luumurahkaa niin, että valutin maustamatonta jugurttia yön yli jääkaapissa ja iskin sekaan purkin mascarponea. Täydestä meni!

Toi valuttaminen yksistäänkin tekee lokaali-jugusta rahkamaisempaa, suosittelen!

Viilin tekeminen itse on suhteellisen helppoa, ainoa ongelma siinä on että tarvitaan ns. juuri tekemiseen. Gookelista löytyy teko- ohjeita.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Siinähän se menisi viilin tekeminen juurella samalla, kun ruisleipääkin vääntelen juuresta. Kyllä Kalifornia on minusta kasvattanut kelpo emännän ;) Joillakin tutuilla täällä taisi viilin juuri ollakin, mutta valittelivat, että sitä viiliä täytyy sitten todella työstää tämän tästä, että juuri pysyy hyvänä.

AnnaAusseista (Ei varmistettu)

Ei oo rahkaa eikä viiliä täällä Australiassakaan. Taitaa olla itäblokin kulttuurien peruja nuo, ei näiden anglo-ameriikkalaisten :(

Ronja / Eternal Sunshine (Ei varmistettu) http://spotlesshousewife.blogspot.com

Me käytetään Fagen turkkilaista jogurttia, joka mielestäni maistuu paljolti suomalaiselta rahkalta ja ravintoarvotkin ovat samat. Vinkiksi vain, jos tämä ei ole jo se jogurtti, jota käytät :).

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Juurikin fägiä täälläkin vedellään ;)

BellaQ
BellaQ

Kuulostaa mahtavalta! Meillä on hyvin allerginen lapsi, tästä sain oivan vinkin myös hänen lautaselleen.

Monnatreenaa (Ei varmistettu) http://monnatreenaa.blogspot.fi/

Aivan ihanan näköistä ja kuuloista aamupalaa! <3
Hyvin samantyyppistä täälläkin vedellään aamiaiseksi. :) Mä lisään silloin tällöin mukaan noita kookoshiutaleita, tuo kivasti makua ja myös makeutta jos haluaa. :)

Vieraileva Hessu (Ei varmistettu)

Kuulostaa ihanalta aamupalalta, itse joutuisin ruokavammaisena kyllä vaihtamaan mantelit siemeniin. Lisäksi tekee heti mieli kokeilla, toimisiko paahtaminen myös neljänviljan- tai ruishiutaleisiin, ja sekaanhan voisi näin ei dietillä olevana heittää myös kuivattua ananasta ja rusinoita.
Kuinka kauan annoksen tekemiseen meni?

Itsetehty mysli on älyttömän hyvää! Kannattaa tehdä isompi satsi kerralla uunipellillä, noin 170 astetta ja 15 minuuttia (palaa herkästi joten pitää vahtia tarkkaan). Itse kokeilen tällä hetkellä viljatonta ruokavaliota, joten mysli on toistaiseksi pannassa. Olen kuitenkin tehnyt myslinkaltaista sekoitusta pähkinärouheista ja kuivatuista hedelmistä ja marjoista, hyvää sekin on. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä oon korvannu rahkan ihan rasvattomalla kreikkalaisella jugurtilla. Muistaakseni costcosta löyty ainakin ihan hyvän makuista, en vaan muista merkkiä. Mitä taas Suomessa ollessani kaipaan on raejuusto missä ois se curd mukana. Raejuusto ei oo niin hyvää kun se on semmosta irtonaista :( Jos joku tietää mikä raejuusto ois sellasta ja mistä sitä löytää niin vinkkiä kehiin!!

lone star (Ei varmistettu)

Saaneekohan teilläpäin mistään kaupasta sellaista rahkaa kuin Appel Farms German-Style Quark? Se on sellaisessa noin puolen kilon purkissa, ja sitä on eri rasvapitoisuuksia. Se on aika "väkevää" rahkaa :). Itse tykkään kuitenkin käyttää Fagen kreikkalaisia jugurtteja rahkan sijasta, sitä kun saa ihan jokaisesta kaupasta.

Olisin myös kiitollinen jos joku osaisi kertoa hyvän raejuuston merkin, ne kun ovat järkejään aika huonoja täällä, pahoja suorastaan, kun vertaan suomalaiseen raejuustoon.

lone star (Ei varmistettu)

Hei kuule, Ikeassa oli niitä hyviä ruotsalaisia myslejä, Finax merkkisiä. Niitä syön aina Suomessa käydessäni mehukeiton ja marjojen kanssa. Valitettavasti noissa Ikeasta saatavissa mysleissä oli kaikissa rusinoita, en tykkää niistä, mutta sanoivat että yrittävät saada valikoimiinsa muitakin makuyhdistelmiä.

http://fi.finax.com/

BellaQ
BellaQ

Vierailija: Lidl: ssä on raejuustoa jossa gurd on mukana.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mmm, mm, mm. Tänään viritin kaurahiutale-mantelirouhehässäkkää raakakaakaolla ja kaakaonibseillä. Vaati kyllä vähän suuremman hyppysellisen seviaa :D

Ja aikaahan meni manteleiden rouhimisineen se viisi minuuttia...

lisaa_aamupalaa.jpgMuumit <3

lone star (Ei varmistettu)

Mitähän tuolla jossakin viestissä tarkoitetaan raejuustosta että siinä on curd mukana? Eikö raejuusto itsessään ole se curd (curdled milk) ja se mahdollinen neste on hera? Itse tykkään juuri sellaisesta raejuustosta kuin Suomessa on, irtonaisen "rakeinen" ja vähän heraa (nestettä) mukana.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hän ilmeisesti tarkoitti juurikin heraa, eli että olisi sitä nestettä mukana :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarkoitin siis että se hera tsydeemi ois sellasta paksumpaa eli se raejuusto on vähänku sellasessa paksussa "herakastikkeessa" :D Eli ei olis sellasta irtonaista litkussa lilluvaa vaan raejuustomössöä.

ReadySteadyGlow

Nami, nami, kuulostaapa hyvältä! Hyvä idea tuo paahtaminen, pitää kokeilla.

Btw, me olemme vaihtaneet aamupalan kaurahiutaleet ruishiutaleisiin sillä perusteella, että ne nostavat vielä hitaammin verensokeria. Pari kertaa kun syö ruishiutaleita, alkavat ne maistua aivan yhtä hyviltä. Superhyvää etenkin kotimaisen rahkan kanssa.

Jutkut kyllä kehuvat, että erityisesti kaura tekisi hyvää vatsalle.  Pitänee tutkia... Vinkkaahan, jos sinulla sattuu olemaan aiheesta tietoa!

Sporttista viikonloppua toivotellen,

Riika

Kommentoi