"Ku sä oot ton näköinen"

Onnenpäivä

"Emmä kyl muista sua. Siis mä katoin mun luokkakuvaaki varmaan kymmenen kertaa etkä sä kyl oo siinä. Et sä oo voinu olla mun kans samalla luokalla"

- koulukaveri lapsuudesta

Kyllä minä siellä kuvassa olen. Keskimmäisessä rivissä, vaaleanpunaisessa pörrövillapaidassani. Minulla on lyhyet, tummanruskeat ja luonnonkiharat hiukset ja niillä on oma elämä. Ne eivät mene kauniisti ponnarille tai letille niin kuin muilla, eivätkä ne valu pitkinä ja sileinä pitkin selkääni. Kasvoni ovat pyöreät ja hymyilen suu tiukasti kiinni, sillä etuhampaani ovat hieman liian isot ja loput hampaistani vähän vinossa. Tuossa noin, näetkö?

"Ai sä oot toi. Mut hei, kyl mä voin sulle drinkin tarjoo vaikken sua muistakkaa, ku sä oot ton näköinen nyt"

Myönnetään, siitä pörröpäisestä pikkutytöstä on tullut ihan hyvännäköinen näin aikuisiällä. Ei mikään missi tai huippumalli, mutta hyvännäköinen. Tosin kyllä minulla edelleen on ne samat hiukset, jotka luonnonkiharoiltaan ovat yhtä vaikeasti hallittavissa kuin ennenkin. Etuhampaani ovat vieläkin suhteettoman suuret ja kasvoni pyöreät, vaikkakin iän myötä ovatkin hieman kulmistuneet. Vanhan luokkakaverin tapaamisesta meni kuitenkin maku. Vaa'assa ei paljoa painanut kahdeksan vuotta samalla luokalla, ainoastaan nykyinen ulkonäköni. Ulkonäkö ei ole muistamisen mitta.

 

"Mä voisin olla susta muuten kiinnostunu, mut ku sä et oo sillee niin kauheen hyvännäkönen"

- vanha nettituttavuus

Mikäs siinä sitten. Ei auttanut vaikka sanoit, että olen kyllä tosi mukava ja huumorintajuinen. Ulkonäkökriteerisi eivät vain täyttyneet. Kyllä varmasti vielä jollekin toiselle kelpaisin, sanoit. Ja sitten vuosia myöhemmin lähestyit minua uudelleen:

"Onpas susta tullu hyvännäkönen, voidaanhan me vieläki tavata jos vaan haluut"

Mietitäänpä hetki haluaisinko. En halua. Haluan, että minusta pidettäisiin ja minusta oltaisiin kiinnostuneita sen takia millainen olen ihmisenä eikä sen vuoksi miltä näytän. Toivottavasti kirpaisi, kun tajusit mitä menetit. Ulkonäkö ei ole kiinnostavuuden mitta.

 

"Sullon asiat varmaan tosi hyvin, ku oot ton näköinen"

- tuttava 

On minulla asiat hyvin ja olen onnellinen. En vain ymmärrä miten se liittyy ulkonäkööni. Ovatko hyvännäköiset ihmiset automaattisesti menestyneitä ja onnellisia? Voisin näyttää samalta ja olla vakavasti sairas, juuri konkurssin tehnyt, alkoholisoitunut, eronnut tai keskenmenon saanut. Ulkonäkö ei ole onnellisuuden mitta.

 

"Ku mä näin sut ekan kerran niin mä kyllä ajattelin, että sun on pakko olla kusipää ku näytätki tolta"

- vanha naapuri

Entinen naapurini on ihana ihminen, todella. Mutta tuli kuitenkin paljastaneeksi sen, mitä ihmiset kai usein ajattelevat. Hyvännäköinen ihminen on inhottava ja muille ilkeä. Mihin tämä perustuu, sitä en vieläkään tiedä, mutta hän vakuutteli, että yleensä asia on juuri näin. Olenpa sitten onnekas, kun minulla on niin monta hyvännäköistä mukavaa ystävää. Ulkonäkö ei ole mukavuuden mitta.

 

"Säki oot tollanen, ittees täynnä, ku oot ton näköinen"

- puolituntematon ihminen kadulla

Olisipa ihanaa, jos itsetuntoni olisi niin hyvä kuin yleisesti kuvitellaan. Ei ole. Ulkonäköni kanssa olen nykyään pitkälti jo sinut, niin epäkohtien kuin hyvien puolienkin osalta, mutta tekemisteni suhteen tunnen edelleen suurta epävarmuutta. Voisinpa saada tuon lausahduksen sanojan itseluottamuksen. Itselläni kun ei olisi pokkaa huudella ihmisille joita en tunne kuin ulkonäöltä. Ulkonäkö ei ole itseluottamuksen mitta.

 

"Miksi sun pitää yrittää näyttää tolta, sä oot ihan tavallinen tyttö"

- anoppi

Viimeiset kaksi vuotta olen ollut pääsääntöisesti kotona, sillä teen töitä kotoa käsin. Tästä syystä meikkaan aika usein pelkästään ruokakauppaan menoa varten. Mikä tahansa tekosyy itsensä ehostamiselle riittää, kun on möllöttänyt päivän kotona. Jos taas lähdemme ulos syömään, niin laittaudun sitäkin enemmän - niin itseni kuin miehenikin takia. Ja näin tekee valtaosa naisista. Olen siis aivan tavallinen M-kokoon mahtuva tyttö. Ulkonäökö ei ole erikoisuuden mitta.

 

Älkääkä ymmärtäkö väärin, tarkoitukseni ei ole itkeä kuinka kurjaa on näyttää siltä kuin näytän. Sillä joka kerta, kun joku tulee sanomaan nätiksi, otan sen kohteliaisuutena. Enhän suotta ole lätrännyt litratolkulla erilaisten voiteiden kanssa ja treenannun salilla lihassäikeet repeillen. Mutta kun ihmisen persoonallisuus, taidot tai taitamattomuus kyseenalaistetaan pelkästään ulkokuorta katsomalla, on se mielestäni epäreilua - näyttipä ihminen sitten miltä tahansa.

 

 

Kommentit

Ajattara (Ei varmistettu)

Ihana kirjotus <3  Toisten voi olla vaikea ymmärtää sitä, että voi olla kaunis JA kiva, fiksukin vielä ;) Ehkä sen sulattaisi, et on jotain näistä, mutta että kaikki samassa paketissa - se on vähän liikaa tälle suomalaiselle kateelliselle kansalle :D 

Mindeka
Ma-material Girl

Ja siis, että voi olla MUKAVA ja MIELLYTTÄVÄ ihminen, vaikka onkin myös kaunis.

Ex-poikaystäväni minulle vanhasta valokuvastani:

"Sähän oot ilman meikkiä ihan pojan näköinen!"

-Ihan hyvä ,koska olen kuvassa vasta 11-vuotias.  Silloin ei kai ole tarkoituskaan meikata tai näyttää naiselta... :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

En suostu uskomaan, että on kyse vain kateudesta. Tässä on nyt oltava takana jotain muuta? Kuka keksii mitä?

Heikosti nukutun yön jälkeen tuli melkein huono olo, että aiheesta kirjoitin. Se sisimpäni, joka edelleen on epävarma teoista, nosti hitaasti päätään. Jos lukijat nyt ajattelevatkin, että kirjoittaja on kuin onkin itseään täynnä. Ahdistus.

kolmas

Huippuhyvä teksti ja täyttä asiaa. Se on hassua, miten hyvälle mielelle yksi kirjoitus täysin tuntemattomalta ihmiseltä voi saada. Kiitos sinulle, kun rohkenit kirjoittamaan aiheesta.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hyvä, että kirjoitukseni kosketti eikä vain kadonnut huomaamatta muiden hyvien kirjoitusten joukkoon!

Tuon kirjoituksen jälkeen minulta tultiin kysymään, että on minulla mahdollisesti meneillään jokin ulkonäkökriisi. Itse asiassa, kerrankin, ei ole. Tai on tietenkin se peruskriisi, joka jokaisella naisella on lähestulkoon aina, mutta ei mitään sen ihmeellisempää. Sen sijaan, että itselläni olisi ongelma ulkonäköni suhteen, tuntuu se toisinaan olevan ongelma monelle muulle. Hassua sinänsä.

Ajattara (Ei varmistettu)

Sä oot ollu niin pitkään siellä auringon alla, missä ihmiset hymyilee ja jopa tervehtii toisiaan, että oot tainnu unohtaa tämän umpisuomalaisen kulttuurin hurmaavat helmet :D

En tiedä, onko se varsinaisesti kateutta. Se on sitä suomalaista heikkoa itsetuntoa, naapurikyttäystä ja yleistä suupielet alaspäin törröttämistä ja pään puskaan tunkemista vieraita ihmisiä kohdattaessa. Sellaisia on täällä paljon ja välillä on omienkin suupielien suunta vaarassa vääntyä ihan väärinpäin imussa. 

Joskus täytyy jopa teeskennellä, että suupielet olisivat alaspäin - sillä siten voi suojella omia pieniä onnenhetkiään seläntakana juoruiluilta ja ilkeältä arvostelulta. Sitten voi ihan salaa, omille lähimmilleen hihkua, että olo on onnellinen <3 Piip! 

Mun mielestä ihmisten pitäisi ajatella noin, miten kirjoitat - ja viihtyä omana itsenään. Elämä olisi paljon helpompaa, antoisampaa, mukavampaa ja kaikinpuolin rauhallisempaa. :) Ehkä tuo pieni ahdistus oli muistutus niistä supisuomalaisista juurista? Uskon tämän ominaisuuden olevan istutettu meidän selkärankaan, ja vaatii melkoista luonteenlujuutta olla ruokkimatta sitä, puhumattakaan sen nujertamisessa se pois sieltä :)

huopis
Merennoita

Loistava kirjoitus!

Ite oon saanu kuulla hyvin samoja kommentteja. -.- Varsinki miehiltä - siis ääneen sanottuna. Ja monesti näkee (miesten) hämmästyneet ilmeet ku avaan suuni, eikä sieltä tuukaan ulos sitä, mitä ne odottaa kuulevansa. Välillä ihan siistii, mut toisaalta todella surullista. :( Suomessa ollaan niin tönkköjä ja vanhoihin asenteisiin kangistuneita (ei ne kauneus ja älykkyys samaan päähän mahdu, nii!). Huoh.

Ja toi kans, et kauniilla ihmiselläki voi olla kriisejä ittesä kanssa.. miks sekin on niin vaikea tajuta?! Ihan ku mä en sais koskaan valittaa mistään ulkonäköön liittyvästä ku oon tietyn näkönen. O.o Höh.

Ja toi viimenen pointti. Hehe, naulankantaan. ;)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ja auta armias jos satut käyttämään ulkonäköäsi hyväksesi. Esimerkiksi minä olen jonkin verran tehnyt aikoinaan ulkonäölläni töitä. Ulkonäkönsä avulla töiden tekeminen, esimerkiksi messuilla, ei ole työntekoa ollenkaan. Silkkaa hupiahan se on, kun ei muuhunkaan järki riitä. Siinä sitä sitten voidaan taivastella hymyilevän messutytön edessä muina miehinä ja naisina, että olisi tuonkin tytön kannattanut käydä kouluja, että olisi päässyt oikeisiin töihin.

huopis
Merennoita

Haha! Indeed. Sama pätee myös mallin hommiin.. :P täytyy olla vähän tyhmä, että käyttää ulkonäköään hyväksi elättääkseen itsensä. O.ó Tai: tommosiin töihin nyt pääsee, vaikka ei olis järjen jättiläinen.

Hmh. Veikkaan kuitenki, että tietty fiksuus ja yleissivistys auttaa aika hitosti myös niissä töissä jotka perustuu ulkonäköön. Ainaki ite koen näin harrastelijamallin hommia vuosia tehneenä. :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.