Miksi on hyvä olla Nivalasta?

Onnenpäivä

Ennakkoluulot, ennakkoluulot ja ennakkoluulot. Tunnustatko ikinä tehneesi johtopäätöksiä ihmisluonteesta synnyinpaikan perusteella? Niinpä. Siksi on hyvä olla kotoisin pikkukaupungista, jota juuri kukaan ei tunne.

Mietitäänpäs, että kertoisit olevasi Helsingistä. Mielikuva helsinkiläisestä ei aina ole niin ruusuinen, sillä helsinkiläisiä pidetään usein uusavuttomina, nirppanokkaisina ja tekohienoina, ainakin maalaisten keskuudessa. Espoolaiset ja vantaalaiset ovat hieman rassukoita, lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana pääkaupungistamme. Entäs sitten turkulaiset? Heitä pidetään sisäänpäin kääntyneenä kansana, jotka puhuvat hassusti ja kyselevät tyhmiä. Ja liekö yhdestäkään muusta ihmisryhmästä kehitetty yhtä paljon vitsejä kuin heistä, paitsi tietenkin tamperelaisista. Tamperelaiset ovat hitaita, kuopiolaiset kieroja, Vaasassa ollaan niin hienoja ettei puhuta kuin ruotsia, Imatralla ollaan niin pihejä, että ajetaan Venäjälle tankkaamaan, Seinäjoella voi saada puukosta ja Oulun seudulla ihmiset sikiävät kuin kaniinit. Ja sekin on varmaa, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä juoppohullummaksi kansa muuttuu. 

Minä olen Nivalasta. Tämä itsessään ei yleensä kerro mitään muuta kuin sen, että olen jostain syvältä maaseudulta. Kerrottuani reilun 11 000 asukkaan kaupungin tarkemman sijainnin Pohjois-Pohjanmaalla, keskellä peltoja ja metsiä, mielikuva maalaisuudestani teroittuu entisestään. Ja tottahan se on. Minä olen nivalalainen ja hyvä niin. Lähtökohtaisesti ensivaikutelman luominen on enemmän kiinni itsestäni, kun pohjalla ei ole maalaisuutta kummempaa imagorasitetta. Tai ehkä meillä on, mutta olen siitä onnellisen tietämätön. Mieluummin kuitenkin Nivalasta, kuin vaikkapa Ypäjältä. Eihän sellaista paikannimeä osata ulkomailla edes lausua.

 

 

Kommentit

Netta-Natalia

Mitä?? Et ole! Määki oon.... Veikkaisin että meillon varmaa ikäeroa jonki verran, niin siksi et näytä tutulta. Hyvin jännä juttu oli tämä, meni pasmat sekasi.

Lotta Katariina
Pumpui

Minun nuoruudessani Lappeenrannassa kehitettiin nuorison piirissä uusi slogan kaupungille: Lappeenranta - kaupunki jossa streititkin dokaa. Se oli kyllä paljon todenmukaisempi tunnuslause kuin se kunnanisien kehittelemä, väkinäiskarjalainen "Taasha myö tavattii, tuuthasie vastaki!" :D

Meri-Anna
Oisko tulta?

Omalla Facebookseinälläni saatiin aikaan hyvät keskustelut (hieman tulisehkot) tästä kuvasta liittyen helsinkiläisten käsitykseen Suomen maantieteestä. Keskustelut oli vielä tulisemmat kuvan alkuperäisellä sivulla, kuten huomaatte. 

Oma napa on totuus :)

Vierailija (Ei varmistettu)

En ois kyllä arvannu että oot Nivalasta :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Vaikuttaisi ihan siltä, että Nivala onkin yllättävän tunnettu paikka, hah! Jotta maalaisuuteni olisi ikään kuin sinetöity, en edes ole Nivalan keskustasta, vaan parikymmentä kilometriä tangentin suuntaan, keskelle metsää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Maalla kasvaa parhaat tyypit, erityisesti Pohjanmaalla :)

Turuust (Ei varmistettu)

Se on kyllä totta, että pienemmiltä paikkakunnilta tulee parhaimmat tyypit, isoissa paikoissa ovat pikkasen liian ylpeitä omasta erinomaisuudestaan. Erotuksena tietenkin täysin paljasjalkaiset hesalaiset; ne hullut innostuvat mistä tahansa, mikä on vähänkin poikkeavaa. Siinä olisi monelle hesaan muuttaneelle ja ekaa polvea eläville paljon oppimista. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Heh, mikä yllätys! Oon seurannut blogiasi jo jonkin aikaa, enkä ois ikinä arvannut, että olet Nivalasta! Itsekin siis sieltä :)

Kirjoittelit niin kauniisti mun entisestä ja nykyisestä kotikaupungista, että pannaan sulle tällainen nirppanokkainen haaste: http://kunnonkaipuu.blogspot.fi/2012/08/haastelua.html :D

(Ei varmistettu)

Kyösti Kallio oli lähtöisin Nivalasta. Jokaisella on jokin tausta, itse olen kainuusta Vaalasta sieltä läheltä Pelsoa :o) ja ylpeä siitä vaikka jo alle kouluikäisenä vanhempien sen aikaisen 60-luvun muuttoliikken työnperässä siirtymisen vuoksi tulin etelään Turun seudulle. Kesiä tuli vietettyä myöhemmin isovanhempien luona siellä, mökki on vieläkin radanvarressa isällä kesämökkinä. Mielestäni ne jotka luokittelevat ihmisen tai ihmiset asuinpaikan perusteella eivät ole paljoa edes Suomea nähneet, puhumattakaan isommasta pallosta. Maailman kuva rajoittuu siihen omaan pikki pikku lähiöön.
Olen työssäni tekemisissä eri puolilta Suomea kotoisin olevien työkaverien kanssa, jokainen oma persoonansa ja antaa värikkyyttä arkeen. Tiettyjä luonteen piirteitä on havaittavissa eri puolilla Suomea, mutta on myös poikkeuksia ja kaikkea ei voi yleistää.

Piipaa (Ei varmistettu)

Kyösti Kallio on kylläkin syntyjäänYlivieskasta ;) T: Ylivieskalainen

Jenni ( http://salamanteri.net/georgia/ ) (Ei varmistettu)

Muistan ikuisesti sen, kun lähdimme kaverin kanssa johonkin lukiolaisten historiankurssille Pirkkalaan. Siellä eräs toinen kurssilainen jostain muualta kuin Helsingistä sai kuulla kotipaikastamme, tulistui silmittömästi ja haukkui kaikki helsinkiläiset maan rakoon: "Te ette auttaisi varmaan naapuria vaikka niiden talo olisi tulessa! Te olette niin kamalia!" Mietin yhä, oliko taustalla jonkinlainen henkilökohtainen trauma, vai oliko kyseessä vaan jonkinlainen helsinkiviha, jotain etäistä sukua rasismille tai herravihalle.

Surullista kyllä, tämä kokemus ei jäänyt ainoaksi teini-iässä koetuksi verbaaliksi pahoinpitelyksi pelkän kotipaikan takia, voit siis olla tyytyväinen nivalaisuudesta. Onneksi aikuiset ovat joko ymmärtäneet, ettei kotipaikka määritä ihmistä, tai osaavat ainakin miettiä vähän pidempään, mitä suustaan ulos päästävät.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosiaan kun wikistä katsoo on syntyisin Ylivieskasta. Vaimo oli muuten os. Nivala. Viimeisin kotipaikka oli Nivala jonne hänen piti mennä erottuaan virasta. Toisin kävi Helsingin asemalla.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kyllä, Kyösti Kallio on syntynyt Ylivieskan Vähäkankaalla kuulemani mukaan :)

MItä! Et voi olla nivalainen??

Nivalaiset on kaikki serkusten lapsia ja juntteja jotka ajaa traktorilla pillurallia s-marketin pihalla koff-lippis päässä.  :D

Tuulee tuulee

Nimimerkki Turuust kirjoitti:

"Se on kyllä totta, että pienemmiltä paikkakunnilta tulee parhaimmat tyypit, isoissa paikoissa ovat pikkasen liian ylpeitä omasta erinomaisuudestaan."

Siinäpä näppärästi juuri tätä postausta tukeva esimerkki asuinpaikkaan liittyvistä ennakkoluuloista. ;)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

eleonoora123: Ei kun ne on Haapavedeltä ne.

heidij (Ei varmistettu)

Nivalasta siis molemmat ollaan :) Eikä me nivalalaiset tosiaankaan mitään juntteja olla vaan ne naapuripaikkakuntalaiset on ja onnekseni itse olen aivan nivalan keskustasta kotoisin :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.