Minä nyt vaan en voi sietää pitkän tähtäimen suunnitelmia

Onnenpäivä

Eräs reilu nelikymppinen tuttavapariskuntani kävi kuluneella viikolla katsomassa tulevaa eläkepäivien kotitaloaan ja kotikatuaan. Pariskunnan rahoitussuunnittelija oli sitä ennen laskenut sentilleen valmiiksi kaiken, jotta muutto olisi mahdollista viiden vuoden kuluttua, kun perheen tytär muuttaa pois kotoa ja jatkaa opintojaan tietyssä, ennalta valitussa opinahjossa. Samaan aikaan he pyysivät puutarhuria tekemään heidän nykyisen kotinsa piha-alueille 5-vuotissuunnitelman, joka puhkeaa täyteen kukkaansa juuri sopivasti, kun talo viiden vuoden kuluttua tulee myyntimarkkinoille. Eläkepäiviä odotellessaan he suuntaavat kesällä lomamatkalle Eurooppaan, jossa tiedossa on valmiiksi aikataulutettua ryhmämatkailua bussin kyydissä turistirysästä toiseen ja ruokailua ennalta valituissa, amerikkalaiseen ruokavalioon sopivissa ravintoloissa. Voi elämän kevät.

Oma pitkän tähtäimen suunnitelmani on tepastella villatöppösissä alakertaan

hakemaan kupillinen kahvia. Tai sitten teetä. En ole vielä varma.

 

5-vuotissuunnitelman tekeminen kuulostaa omiin korviini teoreettiselta mahdottomuudelta. Kuinka voisin suunnitella elämääni niin pitkälle eteenpäin, kun en edes tiedä mitä tänään söisin lounaaksi? Jos karsisin elämästäni pois kaikki yllätystekijät, mitä lopulta jäisi jäljelle? Loputtomia suunnitelmia paperilla, laskelmoivaa käytöstä ja ylenpalttista rehkimistä päämäärien saavuttamiseksi. Osaavatko kaiken ennalta suunnittelevat ihmiset lopulta nauttia ollenkaan hetkestä, vai odottavatko he vain pitkän tähtäimen suunnitelmaansa toteutuvaksi? En uskalla edes ajatella minkälainen lamaannus ja tyhjyyden tunne iskee, kun kaikki suunnitelmat ovat toteutuneet. Ollaanko sitten vain valmiita kuolemaan?

Otetaan tähän väliin pieni ajatusleikki. Jos olisin laskelmoiva, suunnitelmallinen ja kaikin puolin yllätyksiä karttava, elämäni olisi mennyt jotakuinkin näin: koulusta valmistuttuani toteuttaisin samaa ammattiani seuraavat neljä vuosikymmentä, sillä suunnitelmaan ei kuulu vaihtaa alaa kesken kaiken. Siitä pidetään kiinni mihin ollaan ryhdytty. Muutaman vuoden töitä tehneenä ja taloudellisen vakauden saavutettuani menisin naimisiin ja tekisin täsmälleen kaksi lasta, sillä kolmas olisi jo vahinko ja sellaisia ei satu jos laskelmoi. Sitten olisikin aika muuttaa pieneksi jäävästä kerrostalohuoneistosta pois ja rakennuttaa uusi talo, sillä vanhassa talossa voisi tulla yllätyksiä, kuten vuotava katto tai kosteusvaurio. Pihalla komeilisi harmaa farkku-volvo täyskaskolla ja pihakuuset olisi kaadettu, etteivät ne vain kaatuisi myrskytuulessa auton tai talon päälle. Kesälomalla matkustettaisiin maalle kahdeksi viikoksi ja kaksi viikkoa varattaisiin aikaa olla kotona. Talvilomalla käytäisiin viikko Fuengirolassa ja syötäisiin lihapullia ja perunamuusia suomiravintolassa. Onhan se jumalauta hienoa, kun saa suomalaista ruokaa ulkomailla. Sitten, kun eläkeikä koittaa, ihmetellään kun lapset passittavat hoitokotiin ja myyvät kotitalon. Viimeiset vuodet vietetään yksin laitoksessa aurinkoa ikkunasta lamaantuneena katsellen ja mietitään, että olisikohan sittenkin pitänyt joskus käydä Moskovassa.

Tosiasia on se, että mikäli ei koskaan uskalla heittäytyä virran vietäväksi, jää elämästä paljon näkemättä. Elämä ei ehkä pääse yllättämään nurjalla puolellaan, mutta ei se kyllä yllätä positiivisestikaan. Minä pidän omassa elämässäni erityisesti sen vaihtelevuudesta. Tänään tätä, huomenna ehkä jotain muuta. Elän hetkessä, korkeintaan viikossa, katson mitä elämällä on tarjottavana ja etenen puhtaasti perstuntuman varassa. Kun sattumalle antaa mahdollisuuden, voi se tuoda eteen vaikka millaisia mahdollisuuksia, enemmän kuin olisit ikinä osannut unelmoida. Tai sitten kaikki voi mennä päin seiniä, mutta sen riskin olen valmis ottamaan. Oletko sinä?

 

ps. on taitolaji keksiä aasinsilta asiaan mitenkään liittymättömän kuvituksen ja jutun aiheen välille.

 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

BTW, ihan poskettoman magee matto!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joo, tuo matto kyllä näyttää ja tuntuu ihanalta, mutta voi hyvänen aika kuinka paljon siitä irtoaa villaa! Pakko imuroida melkein joka päivä... Veikkaan, että kunhan kesä tulee kunnolla ja terassi otetaan päivittäiseen käyttöön, tuo matto siirtyy ulkokäyttöön.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en myöskään itse pystyisi suunniteltuun elämään. Vaikka onhan tässä ollut kaikenlaisia toiveita asumisen ym suhteen, mutta päälaelleen on aina menneet. Siis parempi mennä vaan ja kattoo mitä huominen tuo :)

Silti mä arvostan ihmisten valintoja. Ollaan kaikki erilaisia ja kukin tyylillään. Tunnen ihmisiä joiden mielenterveydelle ei ole mahdollista elää veitsenterällä kuten me "huithapelit" vaan täytyy olla ne tarkat suunnitelmat, ja se on ihan normaalia mun mielestä sekin. Ja se näkeminen ja kokeminen on niin suhteellista. Kaikki ei tuu kaipaamaan maailmalle koskaan :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Saatoin ehkä ilmaista itseäni vähän huonosti. Tottakai myös minun mielestäni ihmisillä on oikeus elää sellaista elämää kuin haluavat. Vaikka onkin myönnettävä, että pilkuntarkkaa suunnittelua ja laskelmointia minä en aivan ymmärräkään.

Toisinaan olen ollut jopa hieman kateellinen niille, jotka elävät ns. "normaalia", suunnitelmallisempaa elämää. Itsellä kun tämä elo on toisinaan melko kaoottista, tilanteesta toiseen säntäilyä, niin joskus on tullut haaveiltua, että kykenisipä elämään edes vähän tasapainoisempaa elämää. Mutta ei tällä luonteella. Olen minäkin toki yrittänyt pitkän tähtäimen suunnittelua, on ostettu se talo ja ajateltu, että tässä nyt sitten asutaan pitkään. No asuttiinhan me, melkein 1,5 vuotta, kunnes muutettiin Yhdysvaltoihin. Nyt minä salaa vähän haaveilen talon ostamisesta täältä, mutta saa nähdä miten käy.

Itse olen huomannut, että nälkä on kasvanut syödessä. Kun on maailmalle lähtenyt, niin tekisi mieli nähdä ja kokea koko ajan enemmän. Vaikka on kyllä sanottava, että täällä Kaliforniassa, ja nimenomaan Orange Countyssa, on pitkästä aikaa sellainen olo, että tunnen oikeasti viihtyväni.

Vieras Mies (Ei varmistettu)

Mulla on suuntaa antavat suunnitelmat vuodeksi, joitakin sekalaisia sovittuja menoja kuukauden päähän ja muuten menen fiilispohjalla. Edessä häämöittävät reissut motivoivat treenaamaan ja käyttämään rahaa (en siis ole vielä miljonääri) ja lyhyen ajan suunnitelmallisuus mahdollistaa sen, että saa tehdä sitä mistä pää tykkää ja kroppa kestää.

JonnaPieni
Ihme ja kumma

Jotkut asiat on hyvä suunnitella hiukan etukäteen eikä siinä mitään väärää olekaan, että on jotain odotettavaa edessäpäin. Toki mulla ne suunnitelmat ovat aina ihan viime tinkaan saakka lyijärillä tehtyjä - mitä tahansa voi tapahtua ja jos kaiken on jo laminoinut tai kiveen hakannut, iskee stressi pelkästään siitä, kun homma ei nyt sitten menekään niin kuin tuossa kivessä lukee...

Siis lyhyesti, aina pitää olla varuillaan - ne kuuluisat pari muuttujaa voivat tehdä elämästä helvettiä, jos kaikki suunnitelmat ovat absoluuttisia.

Ei sillä, ihailen ihmisiä, jotka kykenevät tekemään noita pitkän tähtäimen suunnitelmia, mutta allekirjoittaneen on elämä koulinut toisin. Ne pari muuttujaa ovat käyneet hermoille joskus, nykyään jätän pelivaraa sen verran, etteivät ne aiheuta stressiä. Ja totta puhuen, elämästä tuli paljon stressittömämpää, kun elää hetkessä - tai viikossa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.