Rakas vuokralainen

Onnenpäivä

Sinä muutit tänään pois talosta, jossa asuit vuokralla yli kaksi vuotta. Minä kuvittelin, että sinä tietäisit, mitä vuokralla asuminen tarkoittaa. Ajattelin, että ymmärtäisit käyttäväsi jotain, joka on toisen omaa. Jotain, joka on ehkä ollut jonkun toisen koti ja jolla on tunnearvoa. Jotain, jolla on monen sadantuhannen rahallinen arvo. Mutta et sinä kai ymmärtänyt.

Sinä tiesit muuttavasi täysin remontoituun asuntoon. Sellaiseen, jonka keittiötasoa ei kukaan ennen sinua ollut käyttänyt. Tiesitkö muuten, että sitä vessankaapistoa, jonka laatikot sotkit jollain mustalla, jota ei saa pesemällä pois, ei ollut kukaan muu täyttänyt tavaroillaan ennen sinua? Kyllä sinä varmasti tiesit, mutta ehkä halusit siihen oman kädenjälkesi. Oli muuten ystävällistä, että olit laittanut sen toisen kaapiston vuotavan vesilukon alle viilipurkin, mutta mitä ihmettä kaapin kahtia haljenneelle ovelle oli tapahtunut? Entä mihin vessanovesta katosi lukko?

Minäkin tykkään tehdä vuokra-asunnosta itseni näköisen pienillä yksityiskohdilla. En silti olisi liimannut valkoisiin oviin ja ikkunoihin mustia, takapuolen kokoisia, tribaalikuvioisia sisustustarroja, joita ei saa irti. Jos haluat, voit tulla hakemaan tarrasi takaisin, vaihtokauppana voisin vaikka ottaa sen makuuhuoneen kattovalaisimen, joka lähti mukaasi. Huomaan myös, että sinusta oli mukavaa vaihdella asuntoomme lukkoja, mutta miksi ihmeessä laitoit makuuhuoneen välioveen ulko-oven lukon? Ehken edes halua tietää mitä teillä siellä visusti lukittujen ovien takana tapahtui, mutta voisinko silti saada takaisin sen alkuperäisen lukkopesän?

Ihailen kaikesta paistavaa sinnikkyyttäsi. Sinä porasit olohuoneen seinään reiän, jotta saisit television myös makuuhuoneeseen. Et lannistunut, vaikka ensimmäinen porauksesi osui runkopalkkiin. Sinä porasit uudelleen pari senttiä sivuun. Sekin reikä osui runkopalkkiin, mutta jatkoit sinnikkäästi yrittämistä. Kolmas kerta toden sanoo. Kolmas, se kaikkein suurin ja rosoisin reikä meni lopulta läpi makuuhuoneeseen saakka. Jos olisit soittanut minulle, olisin voinut kertoa, että läpivetoaukko oli jo olemassa. No, nythän niitä on sitten kaksi kokonaista ja kaksi puolikasta. En tiedä oliko enemmän onni vai harmi, ettet osunut poratessasi sähköjohtoihin.

On hienoa, että jälkikasvusi on kiinnostunut kuvataiteesta. Voisin kuitenkin kuvitella, että mikäli sinulla on vara maksaa puolentoista tuhannen vuokraa, olisi sinulla vara ostaa lapsellesi piirrustuspaperia. Liekö paperit sitten päässeet loppumaan, mutta lapsesi ehti reilun kahden vuoden aikana piirtää kolmen eri huoneen seinille. Niin myös sille tapetille, jollaista en muistanut asuntoon edes laittaneeni. Koska en erityisemmin nauti tapettien irti repimisestä, olisi mielestäni vähintäänkin kohtuullista, että sinä tekisit sen, olethan tapetin seinään liisteröinytkin. Havaitsin muuten, että olet viihtynyt poranvarressa myös siinä huoneessa, jossa lapsesi harjoitti taiteita. Samalla tavalla, kuten ei lapsesi erottanut piirrustuspaperia seinästä, et sinäkään osannut porata reikää seinän lävitse suoraan, tuhoamatta seinän toisella puolella ollutta käsin petsattua jalkalistaa. Enkä muuten tiennyt, että kukaan voisi hukata kattolistaa, mutta sinä mestari onnistuit siinäkin.

Eniten minua harmittaa se aivan uusi parketti. En ole vielä kysynyt, mutta olen melko varma, että 150 neliötä erikoisvärjättyä parkettia on melko kallista hioa, petsata ja lakata uudelleen. Samalla, kun sinä parkettien partaveitsi ilmeisesti rullaluistelit parketeillamme, olet kai tullut törmäilleeksi niihin allergiaystävällisiin, mutta pinnaltaan herkkiin maa-ainesmaalein maalattuihin seiniin. En nimittäin löytänyt yhtään seinää, jota ei tarvitsisi paklata ja maalata uudelleen.

Siitä minä kuitenkin olen onnellinen, että et enää muuttanut vuokralle, vaan tajusit rakentaa oman talon. Toivottavasti otit mukaasi ne kummitukset, joita sanoit talossamme vaeltavan.

 

Kommentit

Ann-Mari Patshijew

Voi ei :-(
Ihmisten välinpitämättömyys toisten tavaroita kohtaan on useimmiten niin uskomatonta!
Niinhän se menee että " paskaks vaan ja palamaan kaikki mikä ei ole omaa"
Voimahalit!

Lotta Katariina
Pumpui

Kauheaa! Toivottavasti saatte kaiken korjattua ja kipukorvauksia kauhuvuokralaiselta.

tiiti
ite puin

No melkoinen sankari vuokralaiseksi ollut kyllä... Jotenkin vielä ymmärtäisi että vahingossa saattaisi joku ovi kaapinovi haljeta, tai lapsi piirtää seinään (olettaen, että on leikki- eikä esim. teini-iässä), mutta se, että jos se selviää vasta lopputarkastuksessa on kyllä taas ihan omaa luokkaansa olevaa persepäisyyttä. Lisäksi tietty kaikki nuo luovat porailut... Ihan kammoa.

Toivottavasti saatte reippaat korvaukset, onhan jo pelkästään noi tribaalisisustustarrat järkyttävä rikos näkökykyistä ihmiskuntaa vastaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi ei! :( Joiltakin ihmisiltä puuttuu kaikki arvostus toisen omaa, ja toisen vaivannäköä kohtaan. NIIIIN syvältä!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

En minä odottanutkaan, että se talo enää uudenveroinen olisi. Mutta kyllä se nykykunto silti melkoisena järkytyksenä tuli. Sitä kun itsekin tällä hetkellä elää vuokralaisen elämää ja on aina jättänyt asuttamansa kodin hyvään kuntoon lähtiessään, niin ei voi kuin ihmetellä kuinka ihmiset kehtaavat kohdella toisten omaisuutta noin. Minäkin ymmärrän, että lapsi voi vahingossa piirtää seinään, parikin kertaa. Mutta luulisi vahingon huomatessaan maalaavan seinän uudelleen ennen lähtöään. Peiliin kai tässä saa mennä katsomaan, mitäs vuokrattiin lapsiperheelle. Mutta mitä siitäkin tulisi, jos kaikki kieltäytyisivät vuokraamasta lapsiperheille?

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi ei, olen sanaton. Ja uskoni siitä, että ihmiset ovat pääasiassa hulluja ja omaan napaan tuijottavia otuksia, vahvistuu. Toivottavasti saatte korvauksia moisista tuhotöistä!

Roosa
Mangomalen

Sairasta! Ihan mahtava kirjoitus, mutta kamala sisältö.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

No, katsellaan. Voihan se olla, että tarina saa vielä onnellisen päätöksen. Tällä hetkellä vain tuntuu, että meidän ja vuokralaisen käsitys siitä, mikä on normaalia kulumista, on hieman kaukana toisistaan. Eikä vain kaukana, vaan eri planeetoilta...

Maanisha (Ei varmistettu)

En oikein tiedä olisiko pitänyt itkeä vaiko nauraa, varmaankin itkeä. Miten kun mun mielestä k.o.vuokralaisten kanssa pitäisi järjestää "Huoneistokatselmus". Ihan vaan kynän ja ruutupaperin kanssa kiertää yhdessä kaikki huoneet. Niin taikka kysyä josko he olisivat valmiit vuokraamaan taloaan vaikkapa viikonlopuksi. Leikittäisiin siellä sitten vaikkapa niitä reikäleikkejä, joita eittämäti kaikessa monimuotoisuudessaan on leikitty vuokraamassaan asunnossa. Yksi mikä olisi kiva yllätys/pila, olisi että kehuisitte kuitenkin siitä, etteivät olleet rikkoneet makuuhuoneessa ollutta gsm-kameraa. "Vaikka joskus siltä näyttikin". Ajateltavan järjestäminen kun on sitä kaikista korkeinta taidetta.

No mut eihän tuossa tapauksessa tarvii mitään takuita maksaa takas, eihän? Kun eihän tuo nyt millään lempeimmälläkään asteikolla mee normaalin kulumisen piikkiin.

ninoh

tuttu tunne täälä mexicossa manattu kans pari päivää ja vuokrattiin vaan puoleks vuodeks ja kaverille,kalustettuna mikä ihan normaalia täälä päin..astiat kadonnu kokonainen ovi joka peiliä paskana,lampun varjostimia katolla..ja kyseessä aika kauan tunnettu ystävä ja opettaja haha ihan kun jotkut tontut ois vetäny lsdtä täälä puoli vuotta ..mutta onneks jo fiksailun voiton puolella..

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

ninoh: Ai kauheeta. Siellä ei varmaan paljon ole lakipykäliä vuokraisännän puolella?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Peepi__: Kaiken järjen mukaan ei tarvitsisi maksaa takaisin takuuvuokraa (ei se varmasti korjauksiin edes riittäisi). Mutta katsotaan nyt kuinka tässä käy. Vuokralaisen reaktio kun oli, että "mikä siellä nyt muka oli vikana..."

Pekka (Ei varmistettu)

Toivottavasti otit 3kk vuokratakuun...

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Pekka: Vain kahden, mutta erityismaininnalla, että jos parketeille sattuu jotain (koska heillä oli koira), olisivat he korjausvelvollisia...

PP (Ei varmistettu)

Ai kauheeta, ei sais nauraa, mutta meinas tulla pissat housuun kun luin tämän. Eihän tuollainen voi olla todellista! Eihän?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

PP: Täytyy myöntää, että olo oli kyllä kuin painajaisesta hipsiessäni varpaisillaan (en iljennyt astua sille likaiselle lattialle koko jalalla) halki asunnon. Täytyy mennä vielä huomenna tarkistamaan vauriot päivänvalossa. Mutta tokkopa ne ainakaan paremmaksi valoisalla muuttuu.

Sini-Tuuli
Tuulahduksia

Tuollaiseen olen törmännyt useampaan kertaan työskennellessäni isännöintitoimistossa ja nyttemmin vuokrattuani paria omistamaamme huoneistoa. En ymmärrä, millainen piru istuu siistin pariskunnan ja heidän kakaroidensa päässä sillähetkellä, kun huoneiston järjestelmällinen tuhoaminen ja asuinkelvottamaksi tekeminen alkaa!
Mistähän muuten johtuu tuo silmitön vimma kairata reikiä seiniin?? Se on varmasti se yleisin löytö kaikissa tuhotuissa asunnoissa!!!
Varmasti saat hyviä neuvoja ja apua isännöitsijältä, poliisilta ja lakimieheltä - muista aloittaa tuhon ikuistaminen kuviksi heti, ettei mitään jää puuttumaan!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Voi hyvä ihme. Kuulostaa urbaanilegendalta, ikävää, että onkin totta. Tsempit sinne!

JonnaPieni
Ihme ja kumma

Kieltämättä henkeä haukkoen luin tätä. Uskomatonta, miten jotkut eivät vaan ymmärrä. Sitä ollaan kuin omassa, tajuamatta, että se vuokraaminen on enemmänkin lainaamista - toki maksua vastaan.

Onneksi siellä on edes sen parketin osalta korjausvastuu, mutta ei se varmasti mieltä lämmitä yhtään. Tästä jos jotain pitää oppia niin kannattaa siis kuvata asunto ennen ja jälkeen vuokralaisen - ihan vain varmuuden vuoksi.

Tsemppiä sinne - toivon mukaan valoisampi päivä ei kovin paljoa pahentanut näkymää.

Always / Never

Huh, järkyttävää! Toivottavasti tulee kunnolliset korvaukset! Uskomattoman törkeää käytöstä. Kotihan se on vuokrakotikin, mutta rajansa kaikella. Eikö ylipäänsä tuollaisiin muutoksiin pidä kysyä vuokranantajan lupa? (Ja oishan se vähän järkevämpää vuokralaiseltakin vuokrata mieleisensä asunto alun perinkin, ettei sitten tarvi alkaa oma-aloitteisesti vedellä mitään reikiä seiniin.)

Ja tribaalikuvioiset sisustustarrat? Olen sanaton. :D

ryppymekko (Ei varmistettu)

Minun ipanat kynäilivät jonkin verran (maalattuja)seiniä edellisessä vuokra-asunnossa.Mutta kumitin kyllä reippaasti kaikki pois ennen kuin lähdimme.

Mutta on minulle käynyt niinkin (ennen lapsia), että jynssäsin paikat lähtiessäni kuntoon isolla vauva-mahalla,(siinä asunnossa muuten oli rottia..)Takuuvuokraa ei vain koskaan tullut tilille,eikä kunnon mitään oikein kunnon perusteluitakaan.Mutta annoin olla, en silloin yksinkertaisesti vain jaksanut alkaa tappelemaan,vaikka tiesin että mitään perusteita pidättää sitä Ei ollut.
Vitutus kyllä jäi.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

JonnaPieni: Onneksi meillä on hyvät kuvat asunnosta myös ennen vuokrausta. Ja välittäjäkin muisti tapauksen hyvin, olihan talo tietyllä tavalla poikkeava muista vuokra-asunnoista. Mutta kyllä se päivänvalo paljasti vauriot entistä selvemmin, jopa uusia sellaisia. Keittiön lasisia kaapinovia oli ilmeisesti heitetty jollain, sillä ne olivat painuneet sisään...*huokaus

helina: Ne sisustustarrat oli vähän kuin piste i:n päälle. Ei minullakaan mikään superkehittynyt maku ole, mutta jopa meikäläisen mittapuulla ne näytti kamalalta.

Ja kyllä, lupa seinien tapetoimiseen, lukkojen vaihtoon, reikien porailuun ja veikkaisin, että jopa niiden sisustustarrojen (joita ei saa irti) liimailuunkin pitäisi kysyä. Vuokralainen kertoi viime puheiden perusteella hoitavansa hänelle kuuluvat asiat kuntoon. Jäämme odottamaan mitä tämä tarkoittaa.

ryppymekko: Näitä tarinoita kuulee aina välillä, harmillista. Ylipäätään, tässäkin asiassa, minua harmittaa eniten ihmisten epärehellisyys ja välinpitämättömyys.

Jotenkin kestäisin vielä uudelleen remonttiin menneen talon, mutta tyhmiä ihmisiä en millään.

 

Aimo annos

Aivan kamalaa luettavaa. Ei tuollainen voi olla normaalia. Ei vaan voi.

Me asumme kahden lapsemme kanssa vuokralla rakennusprojektin ajan eikä minulle tulisi pieneen mieleenkään pistää tätä puljua sellaiseen kuntoon, että lähtiessä hävettäisi, sillä varmasti hävettäisi, jos jotain täällä hajoaisi tai tuhoutuisi. Asiaa ei muuta mihinkään suuntaan se, että rakennamme kymmenen metrin päähän ;)

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Voi äiti. Välittäjämme antoi viestissään ymmärtää, että vaikka asunnossamme on elämisen merkkejä, on se melko normaalia kahden vuoden vuokralla olon jälkeen. Normaalia? Luolamiespiirrokset seinissä? Sisään pamautettu lasikaapin ovi? Tyhjästä ilmestynyt tapetti? Mauttomat ja irtilähtemättömät sisustustarrat uusissa väliovissa? Seiniin poratut reiät? Parketin naarmuttaminen sen näköiseksi, että se näyttää vähintään 15 vuotta vanhalta? Onpa hienoa, että on noin normaalisti eläviä ihmisiä!

Wilhelmiina

Aivan kamalaa, kuten muutkin ovat jo todenneet!! Asumme avipuolison kanssa vuokralla asunnossa, jonka vuokraisäntämme remontoi itselleen muutamaa vuotta aikaisemmin, kun tähän muutimme. Myönnän, että elämisen merkkejä on tullut kahdessa vuodessa ja muutama reikäkin on tullut porailtua, mutta huolehdimme asunnosta kuin omastamme ja paikkaamme reijät varmasti ennen lähtöämme. Maalasimme erikoisen väriset seinät vähän rauhallisemmiksi ja siihenkin pyysimme luvan. 
 

Toivottavasti saatte omanne takaisin eikä rempasta koidu  kohtuuttomia kustannuksia!! Ja vaikka ilmeisesti asutte ulkomailla, pitäkää oikeuksistanne kiinni. Törkeää ja kohtuutonta toimintaa aikuisilta ihmisiltä!! Ei mene oikeen jakeluun, että jotkut voivat elää noin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Monissa vuokra-asunnoissa on kieltoja, kuten poraaminen seiniin, kattoon, jne on kielletty. Ja jos koti ei ole kunnossa johon se jätettiin, tulee vuokralaisen se korvata. Pitkiä prosesseja varmasti saada omansa takaisin. En käsitä kuka vuokraa asuntonsa ilman tarkkoja sopimuksia siitä mitä saa tehdä ja mitä ei. Oikeudessa pitävät sopimukset ja tarkka kuvaus, mitä saa tehdä ja mitä ei kun on oma omaisuus kyseessä.

Emppuliini (Ei varmistettu)

Voi hyvänen aika... Voiko tää tosiaan olla totta?? Mä ite pelkään muutaman naarmun puolesta, mutta tää kuulostaa pahalta painajaiselta... Huh huh!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Totta joka sana, mutta onneksi tajusivat rakentaa oman talon jossa porsastella :P

Al1 (Ei varmistettu)

On kyl aika hullu vuokralainen ollu. Ainoo mikä oli siis hyväksyttävää on noi seiniin poratut reijjät esim. hyllyjä varten (ellei nekin ole huolimattomasti porattu)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.