Ravintolaruoassa piilevä kalorivaara

Onnenpäivä

Ja niin koitti eilen se riemunpäivä, jolloin tankkasin varastot täyteen energiaa seuraavalle treeniviikolle. Tankkauspäivän kunniaksi päätimme poistua kotipatojen ääreltä ja suunnata ulos syömään. Siellä ravintolassa ruokalistaa tutkiessani mietiskelin, että on se vaan hyvä ettei tarvitse syödä ulkona joka päivä. En tiedä Suomesta, mutta täällä Yhdysvalloissa on jo aika monessa ravintolassa menun yhteyteen lisätty ravintotieto-luettelo ja sitä selatessa meinaakin sitten tulla itku. Tieto todellakin lisää tuskaa.

Tämä merenelävä-herkku kätkee sisäänsä 1174 kcal. 

Otetaanpa esimerkki. Jos haluaisin syödä ns. pitkän kaavan mukaan, eli alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan, saattaisin valita listalta jotakin tämän kaltaista:

Alkupala: Hummeri-rapu-artisokkadippiä maissilastuilla

Pääruoka: Hummeri-valkosipulinuudelihässäkkää

Jälkiruoka: Minikokoinen suklaa-banaani creme brulee

Ja nyt sama kaloreina:

Alkupala: 566 kcal (32 g rasvaa, 46 g hiilihydraattia, 23 g proteiinia)

Pääruoka: 1174 kcal (60 g rasvaa, 98 g hiilihydraattia, 62 g proteiinia)

Jälkiruoka: 760 kcal (56 g rasvaa, 48 g hiilihydraattia, 6 g proteiinia)Yhteensä siis: 2500 kcal (148 g rasvaa, 192 g hiilihydraattia, 91 g proteiinia)Niille, joille kalorit ovat vielä hepreaa selvennettäköön, että oma perusaineenvaihduntani kieppuu tällä hetkellä ehkä 1500 kcal paikkeilla. Jos teen aamucardion ja käyn salilla (tarkoittanee noin kahta tuntia liikuntaa), päästään päivän kokonaiskulutuksessa ehkä juuri tuohon aterian kokonaiskalorimäärän (2500 kcal). Harmi vain, että tuon aterian lisäksi ei sitten muuta sinä päivänä tarvitsekaan syödä tai plussalle mennään. Enkä suoraan sanottuna muutenkaan hyppisi innosta kaiken tuon rasvamäärän jälkeen, saati sitten mikä määrä suolaa tuosta ruokakasasta löytyykään. Ravintolaruoan pahin kompastuskivi onkin juuri runsas rasvan ja suolan määrä.

No, eihän siihen kuole jos kerran viikossa tai kahdessa käy ravintolassa vetämässä kaloriöverit. Mutta ajatellaanpa niitä ihmisiä, jotka työnsä puolesta syövät usein ulkona. Viikon työmatkalle kun mahtuu melko monta ravintolaruokailua ja hotelliaamiaista.

Hotelliaamiaiselle mennessä ajatellaan usein, että syödäänpäs nyt kunnolla, että jaksetaan myöhäiseen lounaaseen saakka. Tämän jälkeen lautaselle lastataan pekonia, makkaraa, leipää täytteineen ja vielä niitä tarjolla olevia muffinssejakin. Sen sijaan, että kotona ollaan tyytyväisiä 400-500 kcal aamupalaan, ahdetaan hotelliaamiaisella heittämällä 1000 kcal kitusiin yhdeltä istumalta.

Kun sitten koittaa lounasaika niin ajatellaan, että syödäänpä kevyesti salaattia jotta jaksetaan työporukan kanssa mennä myöhemmin illalliselle. Todellisuudessa ravintolasalaatti ei välttämättä olekaan niin kevyt, sillä se kätkee sisäänsä helposti 1000 kcal kastikkeineen. Kun tähän lisätään patonkia ja ehkä se kevyt alkukeitto, aletaan lounaallakin lähestyä 1500 kcal rajapyykkiä.

Kun pahimmasta lounasähkystä on iltaan mennessä selvitty, ehditään kahden, kolmen tunnin päivällisellä syödä yllä olevan esimerkin mukainen ruokalajitelma sekä kahdesta kolmeen olutta. Kyllä nyt jaksaa nukkua, kun elimistö yrittää epätoivoisesti sulatella sinne päivän mittaan työnnettyä reilua 5000 kcaloria. Saa nimittäin olla melkoinen Hulk, että perusaineenvaihdunta messukävelyineen riittää polttamaan tuon kalorimäärän. Ei ihme, että yhdellä jos toisellakin työmatkailijalla on reissukaverinaan liikemiesvatsa.

-----

Lopetetaanpa paasaus ja palataan takaisin eiliseen tankkauspäivään ja siihen mitä lopulta söin. Omalta lautaseltani löytyi ylläolevasta esimerkistä löytyvä hummeri-valkosipulinuudelihässäkkä. Fiksumminkin olisi voinut syödä, mutta syötyäni viikkokausia riisiä ja kanaa/kalaa, teki mieli syödä välillä jotain muuta. Alkupaloja ei tarvittu, sillä tuostakin annoksesta jäi kasa nuudeleita lautasen reunalle. Myöhemmin illalla hemmottelin itseäni vielä Cold Stonen jäätelöllä ja ah, oli niin hyvää pitkästä aikaa! Ja kyllä, tänä aamuna kulki aamucardio huomattavasti köykäisemmin kuin päivänä parina ennen tankkausta. Saa nähdä josko tämän illan hauistreenissä nähtäisiin pitkästä aikaa kunnon pumppi!

Muistakaa hyvät ihmiset, että Yhdysvalloissa ei kannata käydä ellei ainakin kerran syö Cold Stonen jäätelöä.

 

Onnellinen nainen menossa jäätelölle.

Loppuun asustevinkki reiteville! Tuskailin koko massakauden, kun en enää mahtunut farkkuihini, mutta tähänkin on nyt ratkaisu! Revityt farkut, jotka tarpeen vaatiessa repeävät lisää tehden tilaa kasvaville reisille!

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Unohdit ruokalistalta aivan tyystin suomalaisen peruseineksen, eli ison oluen tai pari kolme, kun puhutaan liikematkailun tavoista.
Jo varhaisena aamuna klo 7 nakee Helsinki-Vantaalla aamupaloja naukkailevia tyomatkailijoita - aamupalan on siis heti 1-2 isoa oluttuoppia. Ja luonnollisesti ne muutamat illan aikana kumotut, eli siita touhutonni kaloreina paalle

Saako Hesa-Vantaalta olutta ennen kello yhdeksää? Lain mukaan ei saisi myydä ja tämä ihmetyttää ulkomaalaisia.

FFFifi
Fitness Führer

Huh huh noi määrät... Ei Suomessa ehkä kuitenkaan ole noin tuhteja ruoat? Tai annokset on pienempiä? Tosin en kovin usein syö ulkona, että en huomaisikaan vaikka olisivatkin, mutta hurjalta kuulostaa.

jousepp, mun mielestä ainakin ennen sai klo 5.00 alkaen? Jotkut lähtivät taksilla jatkamaan baarista lentokentälle kun ei neljään asti pannuttaessa ehtinyt tarpeeksi juoda. Siis kuulemma...

Vierailija (Ei varmistettu)

Kylla saa, lukemattomat kerrat nahnyt siina turvatarkastuksen jalkeen kun lomamatkailijat ja "liikemiehet" naukkailevat sita sangen olennaista aamupalaansa

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Todentotta FFFifi! Kävin vertailun vuoksi Chicosin nettisivuilla kurkkaamassa ravintosisältöjä annoksissa. Hankala tietysti vertailla, kun ei samoja annoksia ole, mutta kyllä pääsääntöisesti näyttäisi kokonaiskalorit olevan ihan reilusti vähemmän pääruoissa siellä kuin täällä. Eli joko täällä on annokset jumalattoman suuria (eipä yllättäisi) tai sitten täällä vaan turataan enemmän rasvalla.

Matkaaja (Ei varmistettu)

Tämä oli ihan hyvä ja herättelevä postaus. Sitten kun lasketaan vielä tuohon päälle mahdolliset kokouskahvit ja pullat... Huh huh...

Itse en juuri koskaan ota ravintolassa alkuruokaa. Jälkiruoka on myöskin tosi harvinainen. Suomessakin on annoskoot valitettavasti kasvaneet viime vuosina, mutta ovat kuitenkin pääsääntöisesti pienempiä kuin Usassa. Tuli mieleen viime kesän Kalifornian reissulta erään intialaisen ravintolan mainio tarjoilija. Kun siinä mietimme mitä otamme ja huomasimme, että ravintolassa on jokin päivällisbuffet tarjous, mutta siinä näytti olevan yhdelle aika paljon niin kysyimme tarjoilijalta tuosta. Hän sanoi, että se on yhdelle, mutta kysyi mistä olemme ja kun kerroimme niin hän sanoi, että eurooppalaisina meille riittää tuo yksi annos ihan hyvin molemmille. Ja niin riitti. :)

vilma.p
Vilma.P

Mielenkiintoinen postaus. Taas tuli lisämotivaatiota kotikokkailuun.. ;) Mä haluaisin kyllä Suomenkin ravintoloihin/kahviloihin ravintotiedot... Tekisi monelle ihan hyvää ymmärttää, mitä annos todellisuudessa pitää sisällään ja itsekin voisi valikoida järkevämmän annoksen.

annemi

Aijai, tieto tosiaan lisää tuskaa :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

vilma.p: Kaikkien kohdalla ei paljon auta ne ravintotiedot menun ohessa. Olen nimittäin viime aikoina törmännyt ihmisiin, joille kalorit eivät sano yhtään mitään. Ei kaikki tiedä, onko 2000 kcal ruoka-annos vaatimaton, keskikokoinen vai tuhti...

Matkaaja: Me yleensä jaetaan miehen kanssa alkupala jos sellainen otetaan. Saman kohtalon kokee myös jälkkäri, sikälimikäli sille jää vielä tilaa. Tilataan yksi joka sitten jaetaan (ja josta minä yleensä syön loppupeleissä valtaosan...haha). Aika usein päädytään kyllä frozen yogurtille tai jäätelölle ruokailun jälkeen ;)

Meillä on mies ihan ulkona kaikista kalorihommeleista. Nykyään se on mun opastuksen myötä jo vähän kartalla mutta saattaa se vieläkin kysyä jotain järkevää tyyliin: "Onks meetvursti terveellistä?" No tottakai on hei!

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko sanoo et oot kyllä muuntautumiskykyisin nainen jonka tiedän!:D Jos vertaa esim. postauksen viimestä kuvaa ja noita sun tanssitraumaisii latotanssikuvii:---D Mutta upee nainen olet !

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Vierailija: Pukeutuminen riippuu ihan siitä miltä aamulla sattuu tuntumaan :D jos tuntuu, että tänään mennään latotansseihin, on pukeuduttava sitten sen mukaan :D ei vaan oikeasti, taitaa tuo muuntautumiskyky kertoa ihan vain tyylittömyydestä ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.