Tutkimus paljastaa hyvän parisuhteen salat

Onnenpäivä

Oletko koskaan miettinyt, mikä edellisessä suhteessasi meni pieleen? Entä miksi nykyisen kumppanisi ilmestyminen vuoteeseesi ilta toisensa jälkeen saa sinut voimaan pahoin? Ahdistaako? Eipä hätää! Kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä paljastaa tutkimuksessaan kestävän parisuhteen salat. Lopeta siis peilikuvasi kuulustelu, ota tukeva ote tuolinsyrjistä ja valmistaudu kohtaamaan nämä yllättävääkin yllättävämmät faktat onnellisten parien taustalla:

Tutkimuksen mukaan onnellisessa parisuhteessa puolisot ilahduttavat toisiaan.

Vau, kukapa olisi uskonut?!Salaisuus nro 1:

Puolisoiden tulee hyväksyä toisensa

No shit!? Tottahan kumppaniksi kannattaakin valita se, joka elämäntavoiltaan ja ajatusmaailmaltaan on lähtöisin toiselta planeetalta. Jos et ole vielä tiedostanut, niin juuri tästä, puolison ominaisuuksien hyväksymättömyydestä, aiheutuu se kuuluisa nalkutus. Olisin voinut kertoa ilman tutkimustakin, että loputon nalkutus kaataa suhteen kuin suhteen.Salaisuus nro 2:

Puolisot löytävät arjen aarremaan ja iloitsevat arjen pienistä asioista

Kauhean nätti termi tämä arjen aarremaa, mutta mitä se sitten tarkoittaa? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että jos puolisoista toinen tahtoo joka päivä kuun taivaalta vaivautuakseen näyttämään iloiselta, alkaa hyvin nopeasti tehdä mieli toimittaa tämä puoliso raketilla sinne kuuhun ihan pysyvästi. Ei mikään ole niin mahtavaa kuin sohvalla yhdessä möllöttäminen ilman, että tarvitsee koko ajan yrittää. Oliko tämä sitten jokin uutinen? No, ei varsinaisesti...Salaisuus nro 3:

Puolisot ilahduttavat toisiaan käyttäen omaa mielikuvitustaan ja panostaan


Siinä vaiheessa, kun minun on ryhdyttävä ostamaan itse joululahjani, syntymäpäivälahjani ja paistettava itse pannukakkuni sunnuntai-aamuksi, voinen kertoa, että suhteemme vetelee viimeisiään. Mielikuvitukseton ja apaattinen kumppani tekee parisuhteen lisäksi koko elämästä tylsää ja tasapaksua. Eipä erityisen yllättävä tieto ollut tämäkään.Salaisuus nro 4:

Kumppanit pysyvät päätöksessään rakastaa


Hmm? Onpas huonosti ilmaistu. Liekö tutkija olisi halunnut sanoa, että kumppaneiden tulee ylläpitää rakkautta? Ei kukko käskien laula eikä rakkaus ole päättäväisyydestä kiinni. Rakkaus pysyy hengissä teoilla. Mutta ehkä tutkijat pystyvät rakastamaan päättäväisyydelläkin.Salaisuus nro 5:

Puolisot arvostavat itseään ja kumppaniaan sekä tukevat omaa ja toisen kehitystä


Miksi jättäisi arvostamatta puolisoaan, kun lähtökohtaisesti tulisi arvostaa kaikkia ihmisiä? Vaikkei puolison toiselle varsinaisesti tukihenkilö tulisi ollakaan, niin kyllä tukeminen ja kannustaminen on olennainen osa toimivaa liittoa. Toki sitä tukemista ja kannustamista kannattaa hakea myös ystäväpiiristä, sillä ei puolisolta voi vaatia jatkuvaa tsemppausta ja valmentajan roolia. Äh, kovin oli itsestäänselvyys tämäkin "paljastus".Salaisuus nro 6:

Kumppanit puhuvat toisilleen


Eikä? Oikeasti? Tarvittiinko tämän oivaltamiseen todellakin tutkimus? Vaikka myönnettäköön, että mieheni varmasti toisinaan toivoisi minun olevan edes hetken vaiti... Tosiasia on se, että ihmisiltä puuttuu kyky vaihtaa ajatuksia telepatian avulla. Avaa siis suusi, tulet taatusti paremmin ymmärretyksi.Salaisuus nro 7:

Puolisot selvittävät ristiriidat


Tunteiden, ristiriitojen ja mielipiteiden lakaiseminen maton alle on aina virhe. Sinne maton alle ei nimittäin loputtomasti niitä kätkettyjä asioita mahdu ja kun ne alkavat tulla esiin, ei niiden siivoamiseen enää välttämättä riitä edes kahden ihmisen tarmo. Tutkija on muuten unohtanut tässä kohden mainita yhden parhaista keinoista selvittää erimielisyyksiä, sovintoseksin.Salaisuus nro 8:

Puolisot vastaavat toisiensa odotuksiin


Mitä odotuksia parisuhteelta voi oikeastaan olla? Onnellisuus? Perheen perustaminen? Taloudellinen ylläpito? Siivouspalvelu? Jos tyydyttävän puolison löytäminen tuottaa tuskaa, laske rimaa. Äläkä odota enempää kuin voit itse tarjota.Näitä toinen toistaan itsestäänselvempiä tutkimuksia putkahtelee esiin tämän tästä. Eikä tämäkään tutkimus tuonut esille mitään, ainakaan itselleni uutta informaatiota. Listataanpa loppuun vielä muutama tutkijan unohtama salaisuus:• puolisoilla on jokin yhteinen harrastus ja/tai mielenkiinnon aiheet

• puolisot jakavat kotitöitä

• anteeksi nyt vain, mutta tutkija unohti seksin. Sen toimivuutta ei voi liikaa korostaa

• puolisoilla on samankaltainen huumorintajuMikä sinun pitkän parisuhteesi salaisuus on? Vinkkejä kehiin!

 

Kommentit

Tiinatuulia (Ei varmistettu)

Kylläpä on taas tutkimus tehty :D Oikein sherlokin löydökset olleet ilmeisesti kyseessä :D

Ja olen ihan samaa mieltä sun kanssa noista tutkijan unohtamista seikoista, yhteisen elämän toimimiseksi saman katon alla kotityöt tulee jakaa - ilman mitään turhaa purnausta, ne tehdään tasapuolisesti ja niin, että kummatkin tekee tasan osansa <: Joskus minä ja puolisoni pelataan korttia tai shakkia tai räsypokkaa tiskivuoroista jos ei kumpikaan oikein ole tiskaustuulella/siivousfiiliksellä :D

Seksi on todella tärkeää! Seksi ja läheisyys toisen ihmisen kanssa. Musta tuntuu että oma suhde on pysynyt hyvänä, koska meillä on sellaista kahden keskistä flirttiä vuodesta toiseen, vaikka olemme olleet naimisissakin jo melkein neljä vuotta.

Kaiken kaikkiaan musta hyvin tärkeää on se, että puhutaan asioista. Avoimesti. Ja ihan kaikista sioista. Mun mielestä suhteessa ei ole sijaa/aikaa/pointtia kainosteluun sen suhteen mitä kysyy ja tiedustelee kumppanilta, liittyi ne asiat sitten seksiin, raha-asioihin tai mihin hyvänsä yleisiin suhteen kompastuskiviin.

Ja en tiedä sitten, olenko puolisoni kanssa jonkinlainen kummastus, mutta me oikeasti tykkäämme tehdä asioita yhdessä. Eikä kaveripiirejämme ole jeattu mieheni ystäviin ja minun ystäviini vaan olemme aina luonnostaan olleet kaikkialla ja kaikkien kanssa. Tottakai meillä on omaakin aikaa frendiemme kanssa silloin tällöin, mutta minusta suhteessa jakaminen on luonnollista ja olisi hyvin outoa jos ystäväpiirimme olisivat erillään. 

J

Luin tätä oikein ajatuksella. Minut jätettiin keskiviikkona kuuden vuoden parisuhteen jälkeen. Meillä toteutui noista kaikki. Ja silti ollaan tässä. Että, joo.

Olipa arvokas panostus keskusteluun... 

:D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

J: Syytetään universumia. Sen viisaammin en osaa neuvoa mikä meni vikaan ;)

Tiinatuulia: Meillä on vähän sama juttu, että yhdessä tekeminen on verissä. Meillä kun parinmuodostus kävi sillä tavalla kohdilleen, että ollaan jotakuinkin samoista asioista kiinnostuneita. Esimerkiksi salilla käyminenkin yhdessä on mukavampaa kuin yksin, vaikka ei me siellä paljon jutella - siellä treenataan. On kuitenkin kiva, että se toinen on kanssani sitä aikaa ja kiinnostusta jakamassa ja ymmärtää miksi siellä käyminen on minulle tärkeää ja toisinpäin.

Joskus sitä aina kuulee pariskunnista, jotka eivät tee mitään yhdessä eikä heillä ole yhteisiä harrastuksia. Ei sitä voi kuitenkaan tuomita, sillä toisilla se toimii. Minä en vain ymmärrä, että miten se voi toimia? Valaiskaa minua!

ryppymekko (Ei varmistettu)

Ensinnäkin puolustan vähän tutkijaa ja tutkimusta siinä mielessä,että vaikka -aivan totta, ei mitään uutta auringon alla taaskaan, tosi asioita kuitenkin kaikki, joita on hyvä välillä ns. "kerrata" ja nimenomaan tiedostaen, ei plaa-plaa-plaa -tyylillä lukien.Ja pakko sanoa heti perään, että erityisesti jotkut tuntuvat Ikävä Kyllä tarvitsevan noita itsestäänselvyyksiä nokkansa eteen sisäistettäväksi vähän väliä.Olen esimerkiksi tyrmistynyt siitä, kuinka monien parisuhteessa puhuminen/avoimuus(mikä itselle lähinnä vain elinehto ja luonnollisuus) on aivan toivotonta.
Vaikka tutkimustuloksissa ei itsessään kyllä mitään yllättävää saatika Salaisuuden kaltaisia asioita ollutkaan :)

Salaisuus nro 4:
Kumppanit pysyvät päätöksessään rakastaa

-Minusta taas tuo ei ollut hullummin ilmaistu.
Koska itse käsitän asian nimenomaan niin,
että päätökseen rakastaa kuuluu nimen omaan ne teot,
jotka taas poikivat päätöksestä rakastaa ;)

Päivänjatkoa!

Samaa mieltä, että seksi on todellakin syytä nostaa listaan mukaan.

ryppymekko (Ei varmistettu)

Ps.Pääpiirteissäänhän nämä " uusi tutkimus paljastaa kestävän parisuhteen salaisuuden" -jutut ovat aina tätä samaa (yllätyksiä täynnä..) olevaa settiä. :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Olen muuten aina miettinyt, että miten ne pariskunnat, jotka puhuvat eri kieltä äidinkielenään ja yhteistä kieltä vain hyvin vähän, voivat ylläpitää onnellista parisuhdetta? Vai onko "kehonkieli" niin voimakas? Meillä mm. naapurissa asuu pariskunta, joista nainen ei puhu miehensä äidinkieltä eli englantia juurikaan eikä mieskään puhu vaimonsa äidinkieltä, vietnamia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäkin olen näin vanhemmiten alkanut yhä enemmän uskoa kohdan 4 paikansapitävyyteen. Kyllä parisuhteen/avioliiton/perheen koossapysymiseen tarvitaan myös aimo annos päättäväisyyttä. Ja sitä päättäväisyyttä tarvitaan tietysti molemmilta osapuolilta. Rakkaus on jotain ihan muuta kuin jokin kutkuttava tunne vatsanpohjassa. Rakkaus on tahdon asia.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Minä päätin kerran rakastaa. Vaikka mikä olisi ja vaikka se toinen olisi millainen, niin minä rakastaisin. Ei sillä oikeasti ollut mitään tekemistä rakkauden kanssa, se oli vain itsepäisen ihmisen viimeinen keino olla antamatta periksi. Ajatuksiani rakkaudesta löytyy enemmän täältä: http://www.lily.fi/juttu/hyvaa-haapaivaa-rakkaani

Se kyllä on totta, että rakkaus on ehkä 50/50 työtä ja huvia.

Vieras Mies (Ei varmistettu)

Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että mikä ihmeen järki näitä samoja tutkimuksia samoilla tuloksilla jaksetaan tehdä vuodesta toiseen. Vaan ihmiset tykkäävät uusista tutkimuksista, ovathan ne uusia, joten kyllä näille aina jokin rahoittaja löytyy. 

Sinänsä lista ei ollut mitenkään yllätyksellinen ja miksikäs olisikaan? Ihmissuhteiden ylläpitäminen, kun ei ole mitään ydinfysiikkaa oli kyse sitten pari- tai ystävyyssuhteesta. Ja silti ne tärkeimmät ohjenuorat kadottaa elämän arkistuessa. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.