Ylistys amerikkalaiselle ruokainsinöörille

Ladataan...
Onnenpäivä

Niin monta kertaa, kuin olenkin palstallani jenkkien kustannuksella pilaillut, myönnettäköön, että kyllä nämä jossain ovat onnistuneetkin. Paikalliset ruokainsinöörit ovat nimittäin pitäneet itsensä kiireisinä kehitellessään mitä erilaisempia elintarvikkeita meille ruokarajoittuneille. Erityisesti gluteenittomien, sokerittomien ja erilaisten vähähiilihydraattisten elintarvikkeiden kirjo on huima ja jos ei jotain löydy kaupanhyllystä, niin internetistä sitten ainakin. Ja kyllä, itsehän olen tilannut netistä kaikkea aina ruisjauhoista poronlihaan.

Vaikka olen aina ollut melko skeptinen erilaisia kevyttuotteita kohtaan, näin dieetillä ollessa on alkanut kummasti kiinnostamaan kaikki sokerittomat, vähähiilihydraattiset ja extraproteiinilla ladatut elintarvikkeet. Näin ollen on viime aikoina tullut kokeiltua yhtä sun toista pilipali-tuotetta, joista osa on osoittautunut menestykseksi ja osa - no, aika ällöttäväksi.

Hunajaa, jolla ei itse asiassa ole mitään tekemistä hunajan kanssa.



Hunajajäljitelmä

Tämä xylitolilla makeutettu hunajajäljitelmä ei sisällä hunajaa lainkaan. En edes tiedä mitä purkin sisältö todellisuudessa on, mutta sen maku ja koostumus on hyvin lähellä aitoa. Voin siis hyvillä mielin lisäillä lorauksen hunajaa sekä teehen että mysli-jogurttiaamupalaanikin. Tätä tulen ostamaan jatkossakin.



Synneistä pahin, kevytolut.



Kevytolut

Tämä on nyt hieman noloa, joten selitellään hieman. Ostimme tätä kevytolutta alunperin vahingossa. Pullot lojuivat laatikossaan kuukauden pari, sillä kumpikaan meistä ei ollut halukas koskemaan niihin pitkällä tikullakaan. Kyllä ennen pitkää tulee joku vieras, jolle kelpaa. Ensin rohkaisuryypyn otti mies, sitten minäkin riittävän pitkään dieetillä kärvisteltyäni erään tankkauspäivän päätteeksi. Ja hyvänen aika, sehän olikin ihan hyvää! Ei toki täyden tavaran kaltaista, mutta 120 kcal (11 g hiilihydraattia, 0 g sokeria) olueksi varsin toimivaa. Saattaisin ostaa toistekin.



Sokeriton hillo ja terveysleipä



Vähäkalorinen hilloleipä-combo

Ja niin tuli vastaan diabeetikoiden elintarvikehyllyssä sokerittomat, xylitolilla makeutetut hillot. Sen jälkeen, kun tyhjensin aprikoosihillopurkin, on nyt kokeilussa kuningatarhillo. Ja kyllä, kumpikin hilloista on aivan yhtä hyvää, kuin ehdalla sokerilla ja miljoonalla kalorilla makeutetut kaverinsa.

Ja sitten tuohon tuoreimpaan löydökseeni, diabetes-ystävälliseen pellava-soijaleipään. Yksi viipale sisältää jopa 10 g proteiinia, mutta vain 6 g hiilihydraattia. Ihan mahdottoman hyvää paahdettuna!



Proteiinilla terästetyt bagelit



Proteiini-bagelit

Nämä ovatkin tuhtia tavaraa! Ensimmäinen pussi tarttui mukaan L.A. Fitness exposta ja sen jälkeen postipoika on kantanut näitä suoraan kotiovelle säännöllisin väliajoin. Kananmunalla ja kalkkunalla täytettynä näistä saa erinomainen hätävaralounaan, joka pitää nälän loitolla pitkään. Yksi bagel sisältää huimat 28 g proteiinia ja 25 g hiilihydraattia.



Okei, tämä on vielä pahempi synti, kuin se kevytolut. Kuvassa komeilee kevytviini.



Kevytvalkoviini

Hah, kuka oikeasti ostaisi kevytviiniä! No, esimerkiksi minä viininhimoissani. Näin tästä viinistä alunperin artikkelin paikallisessa naistenlehdessä ja tilasin oitis nettikaupasta pari testipulloa. Pullon etiketti lupaa, että viinissä on puolet vähemmän kaloreita, kuin tavallisessa viinissä ja niin tämä pieni pullo sisältääkin vaivaiset 70 kcal ja 2 g hiilihydraattia. Vahvuudeltaan viini on  6,5 %.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei tällä kyllä ole mitään tekemistä viinin kanssa, vaan hiilihapponsa vuoksi juoma muistuttaa lähinnä kuivaa kevytsiideriä, joka ei sekään ole kovin huono asia. Viinivalmistaja myös kertoo, että viiniin lisätyt elektrolyytit auttavat ehkäisemään krapulaa. Ja tämän aion muuten testata ihan käytännössä, kunhan dieetti on ohitse.



Entäs sitten ne ällöttävät kevyttuotteet?

Entisen naapurini ollessa dieetillä, hän osti pussillisen ihmenuudeleita, joissa ei ollut kalorin kaloria. Nuo läpinäkyvät, ehkä hieman lapamatoa muistuttavat rihmastot aiheuttivat naapurille massiivisen, kaksi päivää kestäneen vatsataudin. Enpä uskaltaisi kokeilla itse.

Sen sijaan tartuin rohkeasti pastakastikepurkkiin, joka kertoi koko kastikkeessa olevan alle 5 kcal. Perstuntumani kyllä jo kertoi, että kovin kummoista mössöä ei purkista voi löytyä, mutta olin silti yllättynyt kuinka pahaa pastakastikkeesta voikaan saada. Purkista paljastui hyvin luonnottoman väristä, kirkkaanpunaista liejua, joka pastaan sekoitettuna sai spaghetin näyttämään kasalta aivoja. Edes kastikkeeseen sekoitettu jauheliha ei onnistunut pelastamaan annosta. Näin jälkikäteen harmittaa, etten tullut ottaneeksi annoksesta kuvaa ennen kuin se päätyi roskikseen.



Oletteko te onnistuneet löytämään hyviä kevyttuotteita vai oletteko mieluummin syömättä niitä herkkuja, joita ei voi syödä sellaisenaan kuin ne alunperin on tarkoitettu?

 

 

 

 

Share

Kommentit

Mia-Elina

Kyllä mulle kaikki kevyttuotteet ja extratuotetut jutut on aika nou-nou nykyään. Jos tarvitsee energiamääriä vahdata (ei kyllä usein tarvitse, varsinkaan pitkiä kausia), niin syön sitten maltillisemmin samoja ruoka-aineita kuin muutenkin. Kevyttä ja täyttävää saa aika hyvin tehtyä omassa kotikeittiössä - mutta vaivannäköä sekin tietysti vaatii ja joskus voi kaivata helppojakin ratkaisuja... 

Tuo proteiinileipä rupesi kyllä kiinnostamaan, varsinkin jos kyseessä on vielä onnistuneesti ja suht luonnollisesti gluteenitonkin tuote?? :)

Mia-Elinan kanssa samoilla linjoilla. Tosin samaa mieltä siinäkin, että jos joku oikeesti kehittäisi terveellistä, hyvää, gluteenitonta ja proteiinipitosta leipää niin voisin olla kiinnostunut mutta veikkaan, että niissä on jos jotakin aineita joita en omaan kehooni halua. 

Omista jenkkiajoista tuli muuten mieleen lähes kokonaan kalorittomat Pringlesit. Rakastin niitä yli kaiken ja söin jatkuvasti. Ne oli suurinta herkkua ja niistä ei tarvinnut edes huonoa omaatuntoa tuntea kun eihän niissä ollut kaloreita juuri nimeksikään. Suomeen saavuttuani ihmettelin, että miksi niitä ei saa täältä. Jotainkautta sitten kuulin, että niissä oli jotain aineita jotka on kielletty suomessa kokonaan (oiskohan ollut vielä Eussakin).  Eli vaarallisiahan ne oli! Eli joskus tuo kevyttuotteiden tehtailu on myös sitä jenkkihulluutta :) Mut kai maalaisjärjenkin ois pitänyt se sanoa, että ei tuollainen tuote voi olla terveellinen. Harmi sinällään!

tiiti
ite puin

Mähän syön ilolla päivittäin margariinia ja kevytjuustoa jajaja... Ja yleensä kokeilen kyllä, jos näen kauppareissulla jotain tarpeeksi kummallisen kuuloista kevyt tai lisäprodeviritelmää (tosin näissä mun mielestä outoudessa voiton vie helposti rahka-raejuusto-sekoitus, joka on varmaan mulle niitä ainoita ruokia, jonka koostumus saa kakomaan). Aika harvoin sieltä löytyy sellaista, jota ostaisin uudestaan.

Toisaalta kai teen sen enemmän uteliaisuudesta ruokainsinööriyttä kohtaan kuin kalorinvahtausmielessä. Yhtälailla ostan niitä muovisen näköisiä Dumle-donitseja, kun pitää saada tietää, miltä muovi maistuu (sokerilta, teollisuudelta ja rasvalta, ilmeisesti).

Tää nyt pätee näin normisyömisillä. Tietty sitten jos olen dieetillä, kyllä pääsääntöisesti olen vain syömättä korviketuotteita, yleensä kun tuollaisista melkein-kuin-usko-pois-tuotteista tulee vain poikkeuksetta viha ja paha mieli :D

Lotta Katariina
Pumpui

Eikös noi vähäkalorisemmat alkoholituotteet ole teillä rapakon takana aika iso juttu? Tosin huvittavaahan niissä on se, että yleensä vähäkalorisuus tulee laimentamalla tuotetta puoleen (kuten viineissä). Ja etenkin kun moni alkoholituote vaatii aika reilusti alkoholia maistuakseen siltä miltä pitää, niin voisin kuvitella että maku ei kovin kaksinen ole :D

annemi83 (Ei varmistettu) http://52weeksofdeliciousness.com/

Tuo pellava-soijaleipä kuulostaa hyvältä! tykkään kauheasti seikkailla ruokakaupoissa ja tutkia mitä uusia juttuja sinne on ilmestynyt, tosin kevyttuotteita harvoin eksyy ruokakoriin.

Lääkäri joskus määräsi että saisin syödä vain kevyttuotteita kolesteroliarvojeni takia, mutta kun syö kohtuudella voi syödä niitä täysrasvaisia versioita, kohtuudella. Tämä logiikka tepsi minulla ja arvot olivat viimeksi laskeneet aika mukavasti, vaikka en lääkärin ohjeiden mukaan toiminutkaan ja popsin esim. täysrasvaista briejuustoa maanantaiaamuisin toimiston yhteisaamupalla oikein tyytyväisenä ;)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Minullahan tämä myös menee vähän niin, että jos tarpeeksi outoa löytyy kaupanhyllyltä, niin pakko kokeilla. Ja joskus tosiaan on löytynyt ihan hyviäkin juttuja, kuten tuo hunaja. En oikeasti tykkää teestä yhtään ilman sitä. Minähän en eineksiä muuten juuri käytä, muuta kuin joskus testimielessä.

Tuossa viininvalmistuksessa oli muuten jotain erikoista, en tosin muista nyt mitä. Mutta sen valmistustapa oli kuitenkin jotain ihan muuta, kuin oikealla viinillä. Tuosta viinistä on olemassa myös punaviiniversio, mutta se kuulostaa kyllä aika pahalta :D

Nuo protskubaagelit on muuten aika hyviä! Vaikkakin melko sitkeää tavaraa purra, mutta sekin helpottaa, kun käyttää paahtimen kautta.

minä-tässä-hei
A modo mio

Minäkin välttelen kaikkia mahdollisia kevyttuotteita ja eineksiä. Olen huomannut, että elimistö toimii paljon paremmin, kun ei esimerkiksi syö lainkaan keinotekoisia makeutusaineita. Minulle tulee niistä ruoansulatusvaivoja ja päänsärkyä. Kevytjogurtinkin olen vaihtanut täysrasvaiseen kreikkalaiseen jogurttiin, joka on niin tuhtia tavaraa, ettei sitä jaksaisi syödä läheskään yhtä paljon kuin kevytversiota (maustamattomatkin kevytjogurtit sisältävät usein kaikkea ihan turhaa).

Olen huomannut myös, että usein juuri ne ylipainoiset syövät helpommin niitä kevyttuotteita kun taas laihat valitsevat aina perustuotteita.

Itse olen aikamoinen herkkupeppu, mutta kun makeanhimo iskee, eikä herkkuja ole saatavilla, saatan juoda esimerkiksi mukillisen kuumaa mustaviinimarjamehua tai syödä palan tummaa suklaata... ja sitten toisen... ja kolmannen.

Okei, ymmärrän miksi tiukalla dieetillä haluaa mieluummin kevyttuotteita :)

 

 

 

 

 

 

 

 

FFFifi
Fitness Führer

Mua kyllä suunnattomasti kiinnostaa nuo kevytalkoholit, koska niissä tosiaan tuppaa olemaan vähemmän prosentteja. Mulla kun on sellainen ongelma, että juon alkoholia ihan mielelläni, mutta kun en kestä sitä melkein yhtään :D

Ainakin yhtä tuollaista kevytviiniä löytyy Suomestakin (tosin se on ihan viiniä), ja jossain vaiheessa myytiin myös lightolutta. Jälkimmäiseksi voi ehkä laskea myös ykkösen, se on vielä vähäalkoholisempaa ja kevyempää. Ei näissä mun mielestä edes hirveästi maku kärsi, koska en diggaa vahvasta alkoholin mausta. Mutta siis juon näitä vähemmän alkoholin, en vähempien kalorien takia. Ja olen sitä mieltä että esim. lightsiidereistä (joissa on normaali määrä alkoholia) tulee pahempi krapula kuin tavallisista, makeutusaineiden takia.

Mitään kevyttuotteita taas en syö. En yksinkertaisesti kykene vetämään mitään kevytjuustoa ja muutkin maitotuotteet syön rasvaisina koska ne maistuvat niin paljon paremmilta!

Mia-Elina

Hauska kuriositeetti tämä amerikkalaisten korvaustuotteiden tehtailu kyllä tosiaan on. Siksi painallus tykkäyssydämestä! Ihanaa kurkata ikkunasta toiselle puolelle maailmaa. :)

Pineapplehead

Suomessa monet kevyttuotteet tosiaan sisältävät lähes poikkeuksetta makeutusaineita, kuten aspartaamia tai asesulfaami-K:ta (on näitä vielä muitakin, mutta en ole asiantuntija). Itse välttelen tuosta syystä kevyttuotteita (jogurtit, limsat, mehut, siiderit jne.) kuin ruttoa! Mieluummin syön ja juon tavallista "täysmakeaa" kohtuudella.

Uusista Stevialla makeutetuista tuotteista olen varovaisen kiinnostunut, mutta ksylitoli makeuttajana on täällä päin vielä ihan uusi juttu ruokatuotteissa (ei uskoisi!). Joskus jostain luin, että ksylitolia on vaikea käyttää makeuttajana esim. jogurteissa tms., koska sitä tarvitaan paljon ja isot määrät aiheuttavat laksatiivisia vaikutuksia (ym. vatsaoireita)?!

Omassa elämässäni noudatan vanhan kotitalousopettajani neuvoa: "Kaikkea voi syödä hyvillä mielin, kun syö kohtuudella." !

 

Pineapplehead

Äh, unohdin kokonaan mainita, että joitakin kevyempiä vaihtoehtoja toki käytän. Esimerkiksi Polar 10 on aikas maukasta juustoa, eikä ollenkaan kumimaista. Rasvatonta maitoa ja raejuustoa tuskin tarvitsee edes erikseen mainita... ;)

Sensei
Puuhevonen

Stevia-limut on ollu testissä täälläkin, ihan ehtalta maistuvat. Itse en yleensä harrasta jugurttien syömistä, mutta juuri viikonloppuna anoppilassa tulin syöneeksi kevytjugurtin. Kovin oli vetistä ja esanssilta maistui. Mielummin rahkaa ja marjoja tai sitten sitä Tiitin kammoamaa profeel-rahkaa eli raejuuston ja rahkan sekoitusta (oli muuten ainoita proteiinipitoisia asioita mitä pystyin lusikoimaan sisääni alkuraskauden aikana).

Tuli tuosta Pineappleheadin kommentista mieleen että teeppä joskus postaus siitä, mitä tavalliset amerikkalaiset silmämääräisten tutkimuksiesi mukaan ostavat kaupasta. Kun Suomessa se on tosiaan ilman muuta rasvatonta maitoa ja ruisleipää, niin mitä siellä?

Aurinkopiirakka

Tuolla yläpuolella esitettiin huomio, että ylipainoiset ovat usein niitä, jotka juovat kevytlimsoja ja käyttävät muutenkin kevyttuotteita. Ravitsemustieteen luennolla meille kerrottiin, että noiden kevyttuotteiden ongelma on siinä, etteivät ne sisällä kaloreita. Niistä ei siis tule elimistölle samanlaista tyydytystä kuin normaalituotteista, sillä elimistön mielestä se ei ole vielä saanut tarpeeksi kaloreita. Niinpä kevyttuotteita tulee helposti vedettyä enemmän kuin tavallisia. Joku tuolla mainitsikin kreikkalaisen jogurtin vs. kevytjogurtin, ei tartte paljoa muuta sinä päivänä syödä, jos kreikkalaista vetää alas saman määrän kuin kevyttuotetta. Muutenkin noiden kevyttuotteiden rakenne on kevyempi, ihan kuin ilmaa söisi.

Suhtaudun hyvin kriittisesti noihin kevyttuotteisiin, joita mainostetaan nollakalorisina. Ne ei oikein edes tunnu ruualle. En kumminkaan ole mikään lisäainenatsikaan ja vedän ihan onnellisena karkkia ja limsaa naamaan. Kunhan niissä on kaloreita.

Neiti C. (Ei varmistettu)

Itseani vahan surettaa tama etta niin moni tuntuu nykyaan kritisoivan erikoistuotteita. "Jos nyt kerran syot suklaata/leipaa/mita vaan, niin syo sitten sita aitoa tuotetta." Itsellani on ykkostyypin diabetes, joten jokaista hiilarigrammaa taytyy kompensoida insuliinilla. Olin melkein tippa silmassa kun loysin taalta rapakon takaa esim. Atkins-tuotemerkin alla olevia vahahiilarisia tuotteita, ja Trader Joe'sta saa jopa vahahiilarista suklaata ja leipaa. Pastaa en ollut syonyt aikoihin kunnes loydin "Miracle Noodle" merkin (niista saa ihan hyvia kun osaa vaan laittaa). Olkoon jenkkihulluutta, mutta ei naita tuotteita turhaan ole kehitelty. 20 miljoonaa diabeetikko-amerikkalaista ei ole ihan pieni asiakaskunta, muista erikoisruokavaliota noudattavista puhumattakaan. (Tietamattomille viela infoiskuna ettei 1 tyypin diabetes ole parannettavissa, eika elamantapojen eika ylipainon aiheuttamaa. Monet diagnosoidaan jo lapsina joten nailla tuotteilla on usein myos elamanmittainen asiakkuus.)

Rb (Ei varmistettu)

Noi nuudelit on varmaan shirataki-nuudeleita! Ei kummempia jos niitä tosiaan osaa laittaa. Tosi hyvä korvike silloin, kun kaipaa sitä suutuntumaa.. Haju on, merileväversiossa ainakin, aluksi aika luotaansatyöntävä mutta sen saa huuhtomalla pois. Kannattaa kyllä kokeilla, jos vastaan tulee!

lone star (Ei varmistettu)

Meillä syödään tuoreista tarvikkeista tehtyä ruokaa, ei insinöörien tekemää :).

En pidä liian rasvaisista tai ällömakeista ruuista tai syötävistä, mutta en myöskään osta mitään fat free (paitsi maustamaton jugurtti) tai light tms., jotka on keinotekoisesti makeutettu tai ovat muuten hyvin teollisia tuotteita. Jos joskus satun ostamaan jotakin valmiiksi tehtyä (esim. keksejä), niin luen ensin tuoteluettelon hyvin tarkkaan. Leivon itse leivät ja kahvileivät, ja herkuttelen ravintoloissa jälkiruuilla yms., eli en koskaan kieltäydy hyvästä ruuasta ja hyvistä herkuista.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Neiti C: En tiedä missä päin olet, mutta meiltä saa Sproutsilta Californian lifestyle -merkkistä diabetes-ystävällistä paahtoleipää, jota tuo jutussa ollutkin on. Niitä leipiä on ainakin paria erilaista. Suosittelen!

Rb: Hmm... No, onneksi saan vielä syödä ihan tavallisia nuudeleita :D

lone star: Mitähän itse ostan fat freenä... en varmaan muuta, kuin sitä kreikkalaista jogurttia. Ai niin, onhan minulla kaapissa carbmaster-kevytjuggeja, joita sekoitan maustamattoman kanssa tai acai-jauhon kanssa.

Kommentoi

Ladataan...