Ladataan...
På andra sidan havet

Yli puolitoista viikkoa sitten tultiin matkalta Krotiasta, Brelasta. Loman alussa ärräpäät vähän lentelivät, kun ei osattu oikein ottaa irti pakettimatkan hyötyjä tai ainakaan nauttia tietystä helppoudesta. Esimerkiksi lentokentällä etsittiin lennon varausnumeroa ja hukattiin aikaa. Lentopelkoisena vähän jo ehdin hermostua, koska haluaisin toimia rauhassa. Mutta eihän sitä numeroa tietenkään ollut, koska olisi pitänyt hakeutua suoraan matkatoimiston tiskille. Lopulta pakettimatkan valitseminen puolihoidolla oli loman rentotumiseen ja levonkin kannalta hyvä juttu. Melkein joka ilta illallisen jälkeen otettiin vain hetki rennosti ja sitten mentiinkin jo nukkumaan. Helppoa ja rentouttavaakin, kun lomamoodin sai kunnolla päälle ja tähän rytmiin tottui. 

Paikkana Brela on pieni, kaunis, tunnelmallinen ja idyllinen. Pienuuden takia siellä ei hirveästi ole tekemistä aktiivilomailijalle, mutta me osattiin nauttia myös siitä. Useimpina päivinä aamupalapöydästä kömmittiinkin suoraan hotellin edustalla olevalle rannalle lukemaan, juttelemaan ja välillä torkkumaan. Nautittiin idyllisistä maisemista, auringosta ja käveltiin paljon rannan läheisyydessä. Jos muutamana päivänä kuitenkin haluaa tehdä jotain, niin Brelan läheltä löytyy paikkoja, joihin voi tehdä päiväretkiä. Me tehtiin päiväretket Splitiin ja Krkan kansallispuistoon. 

Ihmiset puhuivat, kuinka ajankohtamme matkustaa Kroatiaan oli juuri nappi, koska turisteja on vähän, mutta kaikki on kuitenkin vielä auki ja ilmat ovat hyvät. Nautin todellakn siitä, että oli rauhallista ja ravintoloihinkin pääsi helposti. Kalat kuuluvat mun ehdottomiin lempiruokiin, ja kyllä voisin väittää tuoreiden meren elävien ja kalojen viinin kera olleen yksi tämän matkan parhaista jutuista. Auringon, seuran ja jonkin rauhallisen rennon lomafiiliksen lisäksi tietysti. Näistä kaikista asioista koostuikin se täydellinen loma.

<3:lla Bansku

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
På andra sidan havet

Muutaman ulkosuomalaisen blogissa olen törmännyt blogihaasteeseen "10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle" ja viime viikolla törmäsin taas haasteeseen Eliza Does Oz-matkailublogissa.  Erilaisten tekstien aloittaminen on tuntunut helpolta viimeaikoina, mutta niiden loppuun kirjoittaminen on taas tuntunut vaikealta. Siksi vaihtelun vuoksi päätinkin tehdä tämän haasteen ja samalla ensimmäiseen sellaisen. :)

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Eniten pidän ilmapiiristä Ruotsissa. Se on avoin, suvaitsevainen, neutraaliksikin voisin sitä kuvailla, ystävällinen ja sellainen, jossa asioita ei tuomita eikä määritellä tietyllä tavalla. Parasta on myös mahdollisuuksien rajattomuus. Tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta, koska olen kirjoittanut välillä negatiiviseen realistiseen sävyyn esimerkiksi suomalaiselle esitettyihin kysymyksiin työhaastattelussa (tekstin voit lukea täältä) ja myös siitä, kuinka asuinalue voi vaikuttaa, miten ihmiset määrittelevät toisensa Tukholmassa (teksti löytyy täältä). Näistä asioista huolimatta olen huomanut, että pidän täällä tosi paljon ilmapiiristä ja uskon nauttivani siitä vielä enemmän mitä paremmin tänne sopeudun.

2. Entä ikävintä?

Lähiaikoina on ollut ikävää käydä lääkärissä täällä, koska se on aivan erilaista vieraalla kielellä, kun ei hallitse sanastoa ja homma menee usein melko spesifiksi. Ymmärrän yleensä mitä asia koskee, mutta silti yleensä lähden diagnoosi post-it-lapulle kirjoitettuna lääkäristä ja kotona suomennan. :-D Röntgenissä piti taivutella polvea erilaisiin asentoihin korokkeella, ja mulle jouduttiin aika moneen kertaan sanomaan uudelleen millaisessa asennossa pitäisi nyt olla. Hoitaja alkoi vähän pyöritellä jo silmiään, ettenkö oikeasti tajua. Mun oli lopulta sanottava, etten ole ruotsalainen enkä ymmärrä tällaisia käskyjä ruotsiksi. :'D

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa kahdeksi viikoksi, mihin matkustaisit?

Haluaisin matkustaa Islantiin ja ihailla kaunista luontoa. Haaveissa on myös matka Mauritiukselle.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Haluaisin oikeasti matkustaa Lappiin Ruotsissa uudelleen tai Suomessa. Yksinkertaisesti kaipaan kunnon talvifiilistä ja lunta. :)

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Tukholmasta löytyy paljon suomalaisia ruokia, mutta on myös niitä mitä täältä ei saa. Aina kun menen Suomeen, niin äiti on ostanut mulle BonBon-tikkareita. Niitä ei saa täältä ja niitä myös ikävöin. :-D Siivet myös välillä himottelisi ja olikin aika luksusta kun Suomi 100- kaupunkijuhlissa keskellä Tukholman keskustaa sai Hookin siipiä suaraa Mansesta.  

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Tää kysymys on vaikea, koska en tiedä. Mulla on usein järkyttävä ikävä mun perhettä ja ystäviä. Perhe on mulle niin valtavan tärkeä ja myös parhaat ystävät, jotka ovat myös Suomessa. Kaipaan spontaaneja juttuja heidän kanssaan, koska matkat Suomeen on niin aikataulutettuja ja suunniteltuja.

Uskon, että työmahdollisuudet ja sopeutuminen tänne vaikuttavat mahdolliseen muuttopäätökseen joskus tulevaisuudessa. Opinnot ovat kesken, niin kysymys ei ole ajankohtainen nyt. Tällä hetkellä tuntuu, että täällä on tosi paljon työmahdollisuuksia enemmän. Samaan aikaan mietin, pystynkö ikinä tekemään ruotsiksi sellaisia töitä, joista haaveilen. Niitä olisi täällä varmasti enemmän kuin Suomessa, mutta se miten niistä suoriudun ruotsiksi ja miten omaksi tunnen itseni kielen kanssa, onkin sitten toinen juttu. Fiilikset ovat ristiriitaiset.

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Ei ole juhlapyhä, mutta ruotsalaisten kahvitteluhetket "fikat" ovat hauskoja ja osassa työpaikoissa perjantaisin on aina isommat fikailut. Fikasta tietysti tulee mieleen kalenteriinkin merkitty kanelipullapäivä ja sitäkin täällä on vietetty mun kokemuksen mukaan vähän isommin. Mielenkiintoista on myös, kuinka paljon enemmän pääsiäinen näkyy täällä kaupoissa ja sitten taas vapuksi ei tunnu löytyvän mitään vappujuttuja. Mielenkiintoinen ero on myös, että ruotsalaiset polttavat kokon jo vappuna ja juhannuksena tanssitaan taas juhannustangon ympärillä.

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Käytännön asiat koin todella helpoksi täällä ja tänne tuleminen oli muutenkin helppoa. Vaikka Ruotsi ja Suomi ovat hyvin samanlaisia, niin silti löytyy pieniä eroja ja kulttuuri on vähän erilainen. Sanoisin, että sopeutuminen tänne on ollut vaikeinta, koska mitään muuta en ole kokenut mitenkään vaikeaksi. Enkä tiedä voinko sanoa sitä vaikeaksi, mutta välillä koen, että olen joutunut pinnistelemään jossain asioissa vähän enemmän. Tulen varmasti kirjoittamaan sopeutumisesta tänne erikseen. :)   

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muualla kuin asuinmaassasi? 

Voisin ehdottomasti kuvitella lähteväni ulkomaille harjoitteluun tai opiskelijavaihtoon. Olen haaveillut niin kauan kuin muistan Ruotsissa asumisesta ja se on ollut jollain tavalla itsestään selvä vaihtoehto. Muita vaihtoehtoja en ole miettinyt realistisesti. Vaikken niitä ole miettinyt, niin voisin silti kuvitella asuvani jossain muuallakin. :) 

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleen jäävin hetki?

Ehdottomasti pitkäaikaisen unelman toteutuminen, yliopistoon pääseminen (lisää yliopistoon pääsemisestä löytyy täältä ja vuoden folkhögskolanin opinnoista). 

+1 Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna?

Tänä vuonna ei varmaan tule enää matkustettua muualle kuin Suomeen. Tänä vuonna onneksi on jo saanut matkustaa Viroon, Kroatiaan ja Espanjaan. Matkakuume on tietysti kova, mutta matkakassaa tarvitsee varmaan kerryttää ensi vuoteen. :)

<3:lla Bansku

Share

Ladataan...
På andra sidan havet

Saavuttiin poikaystävän kanssa lauantaina Kroatiaan, Brelaan. Toisen käydessä töissä ja toisen opiskeltaessa on yhteisten lomien löytäminen tuntunut välillä vaikealta. Jos asuttaisiin Suomessa olisi tottakai helpompi matkustaa muualle, koska ei pitäisi huomioida matkoja Suomeen. 

Mun opinnot on myös melko intensiiviset kurssin kestäessä vain neljä viikkoa. Ihan täysin tähän rytmiin en ole vieläkään päässyt ja tuntuu, että kurssi on ohi juuri kun alkaa vähän ymmärtää asioita syvemmin. Tämä nopea tahti ei tietenkään mahdollista hirveästi poissaoloja, varsinkaan jos on pakollisia luentoja tai seminaareja.

Tänä kesänä huomasin ottavan vähän myös koville, ettei kesällä oltu päivääkään samaan aikaan lomalla poikaystävän kanssa. Sellaista se elämä tietysti välillä on ja ihan normaaliakin elämäntilanteiden ollessa erilaiset.

Silti sitä kaipaa rennompaa aikaa toisen kanssa ja lomaa välillä muuallekin kuin Suomeen. Edellisestä yhteisestä lomasta muualle kuin Suomeen kun on kulunut jo jonkin aikaa.  Matkat Suomeen tottakai ovat myös tärkeitä, koska saa viettää paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa. 

Onneksi saimmekin aikataulut nyt sopimaan ja saatiin viikko aikaa vain toisillemme täällä Kroatiassa. Tähän asti viikko onkin kulunut ilman aikatauluja ja toistemme seurasta nauttien. Täällä on myös nautittu kesän ainoista aurinkoista ja todella lämpimistä päivistä. On myös ihanan rauhallista, koska sesonki alkaa olla lopuillaan, mutta ilmat ovat kuitenkin vielä hyvät. Ajankohtakin oli aika sopiva, koska Ruotsissa alkoi päivää ennen lähtöä puhaltaa kunnon syystuuli ja villasukatkin piti kaivaa kaapista käyttöön. 

<3:lla Bansku

Share

Pages