Ladataan...
Paniikki keittiössä

Ahoi, Paniikki keittiössä on tullut takaisin! Ainakin hetkeksi. Mielessä on kutkuttanut blogin elvyttäminen, ja jotain uutta saattaakin olla tulossa piakkoin. Stay tuned!

Nyt kuitenkin pysytellään vielä tutussa keittiössä.

Rakastan sämpylöitä, mutta vatsani ei enää oikein rakasta vehnää. Viikonloppuna söin mökkiaamisella ystäväni valmistamaa taivaallista rosmariinileipää, ja pitkään mielessä pyörinyt ajatus täydellisen kauraleipäreseptin metsästyksestä realisoitui illalla, kun päätin kokeilla kauran ja rosmariinin yhdistämistä. Netti on pullollaan kauraleipäreseptejä, mutta lähes jokaisen reseptin pääraaka-aine on vehnäjauho. Päämääränäni oli kuitenkin tehdä vehnättömiä kaurasämpylöitä. Kaurajauhoja ei muuten ole ihan joka paikassa: Turun keskustan keskikokoisista kaupoista näitä ei löytynyt ollenkaan, joten piti lähteä isompaan markettiin etsimään.

Sämpylöistä tuli ihanan meheviä ja kuohkeita, vaikka vielä uuniin niitä työntäessäni pelkäsin leipovani kiviä.

Kaura-tattari-rosmariinisämpylät
12 kpl

Tarvitset:

1 pss kuivahiivaa
200 g maitorahkaa tai vastaavaa kasvismaitovalmistetta
2,5 dl vettä
3,5 dl kaurajauhoja
0,5 dl tattarijauhoja
1 rkl psylliumia
1 keskikokoinen porkkana raastettuna
hyppysellinen suolaa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia maun mukaan

(Osan kaurajauhoista voit myös korvata kaurahiutaleilla, itse unohdin!)

Näin teet:
1. Valmista taikina sekoittamalla rahka niin lämpimään veteen, että seos on tarpeeksi lämmintä (42 astetta) kuivahiivalle.
2. Sekoita kaikki ainekset nesteeseen ja vaivaa sämpylätaikina tavalliseen tapaan. Lisää tarvittaessa kaurajauhoja.
3. Anna taikinan kohota rauhassa leivinliinan alla. Itse kohottelin jopa 2,5 tuntia, mutta vähempikin riittänee.
4. Leivo taikinasta sämpylöitä. Taikina muotoutuu yllättävän kivasti. Kohota sämpylät leivinliinan alla. Vinkki! Saat nopeutta kohotukseen, kun lasket tiskialtaan pohjalle tai kulhoon kuumaa vettä ja asetat pellin sämpylöineen altaan tai kulhon ylle.
5. Kun sämpylät ovat kohonneet noin puolisen tuntia, sivele ne vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuutta.
 

Käyttämäni jauhot ovat Risentan ruotsalaisia kaurajauhoja, jotka on valmistettu samassa tehtaassa muiden jauhojen kanssa. Pienen googlailun jälkeen löysin kuitenkin myös Myllyn parhaalta puhtaita kaurajauhoja, jotka sopivat siis myös keliaakikoille. Tällä reseptillä voi siis leipoa myös gluteenittomat sämpylät.
 

 

 

 

Share

Ladataan...
Paniikki keittiössä

Kuulun niiden tiukkapipojen leiriin, jotka eivät ilahdu halloweenin kaltaisten krääsäjuhlien rantautumisesta suomalaiseen juhlakalenteriin. Päällelimattu perinne kun ei oikein ota tulta alleen. Kansallamme kun olisi oma sadonkorjuuta juhlistava kekriperinnekin. Ai ette ole kuulleet? No tiedättekö, miksi halloweenia oikeasti vietetään? No en minäkään, kun ei se oikein se kiitospäiväkään ole. (No okei, katsoin Googlesta, ja halloweenilla ja kekrillä on aika paljonkin yhteistä, mutta kumpaankaan ei ihan alun perin liity karkki tai kepponen -tyyppiset jutut tai tekohämähäkinseitti. Kiitospäivä onkin sitten taas asia erikseen.)


Yhtä kaikki, halloween-purnauksestani huolimatta kurpitsat kyllä saavat tulla keittiööni. Taannoin kävin Ruokasuositus-Kimmon huikeassa illallispöydässä maistamassa jos mitä sorttia, ja mieleen jäi erityisesti butternut- eli myskikurpitsapaistos.  Kimmon paistoksessa oli pähkinää ja ricotta(?)juustoa, omani on arkisempi versio (vinkkinä Kimmolle, että reseptiä kaivataan!). Totesin, että olisin voinut leikata kurpitsat ohuemmiksi, lorauttaa niihin hövelimmin öljyä sekä paistaa ne hiukan kuumemmassa uunissa.

Myskikurpitsa on kurpitsaksi vähän makea. Sen tuoksu ja väri muistuttavat sharon-hedelmää, mutta raakana maku on melko mitäänsanomaton. Uunissa kurpitsa saa vähän makeutta, joten ajattelin yhdistää sen leipäjuuston kanssa. Viimeisiään vetelevän paprikan puolikkaan siivutin ja hyväksi havaittuna tapana paistoin pannulla valkosipulin kera.

Myskikurpitsan siemeniä ei kannata heittää pois, vaan ne voi paahtaa naposteltavaksi. Paahdoin siemenet nyt pannulla, mutta ne olisi ihan hyvin voinut heittää kurpitsalohkojen sekaan uuniin – en tajunnut tätä heti, ja kurpitsan kaveriksi laitoin vuokaan pinjansiemeniä.

 

Myskikurpitsa–leipäjuustosalaatti
kahdelle

1 myskikurpitsa (noin 400 g)
200 g leipäjuustoa
ruukullinen salaattia
puolikas paprika
pari valkosipulinkynttä
loraus öljyä
pinjansiemeniä
suolaa

1. Kuori ja lohko myskikurpitsa. Voitele uunivuoka öljyllä ja lado kurpitsanlohkot siihen. Lisää suola ja pinjansiemenet (ja halutessasi myös kurpitsansiemenet). Paista uunissa n. 200 asteessa puolisen tuntia. Kääntele kurpitsanlohkoja muutaman kerran paiston aikana.
2. Kokoa salaattipohja.
3. Purista valkosipulinkynnet öljyyn kuumalle pannulle. Lisää paprikansiivut ja paahda niitä hetki.
4. Kun kurpitsat ovat kypsyneet, asettele lohkoja salaattipedille kerroksittain leipäjuuston kanssa. Viimeistele paahdetuilla pinjan- ja kurpitsansiemenillä sekä halutessasi balsamicolla.

 

Share

Ladataan...
Paniikki keittiössä

Tänä syksynä on liedellä porissut keitto jos toinenkin. Kerta kiellon päälle: tässä tulee palsternakkakeitto. Sosekeiton tekeminen ei ole mitään kvanttifysiikkaa, mutta variointi – niin maussa kuin koostumuksessakin –  vaatii joskus vähän mielikuvitusta.

Palsternakasta tuli yllättäen pehmeistä pehmein sosekeitto. Jostain lehdestä pisti taannoin silmään resepti, jossa palsternakkakeittoon oli yhdistetty maitovaahto, ja päätin kokeilla sitä itsekin. Onnisti! Aion kokeilla tätä myös muiden sosekeittojen kanssa.

 

Pehmoinen palsternakkakeitto
kahdelle, alkuruokana neljälle

400 g palsternakkaa
1 iso sipuli
n. 8 dl vettä
80 g sulatejuustoa
tilkka öljyä
suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus kurkumaa

päälle:
1 dl rasvatonta maitoa vaahdotettuna

 

1. Pilko sipuli ja kuullota se kattilan pohjalla öljytilkan ja suolan kera. Kuori ja paloittele palsternakat ja anna myös niiden hetki kypsyä sipuleiden kanssa.
2. Lisää kiehuva vesi. Keittele noin 20 minuuttia, kunnes palsternakat ovat kypsiä.
3. Soseuta ja lisää sulatejuusto. Älä keitä enää. Lisää mausteet.
4. Lämmitä ja vaahdota maito ja lisää se valmiin keittoannoksen päälle.

Palsternakkakeitto sopii mainiosti alkuruuaksi kipakkana syysiltana, mutta toimii myös pääruokana sellaisenaan.

Share

Pages