Se taipuisampi kurpitsa

Paniikki keittiössä

Tiesittekö, että kesäkurpitsaa syödään Suomessa vuosittain vain noin puoli kiloa henkilöä kohti? Tämä fakta järkyttää minua suuresti, mutta toisaalta en ihmettele - aika usein kesäkurpisasta saadaan ei-niin-kovin-hyvää.  On siis aika puhdistaa tuon mainion kasviksen maine! Viime aikojen hittiruoka keittiössämme on ollut kesäkurpitsatagliatelle. Kesäkurpitsa on monelle kasviskokkaajalle varmasti jonkinlainen pappilan hätävara, mutta iänikuisten gratiinien ja paistosten sijaan se taipuu myös keveäksi pastan korvikkeeksi. Niin, että joskus ateria tuppaa jäämään liiankin kevyeksi.

Tänään palasin kotiin leffakerhosta vatsa kurnien. Ladoin jääkaapin vihanneslaatikon sisällön keittiön pöydälle ja kas, kelpo ateriahan siitä syntyi. Pinaattipesto syntyi improvisoimalla, tagliatellet jo varmalla otteella. Kylkeen paistoin vielä viimeisiään vetelevät kantarellit.

Tavallisesti teen kypsennettyjen kesäkurpitsasuikaleiden sekaan valmiiksi kastikkeen öljystä, valkosipulista, basilikasta, suolasta ja pippurista. Nyt surautin ainekset pestoksi pinaattipussillisen kera. Pinaatit olivat niitä suurilehtisiä, joten ne vaativat muutaman minuutin ryöppäämisen ennen hienontamista. Resepti toimii varmasti myös tuoreella babypinaatilla, jota siis ei tarvitse ryöpätä, ja miksei paremman puutteessa myös pakastepinaatillakin.

Kesäkurpitsatagliatelle
kahdelle

yksi keskikokoinen kesäkurpitsa (n. 300 g)
2 l vettä
oliiviöljyä
pippuria
suolaa

1. Huuhtele kesäkurpitsa ja poista päät. Halkaise se sitten keskeltä kahtia.
2. Siivuta kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Viimeiset paksut osiot voi näppärästi leikata veitsellä.
3. Ryöppää siivuja kiehuvassa vedessä 3-5 minuuttia niin, että koostumus on al dente – hiukan napakka, muttei enää raaka. Siivilöi vesi pois.
4. Nakkaa kesäkurpitsat kuumaan kattilaan, lisää öljyä, suolaa ja pippuria maun mukaan. Mikäli et tarjoile peston tai muun maukkaan kastikkeen kanssa,  purista sekaan vielä pari valkosipulinkynttä ja silppua kourallinen basilikaa.

Pinaattipesto

150 g pinaattia
3-4 kynttä valkosipulia
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
pippuria
suolaa

1. Ryöppää pinaatti, jos se on tarpeen. Kuori valkosipulinkynnet.
2. Sekoita ainekset sopivassa kulhossa  sauva- tai tehosekoittimella. Suolaa kannattaa lisätä pienissä erissä maun mukaan.

Jos haluaa ruokaisamman aterian, voi tagliatellejen rinnalle paistaa vaikkapa palan halloumia tai vaaleaa kalaa.

Kommentit

kuuh

Siis apua, miten voi olla että Suomessa syödään noin vähän kesäkurpitsaa? Itehän vetelen sitä varmaan sen puoli kiloa viikossa tähän aikaan vuodesta kun sitä äidin kasvimaalta puskee enemmän kuin mitä ehtii syödä! En ole vielä kokeillut pastan korvikkeena muuten kuin lasagnessa, mutta on kyllä kokeilulistalla :) Mutta ei se kesäkurpitsa aina tarvitse ihmeellistä seurakseen, välillä tykkään ihan syödä viipaloituina ja oliiviöljyä, mustapippuria ja suolaa vähän päälle, avot on hyvää, etenkin niistä pienemmistä yksilöistä.

Lisbet
Paniikki keittiössä

Juuh, on kyllä pöyristyttävää, että sitä syödään niin vähän. Toki olen kuullut useammankin kerran jonkun mietiskelevän, että miten siitä sit oikein saa mitään kovin hyvää. Isommat kesäkurpitsat saattavat olla kitkeriä, siksikö ihmiset sitä karttavat? Yhtä kaikki, kesäkurpitsa ansaitsee vähän lisähypeä! Sehän on älyttömän helppoa kasvattaakin. Tänään paistelin kesäkurpitsaa pannulla sipulin ja tomaatin kera samaan tapaan kuin paistinperunoita, hyvää tuli!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.