Ladataan...
Pappadaduda

Kaikkiin maihin ja kansalaisuuksiin liittyy tiettyjä stereotypioita. Me suomalaisethan ei muuta tehdä kuin juodaan kaljaa ja saunotaan, kun taas Ranskassa jokainen omistaa baskerin ja kuljeksii aamulla patonki kainalossa kaduilla (faktoja). Myös reissaamiseen ja reissussa oleviin liittyy tietynlaisia stereotypioita, joista osa on niin korneja, ettei niiden edes uskoisi pitävän paikkaansa. Satuin tuossa yhtenä päivänä muistelemaan kaverin kanssa molempien reissukokemuksia ja aika pian puhe kääntyi ihmisiin, joita oli matkan aikana tavannut. Ajattelinkin nyt jakaa teille sekä stereotypiset reissaajat että aussit, joihin olen matkan aikana törmännyt. 

Vanha, kriisiä pakeneva reppureissaaja

Agnes Waterilla hostellissa tiskatessa eräs vanhempi mies alkoi kertoa omia reissutarinoitaan. Hän oli kuulemma ollut ensimmäistä kertaa parikymppisenä reppureissaamassa ja tutustunut tyttöön, jonka kanssa he olivat rakastuneet (klisee). Reissun loputtua juttu oli kuitenkin päättynyt (klisee) ja seuraavien vuosikymmenien aikana mies oli avioitunut toisen naisen kanssa ja saanut lapsia, mutta ollut lopulta aika tyytymätön elämäänsä (klisee). No oli käynyt niin, että vaimo oli päättänyt jättää hänet ja ensin (omien sanojensa mukaisesti) pari vuotta sohvalla juotuaan mies oli päättänyt lähteä reissaamaan. Nyt monta vuosikymmentä myöhemmin hän oli tavannut reissussa pojan, joka oli tämän hänen nuoruudessaan rakastamansa naisen poika. Todisteeksi mies esitteli valokuvia ja facebook-profiileja. 

True reppureissaaja

Townsvillessä istuin ystäväni kanssa saman pöydän ääressä reissussa tavanneen pariskunnan kanssa, joista tyttö oli ehkä todellisin reppureissaaja, jonka olen koskaan tavannut. Hän oli juuri alkanut työskentelemään mangofarmilla, joten hänen ihonsa oli täynnä mangojen aiheuttamia palohaavoja ja hän oli jo lähestymässä kolmeakymmentä ilman, että oli suunnitellut hirveästi, mitä myöhemmin tekisi.

Tyttö myös kertoi festareista, joille he olivat päätyneet. Festarit olivat jossain keskellä-ei-mitään, eikä koko festarialueelta saanut alkoholia, kaikkea muuta kyllä sai. Festarit olivatkin myös virkavallan tiedossa, joten niiden loputtua tiet olivat ekstravalvottuja, kun poliisit yrittivät käräyttää mahdollisimman paljon festareilta poistuvia. 

"Jos ihmisistä uskoo hyvää, myös saa hyvää", oli tytön asenne elämään.

"Se mitä tapahtuu Ausseissa, jää Ausseihin" -reissaaja

Tämä reissaaja on se, jonka tarinan kuultua, jokainen seurusteleva alkaa suunnitella kumppaninsa sitomista keittiöön (eikä mitkään ;) -jutut mielessä), kun kuulee kumppanin mainitsevan sanan "matkustelu". Ollessani ensimmäistä kertaa Sydneyssä tapasin ihanan tytön, joka työskenteli sairaalassa. Hänellä oli ihana poikaystävä kotona Englannissa, jonka kanssa he olivat olleet yhdessä yli viisi vuotta, mitään suuria vaikeuksia suhteessa ei ollut ikinä ollut. Poikaystävä oli ollut tukena, kun tyttö päätti lähteä reissuun ja yhdessä he olivat sopineet, että viettäisivät kunnon lemmenloman, kun tytön työharjoittelu päättyy. Poikaystävä oli siis varannut ihanat hotellit ja tiedossa oli parisuhteen laatuaikaa, kun tytön kuuden viikon työharjoittelu päättyisi. No tämän kuuden viikon aikana tyttö tapasi kuitenkin ihanan aussin, josta hän päätti jättää mainitsematta poikaystävälle. Mitä sitä toista turhaan satuttamaan? 

Surffipoika

No se surffipoika, se lihaksikas ja ruskettunut surffipoika, joka on suurin syy siihen, miksi tuhannet tytöt lähtee reissaamaan Australiaan. Tällaisia yksilöitä voi bongata rannalta, mutta nykyteknologian ansiosta myös tinderistä. Näillä aidoilla tapauksilla lukee tinderprofiilissa itsensä kuvailun sijaan jokin surffaamisen liittyvä mietelause tai vaihtoehtoisesti "I'm here for a good time, not a long time". 

Hevosfarmari

Nämä farmareihin pätevät stereotypiat on hyvin yleispätevät eikä sillä ole merkitystä onko farmarilla lehmiä, kanoja vai kurpitsoja. Varmaan kaikista stereotypisin farmari oli Jack, jonka kanssa soittelin työmahdollisuuksista syyskuussa. Puhelusta puolet meni aina ohi, koska aksentista oli mahdotonta saada selvää ja asenne oli huoleton. Kaikki luvattiin aina selvittää parissa päivässä, mutta ilman jatkuvaa painostusta pari päivää olisi varmaan ollut aina pari viikkoa. Ausseissa kaikilla farmareilla on vähän sellainen maine, että jos ei itse huolehdi asioista niin farmari kyllä yrittää huijata.

-Sara

Share

Ladataan...
Pappadaduda

Kun kerron olevani Suomesta, saan lähes poikkeuksetta kuulla kehuja joko koulusysteemistä tai terveydenhuollostamme. Yksi italialainen on joskus ryhtynyt innoissaan selittämään äitiyspakkauksesta ja udellut että "onko se oikeasti totta?" ja useampi on ollut tietoinen siitä, miten hyvin Suomi on sijoittunut PISA -tutkimuksissa joitain vuosia taaksepäin. Kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun keskustelu lähtee oikeasti etenemään, sitä itse ymmärtää, miten paljon meille koulussa opetetaan sellaisia asioita, mistä ulkomailla ei puhuta lainkaan. Yksi tällainen asia on seksi ja seksitaudit

 

Sellainen aihe, että vähän kurkkua kuivaa, alkaa yskittää, punastuttaa ja naurattaa, mutta siitä olisi kuitenkin tärkeää puhua. Eniten minua jotenkin hämmentää, kun pojat ei tunnu olevan tästä aiheesta yhtään perillä Suomessakaan, vaikka ihan samanlaiset sisällöt meidän kaikkien terveystiedontunneilla olisi kai pitänyt olla. Ja täällä ulkomailla sitä onkin saanut vääntää mitä yksinkertaisimpia asioita rautalangasta. 

New South Walesissa eli samaisessa osavaltiossa, jossa itse asun, on meneillään kampanja nimeltä Ending HIV 2020, jonka tavoitteena on, että vuoden 2020 jälkeen osavaltiossa ei enää diagnosoitaisi uusia tapauksia. Kampanja näkyy katukuvassa, mikä on hienoa, mutta minusta on vahingollista, että kampanja on suunnattu pääosin homoille, eikä kampanjassa oteta muihin seksitauteihin kantaa. Eli vaikka bussipysäkillä tuijotan hymyileviä komistuksia, en osaa sanoa, kuinka moni oikeasti pysähtyy miettimään kampanjan sanomaa.

Kerrataan tähän väliin muutama fakta 1. Seksitaudit yleistyy koko ajan Suomessa. Syitä tähän on mm. muutokset seksitavoissa ja matkustelun lisääntyminen 2. Seksitaudit tarttuu myös suuseksissä 3. Seksitauti voi olla oireeton

Ja miksi minä tästä aiheesta sitten kirjoitan? Minun mielestä seksitaudit on jotenkin tosi mielenkiintoinen aihe. Ne voi tautina olla todella vakavia (hoitamattomana voi aiheuta esim. lapsettomuutta), mutta ne on myös sellaisia tauteja, että niiden saaminen on periaatteessa ihan itsestä kiinni eli siitä käyttääkö suojaa yhdynnän ja suuseksin aikana. Toisin on vaikka syövän kanssa, omaan terveyteen voi tietenkin vaikuttaa monilla valinnoilla, mutta huonon tuurin kanssa tauti voi vain sattua kohdalle. Toisin on seksitautien kanssa, koska ne on yleensä seuraus tietynlaisesta toiminnasta. 

Suomessa minusta jo aika hyvin toitotetaan sitä, että kellä vaan voi olla seksitauti, mutta tauteihin liittyy silti tietynlaista häpeää. Hassuin kommentti, mihin olen ulkomailla törmännyt, kun asiasta on keskusteltu on ollut "Näytänkö mä muka siltä, että mulla olisi joku tauti?" Ja kommentti on tullut sen jälkeen, kun on ensin kerrottu, että seksikumppaneita on ollut kymmenittäin. Mutta vastaus tuohon kysymykseen olisi ollut että joo, koska seksitauteja voi kantaa kuka vaan, eli minkä näköinen ihminen tahansa ja jos nyt ajateltaisiin stereotypioita niin sanoisin, että et näytä, mutta kuulostat. 

Tavallaan tuntuu hassulta paasata tästä, mutta olen kuitenkin niin monen kaverin kanssa keskustellut aiheesta ja joutunut nostamaan ihan perus juttuja esille, että tuntui siltä, että pakko on aiheesta myös kirjoittaa. Vähän tulee sellainen olo, että olisin keski-ikäinen terveystiedon opettaja, joka heristää etusormea, mutta oikeasti hei tämä on tärkeä ja helppo juttu pitää huolta. Varsinkin ulkomailla kannattaa oikeasti kuitenkin muistaa se seksitaudeilta suojaava ehkäisy ja uskaltaa heristää sitä etusormea siellä sängyn puolella. Eihän se välttämättä ole se hauskin vaihtoehto, mutta itse ainakin mieluummin olen se ilonpilaaja kuin kärsin seurauksista lopun ikää. 

Tämmöistä tällä kertaa, 

-Sara

Kuvat: 

http://www.digitalcultureandeducation.com/uncategorized/calmette_html/

https://drivenxdesign.com/SDA2013/project.asp?ID=11854

http://www.campaignbrief.com/2015/12/acon-health-gets-up-close-and.html

 

 

 

 

 

 

 

Share

Pages