Simasuun hommia eli nyt on aika panna

Ladataan...
Pelkkää valoa

Viikon päästä on vappuaatto, suosikkijuhlani. Tämä vappu menee rauhallisissa merkeissä munkkeja paistellen, koska olen yhä kodin vankina kipsi koivessa. Töttöröö vaan... Pitää ottaa kaikki irti vappuherkuista, kun skumppaa ei voi nauttia. Simahommiin siis. Jos haluat nauttia vappuna kotitekoista simaa, se pitää laittaa käymään viimeistään tänään.

Koska olen panohommissa aloittelija (eh heh), kysyin Facebook-kavereiltani neuvoja.

Tässä kokeneempien simanlaittajien viisi vinkkiä:

  1. Laita seokseen tarpeeksi sitruunaa (Noin 3 sitruunaa per 4 litraa vettä.)

  2. Käytä myrkyttömiä luomusitruunoita. (Luomusitruunat ovat usein pienempiä, joten niitä kannattaa ottaa yksi ylimääräinen.)

  3. Hiivaa niin pieni pala kun irtoaa möhkäleestä.

  4. Anna muhia huoneenlämmössä vähintään kaksi päivää.

  5. Äitini on tehnyt kesällä raparperisimaa, joka on tosi herkullista ja kauniin vaaleanpunaista. Rosé-skumpan haastaja? Jos siis pakastimesta löytyy vielä viimevuotisia varsia, kannattaa ne käyttää simaan. EDIT: Ohjeesta tuli kysymyksiä kommenttilaatikkoon, joten soitin äidiltä tarkennusta epämääräiseen reseptiin. Raparperinpalat laitetaan lillumaan liemeen samaan aikaan sitruunoiden ja inkiväärien kanssa ja annetaan olla siivilöintiin saakka. Mitä enemmän raparperia on, sitä parempaa - mieluummin siis kuusi vartta kuin kaksi.

VAPPUSIMA

Ohjeen nappasin hs.fistä täältä. Sovelsin reseptiä hieman, lisäsin tuplat inkivääriä (koska se nyt vaan on niin hyvää!), sitruunaa maksimimäärän ja hunajaa vastaavasti vähän reilummin, ettei juomasta tule liian hapanta.

  • 4 l vettä
  • 250 g (n. 4 dl) fariinisokeria

  • 250 g (n. 3 dl) sokeria

  • 1/2 dl hunajaa

  • 2–4 sitruunaa (koon mukaan)

  • (2 cm:n pala tuoretta inkivääriä)

  • herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa

  1. Pese sitruunat huolellisesti lämpimällä vedellä ja harjalla. Luomusitruunoille riittää huuhtelu. Kuori keltainen kuori ohuelti. Irrota sitruunoista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat.
  2. Kuori pieni pala inkivääriä ja suikaloi.
  3. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää sokerit ja hunaja, sitruunankuorisuikaleet, sitruunaviipaleet ja inkivääriviipaleet joukkoon ja anna nesteen jäähtyä haaleaksi.
  4. Liota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita kädenlämpöiseen simaan.
  5. Anna käydä huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta.
  6. Siivilöi ja pullota sima. Nostele nestettä puhtaalla kauhalla suppilon ja harson tai siivilän avulla pulloihin. Varo, ettet sekoita pohjalle laskeutunutta sakkaa joukkoon.
  7. Pudota halutessasi jokaiseen pulloon muutama rusina ja siirrä pullot kylmään. Siman valmistuminen vie viileässä noin viikon.

Mitä simavinkkejä sinulla on jakaa?

Lähde: hs.fi

Share
Ladataan...

Kommentit

Fiction is my thing

Sisäinen teinini hihittää otsikolle.

Haluisin tehdä simaa, koska en oo ikinä tehnyt. Mutta vappu menee ulkomailla! Joten ehkä teen sitä sitten omaksi ilokseni juhannukseksi. Vaikka sitten raparperiversiota. :) Kiitos ohjeesta!

Pelkkää valoa

Öhhöhöö-vitsit naurattavat muakin,  eivätkös ne kuulukin vappuun ? :) Raparperisima sopii just hyvin juhannukseksi!

Ma-material Girl

Mahtavia kuvia! Niistä jos jostain tulee hyvälle päälle!

En ole koskaan vielä tehnyt itse simaa ja koska en enää aio lähteä tänään kauppaan, en näköjään poikkea tänäkään vuonna äitini tekemästä simasta :)

Pelkkää valoa

Kiitti Mindeka, kuvissa vähän satoa menneiltä vapuilta. Jos ei simailuun, niin haastan sut kyllä munkkienpaistoon! :)

LET US GO

Kiitos samoin simasuu! xx

-Kaisa

Ma-material Girl

Joo, munkit lupaan paistaa itse, ensimmäistä kertaa, tänä vappuna.

Toissapäivä

Mäkin olen jumissa ulkomailla mutta vappusimat voisin hyvinkin panna tulille! Tarkennus tohon raparperiseen versioon, laitetaanko ne raparperinpalaset siis killumaan sinne liemeen vai pitääkö niistä tehdä jotain sosetta tai mehua (kysyy nimimerkki seuraava Masterchef)? Kiitos inspiraatiosta :)

Pelkkää valoa

Let us go: odotan jo päivää piristävää uutta postaustasi Kaisa! xx

Mindeka: Meidän keittiössä paistellaan myös ensi kertaa. Olen aiemmin tehnyt riskikokkaukset  muiden keittiöissä, heh. Itse tehdyt munkit ovat kyllä vaan niiiiin hyviä, pitää vaan olla tarkkana paistoajan kanssa, etteivät kärähdä, mutta kypsyvät. Pari ekaa menee yleensä aina mönkään, vähän niin kuin letuissakin. Kivaa kokkausta sinne!

Mi: Otin puhelun raparperisiman reseptin äidille, eli... äidilleni. Raparperinpalat laitetaan lillumaan liemeen samaan aikaan sitruunoiden ja inkiväärien kanssa ja annetaan olla siivilöintiin saakka. Mitä enemmän raparperia on, sitä parempaa - mieluummin siis kuusi vartta kuin kaksi. Kiitos kommentistasi ja siitä vaan juomanlaittoon!

iivents

Vinkki - kannattaa käyttää muovipulloja, jos vain mahdollista. Vanhemmillani kävi köpelösti, kun lasipullo pamahti (onneksi keskellä yötä) säpäleiksi hiivan ja sokerin yhteisvaikutuksesta. Hellasta lähti pala mukana, joten onni onnettomuudessa ettei kukaan ollut lähellä. 

Oma vapun sihijuoma on odottamassa pullotusta - juuri eilen keittelin. Ja sitruunaa - sitä kannattaa tosiaan laittaa niin että maistuu. Mjums!

Pelkkää valoa

Kiitos jutun täydennyksestä LinaS, tuo olikin hyvä vinkki!

iivents

Eipä mitään - kyllähän sitä perinteisesti on lasipulloja käytetty iät ajat. Mutta tuosta ikävästä räjähdyksestä oppineena en ainakaan itse viitsi ottaa riskiä. Kuulosti kuulemma kuin joku olisi rysäyttänyt ikkunasta sisälle ja se makean sotkun määrä.. Öyks. 

Kommentoi

Ladataan...