Ladataan...
Petit Ange

Mua kun harmitti tulla takaisin Ranskaan niin kyllä tämmöset maaliskuiset aurinkoiset päivät helpottaa oloa kummasti! Vajaa pari viikkoa on ollut kaunista ja aika lämpöistä. Vaunulenkillä piti avata takki kun tuli niin kuuma ja piti olla aurinkolasit sekä mulla että vauvalla. Hän näyttää tykkäävän niistä kun rauhoittuu kirkkaalla säällä kun ne laittaa silmille. 


Mutta mites sitten kävikään kevään kanssa....hahahahahhaha. En edes ehtinyt laittaa postausta tänne kun jo säät muuttui. Lämpötilat tippu lähelle nollaa ja taivaalta sataa lunta. Ei muuta kun vauva takasin lämpöpussiin vaunuissa, itselle kunnon takki ja hanskat käteen. Jään odottamaan sitä kevättä vielä hetkeksi. Tulee kuitenkin aiemmin kun Suomessa joten ei tarvi kauaa odottaa.


 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Petit Ange

Kerroin Ranskan systeemistä ja muuttuvista kasvukäyristä. Ajattelin vielä verrata Suomen ja Ranskan pituuskäyriä keskenään. Sain Suomen kasvukäyrät kasvuseulan nettisivuilta (kiitos vinkistä Niina). Laitoin sinne meidän pojan mitat ja pientä eroa löytyy. Vertaan nyt vaan pituutta koska paino katsotaan täällä prosentteina ja Suomessa se on SD (standardideviaatio) asteikolla. Tosin painossa on ihan varmasti suuremmat erot.

Meidän poika on sekoitus kahta maata. Hänen pituutta kun vertaa kahden maan käyrillä niin täällä hänen pituus menee käyrällä +1SD kun taas Suomen käyrällä hänen pituus menee -1SD:llä.
Mun ei tarvi varmaan olla huolissaan hänen mitoista kun on varmaan juuri sopiva aina ainakin toisessa maassa. Heh.

Esimerkkinä vielä puolivuotiaan lapsen pituus
Suomessa se on n. 70cm
Ranskassa se on n. 66cm

Standardipituinen puolivuotias lapsi Suomessa on 4cm pidempi kuin lapsi Ranskassa.
Toki eroja on aina maiden välillä mutta vertailen ihan omaksi iloksi.

 
 

Share

Ladataan...
Petit Ange

Täällä Ranskassa siis aiotaan uudistaa terveyskirjanen ja suosituksia lastenhoidossa tämän vuoden aikana. Mun mielestä osa on kyllä ollut jo aiemminkin ja osa ihan järkijuttuja.

Suositukset

- Vauva tulee nukuttaa omassa pinnasängyssä ilman pinnasuojia, ilman peittoa ja ilman pehmoleluja. Eli tulee nukkua pelkässä unipussissa.

- Sisälämpötila tulisi olla 18-20 astetta.

- Pidä vauva vanhempien makuuhuoneessa kunnes hän on puolivuotias.

- Alle 3 vuotiasta lasta ei saisi pitää huoneessa jossa on televisio auki, ei edes silloin kun lapsi ei sitä katso.

- Tuttipulloina tulisi käyttää BPA vapaata ja mieluiten lasipulloja. 

- Sisätiloissa ei tule käyttää hajusteita ja pesuaineiden käyttöä tulee rajoittaa.

- Käytä CE tai NF leluja ja vauvatarvikkeita

- Älä käytä mitään kosmetiikkatuotteita vauvan ensimmäisen kuukauden aikana.

- Kehotetaan reagoimaan vauvan itkuun.

- Ikkunat tulisi avata joka päivä myös talvella ainakin 10 minuutiksi. 

Meille suositeltiin lapsentahtista imetystä ja oon ymmärtänyt että aiemmin (vuosia sitten) imetettiin vain ja ainoastaan 3 tunnin välein.

Uudistuksia

- Uusi rokotusohjelma.
Meille tulee nyt 5kk kohdalla ylimääränen rokotus uuden rokotusohjelman mukaan.

- Lisäksi uudessa kirjasessa on esim. hammastarkastuksille kohdat ikävuosina 6, 9, 12, 15 ja 18. Meidän kirjasessa on vain ikävuosille 6 ja 12.

- Nykylasten mitat menee suurinosa yläkäyrillä ja vanhat käyrät ei siis oikeen enää ole paikkaansapitäviä. Uuteen terveyskirjaseen tulee uudet käyrät  ja alle 3 vuotiaille merkitään erikseen tytöt (oranssi tausta) ja pojat (vihreä tausta). Pään koossa merkitään myös äidin ja isän päänympärys ja niitä voidaan sitten verrata. 

Pituuskäyrän kohdalla on laskukaava jolla arvoidaan lapsen tuleva pituus. 
Eli (äidin pituus + isän pituus + 13) : 2 = lapsen tuleva pituus
Kuitenkin niin, että 80% on tämän pituisia +/- 6cm.

Meidän kirjasessa siis vaan yhdet samat käyrät tytöille ja pojille. Meidän kirjasen mukaan 75% kolmekuisista painaa alla 6 kg ja uuden mukaan sama 75% painaa 6,5kg. 
Me verrattiin oman pojan kohdalla uutta ja vanhaa. Meidän kirjasen mukaan pituus, paino ja pääkoko menee kaikki yläkäyrillä. Uusissa pituus menee menee keskiarvossa, paino vähän yläkäyrällä ja pää näyttäis olevan iso edelleen. Se on sit isänsä pää koska mulla ei ainakaan ole iso pää (heh).

 

Ohjeet ja suositukset muuttuu koko ajan. Tälläset ruokasuositukset oli kun mun avomies oli vauva:

- 25 päivän ikäisenä oli ohjeena antaa hedelmämehua!! Siis sitä varten oli 10ml ampulleja joita vauvalle annettiin.
- 2kk oli ohjeena antaa 2-3 isoa lusikkaa hedelmämehua tai hedelmäsosetta per päivä.
- 3kk annettiin 120g hedelmäsosetta ja 60g kasvissosetta.
- 4kk lounaaksi 120g kasvissosetta ja maitoa + 120g hedelmäsosetta.
Siis mitä ihmettä jo 2kk sosetta ja heti vaan makeeta hedelmää kehiin. Nyt täällä on suosituksena kiinteiden aloitus 4kk iässä.

Tältä näyttää avomiehen kirjanen

Share
Ladataan...

Ladataan...
Petit Ange

Mulle tuli mieleen, että en ole tainnut kertoa millanen systeemi täällä on terveyskirjasen suhteen. Siihen kirjataan kaikki mahdollinen ja se tulee säilyttää läpi elämän. Viimeisimmat merkinnät näyttäsi olevan 18 ikäiselle. En tiedä nykyistä Suomen versiota joten en lähde vertailemaan näitä keskenään mutta varmasti paljon samaa kun neuvolavihkossa.

Carnet de santé

 

 

Kirjanen saadaan synnäriltä ja sieltä löytyy lapsen henkilötiedot sairaalan leimalla. Sinne merkataan myös äidin ja isän nimet ja syntymäajat. Ensimmäisiltä sivuilta löytyy synnytyksen hoitaneen kätilön merkinnät mm. Epiduraalista, lapsivedenväristä ja millainen synnytys oli (spontaani, käynnistys, leikkaus). Vauvasta hän kirjaa ylös syntymämitat ja tehdyt tutkimukset. Seuraavan sivun täyttää lastenlääkäri kuka tekee kotiinlähtötarkastuksen. 

Eri ikävaiheiden ja tarkastussivujen välissä on ohjeita vauvan ja lapsen hoitoon. Sieltä löytyy ohjeita mm. kylpyyn, nukkumiseen, imetykseen ja sairasteluun. Lisäksi ohjeet kiinteiden aloittamiseen.

 

Jokaiselle tarkastukselle löytyy aukeama. Aluksi pari kuukautta per aukeama 0-2kk, 2-4kk ja sen jälkeen 4-9kk jne. Näihin kirjataan vauvan perusmitat. Isompi tarkastus tehdään 2, 4, 9 ja 24 kuukauden iässä. Silloin perusmittojen lisäksi tarkastetaan näkö, kuulo ja kehitys.

 

Sieltä löytyy lapselle kasvukäyrät. Meillä ainakin nämä pitää itse merkata jos haluaa seurata missä kasvu menee keskiarvoon verrattuna. Meillä menee yläkäyrillä kaikissa mitoissa vaikka meistä poika ei edes ole isokokoinen.

 

 

Hammastarkastuksille on oma aukeama. 

Kirjaseen merkitään kaikki sairaalassa olot (milloin ja miksi) ja oma sivu myös mahdollisille röntgen käynneille.

Rokotuksille löytyy monta sivua kirjasen lopusta. Siellä on valmiiksi paikka jokaiselle rokotteelle. Kun rokete annetaan lääkäri ottaa ampullista tarran ja laittaa sen kirjaseen. Siitä näkee mistä erästä rokete on annettu.

Nyt oli juuri ollut juttua että kirjanen uudistetaan ja tulee uusia suosituksia. Teen sitä oman postauksen.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Petit Ange

Meillä on nyt nukuttu vähän vaihtelevasti. Suomessa ollessa vauva alkoi nukkua yöt paremmin ja nukkui jopa yhdet 8 tunnin unet! Useimmiten kuitenkin nukkuu pikkasen vähemmän. Menee aina 8 nukkumaan ja on siinä aika tarkka poika. Oli nukkunut tai syönyt miten tahansa päivällä niin kyllä se vaan kasilta on laitettava omaan sänkyyn muuten huuto alkaa.

Saatiin Suomessa kiva rytmi yöuniin niin, että ekan pätkän nukkui kuusi tuntia ja siitä syönnin jälkeen neljä tuntia ja siitä vielä nukkui tunni tai kaksi ennen kun heräsi uuteen päivään. Muutaman kerran teki niin että kahden aikaan kun söi niin sitten hänellä alkoikin olla paljon asiaa. Saattoi tunninkin yksikseen iloisesti äännellä ja vaikka kävin laittamassa tutin niin hän sylki sen ulos ja jatkoi vähän vielä kovempaa. Huomasin kun hänen ääni alkoi taas hiljetä ja sitten nukahti tutin laiton jälkeen. Mä en siis ikinä yöllä juttele vauvalle, en laita edes yövaloa enkä vaihda vaippaa jos ei tunnu täydeltä. Silti hän saattaa herätä syönnin jälkeen tai muuten vaan.

Nyt ollaan palattu takaisin kotiin ja hei hei unet. Hän on ihan erilainen nyt öisin; alkaa itkeä kolmen tunnin välein eikä rauhoitu ennen kun annan maitoa. Aiemmin ei koskaa itkenyt kovasti vaikka oli nälkä. Mä reagoin yöllä aika nopeesti kun hän viestii nälkää eikä ehdi alkaa itkeä kunnolla mutta nyt alkaa itku samantien. En tiedä onko hänellä vaan ollut niin paljon kaikkea.. lentomatka, paluu kotiin, isovanhemmat kävi kylässä ja sai myös rokotukset heti kun palattiin. Myös koko ajan kehittyy kovasti eli on varmaan vaan nelikuisen hulinoita?

Välillä yöllä mulla sydän hakkaa kun on vasta itse kunnolla nukahtanut ja toinen jo huutelee maitoa. Pahin on varmaan se, että ehdin jo tottua pidempiin yöuniin ja nyt kun ne on taas vähentyneet niin tekee välillä vähän tiukkaa.

Ehdin myös jo hehkuttaa parempia päiväunia...no nekin on nyt kadonneet jonnekin. Suomessa poika nukkui kahdet lyhyet unet sängyssään tai rattaissa ja yhdet pitkät unet parvekkeella rattaissa. Kylmä ilma nukutti hyvin mutta täällä ei ole kylmä eikä meillä edes ole parveketta. Nyt on ollu vuorotellen aurinkoa ja sadetta. Auringonpaiste on tosi ihanaa paitsi, että silloin meidän asunnosta tulee kuuma..Blaah..ja unet menee puolen tunnin pätkissä (taas!!). Välillä hän herää ja katselee vaan hiljaa ympärilleen ja välillä tekee samaa kun yöllä että alkaa kovasti itkeä. Muuten on päivällä iloinen ja aktiivinen.

Äiti on nyt muuten aika ykkönen. Mä en saisi kadota silmistä yhtään ja välillä tulee isin kanssa itku kun äitiä ei näy. Viihtyy kyllä usein leikkimatolla pitkäänkin niin että mä puuhailen jotain muuta mutta oi voi kun älyää että en olekaan ihan vieressä. 

Viikot menee kyllä niin nopeasti, että eiköhän kohta taas helpota ja saadaan rytmit takaisin.

Share

Pages