Elämästä Italiassa

Ladataan...
Pieni Seikkailu

Olen aikaisemmin kirjoitellut erilaisia juttuja Italian ja Suomen eroista. Nyt ajattelin laittaa yhteen juttuun ajatuksia siitä, minkälaisia normaalin arjen eroja on tullut huomattua. Näistä pienistä tiedoista on ehkä eniten hyötyä niille, jotka suunnittelevat Italiaan muuttoa, mutta ehkä joku reissaajakin saa näistä hyödyllisiä vinkkejä.

 

 

1. Juomavesi

Hanavesi on monessa kaupungissa, varsinkin isoissa kaupungeissa, täysi juomakelpoista. Laatu on kuulemma parantunut viimeisten vuosien aikana ja monet paikalliset juovat hanavettä. Poikkeuksia toki on, esimerkiksi Sisiliassa ei kukaan juonut hanavettä. Kannattaa siis kysyä paikallisilta mikä on tilanne veden suhteen. Kaupassa vettä myydän monen pullon paketeissa, eikä hinta ole hirmuinen. Itse, suomalaisen raikkaan vedenmakuun tottuneena, ostan pullovettä joka viikko, sillä en pidä hieman klooriselta maistuvalta vedestä täällä Padovassa.

 

2. Pistorasiat

Suomessa ja Italiassa ei ole samat pistorasiat, joten kannattaa ottaa adapteri mukaan. Adaptereita myydään lähes jokaisessa kaupassa, ja hinta on muutaman euron luokkaa. Ei siis huolta, jos matkalle lähtiessä unohtuu ottaa oma mukaan. Italiassa monesti on kolme reikää pistorasiassa, ja reiät ovat pienemmät kuin meillä suomessa.

 

Siena

3. Tervehtiminen

Varsinkin etelässä, ovat poskipusut jokapäivästä arkea. Tervehdyksen yhteydessä pusu annetaan kummallekkin poskelle, ja tämä toistetaan sekä tullessa että lähtiessä. Voin kertoa, että hieman oli totuttelua, kun Sisiliassa piti pusutella jokaisen kanssa aina kahdesti saman kohtaamisen aikana. Hauskaa mielestäni, miksi me suomalaiset olemme niin kylmiä tämän suhteen? Ja vanhempia ihmisiä kunnioitetaan täällä todella paljon, joten muista tervehtiessä mikä on sopiva kulloisenkin henkilön kanssa.

 

4. Laskut

Todella harvalla Italialaisella on nettipankki käytössään, ja laskut maksetaan lähes poikkeuksetta tupakkakaupassa. Lasku mukaan, yleensä 1€ palvelumaksua ja homma hoidettu. Myös pankeissa on mahdollista maksaa laskut, ja lunastaa rahaa. Mutta esimerkiksi shekkejä lunastettaessa pitää olla yleensä Italainen henkilötunnus, ja monesti tämä voi tuottaa ongelmia.

 

Padova

5. Maksaminen

Tästä olenkin kirjoittanut kokonaan oman jutun aikaisemmin, mutta muistutuksena vielä, että käteinen on kuningas Italiassa. Automaatteja on lähes joka kulmalla, ja pelkällä kortilla ei kannata olla liikkeillä. Varsinkin pienemmissä kaupoissa ei kortti aina käy, ja monesti ei ole mahdollista valita, maksaako Depit vai Credit puolelta.

 

6. Vuokrasopimukset

Vuokrasopimus on Suomessa ihan normi juttu, täällä ei. Itselläni ei ole sopimusta ollenkaan, vaan kimppakämppämme yhdellä pojalla on kirjallinen sopimus omistajan kanssa, ja meillä muilla suullinen sopimus tämän pojan kanssa. Tämä on vain yksi käytäntö, etelässä sopimuksia tuntuu olevan vähemmän, täällä pohjoisessa enemmän. Kaikki riippuu asunnon omistajasta, ja yleensä vuokrasopimuksen tekemisestä joutuu maksamaan. Tämä maksu maksetaan useimmiten puoliksi, vuokranantajan ja vuokralaisen kesken. Koulujen asuntoloissa on erilainen käytäntö, omat kokemukseni perustuvat yksityiseen sektroriin.

Takuuvuokra on myös täällä käytössä. Se vaihtelee vuokranantajasta riippuen, mutta yleensä summa on 2 tai 3 kuukauden vuokra. Varsinkin kimppakämpissä takuuvuokra monesti maksetaan edelliselle asukkaalle, ja vuokrasopimuksen tehnyt asukas on maksanut koko asunnon takuuvuokran omistajalle. Näinpä asunnon omistajat eivät aina edes tiedä, kuka heidän asunnossaan oikeasti asuu. Takuuvuokran kanssa kannattaa olla todella tarkkana, niitäkin juttuja kuulee, että takuuvuokra jäi saamatta takaisin.

 

Bologna

7. Kotona

Italialaiset kodit eroavat mielestäni suomalaisista tyyliltään aika paljon. Ajattelin kirjoittaa Italialaisista kodeista ihan oman jutun, mutta tässä muutama käytännön huomio. Sisällä ollaan lähes poikkeuksetta aina kengät jalassa. En ole vielä käynyt kuin yhdessä kodissa, jossa kengät otetaan pois. Tämä on tietenkin jokaisen itse päätettävissä, mutta yleensä kengät jalassa kuljetaan sisällä, ja lattiat todella monessa kodissa ovatkin kaakelia, jotta on helppo siivota. Meillä käytetään kenkiä ja sisätossuja, kukaan ei kulje sukkasillaan.

Vessoissa on pöntön ja lavuaarin lisäksi myös monesti toinen, matala lavuaari. Itse olen käyttänyt tätä jalkojen pesuun ja ajatellut että miten kiva idea varsinkin kesällä. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että tämä on sama kuin meidän käsisuihku, ja paikalliset pesevät siinä pyllynsä aina ison hädän jälkeen :D Kaikkea sitä oppii ja suomalaiset kuulemma kuullostavat likaisilta kakkapyllyiltä, kun meillä ei ole tätä toista lavuaaria. Hassua!

Monetkaan Italialiaset eivät käytä kylpypyyhkeitä, vaan kylpytakkeja. Olen asunnossame ainoa, joka kuivaa itsensä suihkun jälkeen pyyhkeeseen, kaikki muut käyttävät kylpytakkia. Sama oli myös etelässä vieraillessani, jossa minua odotti kylpytakki ja kasvopyyhe, eikä isoa pyyhettä ollenkaan. Kaikkeen tottuu, mutta itse edelleen pidän enemmän pyyhkeestä kuin pelkästä takista.

 

Venice

8. Urheilu

Italiassa uimahallit ovat aika harvassa ja ne ovat todella kalliita. Yleensä pelkästä perus, muutaman tunnin käytöstä, voi joutua maksamaan 6-10€/kerta. Ei siis todellakaan mikään halvin harrastus. Uimalat eivät kuulemma ole myöskään kovin siistejä, ja enemmän käydäänkin hemmottelemassa itseään kylpylöissä. Kylpylöiden osalta suosittelen etsimään sellaisia vaihtoehtoja, joiden yhteydessä on kuumavesilähde. Näitä on pitkin Italiaa, ja jotkut lähteet ovat ilmaiseksi käytettävissä.

Jos hauat liittyä kuntosalille, tai esimerkiksi urheiluseuraan, pitää sinulla olla aina liittyessä lääkärintodistus mukanasi. Lääkärintodistuksesta pitää käydä ilmi, että olet kykenevä harrastamaan urheilua, ja näin vastuu siirtyy pois esimerkiksi kuntosalilta johon liityt. Suomessa lääkärini ei ollut koskaan tällaisesta todistuksesta kuullutkaan, mutta kyllä sellaisen sitten lopulta englanniksi kirjoitettuna sai.

Kuntosalit ovat suomen tapaan erilaisia, eri hintaisia ja eri laatuisia täällä. Juksua harrastetaan mielestäni aika paljon, enkä yhtään ihmettele, sillä vuoden ympäri on hyvät kelit juosta. Vuorilla pääsee myös talvisin laskettelemaan, ja kesällä toki uimista voi harrastaa meressä.

 

9. Kaupat

Ruokakaupat ovat valikoimaltaan paljon suampia kuin mitä suomessa olen tottunut. Kuten aikaisemmin kirjoitin, vertaillessani ruokakulttuuria, täältä saa hyvin Italialaisen keittiön ainekset, mutta muun maailman juttuja on haastavampaa löytää. Kala ja liha kannattaa ostaa tuoreena, joko kauppahallista tai niihin erikoistuneista liikkeistä. Näin saa aina tuoreempaa ja juuri itselle sopivan määrän. Vihanneksien ja hedelmien kohdalla suosoittelen toreja, joita lähes joka kaupungissa on päivittäin.

Tuoteissa ei aina ole esillä viimeinen käyttöpäivä, vaan valmistuspäivä, joten kannattaa olla tarkkana. Myös aukioloajat on syytä pitää mielessä. Ruokakaupat on yleensä koko päivän auki, mutta muissa liikkeissä yleensä vietetään siestaa iltapäivisin. Maanantaisin kaupat saattavat aukaista ovensa vasta iltapäivisin, ja lauantaisin ollaan sitten illasta pidempään auki. Sunnuntaisin ruokakauppaan pääsee, osa liikkeistä pitää ovensa auki, mutta aika paljon, varisnkin pienemmissä kaupungeissa, on liikkeitä kiinni sunnuntaisin. Ja se siestahan vietetään yleensä n. 12.30-15.00 välisenä aikana.

Kodin tarvikkeita siivoukseen, ruoan laittoon ja itsensä huoltamiseen löytyy normaaleista ruokakaupoista. Italiassa on kuienkin paljon erilaisia liikkeitä, jotka tarjoavat laajemman valikoiman ja edullisemman hinnan näiden tuotteide osalta. Näistä löytyy usein myös hyvä valikoima hiusvärejä, tuoksuja ja meikkejä.

Kaikkea kodin pientavarasta vaatteisiin kannattaa etsiä ja ostaa myös toreilta. Näitä on varmastikkin joka kaupungissa, ja yleensä lauantai on toripäivä. Italialiaset ostavat paljon toreilta, hinnat ovat hyvät ja tinkiä voi aina yrittää.

 

Verona

10. Julkinen liikenne

On junia, busseja, rautiovaunuja ja metro. Lippuhinnat eivät ole hirmuisia ja pysäkellä on usein automaatteja, joista yksittäisen lipun voi ostaa. Esimerkiksi täällä Padovassa 75 minuutin kertalippu maksaa 1.20€ ja se käy sekä busseihin, että raitiovaunuihin.

Junalippujen hinnat vaihtelevat paljon, ja paikallisjunat ovat aina halvempia mutta hitaampia. Lipun saa ostettua erilaisista automaateista ja asemien tiskeiltä. Muista kuitenkin AINA leimata lippusi asemalla ENNEN kuin menet junaa. Leimaamaton lippu on sama kuin ei olisi sitä lippua, ja tästä maksut vaihtelevat 50€ molemmin puolin. Ja  juniin on olemassa paljon erilaisia tarjouksia, kuten lauantaisin kaksi yhdellä lipulla ja todella edullisia mini-tarjouksia. Näitä kannattaa kytätät netistä, sillä esimerkiksi normaali Milano-Rooma lippu maksaa yhteen suuntaan n. 100€, ja mini-tarjouksella lipun voi saada 9€:lla.

 

11. Posti

Postitoimistoja on paljon. Niiden kautta lähetetään paketteja, kirjeitä ja paikalliset nostavat rahaa sieltä. Jos tarvitset vain postimerkin, on nopeampi ja helpompi vaihtoehto tupakkakauppa. Siellä on hyvät listat eri maihin lähetettävien kirjeiden hinnoista ja usein postilaatikko löytyy tupakkakaupan läheltä. Postilaatikoissa on kaksi luukkua, joista toinen on aina kaupungin sisäinen ja toiseen menee kaikki muu. Posti on Italiassa hidas ja kallis. Varsinkin pakettien lähettäminen on suomeen verrattuna todella hintavaa. Äitin laittoi suomesta n. 10 kg paketin Italiaan, se tuli perille kolmessa päivässä, ja maksoi n. 40€. Laitoin täältä 3.2kg paketin Suomeen, hintaa tuli yli 40€, ja perille se tuli kaksi viikkoa myöhemmin.

Mutta on Italian postissa jotain hyvääkin. Vahingossa yksi postikortti läht ilman osoitetta, pelkän nimen ja kaupungin kanssa. Muutama kuukausi myöhemmin kortti oli löytänyt perille, ihmeellinen on elämä!

 

12. Mitä muuta vielä?

Elämä Italiassa on rentoa, ja se vaatii aluksi totuttelua. Virastojen kanssa voi helposti mennä hermot, sillä monet asiat tuntuvat suomeen verrattuna todella vanhanaikaiselta. Myöhässä saa olla, ja paljon tehdään vasta myöhemmin illalla. Jos haluaa välttyä ruuhkilta kaupoissa, vältä lauantai iltapäiviä. Italialaiset ovat todella avoimia ja vieraanvaraisia, joten uskalla rohekasti kysyä apua. Kielitaidosta on paljon hyötyä, mutta kyllä englannillakin ihan kivasti pärjää. Elämä on täällä ollut erilaista, mutta se on vaan opettanut paljon ja vieläkin enemmän on oppinut arvostamaan sitä kaikkea mitä suomessa on.

 

 

Share

Kommentit

Vierailijatar (Ei varmistettu)

Onhan noita bidee suihkuja Suomessakin, ja ilmeisesti yleistyvassa maarin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan ensinnä tähän viestin alkuun, olen asunut Italiassa pitkään ja tiedän käytännöt :) Asuminen vuokralla ilman vuokrasopimusta EI ole normaalikäytäntö Italiassa. Periaatteessa tarkoittaa siis sitä, että vuokraisäntänne kiertää veroja, joka siis on laitonta. Itse et ole osallisena millään tavalla laittomuuteen, mutta kuten myös Suomessa vuokrasopimukseton vuokralainen voi saada potkut asunnostaan koska vain, sillä laillista todistusta asumisestahan ei ole!Eli vuokrasopimus kannattaa AINA vaatia vuokraisännältä. Myös ihan moraalisista syistä, verojenkiertäjät pitää saada kuriin tässä maassa! Mutta mitä ilmeisemmin et kuitenkaan ole joutunut ongelmiin asian kanssa. Halusin vain oikaista asiaa :)

matkallasaksaan (Ei varmistettu) https://matkallasaksaan.wordpress.com/

Tiedän, että tämä postaus on vanha, mutta sain sen avulla tietää muutamia hyödyllisiä asioita Italiasta. Olen sinne lähdössä hyvinkin pian ensimmäistä kertaa ja tällaiset oikeasti hyödylliset vinkkipostaukset ovat aina helpotus. Siksi jakelen myös itse mielelläni vinkkejä vaihtoajastani ja matkoista blogissa, jota päivitän melko säännöllisesti. :)

matkallasakaan (Ei varmistettu) http://matkallasaksaan.wordpress.com

Hei! Pakko palata tähän.. Tein reissun Italiaan kaverini luokse ja majoittauduin hänen perheensä luo. Heillä oli samanlaiset pistorasiat kuin Suomessakin. Kaupunki, jossa olin oli pieni kaupunki melko lähellä Bolognaa. Hänen perheensä joi ainoastaan pullovettä. Sisätiloissa he pitivät erillisiä sisäkenkiä (crocseja), mitä varmaan sinäkin tarkoitit. :) Minua perhe ei myöskään tervehtinyt poskisuudelmilla, joten siellä nuo poskisuudelmat eivät kuuluneet tapoihin (tai sitten he eivät vain viitsineet, jos vaikka pelästyisin). Mutta juu, ehkä Italiassa on eroavaisuuksia eri kaupungeissa? En tiedä. :) Kirjoittelin kyllä juttua omasta Italian matkastani.

matkallasakaan (Ei varmistettu) http://matkallasaksaan.wordpress.com

Heh, tottakai! Samaa mäkin teen eli omia kokemuksia ja havaintoja vaan...Oli mukavaa, Italia on mielenkiintoinen maa ja Florence sekä Venetsia molemmat ihania kaupunkeja :)

mysunshine
My sunshine

Moi!

Löysin blogiisi, täytyypä tutustua siihen paremmin! Hyviä vinkkejä nämä, jotka tuli itsekin osa huomattua. Terv. Italia-fani tämän kesän matkan jälkeen ;) 

http://www.lily.fi/blogit/my-sunshine

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen aihe lukea, mutta hirveästi kirjoitusvirheitä.

Jeeku (Ei varmistettu)

niin, olen opetellut viime aikoina paljon italiaa lähinnä katselemalla italiaisia mafiasarjoja. Tämä veronkiertoasia on mielenkiintoinen varsinkin kun itselleni kävi täällä kotisuomessa niin että eräs italialainen myyntimies pyysi tavaratalon pihalla minulta apua tullivedätykseen. Silloin oikein heräsi viimeistään uteliaisuus että mitä italialaisuus oikein on. Tottakai meilläkin aina vilunkia tehdään mutta ei ehkä niin syvään juurtuneena ja sanoisiko luonteeseen rakennettuna. Tämä on mielenkiintoinen kysymys ja minusta vaikka italialaiset itse aina syyttävät poliitikkoja ja poliisia korruptiosta, luulen etteivät he halua nähdä rikkaa omissa silmissään.
Eiköhän heidän korruptoituneet virkamiehensä ole heidän omia peilikuviaan. Uskon että syyt erityiseen vilunkitaipumukseen ovat niin syvällä italialaisessa elämäntavassa ja katsomuksessa ettei sitä mikään EU pysty muuttamaan. Minusta esim. erityinen perhekeskeisyys, niin hieno kuin se toisaalta on, on yksi tärkeimmistä syistä kollektiivisen välittämisen puutte..

jeeku (Ei varmistettu)

... puutteeseen.(tila loppui)..
Anteeksi, tarkoitus ei ollu tulla tänne italiaa haukkumaan. Onko Suomi perfetto? Certissimo non è perfetto, lo sappiamo tutto. Varmasti ihana maa ja itse pidän kielestä valtavasti. Vaimon kanssa harkinnassa syksyinen matka Firenzeen. Millainenhan mahtaisi olla syksyaikaan?

Vierailija (Ei varmistettu)

oliskohan tuo italiani pitäny kirjoittaa : perfetta, Certissima non è perfetta... kun on Finlandiasta puhe....

Vierailija (Ei varmistettu)

iu non ho detto così, magari c'era qualcun altro...

Kommentoi

Ladataan...