Italialaiset vs. Suomalaiset - Alkoholi

Ladataan...
Pieni Seikkailu

Alkoholikulttuuri eroaa mielestäni suomessa ja italiassa moneltakin kantilta. Ensimmäinen vaikuttava ja suuri seikka on mielestäni alkoholin käytön/oston ikäraja. Suomessahan lieviä alkoholituotteita saa ostaa kun on 18 täyttänyt, ja sitten niitä vahvempia kun 20 tulee mittariin. Bareissa käytäntöjä on monenlaisia, vaikka se yleisin suomessa taitaakin olla 18 vuotta.

 

 

Italiassa alkoholituotteita voi ostaa kun on täyttänyt 16, ja samalla aukeaa ovet myös baareihin. Välillä ihan hirvittää, miten nuorilta osa baareissa olijoista näyttää, sillä omaan silmääni 16 vuotta on vielä todella vähän ja näyttää monesti vielä ihan lapselta. Vaikka osa kanssajuhlijoista ja baarissa oleskelijoista onkin välillä näitä teinejä, en ole kuin muutaman kerran koko Italiassa oloni aikana nähnyt ylilyöntejä (ja näistäkin monet on todellakin olleet muita kuin niitä paikallisia teinejä). Tästä päästäänkin aiheen toiseen puolee, eli siihen, miten sitä alkoholia käytetään.

 

 

Suomessa tuntuu ainakin minusta alkoholin käytön olevan joko tai. Tällä tarkoitan, että joko sitä ei oteta, tai sitte sitä otetaan niin että ei mitään rajoja. Ei tunnu olevan sellaista kultaista keskitietä. Monessa perheessä (ainakin kun minä olin nuorempi :D ), oli alkoholin käyttö kielettyä ennen täysi-ikäiyyttä, ja tämä tietenkin johti moniin salajuomisreissuihin ja muihin vähemmän onnistuneisiin alkoholikokeiluihin. Eikä mielestäni kovinkaan paljon meno muuttunut sitten, kun sitä alkoholia sai ihan itse ostaa. Edelleen esimerkiksi yliopistomaailmassa on paljon sellaisia tapahtumia, joiden aikana alkoholia "juotetaan" niin, että isommatkin miehet tippuu illan aikana menosta. Toki tämä on kovin kärjistetty yleistys, mutta tällaiseen suurjuomari-superkännit mielikuvaan olen monesti törmännyt suomen ulkopuolella. Meistä alkohlinkyttäjinä ei ole kaikkein kiva kuva maailmalla.

 

 

Miten sitten täällä saapasmaassa, joka on monen maailman parhaan viinin koti? Mielestäni juomakulttuuri on todella maltillinen, yliapumisia en juurikaan tosiaan ole nähnyt, ja yleensä harva juo humalahakuisesti. Ruokien kanssa on ihan yleistä nauttia viinilasi jos toinenkin, mutta ryyppäjäisiin en ole juurikaan törmännyt. Tietenkin opiskelijat juhlivat, ihmiset ovat paljon ulkona ja baareissa, mutta ei se ole sellaista kun suomessa. Illan aikana ostetaan lasi, ehkä kaksi ja siihen se sitten jää. Alkoholista nautitaan mutta se ei ole koko illan pääasia. Enkä nyt sano, ettei kukaan täällä juo liikaa, se ei vaan tunnu oleva kovin trendikästä. Ja onko missään kovin trendikästä juoda liikaa?

 

 

Mietinkin miten täällä olo on muuttanut omaa alkoholikäyttäytymistäni ja suhdetta juomiseen. Yliopiston ekoina vuosina tuli juotua ihan hävettävän paljon, ja nyt kun sitä miettii, niin moniko muisto on jäänyt näistä juhlista ilman valokuvia päähän? Aina on ostettu sitä halvinta, eniten päähän nousevaa ja helpoiten nautittavaa juomaa. Täällä olen oppinut nauttimaan viineistä, joita en ennen juurikaan suostunut juomaan. Valkoviini ei edelleenkään maistu, mutta punaisesta on tullut ystäväni. Sitä ostetaan ruokajuomaksi, nautitaan juhlissa ja iltaa istutaan viinibaareissa. Yliampuvasta humalajuomisesta on tullut jotenkin noloa, ja juominen on hidastunut. Tällä tarkoitan, että yhde lasin ei tarvitse loppua ensimmäisen vartin aikana, siitä voi nauttia hiljakseen illan edetessä. Ja miten kiva on aamulla herätä ilman krapulaa? En edes muista koska se viimeksi on iskenyt..

 

 

Viimeisenä haluan vielä kirjoittaa muutaman sanan hinnoista. Suomessa alkoholi on tunnetusti todella kallista, ja verotus taisi taas jokunen aika sitten kiristää hintoja entisestään. Hyvästä viinistä taitaa nyt joutua maksamaan jo aika paljon, täällä sen hyvänkin pullon saa alle vitosella. Baarissa hyvän punkkulasin (joka ei todellakaan ole tarkkaan mitattu ja pienilasi) saa muutamalla eurolla, eikä baareissa muutenkaan kovin kallista ole. Muutenkin alkoholi on paljon halvempaa, mutta mielestäni valikoima on suomea suppeampaa. Miksi juoda sokerisiidereitä ja lonkeroa, kun tarjolla on satoja hyviä viinejä?

 

P.S.  On aika kivaa, että sitä viinilasillista ei tarvitse nauttia aina täydessä baarissa, vaan voi mennä ulos lasin kanssa raikkaaseen ilmaan. Ja näinpä ei tartu sitä inhottavaa tupakanhaisua myöskään mukaan.

Share

Kommentit

Vierastelia (Ei varmistettu)

On tainnut sattua pieni lipsahdus tuolla että "ja sitten niitä vahvempia kun 21 tulee mittariin".

http://www.alko.fi/fi/9B3D27DC0893EB88C22572A30030244E?opendocument&...

Satuin sattumalta eksymään alkon sivuille muutamaa tuntia aikaisemmin ja siellä lukee että 20-vuotta täyttäneet...

Muuten ihan kohtuu asiapitoista tekstiä. Kiitos.

Vierastelia (Ei varmistettu)

Ihan vaan mielenkiinnosta: Onko se joskus ollut kenties 21 tai jotain muuta, milloin, mikä ja niinedeleen? :)
Olisi hauska tietää kun niinmoni puhuu että se olisi 21. Monesti ollaan kaveriporukalla siitäkin väitelty (humalassa) että mikä se on. Kaikenlisäksi ollaan noin noin parikymppisiä. :D

Kommentoi

Ladataan...