Ladataan...
Pikkuasioita

Olen miettinyt jonkin verran sitä, että miltä tuntuisi olla raskaana. Joka kuukausi joudun aina jonkin aikaa odottelemaan, että olisikohan nyt...vai eiköhän ole. Samalla olen alkanut tiedostamaan varsin vahvasti oman kehoni. Kiinnitän ihan eri tavalla huomiota kolotuksiin ja huonoihin oloihin. Vaikkakin yritän suhtautua kaikkeen tosi rennolla otteella, väkisinkin huomaan kaikki kuvotukset, flunssat ja lihaskivut.

Toissapäivänä minulle iski kamala migreeni. Migreenin yhteydessä mulla on aina vatsa sekaisin ja muutenkin paha olo. Sängyssä voimattomana maatessani ja odottaessani kivun ohi menemistä, mietin vain, että tämäkin kipu olisi paljon siedettävämpi kestää, jos sille olisi hyvä syy. Vauvakuumeen ollessa joskus vuoden vaihteessa kovimmillaan, ehdin tutkia kaikki mahdolliset raskausoireet netistä (virhe!). Välillä olen miettinyt, että haluankohan mä ihan oikeasti olla raskaana (joo, ihan oma pohdintansa on se, että millaistahan olisi olla äiti!). Mulla on aika matala kipukynnys ja kärsin jo ihan hitosti noista migreeneistäkin silloin kun ne iskee. Mitä jos mä sitten oksentelen ympäriinsä ja en voi olla töissä tai mitä jos, mitä jos - entä jos se raskaana olo olisikin niin kamalaa, että haluaisin peruuttaa koko jutun? Olisinko mä oikeesti valmis niihin kaikkiin kipuihin ja huonoihin oloihin?

Ihanaa, kevät on jo tulossa kovaa vauhtia näistä lumisateista huolimatta!

Sitten tajusin, että mähän olen noin muutenkin kokenut melkein kaikki noi perusoireet viimeisen puolen vuoden tai vuoden aikana. Mulla kun on joskus matala hemoglobiini, niin olen silloin tosi väsynyt. Mulla on ollut kova flunssa (nenä tukossa, paha olo, väsymys), migreeni (päänsärky, oksentaminen), hiivatulehdus, PMS (mielialan vaihtelut, itkuherkkyys), lihaskipuja treeneistä jnejne. Oon siis oikeesti tosi terve, mutta jos alkaa listaamaan kaikkia kokemiaan oloja, ne alkaa vastata jo alkuraskauden oireita! Ja oikeesti en muista kyllä sen tarkemmin, että milloin musta tuntui miltäkin. Että jos mulla kaikkea on kuitenkin nyt ollut, kun olen niitä alkanut kirjata ylös, niin enköhän mä selviäis yhdestä raskaudestakin. Eikö niin?

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pikkuasioita

Täällä ollaan! Pidin tuossa pienen blogibreikin, sillä koko maailma tuntui välillä kaatuvan päälle. Vauvakuume tuntui aiheuttavan mun elämääni vain negatiivisia asioita niin parisuhteelleni kuin mielelleni enkä halua elämääni mitään turhaa negatiivisuutta. Vauvajutut pyörivät riivatun lailla mielessäni taukoamatta.

Kirjoittelin useaan otteeseen ajatuksiani blogiin, mutta sitten kuitenkin poistin ne heti julkaisun jälkeen tai painoin deleteä jo ennen julkaisua. Kaikki ajatukset tuntuivat liian henkilökohtaisilta jakaa yhtään kenenkään kanssa - siis riippumatta siitä, että tunnistaako kukaan minua. Aloin joogata hullun lailla. Koko ajan väsytti, oli paha olo. Taisin jotenkin upota hetkeksi.

Avasin vihdoin sydämeni miehelleni ja keskustelimme avoimesti asiasta. Hän ei ollut lainkaan kai ymmärtänyt mitä kannoin mielessäni koko ajan. Puhuminen auttoi ihan uskomattoman paljon. Niin ja tietysti vähän sen keskustelun lopputuloskin <3 Nyt vauva on saanut luvan tulla ja mä olen saanut sulatella rauhassa asiaa.

Välillä saan pienen paniikin, että olenko oikeasti valmis tähän (ja mitä meidän parisuhteelle käy, jaksanko mä valvoa kun oon niin huono nukkumaan muutenkin, miten koirat pärjää, mitä jos oon huono vanhempi, mitä jos mun elämääni astuu joku jatkuva pelko jnejne), mutta sitten toisaalta musta tuntuu siltä, että tapahtui mitä vaan, en voi tämän valmiimpi enää olla. Yritän jotenkin valmistautua henkisesti siihen, että voi olla, että me jäädään kaksin. Että en tulekaan raskaaksi. Tai että tulen, mutta saan keskenmenon. Tiedän, ettei noihin voi oikeasti valmistautua. Jotenkin tuntuu, että otetaan ihan valtavia riskejä kun halutaan lapsi. Altistetaan itsemme surulle, jota ei ole tarvinnut kohdata koskaan aiemmin, pelolle, jollaista ei ole aiemmin ollut. Mutta silti me halutaan antaa sille mahdollisuus.

Universumi päättäköön!

Kuva täältä

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pikkuasioita

Kerroin jo aiemmin, että olen jo hieman opetellut omaa kiertoani ja kirjannut kuukautiskiertoni vaiheet ja tuntemukseni Woman logiin. Woman login ongelmana minulla on kuitenkin ollut se, ettei sen avulla pysty kuitenkaan arvioimaan tarkemmin oikeaa ovulaation ajankohtaa, vaan arvioi sen aina olevan 14 päivää ennen kuukautisten alkua – eli mulla aina suunnilleen kiertopäivä 14. Fiilisten perusteella olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, ettei tämä taida ihan pitää paikkaansa.

Päätinkin ottaa järeämmät keinot käyttöön ja latasin itselleni Fertility friendin, josta olin lukenut aiemmin joltain nettipalstalta suosituksen. Sovellus on (ainakin alussa?) ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymistä. Sovellukseen kirjataan hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, kuten:

  • Aamulämpö: mitataan aamulla heti heräämisen jälkeen (ei saa nousta ylös sängystä, unta pitää olla taustalla vähintään 3 tuntia ja mitataan suusta tai peräsuolesta) erityisellä aamulämpömittarilta (netistä löysin tämän ja tämän, tietysti näitä saa varmasti myös esim. eBaystä)
  • Kohdunnapukan tilanne: tunnustellaan illalla ennen nukkumaan menoa desinfioidulla sormella (tarkempia ohjeita esim. täältä)
  • Kohdunlima: kirjataan ylös huomatut muutokset limassa (joko vessassa käydessä huomatessaan jotain muutosta tai erillisesti tarkastellessaan kohdunnapukkaa illalla)
  • Mahdolliset testitulokset: kirjataan ylös mahdolliset testitulokset, mikäli mittaa ovulaatiomittarilla (tai on mahdollisesti muuta vastaavaa seurantaa käytössä)

Näiden tietojen perusteella Fertility Friend osaa arvioida ovulaation ajankohdan hyvinkin tarkasti sekä pidemmän käytön jälkeen oppii ilmeisesti arvioimaan ovulaation ajankohdan jo ennakkoon. Lisäksi sovellukseen voi kirjata myös esim. spesifejä tuntemuksia, kuten ovulaatiokivun tai mielialan, mahdolliset lääkitykset sekä yhdyntäkerrat (tai hedelmöityshoidot).

Kuva täältä

Ovulaation tunnistamisen jälkeen sovellus piirtää selkeän viivan tämän kohdalle ja alkaa seurata oireiden perusteella mahdollista hedelmöittymistä antamalla ns. raskauspisteitä oireista ja lämmöistä. Sovellus myös kertoo, milloin voi aikaisintaan tehdä raskaustestin. Sovelluksesta löytyy jopa vertailukelpoista dataa kunkin päivän kohdalta eri raskaustestien luotettavuudesta. Uskoisin näiden toimintojen olevan äärimmäisen hyviä sitten piinaviikkojen aikaan :) FF onkin siis todella laaja ja vastaa kyllä mielestäni niin kevytkäyttäjän kuin vaativammankin käyttäjän tarpeisiin. Sen avulla voi opetella tunnistamaan kehonsa merkkejä (varmasti hyödyllistä kaikille meille naisille) tai käyttää apuna joko ehkäisyssä tai lapsen yrittämisessä. Vauvatoiveisena yrittämisen voikin sovelluksen avulla kohdistaa sitten oikeille päiville sen 2 viikon hedelmällisyysikkunan sijaan.

 

Esimerkkikuva siitä, miltä kaavio voisi näyttää (täältä).

Päätin itse, että testaan tätä nyt parin kuukauden ajan tosi rennolla otteella - jos unohtuu joskus mitata aamulämmöt tai ei huvita kirjata ylös mitään, niin jätän kirjaamatta. Tässä kun ei olla vielä mitenkään tosimielellä liikenteessä (enkä jaksa muutenkaan enää stressata mitään tällaisia juttuja). Haluan kuitenkin oppia tunnistamaan paremmin kehoni toimintaa sekä samalla varmistaa hyvissä ajoin myös, että kaikki on siltä puolelta kunnossa (esim. luteaalivaihe on riittävän pitkä - don't ask why, oon selkeästi googlannut liikaa :D).

Share

Pages