Ladataan...
Pikkuasioita

Täällä ollaan! Pidin tuossa pienen blogibreikin, sillä koko maailma tuntui välillä kaatuvan päälle. Vauvakuume tuntui aiheuttavan mun elämääni vain negatiivisia asioita niin parisuhteelleni kuin mielelleni enkä halua elämääni mitään turhaa negatiivisuutta. Vauvajutut pyörivät riivatun lailla mielessäni taukoamatta.

Kirjoittelin useaan otteeseen ajatuksiani blogiin, mutta sitten kuitenkin poistin ne heti julkaisun jälkeen tai painoin deleteä jo ennen julkaisua. Kaikki ajatukset tuntuivat liian henkilökohtaisilta jakaa yhtään kenenkään kanssa - siis riippumatta siitä, että tunnistaako kukaan minua. Aloin joogata hullun lailla. Koko ajan väsytti, oli paha olo. Taisin jotenkin upota hetkeksi.

Avasin vihdoin sydämeni miehelleni ja keskustelimme avoimesti asiasta. Hän ei ollut lainkaan kai ymmärtänyt mitä kannoin mielessäni koko ajan. Puhuminen auttoi ihan uskomattoman paljon. Niin ja tietysti vähän sen keskustelun lopputuloskin <3 Nyt vauva on saanut luvan tulla ja mä olen saanut sulatella rauhassa asiaa.

Välillä saan pienen paniikin, että olenko oikeasti valmis tähän (ja mitä meidän parisuhteelle käy, jaksanko mä valvoa kun oon niin huono nukkumaan muutenkin, miten koirat pärjää, mitä jos oon huono vanhempi, mitä jos mun elämääni astuu joku jatkuva pelko jnejne), mutta sitten toisaalta musta tuntuu siltä, että tapahtui mitä vaan, en voi tämän valmiimpi enää olla. Yritän jotenkin valmistautua henkisesti siihen, että voi olla, että me jäädään kaksin. Että en tulekaan raskaaksi. Tai että tulen, mutta saan keskenmenon. Tiedän, ettei noihin voi oikeasti valmistautua. Jotenkin tuntuu, että otetaan ihan valtavia riskejä kun halutaan lapsi. Altistetaan itsemme surulle, jota ei ole tarvinnut kohdata koskaan aiemmin, pelolle, jollaista ei ole aiemmin ollut. Mutta silti me halutaan antaa sille mahdollisuus.

Universumi päättäköön!

Kuva täältä

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pikkuasioita

Kerroin jo aiemmin, että olen jo hieman opetellut omaa kiertoani ja kirjannut kuukautiskiertoni vaiheet ja tuntemukseni Woman logiin. Woman login ongelmana minulla on kuitenkin ollut se, ettei sen avulla pysty kuitenkaan arvioimaan tarkemmin oikeaa ovulaation ajankohtaa, vaan arvioi sen aina olevan 14 päivää ennen kuukautisten alkua – eli mulla aina suunnilleen kiertopäivä 14. Fiilisten perusteella olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, ettei tämä taida ihan pitää paikkaansa.

Päätinkin ottaa järeämmät keinot käyttöön ja latasin itselleni Fertility friendin, josta olin lukenut aiemmin joltain nettipalstalta suosituksen. Sovellus on (ainakin alussa?) ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymistä. Sovellukseen kirjataan hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, kuten:

  • Aamulämpö: mitataan aamulla heti heräämisen jälkeen (ei saa nousta ylös sängystä, unta pitää olla taustalla vähintään 3 tuntia ja mitataan suusta tai peräsuolesta) erityisellä aamulämpömittarilta (netistä löysin tämän ja tämän, tietysti näitä saa varmasti myös esim. eBaystä)
  • Kohdunnapukan tilanne: tunnustellaan illalla ennen nukkumaan menoa desinfioidulla sormella (tarkempia ohjeita esim. täältä)
  • Kohdunlima: kirjataan ylös huomatut muutokset limassa (joko vessassa käydessä huomatessaan jotain muutosta tai erillisesti tarkastellessaan kohdunnapukkaa illalla)
  • Mahdolliset testitulokset: kirjataan ylös mahdolliset testitulokset, mikäli mittaa ovulaatiomittarilla (tai on mahdollisesti muuta vastaavaa seurantaa käytössä)

Näiden tietojen perusteella Fertility Friend osaa arvioida ovulaation ajankohdan hyvinkin tarkasti sekä pidemmän käytön jälkeen oppii ilmeisesti arvioimaan ovulaation ajankohdan jo ennakkoon. Lisäksi sovellukseen voi kirjata myös esim. spesifejä tuntemuksia, kuten ovulaatiokivun tai mielialan, mahdolliset lääkitykset sekä yhdyntäkerrat (tai hedelmöityshoidot).

Kuva täältä

Ovulaation tunnistamisen jälkeen sovellus piirtää selkeän viivan tämän kohdalle ja alkaa seurata oireiden perusteella mahdollista hedelmöittymistä antamalla ns. raskauspisteitä oireista ja lämmöistä. Sovellus myös kertoo, milloin voi aikaisintaan tehdä raskaustestin. Sovelluksesta löytyy jopa vertailukelpoista dataa kunkin päivän kohdalta eri raskaustestien luotettavuudesta. Uskoisin näiden toimintojen olevan äärimmäisen hyviä sitten piinaviikkojen aikaan :) FF onkin siis todella laaja ja vastaa kyllä mielestäni niin kevytkäyttäjän kuin vaativammankin käyttäjän tarpeisiin. Sen avulla voi opetella tunnistamaan kehonsa merkkejä (varmasti hyödyllistä kaikille meille naisille) tai käyttää apuna joko ehkäisyssä tai lapsen yrittämisessä. Vauvatoiveisena yrittämisen voikin sovelluksen avulla kohdistaa sitten oikeille päiville sen 2 viikon hedelmällisyysikkunan sijaan.

 

Esimerkkikuva siitä, miltä kaavio voisi näyttää (täältä).

Päätin itse, että testaan tätä nyt parin kuukauden ajan tosi rennolla otteella - jos unohtuu joskus mitata aamulämmöt tai ei huvita kirjata ylös mitään, niin jätän kirjaamatta. Tässä kun ei olla vielä mitenkään tosimielellä liikenteessä (enkä jaksa muutenkaan enää stressata mitään tällaisia juttuja). Haluan kuitenkin oppia tunnistamaan paremmin kehoni toimintaa sekä samalla varmistaa hyvissä ajoin myös, että kaikki on siltä puolelta kunnossa (esim. luteaalivaihe on riittävän pitkä - don't ask why, oon selkeästi googlannut liikaa :D).

Share

Ladataan...
Pikkuasioita

 

Vaihe 1: ehkä sitten isona

Vaiheessa 1 miehellä ei ole voimakasta näkemystä lapsiin ja isyyteen. Hän ajattelee, että ehkä lasten aika on joskus sitten "isona", kun on naimisissa, on vakituinen työ ja oma koti. Se kun tavallaan kuuluu kuvioon, "eikös niitä ole kaikilla".

Vaihe 2: ei ikinä

Vaiheessa 2 mies on elänyt elämäänsä "isona", mutta onkin tullut siihen tulokseen, ettei nykyisessä elämäntilanteessa ole mitään vikaa ja vaihtoehtoinen elämäntilanne, lapsiperhe-elämä, nähdään helvetin esiporttina. Mies on keskustellut kaverinsa Jarkon kanssa, jolla on lapsia, ja tämä on pistänyt lapsien piikkiin niin oman vanhenemisen, heikon osallistumisen yhteisiin kaveriporukan rientoihin, töiden sujumattomuuden, vaimon lihomisen, seksielämän lopahtamisen kuin muutoinkin yleisen elämän apatian. Mies on törmännyt julkisissa tiloissa vain huutaviin lapsiin, joiden nenästä valuu räkää. Lapsista vaikuttaa aiheutuvan pelkkää harmia eivätkä ne kuuluu missään tilanteessa miehen omaan tulevaisuuden visioon.

Vaihe 3: sitten joskus

Vaiheessa 3 mies tunnistaa halunsa olla isä joku päivä, mutta ei koe, että se aika olisi vielä nyt. Itse asiassa se aika on joskus niin pitkän ajan päästä, ettei sitä vielä pysty edes pukemaan sanoiksi. Lapset eivät enää ärsytä ehkä joka ikinen hetki, vaan ne joskus myös ovat ihan kivoja ja hymyilevät. Naapurin lapset ovat silti edelleen rasittavia. Ehkä sillä kaverilla Jarkolla, jolla on niitä lapsia, oli vain huono päivä viimeksi kun juteltiin. On silti olemassa riski, ettei lapset olisikaan kivoja, tai että ne rajoittavat liikaa omaa elämää. Tätä pitää siis vielä pohtia.

Vaihe 4: sitten pitkän ajan päästä

Vaiheessa 4 mies parhaimmassa tapauksessa voi antaa jonkin ajan, jolloin hän voisi lasta harkita. Yleensä tähän aikaan liittyy esimerkiksi valmistuminen opinnoista, vakituinen työpaikka ja oma, isompi asunto. Kaupassa tulee vastaan niin valloittava hymyilevä vauva, että mieskin hymyilee. Jarkko on tilittänyt yhteisessä saunaillassa, johon hän viimein raahautui, kuinka hänen elämänsä paras asia oli ensimmäisen lapsen saaminen eikä hän todellisuudessa ole halunnut vain lähteä kotoota, ja siksi ei viimeksi osallistunut yhteiseen illanviettoon. Juuri nyt ei kuitenkaan ole miehelle vielä sopiva asia saada lapsi, koska asia X, Y ja Z.

Vaihe 5: ei ihan vielä

Vaiheessa 5 mies on mahdollisesti saavuttanut jo lupaamansa ajan, mutta ei koe vielä asioiden olevan ihan sillä tolalla, että aika olisi vielä sopiva. Vielä pitäisi saada hieman enemmän palkkaa ja työpaikkakin pitäisi olla vähän kivempi. Omistusasunnossakin voisi olla vähän enemmän neliöitä, sillä lapsihan tarvitsee oman huoneen heti synnyttyään ja autokin pitää olla iso ja niitä pitää olla monta - vauvathan tarvitsee kauheasti tilaa! Mies pohtii voiko hän sittenkään olla hyvä isä. Ja sitä paitsi raskaus voi mennä kesken, jolloin nainen masentuisi. Ympärillä on hirveästi muutettavia asioita, ennen kuin maailma on valmis vastaanottamaan miehen lapsen.

Vaihe 6: universumi päättäköön

Vaiheessa 6 mies ei halua tehdä päätöstä vielä lopullisesti, sillä on mahdollista, ettei onnistu, kun niillä kaikilla kavereilla tärppäsi heti, koska tilastot. Mies päättää jättää asian universumin päätettäväksi, mutta alkaa "unohdella" ehkäisyä tai järjestää tilanteen niin, että vahinko saattaisi tapahtua. Olisihan se kiva tokaista kavereille, että "meillä nyt kävi vahinko, kun oon tällainen siitosori". Silti miestä vähän pelottaa.

Vaihe 7: nyt

Universumi ei nyt sitten tehnytkään päätöstä miehen puolesta ja ne vaimon menkat alkavat aina joka kuukausi. Vaimokin saattaa alkaa olla vähän kärsimätön ja kyselemään, pitäisikö vähän tarkemmin antaa mahdollisuuksia sille universumille tai tarkoittaako tämä, että mies onkin muuttanut mieltään. Mies ymmärtää ja uskaltaa vihdoin sanoa ääneen, että haluaa olla isä ja kokea puolisonsa kanssa yhdessä vanhemmuuden. Ongelmat ovat ratkottavissa, mikäli niitä matkan varrella ilmaantuu :)

 

 

Olemme kaikki yksilöitä, joten kaikki eivät lapsia lopulta haluakaan, vaikka ovatkin niitä aiemmin halunneet, ja ne, jotka niitä eivät halunneet, saattavatkin muuttaa mieltä. Joku voi venkslata edestakaisin vaiheesta toiseen, ja joku toinen voi hypätä vaiheita yli. Tilalle voi aina myös korvata sanan "mies" tai "vaimo" halutulla sanalla, esim. "henkilö".

Share
Ladataan...

Pages