Hullun helppo Tarte Tatin

(pikkuseikkoja)

Tervetuloa, omenapiirakoiden aika! Koleaa säätä, pimeitä iltoja ja ikkunaa vasten ropisevaa sadetta ei täydennä mikään paremmin kuin uunista tunkeva vastustamaton rasvan, omenan ja kanelin tuoksuyhdistelmä.

Mutta tänä syksynä se ei ole mikä tahansa omenapiirakka. Sen täytyy olla Tarte Tatinia. Taannoisilla Pariisin reissuilla iskenyttä hulluutta ranskalaista klassikkoleivonnaista kohtaan voi onneksi lieventää myös kotosalla.

Tässä ihastuttavan yksinkertainen ja vaivaton resepti muille Tarte Tatin -hulluille. Jos vatsa kestää maitotuotteita, voi margariinin muuttaa voiksi. Kakkulapio sen kertoo: tosi hyvää!

Tarte Tatin (maidoton)

Pohja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl ruokosokeria
75 g margariinia
0,5 dl vettä

Täyte
n. 6 keskikokoista omenaa (tai 10 pientä omenaa)
75 g margariinia
1 dl fariinisokeria
Vähän kanelia

Lisukkeeksi
Oatlyn vaniljakaurajäätelöä

Sekoita ("nypi") vehnäjauhot, ruokosokeri ja margariini mahdollisimman tasaisesti toisiinsa. Lisää vesi ja sekoita seos taikinaksi. Laita taikinamöykky jääkaappiin kelmussa tai foliossa vähintään puoleksi tunniksi (taikinan voi valmistaa myös edellisenä päivänä). 

Kuori omenat, halkaise ne neljään osaan ja poista siemenkodat. Sulata margariini ja fariinisokeri pannulla. Lisää joukkoon omenalohkot ja kääntele niitä liemessä. Lisää sopiva ripaus kanelia. Kun omenat ovat pehmenneet vähän, asettele ne lusikalla uunivuoan pohjalle niin, että useimpien palojen pyöreä puoli on alaspäin ja että ne peittävät koko pohjan. Kaada sokeri-margariiniliemi omenoiden päälle.

Kauli taikinasta ohut, piirakkavuokaa hiukan suurempi pohja ja asettele se omenoiden päälle. Painele taikinan ylimenevät reunat vuoan ja omenoiden väliin, niin että piirakka saa matalat reunat.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä. Anna jäähtyä ja irrota piirakan reunat vuoasta varovasti veitsellä. Aseta tarjoiluvati vuoan päälle ja kumoa piirakka sille. Tarjoa vanilja(kaura)jäätelön kanssa.

Share

Kommentit

Eiksjoo
(pikkuseikkoja)

Varmaan pakko leipoa lisää jo aika pian ;)

heta margareta
Viinillä

Oi vitsit miten hyvän näköinen! En oo ennen uskaltanut kokeilla, mutta ehkä nyt :)

Eiksjoo
(pikkuseikkoja)

Joo, kannattaa kokeilla! Herkullista syksyä!

Kommentoi