Junalla Japanissa: junapassi

Pikkuseikkoja

Mitä Japanissa ehtii tehdä kahdessa viikossa? Ainakin kylpeä, kiivetä Fujille, laulaa karaokea, käydä noin tusinassa taidemuseossa ja galleriassa, syöttää peuroja sekä syödä itsensä kylläiseksi lukemattomissa teppanyaki-ravintoloissa.

Japan Railwaysin (JR) myymä junapassi antaa loistavan mahdollisuuden kokea pienessä ajassa hämmästyttävän paljon. Passeja myydään yhdelle, kahdelle ja kolmelle viikolle. Kahden viikon passi maksaa reilut 300 euroa, ja sen voi tilata esimerkiksi täältä. FedEx tuo passin kotiin muutamassa päivässä. Kannattaa huomioida, että passi pitää hankkia jo ennen reissuun lähtöä, sitä ei voi ostaa enää Japanissa.

Vinkit junaan – top 3
  • Osta eväät asemalta: suurilla juna-asemilla on ihastuttavan laajat valikoimat bento-bokseja. Varo, ettet myöhästy junasta, kun pohdit, mitä otat.
  • Varaa hyvä kirja mukaan, mutta älä luule, että ehtisit lukea sitä, koska luotijunat ovat hetkessä perillä.
  • Tsekkaa, kuinka välipalakärryä työntävä junaemäntä käännähtää aina vaunusta poistuessaan takaisin päin ja kumartaa ennen kuin jatkaa matkaansa. Kummallisen tyydyttävää, kun se tapahtuu joka kerta.

Junapassi aktivoidaan paikan päällä maassa, juna-asemilta löytyvissä JR:n toimipisteissä, jolloin saa käyttöönsä varsinaisen passin. JR:n pisteistä voi myös hankkia etukäteen paikkalipun aina seuraavaa matkaa varten, mutta juniin voi hyvin hypätä suoraankin, kun valitsee vaunun, joka on tarkoitettu paikkaliputtomille matkustajille. Kyseiset vaunut ilmoitetaan junan lähtötaulussa, ja vaunujen kohdat on merkitty laituriin. Laiturialueelle siirtyessä junapassi ei toimi automaattiporteissa vaan sitä pitää aina erikseen vilauttaa lipuntarkastajalle. 

JR-passin kanssa saa junaverkostoa esittelevän kartan, jossa on mukana valikoituja aikatauluja suosituimmilta reiteiltä. Laajemmat aikataulut löytää kuitenkin HyperDian kautta. Haussa pitää klikata auki "More options" ja poistaa rastit kohdista, joihin JR:n passi ei käy: "Airplane", "Nozomi/Mizuho/Hayabusa (Shinkansen)" ja "Private Railway". Kaikkiin muihin juniin, myös Shinkansen-luotijuniin, passilla pääsee. Junia kulkee usein, ja luotijunat ovat nimensä mukaan älyttömän nopeita. (Kuuluu vain humahdus, kun vastaantuleva juna ohittaa toisen ja on kadonnut jo näkyvistä.)

JR-passilla on hyvät yhteydet kaikkiin isoihin kaupunkeihin. Pienimmille paikkakunnille täytyy yleensä ostaa erikseen vain loppumatkan paikallisjunayhteyttä varten parin euron arvoinen lippu. Niillä reiteillä, joilla luotijunat kulkevat, ei kannata valita paikallisjunaa vaikka se lähtisi aiemmin, sillä paikallisjunalla matkaan voi mennä reilusti yli kaksinkertainen aika.

Starttasimme oman junaretkemme Nagoyasta, jonne Finnairilla on kätevästi suorat lennot Tokion ja Osakan lisäksi. Liian moni oli haukkunut Nagoyan tylsäksi ja turhaksi kohteeksi, jonka vuoksi kaupunki jäi väliin varsinaiselta reitiltämme. Tämä harmitti jälkikäteen, koska viimeinen ilta Nagoyassa antoi viitteitä, että kaupungista löytyisi varsin viihtyisiä kortteleita sympaattisine pikku kahviloineen ja baareineen. Jotain jäi siis saman tien ensi kertaan.

 

Kommentit

Jaana K

Tää matka pitäis kyllä niin päästä kokemaan joskus!

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Sä teet sen vielä. Eikö vain :)

Jaana K

Jos on jotain halunnut 11-vuotiaasta asti, niin pakkohan se on toteuttaa :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Todellakin :)

Kuvaputkessa

Waah, siellä sitä vaan Japanissa sompaillaan! Ihania kuvia, vol. 2 postauksessa etenkin. Kävin parisen vuotta sitten ja hirveä hinku jäi palata takaisin.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Hehee ja kiitos :)

Mäkin olin jo toista kertaa ja silti jäi tuo hirveä hinku palata heti paikalla takaisin :)

minkaka (Ei varmistettu)

Moikka!

Löysin blogiisi googlen avulla, etsiessäni tietoa Japan railpassiin liittyen. Ensi kuussa on reissu tiedossa ja mietimme tässä tuon passin hyödyllisyyttä. Neljä matkaa joudumme tekemään junilla, joten voi olla, että halvemmaksi tuo passi tulee. Tiedätkö, käykö tuo passi Tokion metroissa vai täytyykö niihin ostaa liput erikseen? Pahoittelut runsaista kysymyksistä. :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Moi! Junapassi käy ainoastaan Tokion keskustan ympäri kulkevalla JR Yamanote -linjalla, jonka varrella on suosituista kohteista vain Shibuya ja Harajuku eli sen sisäpuolelle jää valtavasti muita linjoja ja pysäkeitä. Meillä ei siksi ollut kertaakaan hyötyä kyseisestä linjasta, vaan käytännössä Tokion metroissa liput pitää ostaa erikseen.

Ihanaa reissua ja jos mieleesi tulee vielä jotain kysyttävää, niin yritän mielelläni vastata! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.