Scifidraamatrilleri hämärän mailla - The Double

Pikkuseikkoja

R&A:ssa näytettiin joitain vuosia sitten "Indie-helmet"-sarjassa brittiläisen käsikirjoittaja-ohjaaja Richard Ayoaden hauska ja sympaattinen esikoiselokuva Submarine. Ayoaden toinen pitkä tuotanto, The Double, on synkkä ja klaustrofobinen, ajankuvaltaan kenties 70-luvulle sijoittuva scifidraamatrilleri.

Dostojevskin Kaksoisolento-romaaniin perustuvan elokuvan pääosassa on Jesse Eisenberg ja naispääosassa Mia Wasikowska. Molemmat ovat tarpeeksi hillityn persoonallisia sopiakseen täydellisesti tähän kummalliseen, ahdistavaan elokuvaan. The Doublen päähenkilö Simon on täysin yhdentekevä mies - sellainen, jota kukaan ei muista, vaikka hän on työskennellyt tietojenkäsittelijänä samassa kurjassa konttorissa seitsemän vuotta. Simonin olemassaoloa uhkaa eniten uusi työntekijä, joka on päältä päin Simonin kaksoisolento. Tämän myötä Simon on vaarassa kadottaa koko henkilöllisyytensä.

Ayoaden elokuva on toteutettu äärimmäisellä huolellisuudella, tyylinsä tuntevalla visuaalisella silmällä ja taidokkaalla kuvaustyöllä. Se yhdistää hitchcockmaiset jännityselementit ja naiseen kohdistuvan pakkomielteen kafkamaiseen byrokratiaan sekä film noirin valot ja varjot kaurismäkeläiseen visuaaliseen ympäristöön.

Kun Simonin työpaikan juhlissa lavalla laulaa tutun näköinen vaalea iskelmälaulaja, kestää hetken ennen kuin häkellykseltäni saan yhdistettyä kasvot paikalleen: kyseessä on supisuomalainen Danny

 

Kommentit

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Mä taas oon aina kovasti tykännyt Eisenbergistä, mutta tässä leffassa se onnistu olemaan jo aika ärsyttäväkin nössössä roolissaan, mutta sehän on tarkoituskin, joten toimii! =)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.