Ladataan...
Pikkuseikkoja

Jädelino oli loogisin paikka juhlistaa aurinkoisena päivänä alkanutta kesälomaa. Teurastamon pieni gelato-paikka tarjoaa paikan päällä itse tehtyä italialaista artesaanijäätelöä. Ovi löytyy Kellohallin oikealta puolelta, ja sen edessä on värikkäistä ulkokalusteista koottu pikkuinen terassi.

Ryntäsin paikalle tyypilliseen tapaani juuri ennen sulkemista. Marjaisat sorbetit olivat ehtineet loppua, joten otin annokseeni ainoastaan suklaajäätelöä, joka sillä hetkellä oli ainoa maidoton tuote. Vaan en mitä tahansa suklaajäätelöä, vaan käsittämättömän herkullista, täyteläistä tummasuklaajäätelöä, jonka voin suoraan julistaa vaatimattomasti maailman parhaaksi suklaajäätelöksi. Se on yhtä aikaa tuhtia ja raikasta ja peittoaa siltä seisomalta kaikki normaalit (maito/kerma)jäätelöt.

Olin niin lumoissani, että ehdotin poikaystävälle ihan tosissani uusintakäyntiä jo seuraavalle aamupäivälle matkalaukkujen kanssa ennen lentokentälle suuntaamista. No, lähtö Pohjois-Amerikkaan osoittautui luonnollisesti niin vauhdikkaaksi, ettemme ehtineet harkita aamujäätelöitä, mutta lupaan palata tuonne takaisin heti ensimmäisenä päivänä, kun olen taas Suomessa.

Silmään iski hiukan paikan visuaalinen ilme, joka kaipaisi akuuttia korjausta: leikkivät piirroseläimet ja Comic Sans -fontti (älkää pyörtykö, graafikot) tuovat enemmän mieleen lastenvaate- ja leluliikkeen kuin laadukkaan jäätelöbaarin Kalasataman urbaanissa ympäristössä. Mutta mikäs minä olen kritisoimaan maailman parasta suklaajäätelöä tekevää yritystä. Ehdotan vain, että joku jäätelöä hulluna rakastava graafinen suunnittelija loisi pro bonona näille uuden ilmeen, joka vastaisi paikan arvoa.

Jädelino on auki ti-la 11-18 ja su 12-16.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Jos diggaa pop- tai nykytaiteesta, ei tänä kesänä ole montaakaan hyvää syytä olla menemättä Mänttään. Gösta-taidemuseon uuteen puupaviljonkiin on nimittäin koottu runsas ja ilahduttava SuperPop!-näyttely (14.6.-28.9.) ja samaan aikaan kaupungissa vietetään myös Mäntän kuvataideviikkoja (15.6-31.8.).

Jos menet, älä missaa näitä:

  • Göstan SuperPop!-näyttely barcelonalaisten arkkitehtien suunnittelemassa paviljongissa. Näyttelykokemus alkaa Riiko Sakkisen MuNA - Museum of No Art -teoksesta, jossa museokauppakrääsä on kokonaan syrjäyttänyt taideteokset. Varsinainen popnäyttely löytyy alakerran pääsalista, jossa heti ensimmäiseksi eteen lävähtää Damien Hirstin teoksia, sitten liuta Warholeita, ja peremmällä Roy Lichtensteinia, Jani Leinosta ja lisää Riiko Sakkista. Muiden muassa. Iso osa teoksista on kerätty näytille yksityiskeräilijöiltä.
  • Lounas kannattaa nauttia ennen tai jälkeen näyttelyn museorakennuksen yhteydessä olevassa Ravintola Göstassa. Fiinistä ulkonäöstä huolimatta kyse ei ole niinkään fine-diningista, vaan tarjolla on hyvällä hinta-laatusuhteella laadukasta kotimaista safkaa. Paikka on auki yhtä kauan kuin museo eli klo 18 asti.
  • Göstan piha-alueelta kävelee puusiltaa pitkin pieneen Taavetinsaareen, johon on ripoteltu kuvataideviikkojen installaatioita. Mielenkiintoisin niistä on ehdottomasti Matti Kalkamon Mimikry-sarja, joka näyttää siltä, kuin se olisi saanut inspiraationsa suoraan TV-sarja True Detectivestä (katso kuvat alla).
  • Kuvataideviikkojen päänäyttämö Pekilo. Nelisen kerrosta nykytaidetta vanhassa tehdasrakennuksessa. Näyttelyn parasta antia on Dave Bergin kolmiulotteinen videoteos Whatever II. Unenomaisessa tarinassa ajatukset suorastaan lentävät kahden vilkkaan kertojanäänen kautta ja ilmassa leijuu kaunis miekkavalas. 3D-tekniikka hiukan tökki, mutta se unohtui, koska filmin raastavat tarinat olivat niin mukaansatempaavia.
  • Mäntän keskustassa Kaarina Kaikkonen on Totuuden henki -teoksessaan koristellut koko kirkon mänttävilppulalaisten paidoilla. Kaikkonen on toteuttanut vastaavia teoksia aiemmin myös Helsingissä.
  • Kauniina kesäiltana kannattaa harkita piknikkiä veden äärellä. Mäntässä ja viereisessä Vilppulassa ei nimittäin ole muutamia kebab- tai pizzapaikkoja lukuun ottamatta yhtään ruokaravintolaa auki klo 20 jälkeen. Paras ratkaisu on siksi koota hyvät eväät supermarketista ennen kuin kaupat menevät kiinni ja nauttia omatoimi-illallinen luonnon keskellä. Itse nautimme lasilliset hotelli Honkahovin laiturilla.

SuperPop!

Ravintola Gösta

Göstan puupaviljonki

Matti Kalkamon teoksia Taavetinsaaressa

Pekilo

Kaarina Kaikkonen: Totuuden henki, 2014

Roseeta klassisessa Suomi-miljöössä

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Viime torstaina vietettiin kansallista Piña Colada -päivää. Kansallinen taitaa viitata Karibiaan, joten kansainvälisen juhlapäivän puuttuessa nauttikaamme ananaista kesäjuomaa Suomessa milloin vain. 

Juoma ei ole erityinen oma suosikkini, mutta sen ulkonäkö on iloinen ja ananakseen tehtynä se on myös sosiaalinen, joten pakkohan tätä oli kokeilla.

Piña Colada kahdelle (reilu annos)

1 ananas
12 cl rommia
6 cl Kookosmaitoa
Jäitä

Leikkaa ananaksesta "hattu" irti (noin kahden senttimetrin paksuinen osa). Koverra hedelmä tyhjäksi, heitä keskiosan kovat osat roskiin ja hedelmäliha blenderiin. Heitä blenderiin myös rommi ja kookosmaito sekä jäitä (voit myös lisätä kokonaiset jäät vasta valmiiseen juomaan, jos tahdot). Blendaa ja kaada juoma takaisin "hedelmäastiaan".

Ota kaksi pilliä ja juo drinkki jonkun hyvän tyypin kanssa, mieluiten ulkona, auringon paisteessa.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

B-Smokery on piilossa Teurastamon sivustalla, mikä tekee siitä entistäkin coolimman. Paikka näyttää suoraan New Yorkin Brooklynistä repäistyltä, ja sinne saa jonottaa noin 50 prosentin todennäköisyydellä - kaksi päivää viikossa olevaan ravintolaan ei oteta pöytävarauksia.

Saimme alkukesästä pöydän kuuden hengen porukalle vain vartin odotuksella. Juomat kehotettiin rennosti nappaamaan itse kylmäkaapista. Harmiksemme kuolaamamme Pulled Pork Burgerit olivat puoli kahdeksalta jo loppu, vaikka paikka oli auki kuudesta kymmeneen. Tilalle valitsin Tahko Pihkala Brisket Sandwichin, jolle on tehty jopa oma video. Lisukevalikoimaan kuului coleslawia, bataattia, cowboy-papuja ja maissipolentaa, joista valittiin kaksi.

Aterian päätteeksi olisi teen ja kahvin lisäksi löytynyt myös pannacottaa, viskiä ja Baileysiä. 

B-Smokery on kesälomalla mutta tällä viikolla poikkeuksellisesti auki tiistaista perjantaihin klo 15-22. Seuraavan kerran ovet avautuvat elokuun toisena viikonloppuna.

Ennemmin tai myöhemmin palaan vielä nyhtöpossuburgerille...

 

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Kesään meni ennen kuin ehdin katsoa HBO:n kovasti hypetetyn True Detectiven. Kun aikaa löytyy, sarjan katsoo nopeastikin, sillä ainut kausi on vain kahdeksan jakson mittainen. 

Olin sarjasta jollain tapaa pettynyt. Ei siksi, että se olisi ollut millään tapaa huono, mutta kaiken hehkutuksen jälkeen odotin enemmän. Koko elämänsä rikoksen ratkaisemiseen omistavia etsiviä on nähty ennenkin eikä sarja muutenkaan osoittautunut erityisen yllättäväksi - lukuunottamatta loppukohtauksia, joissa katsoja kerta toisensa jälkeen koukutetaan ovelasti katsomaan taas seuraava jakso.

Ymmärsinkin, että True Detectiven juttu on sen tyylikkyys, joka juontaa intensiivisestä tunnelmasta ja loistavista näyttelijöistä. Louisianan syrjäseutujen karu ja kenkku ilmapiiri, ja se, että jossain on selvästikin jotain mätää, vaikka kukaan ei myönnä sitä. Matthew McConaughey, joka sai uuden vauhdin uralleen muututtuaan romanttisten komedioiden (Kuinka hukata kundi 10 päivässä, Muuttohaluton poikamies, Pelimiehen painajainen) tylsästä komistuksesta uskottavaksi metodinäyttelijäksi (Killer Joe, Mud, Dallas Buyers Club). Ja tälle täydellisenä vastaparina roolissaan vakuuttava Woody Harrelson. Kaikista parasta onkin juuri McConaugheyn ja Harrelsonin välinen dynamiikka viha-rakkaussuhteessa työskentelevänä etsiväparina.

Kyllä, katson seuraavankin kauden.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Vilhonvuorenkatua on tullut talsittua lähinnä elokuussa matkalla Flow'hun ja takaisin. Paljon enemmänkin sitä voisi talsia. Lähtökohdat ovat nimittäin hyvät, kun saman kadun varrelta löytyy entiseen hattutehtaaseen perustettu kahvila-konseptikauppa (Moko Market), hyvää kahvia (Good Life Coffee) ja erinomaisen arvosanan lunastavia pitaleipiä.

Pitaleipiä tarjoaa Fafa's Kallio, jonka nimi pitäisi tietenkin olla Fafa's Sörkka.

Paikka oli jo alkuviikon iltana lähes täynnä. Istumaan pääsee silti helposti, sillä useimmat tuntuvat ottavan safkat mukaan. Myös terassi on käytössä.

Pitalista on ihastuttavan kattava. Pääpaino on falafeleissa, joita on tarjolla seitsemää erilaista, mutta myös kebabia ja kanaa saa kumpaakin kolmena erilaisena settinä. Seinällä mainostettiin listan ulkopuolisena erikoisuutena punajuurifalafelia.

Leipien täytteet ovat laadukkaita ja runsaita. Myös lisukkeena tilattavat, yrteillä maustetut käyrät ranskikset osoittautuivat supereiksi. Juomaksi voi valita retrolimonadin Laitilasta tai Berliinistä.

Fafa's Kallio, Vilhonvuorenkatu 10, ma-to 11-22, pe-la 12-22, su suljettu