Ladataan...
Pikkuseikkoja

Vinkkipankki-blogin Vinkkipankkiiri teki loistavan listan elokuvien parhaista bilekohtauksista.

Tässä inspiroituneena listasin kolme muuta aattoiltaan sopivaa klassikkoa, joiden seurassa voimme siirtyä seuraavaan vuoteen:

1. Leffa: 200 cigarettes

Bileet eivät mene aivan putkeen uudenvuodenaatosta New Yorkissa kertovassa draamassa (1999), jossa näyttelevät mm. Ben Affleck, Kate Hudson, Christina Ricci, Paul Rudd, Courtney Love ja Dave Chappelle.

2. Biisi: what are you doing new years eve?

Zooey Deschanel ja Joseph Gordon Levitt laulavat duettona videolle (2011) vanhaa klassikkokappaletta.

3. Cocktail: Rosmariini-viskisour

Vuosi sitten siivitin vuoden vaihtumista rosmariinilla ja vaahterasiirapilla maustetuilla viskisoureilla, uusitaan siis resepti:

(2 annosta)
4 rosmariinin oksaa
8 cl viskiä
4 cl itsepuristettua sitruunamehua
2 cl vaahterasiirappia
1 kananmunan valkuainen
Jäitä

Ota kaksi rosmariinin oksaa, taivuttele niitä käsissäsi ja tipauta shakerin pohjalle. Kaada päälle viski, sitruunamehu, vaahterasiirappi ja valkuainen. Sheikkaa hetki, lisää muutama jääpala ja sheikkaa juoma kylmäksi. Laita jäitä laseihin, kaada juoma päälle ja koristele drinkit rosmariinin oksalla.

Ihanaa vuodenvaihdetta ja hyviä asioita ensi vuodelle!

 

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Vihreitä kuulia ja Tarte Tatineja, tasatunnein tähtisateen lailla välkehtivä Eiffel-torni, tonttulakkipäisiä ranskalaisia, pihviä ja punaviiniä, Canal Saint-Martinin autiot kadut jouluaaton iltana, Républiquen aukion tihkusateessa sammuneet muistokynttilät, kiväärein varustettu poliisi aina jossain, takkien avausta museoissa ja laukkujen tarkistus Galeries Lafayettessä, tapaninpäivän täyteen ahdetut metrovaunut, taidenäyttelyitä, Martini Biancoa terassilla lämpölampun alla, 15 lämpöastetta ja keväästä muistuttava kirkas auringonpaiste.

 

 

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Narsismi voi olla tervettä tai sairasta. Yleensä siihen kiinnitetään huomiota, kun siitä alkaa erottaa negatiivisia piirteitä. Heini Junkkaalan käsikirjoittama ja Milja Sarkolan ohjaama Olipa kerran minä – narsistin kootut totuudet käsittelee näitä negatiivisia piirteitä laajasti, alkaen minä-keskeisestä neuroottisuudesta ja venyen toisia vahingoittavaan narsistiseen persoonallisuushäiriöön. 

Minna Haapkylä on teoksen päähenkilö, näytelmäkirjailija, joka tarkastelee narsismia kirjoittamissaan henkilöhahmoissa ja kääntää niiden kautta katseen itseensä. Lavalle marssitettavissa henkilöhahmoista on niin väkivaltaista aviomiestä ja marttyyriksi heittäytyvää vaimoa kuin huomioon tottuneita julkisuuden henkilöitä kuten Jari Sarasvuo ja Mika Myllylä.

Junkkaala alkoi kertomansa mukaan kirjoittaa aiheesta havaittuaan, että hänen omaa käyttäytymistään ohjaa jatkuva tarve tehdä vaikutus muihin ihmisiin. Sama vaivaa Haapkylän esittämää neuroottista näytelmäkirjailijaa, jonka yhtenä pakkomielteenä on kadulla vastaankävellyt Helsingin Sanomien teatterikriitikko. 

Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä nähtävä näytelmä on viihdyttävä, hauska ja nopeatempoinen. On helppo antautua sen otteeseen ja pysyä matkassa loppuun saakka. Kaikki roolitukset ovat erinomaisia, mutta erityisesti mieleen jäi Jessica Grabowskyn heittäytymiset vaikeana kotivaimona ja itsetietoisena norjalaistoimittajana.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Pakene loppuvuoden pimeyttä ja sadetta museoiden suojiin!

Tässä kolme kiinnostavaa taidenäyttelyä:

Kuva: HAM / Maija Toivanen

1. Ai Weiwei @ helsinki

Uusi Helsinki Art Museum eli HAM esittelee maailmankuulun kiinalaisen nykytaiteilijan ja ihmisoikeusaktivistin Ai Weiwein taidetta. Monet teoksista ottavat näyttävästi museotilan haltuunsa kuten Qing-dynastian aikaisesta talosta tehty Valkoinen talo (2015) ja eri puista ja puulajeista koottu Puu (2010). Puu materiaalina toistuu lähes kaikissa muissakin näyttelyn teoksissa. Kiinan viranomaiset pidättivät taannoin Ai Weiwein kuukausiksi ja takavarikoivat tämän passin muutamaksi vuodeksi, ja kun passi viime kesänä palautettiin, taiteilija muutti Berliiniin. Ai Weiweillä on yhä Pekingissä studio, jossa hänen tiiminsä toteuttaa taiteilijan suunnittelemat teokset. Näyttely on esillä 28.2.2016 asti Tennispalatsissa.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

2. Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu

Kiasman näyttely on katsaus yhteiskunta- ja kulutuskriittisen nykytaiteilija Jani Leinosen tähän astiseen tuotantoon. Joukosta löytyy useita tutuiksi tulleita teoksia kuten Elovena-tuotepaketit, logoista leikatut ajatelmataulut, kerjäläisiltä kerätyt kyltit ja Ronald McDonald-nuken kidnappaus. Myös Budapestissä toteutetun Hunger King -pikaruokalan rekvisiitat on pystytetty museoympäristöön. Näyttely on esillä 31.1.2016 asti.

Erica Nyholm, Menetys (2014)

3. Nuoret 2015

Suomen Taiteilijaseuran kahden vuoden välein tuottama näyttely Taidehallissa kokoaa yhteen alle 35-vuotiaiden kotimaisten tai Suomessa asuvien taiteilijoiden tuoreita teoksia. Eräitä mieleenpainuvimpia töitä ovat Erica Nyholmin huolellisesti rakennetut ja tunnelmaltaan pysähtyneet, aikakauslehtimäiset valokuvat. Näyttely sisältää valokuvataiteen lisäksi maalauksia, videoteoksia ja installaatioita. Näyttely on esillä 3.1.2016 asti.

Sunday on the banks of the River Marne, France, 1938 © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

P.S. Älä unohda: Henri Cartier-Bresson

Ateneumin ihana valokuvanäyttely, josta kirjoitin jo aiemmin, on auki vielä 31.1.2016 saakka.