Ladataan...
Pikkuseikkoja

Chjoko

Silvoplee

Roots Helsinki

Jädelino

El Fant

Alkukesään painottuneen ahkeran kenttätyön tuloksena olen löytänyt kantakaupungin alueelta kymmenisen paikkaa, joissa on saatavilla maidotonta ja vegaanista jäätelöä. Listaa alla! Jäätelönvalmistajista ehdottomat suosikkini ovat Chjoko ja Jädelino, koska ne ovat ainoita, joiden vegaanijäätelöt todella maistuvat oikealta jäätelöltä.

Herkullista vaniljaa ja suklaata: Chjoko, El Fant, Sävy

Liisankadun Chjoko alkoi tänä kesänä valmistaa tavallisten jäätelöiden rinnalla kauramaidosta tehtyä loistavaa vanilja- ja suklaajäätelöä. Jäätelöiden koostumus on yhtä aikaa (hyvällä tavalla) sitkeä ja pehmeä ja maku maitoinen. Maidottomia vaihtoehtoja ei välttämättä ole Chjokossa esillä, vaan niitä pitää pyytää erikseen tiskin alta. Jäätelön saa pikariin tai vohveliin. Chjokolla on myös keskustassa kiertelevä jäätelöfillari, joka parkkeeraa usein Esplanadin puistoon. Fillarissa on harvemmin tarjolla maidotonta eli kannattaa etukäteen soittaa ja tarkistaa.

Chjokon tekemää vanilja- ja suklaajäätelöä on saatavilla myös Torikortteleiden El Fantista maidottomilla suklaahippu-cookie-murusilla ja kuivatuilla marjoilla tuunattuna sekä Aleksis Kiven kadun kahvila Sävystä.

Vaihtuvia makuja ja todellisia helmiä: Jädelino

Teurastamon Jädelino valmistaa jopa 30 erilaista vegaanista jäätelöä. Maut vaihtelevat päivittäin, ja yleensä vegaanisia makuja on kerrallaan tarjolla kahta tai kolmea. Osa on enemmänkin sorbetteja, mutta joukosta löytyy todellisia helmiä. Jäätelöbaarin paras vegaanijäätelö on tuhdin täyteläinen tummasuklaa. Toinen suosikkini on herkullinen maitoinen pistaasijäätelö. Jäätelöä voi nauttia terassilla Teurastamon pihalla, tosin vieressä käy aikamoinen hurina ilmeisesti jäätelöaltaiden jäähdytyksen(?) vuoksi. Plussaa biojätekeräyksestä, jonne kompostoituvat kipot ja lusikat voi heittää.

Huom. Perjantaina 12.8.2016 on erikoispäivä, jolloin Jädelino tarjoaa vegaanisen Vihisfest-tapahtuman yhteydessä poikkeuksellisesti kerralla peräti 12:ta eri vegaanijätskimakua!

Vielä mysteeri: Hello Darling

Iso-Roban sisäpihalta löytyvän Hello Darlingin jälkkärilistalta löytyy Milk Free Banana Ice Cream. Käydessäni siellä edellisellä kerralla syömässä jäätelö oli kuitenkin loppu, ja kun yritin uudestaan, oli Hello Darling jo jäänyt kesälomalle ja omistaja lähtenyt häämatkalle (onnea!). Seuraavan kerran maidotonta jäätelöä pääsee maistamaan 16.7.

Raakajäätelöitä: Kokko, Silvoplee, Roots Helsinki, Bergga, Goodio

Yleisesti ottaen vegaanijätskiskenessä suosituin muoto näyttäisi olevan raakajäätelöt. Niiden kohdalla mennään siis samassa sarjassa raakakakkujen kanssa eli kannattaa varautua, että taateli tai cashew-pähkinätahna tunkee vahvasti muiden makujen läpi. En itse perusta näistä "hippijäätelöistä" erityisemmin, mutta pakko ne on silti ottaa mukaan vegaanijäätelölistaukseen, koska kysyntää näyttää näilläkin olevan.

Kahvila Kokon raakajäätelöt ovat koostumukseltaan jotain jäätelön ja sorbetin väliltä. Pohjalla käytetään cashewpähkinöitä ja kookosta. Marjaisilla jätskeillä - erityisesti tyrnillä - on sen verran vahva maku, että liika "raakamaisuus peittyy", joka siis omasta mielestäni pelkästään hyvä asia.

Hakaniemen Silvoplee myy (raaka)jäätelöpuikkoja, makuina mansikkaa ja minttua. Pohjaraaka-aineina on cashew-pähkinät ja kookosmaito, mutta ne eivät hallitse liikaa. Koostumus on hyvin lähellä jäädykettä. Tummasuklaakuori ja kuivatut marjalastut päällä ovat kiva lisä.

Vaasankadun uusi vegaanista ruokaa ja joogaa tarjoava tyylikäs Roots Helsinki tarjoaa kookoskermavaahdolla ja raakasuklaahipuilla koristeltua raakajäätelöä, käydessäni makuna oli minttu. Koostumus ja maku on perinteistä raakaosastoa, eli kyseessä on tuhti, pähkinäinen jäädyke, joka oli tarjoiltaessa niin kivikova, ettei lusikka mennyt jäätelöstä läpi.

Karhupuiston Berggassa oli edellisellä kerralla käydessäni tarjolla sorbettimaista avokadojäätelöä, mutta muistelen syöneeni sielä joskus myös marjaista vegaanijäätelöä, joka oli ihan ok. Avokadojäätelö sen sijaan maistui pelkältä avokadolta ja sokerilta ja henkilökohtaisesti pidin sitä aika pahana (mutta sopinee niille, jotka tykkäävät avokadosta myös makeassa muodossa).

Kampin Punnitse & säästä -liikkeessa myydään Goodion raakajäätelöitä. Makuja on minttu, mansikka, suklaa ja mokka, ja jäätelön saa pikariin tai gluteenittomaan vohveliin. Raakamaisuus maistuu voimakkaasti ja rehellisesti sanoen mielestäni parasta jätskissä oli se gluteeniton vohveli. 

Tulossa: Ben & Jerry's

Jenkeissä jo lanseerattujen Ben & Jerry'sin vegaanisten jäätelöiden tulo Eurooppaan ja Ben & Jerry'sin Esplanadin ja Kampin jäätelökioskeihin lienee vain ajan kysymys. Vegaanit ovat, hyvästä syystä, alkaneet osoittaa kärsimättömyyttä yhtiön Suomen Facebook-sivulla.

 

Jos tiedossasi on muita vegaanisia (mutta ehkä ei raaka-) jäätelöitä tarjoavia paikkoja, niin kuulisin mielelläni! Hyvää jäätelökesää!

 

Edit/lisäys: Pääsin mukaan Tripsteri-jengiin ja kirjoitan jatkossa myös siellä Helsinki-vinkkejä. Niinpä listaus vegaanisista jäätelöpaikoista löytyy myös Tripsterin sivuilta.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Puolivuosittaisella Pariisin reissullamme toukokuussa teimme retken Giverny'in. Claude Monet'in kotikylästä löytyy taiteilijan kotimuseo sekä kuuluisat puutarhat.

Kun on ensin nähnyt Pariisin Musée de l'Orangerie'n valkeiden huoneiden kaartuville seinille levittäytyneet valtavat lummetaulut, on entistä säväyttävämpää tutustua paikkaan, jossa Monet maalasi ja sai inspiraationsa. Edes turistimassat eivät pilaa kokemusta, sillä vehreässä puutarhassa on mukava tallustaa kauniilla säällä.

Lummepuutarhassa kannattaa varautua, ettei japanilaiselle sillalle ole toivoakaan päästä yksin poseeraamaan. Antoisampaa on ihastella viereen istutettua tiheää pikku bambumetsää sekä nauraa lammella järjettömän kovaäänisesti kaakkuville sammakoille.