Nokkonen ruokana & rohtona (+letturesepti)

Ladataan...
Pirtti

Kirjoittelin jo aiemmin neljästä helposti tunnistettavasta villivihanneksesta ja nyt tahdon kertoa hieman tarkemmin niistä mielestäni monikäyttöisimmästä eli nokkosesta. Nokkonen on yksi ravinnerikkaimpia kasveja, joita voi ruokavaliotaan höystämään lisätä. Nokkosen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin ja sitä voi kerätä läpi kesän kaikilta puhtailta alueilta. Nokkonen kuitenkin nostaa maaperästä itseensä epäpuhtauksia erityisen tehokkaasti, joten esimerkiksi vanhojen navettojen, huussien tai valtateiden lähistöille ei keruuretkiään kannata ulottaa. Keväällä nuoret nokkosenversot voi kerätä sellaisinaan ja kesän mittaan vanhemmista kasveista napsaistaan ilmavaan keruukoppaan tai paperikassiin noin viidentoista sentin verran latvaa. Jos löydät mainion vakituisen nokkospaikan tai olet niin onnekas, että sellainen on vaikka omalla pihallasi, voit niittämällä varmistaa nuorien nokkosten kasvavan sadon koko kesäksi.

Olen viime aikoina kerryttänyt aika hyvää kirjastoa luonnonkasveihin liittyen ja joka ikisessä niistä on varattu juuri nokkoselle ihan erityisen paljon tilaa. Sitä voi käyttää niin monin tavoin: Kosmetiikkaan, tärkeänä ravintokasvina, rohtona, kangaskuituna ja eläinten rehuna. Kansanlääkinnässä nokkosta on käytetty yleisrohtona tosi moniin asioihin, kuten verenhukkaan, keuhkotauteihin, pöhötykseen ja suolisto-ongelmiin. Reumakipuja hoidettiin jopa niveliä nokkoskimpuilla piiskaten! Tällä kertaa kerron pääasiassa nokkosen ravinto- ja hiukan rohtokäytöstä, mutta jatkoa sekä nokkosesta että muista kasveista seuraa aivan varmasti, vaikka tämäkin postaus lähti jo rönsyilemään vaikka kuinka (aluksi piti kertoa vain tuo nokkosletturesepti..) Sain eilen palautettua ensimmäisellä Frantsilan fyto-opintojaksolla annetut kotitehtävät ja ensi viikon viikonloppuna onkin sitten seuraavan lähiopetusjakson aika ♥

Tuorekäyttö: Nokkoset huuhdellaan ja ryöpätään minuutin verran kiehuvassa vedessä. Tämän jälkeen olen puristanut ihan nyrkin sisällä nokkosmassasta liian veden pois, hienontanut nokkoset leikkuulaudalla ja lisännyt munakkaaseen, wokkiin tai ihan mihin vain ruokaan. Keitinvettä ei kannata heittää hukkaan, vaan sen voi käyttää hiushuuhteeksi tai kasvilannoitteeksi!

Kuivattaminen: Paras tapa kuivata kasvit olisi kuivuri tai sellaiset ritilät, joiden päälle levitettyjen kasvien ympärillä ilma pääsee kiertämään myös alakautta. Minulla ei kuitenkaan ole kuin yksi ainoa uuniritilä ja kun kuivuriinkaan ei toistaiseksi ole varaa, olen kuivannut yrttini ihan vain sanomalehtien tai pyyhkeiden päällä mahdollisimman lämpimässä huoneessa. (Esimerkiksi keittiön tasoilla tai kuten nykyisessä kodissamme, vierashuoneen sängyllä.) Ei suorassa auringonpaisteessa! Sitkeät ruodit voi poistaa joko ennen tai jälkeen kuivaamisen. Muistan lukeneeni jostain, että yrtit säilyttävät ravinteensa paremmin, jos ne säilöö mahdollisimman kokonaisina ja murskaa vasta juuri ennen käyttöä, mutta monet lähteet suosittelevat myös yrttien hienontamista heti kuivattamisen jälkeen. Asialla ei siis liene järisyttävän suurta merkitystä :) Kuivatut yrtit säilötään tiiviisiin puhtaisiin lasipurkkeihin ja sijoitetaan suojaan auringonvalolta.

Kuivattua nokkosta voi käyttää viherjauheiden ja muiden kuivattujen yrttien tapaan ihan mihin tahansa ruokaan, taikinaan, teeainekseksi tai smoothieen. Jos et itse pääse tai jaksa lähteä nokkosmetsälle, voi sitä onneksi ostaa myös luontaistuotekaupoista.

Pakastaminen: Pakastettu nokkonen olisi talvella oikeasti ihan huippu juttu kun tuoretta vihreää ei ole saatavilla, mutta koska kuivattaminen on niin paljon iisimpää, olen kovin laiska tämän suhteen. Esikäsittely tehdään kuten tuorekäytössä ja kun on puristanut nyrkissä nokkosmassan kuiviksi könteiksi, voi niitä pakastaa purkeissa tai pusseissa ja saa näin hyviä annospaloja pakastepinaatin tavoin ruoanlaitossa käytettäväksi (sulata hetki, hienonna, lisää ruokaan). Myös mehustettua nokkosta voi pakastaa vaikka jääpalamuotissa!

Tee: Tuore nokkonen tai noin teelusikallisen verran kuivattua yrttiä haudutetaan keitetyssä vedessä (älä keitä itse yrttiä!) ja nautitaan vaikka joka aamu. Hoidollisessa tarkoituksessa voi kuurina käyttää vahvempaakin teetä. Terveysteetä luonnonkasveista-kirjassa nokkosteetä suositellaan rohdoksi erityisesti virtsateiden ongelmista kärsiville. Lääkäri Janesh Vaidyakin suosittelee nokkosteetä Ayurvedisessä keittokirjassa vahvistavaksi juomaksi kaikille kehotyypeille.

Uute: Jos et pääse itse keräilemään tai viherjauheet eivät ole juttusi, on ehkä helpointa käyttää nokkosta uutteena. Uutetta voi ottaa kuurin esimerkiksi nesteenpoistoa kaivatessa, puhdistuskuurin tueksi, kokeilla auttaisiko se nostamaan hemoglobiiniarvoja tai yleiseksi vahvistavaksi yrtiksi flunssakaudella. Uutetippoja voi tiputella pullosta minkä tahansa juoman sekaan tai vaikka smoothieen. Nokkosuutetta voi lisätä myös shampooseen hoitoaineeksi (professori Toivo Rautavaaran kirjoissa tämän mainitaan myös lisäävän hiusten kasvua). Itse olen kokeillut sekä Puhdistamon (tämän sain ilmaiseksi testiin blogin kautta) että Frantsilan valmiita nokkosuutteita, ja molemmat ovat hyvin samantyylisiä ja saatavilla esimerkiksi Ruohonjuuresta. Uutteet ovat alkoholipohjaisia, jolloin niihin on saatu säilöttyä myös nokkosen veteen liukenemattomat ravinteet. Minun on tarkoitus kokeilla tänä kesänä uutteen valmistusta itsekin, kunhan pääsen taas Mummulan puhtaille pellonreunoille keräilypuuhiin.

Nokkosletut (eli parempi versio niistä banaanipannareista)

3 luomumunaa

hiukan vajaa desi kaurahiutaleita

tummapilkkuinen banaani

1/2tl hyvää suolaa

pieni kourallinen kuivattuja nokkosia (jauha hienoksi) 

Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi taikinaksi. Paista kuumalla pannulla runsaassa öljyssä, voissa tai gheessä neljä keskikokoista lettua. Nämä sopivat sekä suolaisten että makeiden täytteiden kanssa! Aamupalaversioihin olen itse laittanut rutkasti marjoja, agavesiirappia tai hunajaa sekä tuoretta minttua, ja voisin kuvitella myös jonkun lohi- tai katkaraputäytteen olevan aika taivaallista. 

Olisiko kysyttävää tai kerrottavaa nokkosesta? :)

Share
Ladataan...

Kommentit

Lilies
Lilies & Life

Jes, kirjoitus nokkosesta! Hyviä vinkkejä jaoit :)

Mulla on pari asiakasta, jotka ei ole saaneet hemoglobiinia tai sitten varastorautaa nousemaan kuin nokkosella! Ihan huippukasvi. Itsekin käytän nokkosjauhetta ja -tabletteja. Täytyisi ehdottomasti innostua keräämään tuoreitakin :)

jennajohannasi
Pirtti

Kiitos kommentista! Aina tosi kiva kuulla kaikkia käyttökokemuksia, sun työ on kyl varmasti tosi mielenkiintoista :) On kyl ihanaa et nokkostuotteita on tullu paljon markkinoille, mut oma viehätyksensä siinä ihan villinkin kasvin keräämisessä <3

Lilies
Lilies & Life

On kyllä mielenkiintosta ja joka päivä oppii uutta!

Juu, mahtavaa et niitä on markkinoilla, mutta on se hienoa itse kerätä niitä suoraan luonnosta :)

Nius from Tampere

Hyviä vinkkejä tosiaan! Itseäkin kiinnostaa mutta ei jaksa liikaa oppia ja omaksua. Jokas vuosi jotain uutta. Tänä vuonna uusi yrtti mulle on ollut poimulehti. Nokkosta olen kerännyt jo kauan ja se on kyllä kestosuosikki, paras ja rakkain :) Ihanaa kun on blogi missä ei puhuta tavaroista ja ulkonäöstä! 

jennajohannasi
Pirtti

Nokkonen on kyllä sellainen superkasvi että oksat pois <3 Oon ollut koko viikonlopun Frantsilassa koulussa, ja olisi taas niin paljon lisää kerrottavaa nokkosesta. Ja vaikka mistä! Kun vain ehtisi kirjoitella, ollut laiskaa tämä kesäaika..

Pikkuhiljaahan se kannattaakin tutustua niin ehtii aina kunnolla tutustua niihin yhteen tai muutamaan kasviin kerralla!  

 Ja hehee, kiitos, vaikka kyllähän tässäkin blogissa on hehkutettu myös silmänympärysvoiteita ja uusia kenkiä :D 

Kommentoi

Ladataan...